回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [人形] 最難既一次十字軍東征
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-29
狀態 離線
最難既一次十字軍東征

kaka , 哈兄早前問我有咩攪作 ,現在做到有d 野睇先發d相啦 做左80%左右 ,希望冇咩阻滯快快完成佢啦
為左影d好少少既相 ,問人借機影...借左又唔識用 所以都係 L 野....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
ygat   2014-8-3 01:30 PM  讚好  +1   佳作
williamgundam   2011-3-30 01:41 PM  讚好  +1   正 !! ~
宏仔   2011-3-30 11:48 AM  讚好  +1   佳作!
乳鴿   2011-3-30 11:04 AM  讚好  +1   上色一流!
victorcw   2011-3-29 10:48 PM  讚好  +1   OMG!! So sexy!!
ice   2011-3-29 04:16 PM  讚好  +1   佳作!
密斯威爾   2011-3-29 12:25 PM  讚好  +1   第一張好有電影感!!
哈帝斯   2011-3-29 12:23 PM  讚好  +1   好正好正呀! 我也要加油!! hehe!
毛毛68   2011-3-29 10:39 AM  讚好  +1   上色一流!
matleung   2011-3-29 10:33 AM  讚好  +1   靚!!
multi_crab   2011-3-29 10:25 AM  讚好  +1   皮膚顏色好自然,好逼真
simmonelai   2011-3-29 10:03 AM  讚好  +1   上色一流!
阿烏   2011-3-29 09:26 AM  讚好  +1   咁似卡達菲既....
松尾明   2011-3-29 09:02 AM  讚好  +1   勁~~ 臉相油得好~~
斯巴達人   2011-3-29 08:00 AM  讚好  +1   鼓勵,仍需努力!
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 市井 於 2011-3-29 12:33 AM 發表
kaka , 哈兄早前問我有咩攪作 ,現在做到有d 野睇先發d相啦 做左80%左右 ,希望冇咩阻滯快快完成佢啦
為左影d好少少既相 ,問人借機影...借左又唔識用 所以都係 L 野....

hehe, ching 既作品真的很神呀!!果然是老溫生的愛徙之一!!

我也很喜歡十字軍的題材! 黎緊你都會睇到我出既post!

我想問市井兄, 這隻兵的難度所有是..?

我都搵緊有關十字軍資料。
跟據歷史記錄,歐洲當時十字軍的白色衫主要用料都是用粗綿或麻而成, 質感應該粗糙點。
睇隻兵既雕刻, 已經做到粗糙感覺! 很漂亮的件呀!!

再聽"斯巴達仙人"指點, 古戰時代的白衣應該是偏啡的, 行軍的就應該啡中帶黃。

師兄從相看, 顏色是正確了。
但有點太平實...因老溫生也曾指點小弟, 要從某一些位置作最高光, 突出層次。
可能是"相"的問題, 所以表現唔到吧!

真的很喜歡與ching 來個技術上的正面交流!! 也請ching多多指教細佬呀!

自我封閉期...
頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #2 哈帝斯 的帖子

第一個關口 ,係原件條頸太長 , 要砍斷佢條頸再做過 . 第二個難處係把劍開盒時變左彎刀 ,上左灰之後全身都係窿 ,攪一大輪先可以開始夾位 , 夾口又例牌地離口,但係又唔可以砌晒補晒先油 ,因為有太多地方卡筆 , 所以要邊油,邊砌同邊補咁做...第三個難關係油彩乾左 , 補完畢地既地方要用水油補番d色 ,做到呢度真係嘔電
而顏色方面 盡可能都唔用白去勾highlight ,白色點下線位都ok ,一太多成件衫會白晒
現在還欠污漬血漬未加 ,做埋果20% ,其他再執執應該ok 希望唔好有意外啦
哈兄 , 呢個白色加左少少raw umber , 肉色 ,prussian blue ,burnt sienna ,灰
如果你覺得個白色睇落偏灰藍就加多d肉色啦, 偏紅就加多d綠 ,個色就自然d架la.按自己喜好就ok
我下一件應該都係十字軍, masterclass 54mm 玩雀果件 你整果件係唔係呢件 ?
交流有分正面同反面咩? "反面" 交流係唔係要用公仔血祭,好似瑪雅同印加咁架 kaka?

頂部
gogok
中尉

UID 26228
精華 4
積分 10
帖子 983
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-20
來自 Hong Kong
狀態 離線
NIce~! I have this figure too...I might note the problem you found with it.

Thanks~!

頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-15
狀態 離線
除了血漬,加點呢漬應更豐富。
至於血漬,忌太紅。以此+字軍站姿,即使有血漬,應是很久前戰鬥時留下,血漬應已變成朱啡色,而不是偏太紅。
以上純個人觀點
p.s. 以此比例,眼睛描繪應可更仔細一點。

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回GOGOK : 估唔到你都有入貨 ,我記得當時反應麻麻...

回榮少 : 我D眼力同手都有D退化 現在油90mm都好吃力 , 希望油番一排54mm可以減慢退化
真係有模型要趁後生整 , d眼力同體能一過30就一年差過一年 ka ka
血漬呢...同甩青呢 都係長年有好多人爭論ge.. 我個人比較偏向 毛線新聞 ,事事旦旦 啦

頂部
SeraphimTony
平民

UID 58033
精華 0
積分 0
帖子 8
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2014-7-28
狀態 離線
回復 #1 市井 的帖子