回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 我地论坛多唔多人追AGE噶
ENDLESS
曹長
路漫漫其修远兮

UID 11941
精華 0
積分 9
帖子 472
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-30
來自 广州
狀態 離線
我地论坛多唔多人追AGE噶

我地论坛有没人好似我咁每个星期日都等AGE更新去睇噶?
一开始我都觉得AGE的设定唔太好,但当我知道系讲明日野家族三代人既故事之后,我就好有兴趣想睇晒佢了,我觉得能够见证一个人既一生都系一件有意义既事呢
下星期菲叔就要变菲爷了,终于到个孙出场咯

你活在我的心中,是最好的地方,那里没有人见到你,没有人鄙视我们的爱情

请叫我叉歪
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
睇左十隻已經冇再睇. 無論故事, 設定都太過兒童向.

路過既厚多士
頂部
M-jerry
二等兵

UID 48912
精華 0
積分 3
帖子 90
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-15
狀態 離線
睇完age cos 火影(果個跳步真係一生難忘  )
之後就死左心啦~~~~

れなちゃん大好きです!!
頂部
Kawai.2010
軍曹

UID 41992
精華 2
積分 6
帖子 371
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2012-4-23 12:27 AM 發表
睇左十隻已經冇再睇. 無論故事, 設定都太過兒童向.

你既耐性係我10倍

http://kawai2010.blogspot.com
頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
仲睇緊
膠達中既膠達

頂部
史提芬
上尉

UID 31986
精華 0
積分 26
帖子 1829
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-28
狀態 離線
發表於 2012-4-23 01:20 AM  資料  短消息  加為好友  添加 史提芬 為MSN好友 通過MSN和 史提芬 交談
以前上網睇人講多
近幾集就有搵黎睇
近幾集真係好睇左
頭果d真係

好多野未搞 冇時間..
頂部
Airway
曹長

UID 15276
精華 0
積分 0
帖子 405
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-2
狀態 離線
總結:這是我第一個不會追看的高達卡通卡

視覺上覺得個卡通畫都OK 靚

但故事總覺得很小孩子,成人看的話會覺得劇情不合理

以前好似好勁好難打的"怪物"機械,到了後來的集數比0的高達好似切豆腐咁切......

同埋成日覺得火星人是科技咁勁,0的戰艦大架過人地咁多,MS 又多人地咁多。但問題各個艦長或駕照員都十分之冇腦同埋弱所以才比聯邦贏返轉頭..... 好心佢地要侵略人地之前先搞好人材問題,技術問題,同埋用多0的腦想好個戰爭如何打先去攻人啦唔該

同埋另一個敗北是故事過份把火星人標榜成全是壞人的感覺,沒有了成功的高達片中正邪很灰色難分的有味道~~~

同埋另外想分享的是:如果要高達的世界以後都沒有戰爭同埋永遠和平~~ 只有吧 BANDAI 這家公司解散了就得~~~~

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Airway 於 2012-4-23 01:21 AM 發表

以前好似好勁好難打的"怪物"機械,到了後來的集數比0的高達好似切豆 ...

AGE-2整體水準有提升

但係人物描寫反而比AGE-1仲弱...

AGE-2 已經冇刻意寫佢地係壞人
只係...某D角色依然仇視對方

頂部
Airway
曹長

UID 15276
精華 0
積分 0
帖子 405
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2012-4-23 01:24 AM 發表

AGE-2整體水準有提升

但係人物描寫反而比AGE-1仲弱...

AGE-2 已經冇刻意寫佢地係壞人
只係...某D角色依然仇視對方

AGE 2 的確好看左精彩左,但戰略上看的話總覺得戰爭不是這樣打的

同埋火星人因為大部份人性格都很差,搞到佢地看落重好似壞人,只有個"馬沙"正常小小

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Airway 於 2012-4-23 01:21 AM 發表

以前好似好勁好難打的"怪物"機械,到了後來的集數比0的高達好似切豆 ...

咁講啦. 如果科技真係先進過對手好幾級既. 就算人材幾差都好, 只要唔係白痴既, 都一對會贏唔會輸架.

試想, 用今日既科技同第一次大戰既科技打仗的話. 就估到根本冇得打. 一枝導彈飛過就已經死左都唔知.

搵架f-22/ f-35 同d "電風扇" dogfight? low tech 打 high tech既, 唔用人海戰既都冇咩其他機會啦.

所以其實同一貫既打外星片一樣, 自係自我安慰姐.

套age 衰在係d 角色既行為判斷係用返一個"小孩"果下"倒米"lor. 或者唔係倒米既, 如果佢既目標觀眾係小朋友既. 咁就做得好好添.

補充: "沒有了成功的高達片中正邪很灰色難分的有味道~~~"

因為大人既世界先係黑白難分既灰色麻. 小朋友既, 黑白係分明架麻.

路過既厚多士
頂部
Airway
曹長

UID 15276
精華 0
積分 0
帖子 405
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ENDLESS 於 2012-4-22 11:24 PM 發表
我地论坛有没人好似我咁每个星期日都等AGE更新去睇噶?
一开始我都觉得AGE的设定唔太好,但当我知道系讲明日野家族三代人既故事之后,我就好有兴 ...

