回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 完成了..... HGUC Shinanju (22 JUN 2013 UPDATED)
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-6-11 05:00 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
完成了..... HGUC Shinanju (22 JUN 2013 UPDATED)

上一隻巾已經係7,8年前既mg sazabi. 砌好之後大隻到爆, 差d想掉左佢好彩有位好心朋友將其收留而且換番隻新野比我套現. 今年年初又被另一個老死荼毒, 送來呢隻東東仲夠膽死叫我砌完比番佢. 好, 你等先下啦...... 殊不知玩玩下又真係幾好玩, 冇左mg既骨架, 裡面點搞都唔洗頭痕, 加上細細隻, 地方唔成問題, 款又多...... 搞到我呢半年買左成10隻hg都有... 真係中晒毒.....

最初啪起呢隻野, 硬係覺得下半身好肥, 上半身太削. 所以最初就只係想收窄下盤+擴胸, 點知呢度執d, 果度執d搞到而家咁....... 好明顯暴走中..... 睇睇下更加覺得隻野成隻都有點太高高瘦瘦. 個人喜歡sazabi果種豪邁感, 所以好多地方都加大加長, 唯獨是收窄左大腿同下盤.

將褲浪內外件從中間破開, 兩邊各磨走約半mm, 痴番埋.
[attach]393659[/attach]
[attach]393660[/attach]
旁邊散熱口形勢改細改長, 個人喜好.
[attach]393661[/attach]
用膠板做番高低位, 加少少立體感
[attach]393665[/attach]
小腿散熱件砌出並砌走底部, 準備加少少detail
[attach]393662[/attach]
patpat位風葉拉長重做.
[attach]393663[/attach]
[attach]393664[/attach]
patpat位內件, 出風位加少少detail.
[attach]393666[/attach]
試裝一下. 另外已經做左少少膝頭位, 膊頭位. 前檔板試造形之後唔中意, 已修改.
[attach]393667[/attach]
[attach]393668[/attach]
背翼加左少少detail.
[attach]393669[/attach]
[attach]393670[/attach]
外面刻左少少線. 不過唔太中意, 要刻過.
[attach]393671[/attach]
膊頭位加長加高.
[attach]393672[/attach]
[attach]393673[/attach]
小腿外甲加內甲. 另加關節加強活動範圍
[attach]393674[/attach]
[attach]393675[/attach]
另外小腿各部都有少改動, 令全機睇起黎大隻一d.
[attach]393676[/attach]
[attach]393677[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-6-11 05:22 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
續:

另一角度.
[attach]393678[/attach]
裝法.
[attach]393679[/attach]
[attach]393691[/attach]
[attach]393692[/attach]
[attach]393693[/attach]
[attach]393694[/attach]
[attach]393695[/attach]
[attach]393696[/attach]
小detail.
[attach]393688[/attach]
[attach]393689[/attach]
[attach]393690[/attach]

側裙甲內部初形.
[attach]393681[/attach]

肩關節spacer. 有d少題大造.....
[attach]393682[/attach]
[attach]393683[/attach]
[attach]393684[/attach]
[attach]393685[/attach]
頭部少改. 由於方便分件, 兩邊炮口要重造.
[attach]393686[/attach]
[attach]393687[/attach]

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-6-11 05:33 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

試裝.
[attach]393697[/attach]
最後小腿內部定案. 加番d支架方便d.....
[attach]393706[/attach]

鎗: 好長好幼.... 加闊少少先.
[attach]393698[/attach]
[attach]393699[/attach]
[attach]393700[/attach]
[attach]393701[/attach]
[attach]393702[/attach]
[attach]393703[/attach]
[attach]393704[/attach]
[attach]393705[/attach]

手臂外裝甲. 改釘位.
[attach]393707[/attach]
[attach]393708[/attach]

其實仲改左少少其他野, 好似某d位置既detail, 盾, 前臂少少野, 不過太多少少野了, 唔係下下記得影相. 已經開始最痛苦既打磨時間, 執好晒再影個全相~
[attach]393709[/attach]

本帖最近評分記錄
b8808800   2013-6-20 03:13 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
crabchiu   2013-6-14 11:51 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
p仔   2013-6-9 05:09 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
imkw   2013-5-30 08:43 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
haba   2013-1-15 10:58 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
llssyy   2012-11-28 05:22 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
戰斧   2012-6-28 10:08 PM  讚好  +1   勁!^^"
m_m   2012-6-13 11:41 AM  讚好  +1   創作意念一絕
笨小豬   2012-6-11 10:45 PM  讚好  +1   強勁!!~
Rpha   2012-6-11 10:17 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
otf   2012-6-11 07:43 PM  讚好  +1   具參考價值
alex_d_liu   2012-6-11 07:39 PM  讚好  +1   具參考價值

頂部
peter哥
曹長

UID 35341
精華 0
積分 3
帖子 479
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
發表於 2012-6-11 05:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 peter哥 為MSN好友 通過MSN和 peter哥 交談
咁大搞作
唔睇對唔住自己

神速假組  
小弟只是一位新手 請多多指教
頂部
llleolive
上等兵

UID 5697
精華 0
積分 2
帖子 207
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-22
狀態 離線
讚好 !