這是我覺得是一個很正豆的地方生完仔又生仔,

個男仔由自己是綠色頭髮生仔,生出個仔出來是黃色頭因為他媽媽是黃色頭髮,而之後綠色頭的爸爸就開始因為老骨頭而唔替"胡SO"了~~~~

又之後黃色頭又去生仔,生出一個仔是橙色頭髮因為他的媽媽也是橙色頭髮~~~~~~而之後黃色頭又會不替SO 嗎~~~

咁之後在AGE-4 的時代如果生極都生唔到仔出來咁點搞....? 叫眾囡去保護全球人嗎

頂部
Airway
曹長

UID 15276
精華 0
積分 0
帖子 405
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2012-4-23 01:39 AM 發表

咁講啦. 如果科技真係先進過對手好幾級既. 就算人材幾差都好, 只要唔係白痴既, 都一對會贏唔會輸架.

試想, 用今日既科技同第一次大戰既科技打仗的話. 就估到根本冇得打. 一枝導彈飛過就已經死左都唔知. ...

如果我們生仔的話,我們個仔就比B 記訓練中意高達了~~~

而成人的話就比0的政治片好似UC 之類的東西就得,但成人的話總有一天會離世的

其實另外看的話會覺B 記是有遠見的,因為個AGE 唔做得合細路仔口味唔教細路仔中意高達的話,咁廿年之後B 記出玩具時就沒有了市場。

本帖最近評分記錄
VampireA   2012-4-23 01:51 AM  讚好  +1   
頂部
Airway
曹長

UID 15276
精華 0
積分 0
帖子 405
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2012-4-23 01:39 AM 發表

因為大人既世界先係黑白難分既灰色麻. 小朋友既, 黑白係分明架麻.

如果這個世界人人可以好似細路仔咁單純同埋充滿愛的話,很好

但可惜罪惡後來會出自人心

頂部
Leono
少尉

UID 10165
精華 0
積分 0
帖子 616
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-20
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2012-4-23 02:23 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Leono 為MSN好友 通過MSN和 Leono 交談
說起age, 我剛剛看完28話 (自己由第二世代開始看
劇情好兒戲, 真是除了戰鬥外就沒有其他場面可以說

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Leono 於 2012-4-23 02:23 AM 發表
說起age, 我剛剛看完28話 (自己由第二世代開始看
劇情好兒戲, 真是除了戰鬥外就沒有其他場面可以說

閃婚

頂部
Leono
少尉

UID 10165
精華 0
積分 0
帖子 616
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-20
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2012-4-23 01:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Leono 為MSN好友 通過MSN和 Leono 交談
回復 #15 willkwok 的帖子

閃婚都算了, 因為都會估到佢會結婚
但age的時間為何好快就過一年, 或是十幾年....
給人有種趕劇情的感覺

頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線
如果我是為了聲優(女)而看, 我應該現在還在看AGE

不過我看完第一集已經看不下去...

I am going to try so hard,i die afterwards
頂部
ENDLESS
曹長
路漫漫其修远兮

UID 11941
精華 0
積分 9
帖子 472
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-30
來自 广州
狀態 離線
其实我好想知AGE系日本过边既反应如何,毕竟果边系主场啊

你活在我的心中,是最好的地方,那里没有人见到你,没有人鄙视我们的爱情

请叫我叉歪
頂部
CY.Heart
少校

UID 19061
精華 0
積分 9
帖子 2488
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ENDLESS 於 2012-4-23 01:31 PM 發表
其实我好想知AGE系日本过边既反应如何,毕竟果边系主场啊

看到買figma小圓要組合AGE-1(T)就知道..

還有50yen一盒HG的懲罰售價

I am going to try so hard,i die afterwards
頂部
MarK.C
少校

UID 20301
精華 0
積分 13
帖子 2001
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-23
來自 無盡的星空
狀態 離線
age我覺得係比錯製片商搞

其中一個係level-5,姐係閃電十一人既製作商

因為咁age畫風偏向「幼少化」就係呢點都損失好多觀眾

雖然話整個故事分做3代....

但好明顯1,2代描寫得好少同好快

人物內心感情無咩點交代過....

弗利特好明顯係鐘意尤琳,但點解轉過頭就同艾米麗結婚?

當中發生咩事.......一d都無講過

點解弗利特會做左司令?雖然話經歷過好多年

但都係隻字不提............

到在阿瑟姆篇大家更無言了

澤哈特成為間諜....好快就搵到gundam既收藏地

但係打完一場就話佢地幾個好開心咁享受學校生活

難道途中澤哈特唔會再計劃破壞/奪取gundam?

之後個集就話畢業....知道澤哈特身份,各人踏上征途

中間講阿瑟姆內心都算唔錯...逼自己追上父親同澤哈特...

故事黎到呢度....我有一樣問題....

2代講既都係3角戀...阿瑟姆鐘意羅瑪麗,羅瑪麗鐘意澤哈特

嗯...奇怪既係官方好注重描寫阿瑟姆同澤哈特之間既感情

其實都無咩問題....但所謂既2代女主角完全路人化左

我講緊係....可以一集只得2-3句對白....全都係講人名

唔係阿瑟姆就係澤哈特...........囧........女主角戲份都咁少!?

難道只係我一心以為羅瑪麗係女主角?

曾經網上有人講過....1代同2代既女主角根本就係為左生下一代而出現

呢點雖然我唔能夠完全認同....但睇到依家...我都有少少感覺...

如果官方想解決現況....3代會變得好重要....

不過3代d機設好似又令大家失望了...

age不愧為高達史上收視率低既代表作.......

日本個面連DVD銷量都慘不忍賭....我都係睇seed重製版好

My blog
http://hk.myblog.yahoo.com/cwh931016
頂部