頂部
kyann1127
軍曹

UID 7795
精華 0
積分 0
帖子 385
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-27
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-6-11 05:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kyann1127 為MSN好友 通過MSN和 kyann1127 交談 ICQ 狀態
膠板陣.....見到就怕怕~

hkml只係睇野~唔會放成品~因我d作品只作自娛~
頂部
ezhappy
平民

UID 37465
精華 0
積分 1
帖子 9
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-7
狀態 離線
發表於 2012-6-11 06:04 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ezhappy 為MSN好友 通過MSN和 ezhappy 交談
真係一个大制作。。
千万唔好烂尾啊。。。

頂部
locc19
平民

UID 47319
精華 0
積分 0
帖子 18
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-2-8
狀態 離線
師兄加油阿!期待成品~

頂部
麥精雞翼
軍曹

UID 33529
精華 0
積分 5
帖子 333
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-26
來自 side3
狀態 離線
好大搞作

一旦成積表落到老媽子手中,百年既祝福就會化成詛咒...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
好正既改造.

你用 aa 膠痴的嗎, 好多白化咁, 有排磨喎.

路過既厚多士
頂部
njvf (神精兵)
中校
在瓦礫中製作

UID 20850
精華 0
積分 260
帖子 3694
成品數目 260 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-4
來自 紅磡
狀態 離線
大單野

頂部
MarK.C
少校

UID 20301
精華 0
積分 13
帖子 2001
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-23
來自 無盡的星空
狀態 離線
好強大既製作.........密切留意

My blog
http://hk.myblog.yahoo.com/cwh931016
頂部
R32
中校
模型老餅

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1312
精華 12
積分 72
帖子 3392
成品數目 72 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-25
狀態 離線
好似砌車咁大工程~~~~~

頂部
ygat
上校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 39141
精華 1
積分 372
帖子 4635
成品數目 372 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-2
來自 HK
狀態 離線
大搞作

玩具圖冊
https://www.flickr.com/photos/141893397@N07/
頂部
羅友大
曹長

UID 42967
精華 0
積分 3
帖子 461
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
來自 羅友星
狀態 離線
wow~大工程,期待成品~

頂部
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
砌開車 d 打磨, 拋光一定好好手工, 上金屬色應該好正.

就連改造也好有睇頭, 期待...

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-6-12 04:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
多謝各位師兄, 小弟會盡量唔爛尾.
好明顯巾揼部門熱鬧過車部門好多呢.....
kyann1127兄, 個人覺得用膠板比用灰方便好多, 而且容易控制形狀對稱.
VampireA兄, 我係用aa膠痴的. 至於白化問題, 其實我一真都存疑, 上左灰之後應該係見唔到架啦? 因為砌車比少較少用咁多aa膠. 呢隻野已經食左我4支黃色aa...... 成日見到d巾師兄都好怕用aa, 其實究竟咩原因?
r32兄, 砌車冇咁大個壇呀....
simmonelai兄: ..... 我打算噴啞紅色......... sorry............

頂部
hkio666
上尉

UID 12199
精華 1
積分 15
帖子 1140
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-9
狀態 離線
發表於 2012-6-12 04:49 PM  資料  短消息  加為好友  添加 hkio666 為MSN好友 通過MSN和 hkio666 交談
最近我都改緊呢隻,不過冇你改得咁多 .
aa膠白化嘅地方摸落有d突起,磨走會好d.
想請教你小腿外甲同側裙甲內構係點整.可以咁fit位嘅.

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2012-6-12 05:17 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
hkio666兄, 其實我都唔想改咁多, 不過改下改下停唔到手, 所以係暴走中....
哦, 原來係突起既問題.... 不過我都... 正所謂大炒車成車灰, 係唔係都要磨餐死, 所以問題相對不大.
果兩件甲, 用膠板既地方我係先用膠紙痴左係件件既裡面, 跟住用筆描番個形狀, 再係件件裡面上liquid mask, 然後將d膠板擺番入件件入面再用aa膠痴實. 之後再上polyester putty, 乾晒之後再成件甩番出黎, 之後再慢慢執.

頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4269
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29