回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 八歲小學生眼中招 兩男童被捕 胡椒噴霧清場拉113人
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
八歲小學生眼中招 兩男童被捕 胡椒噴霧清場拉113人

QUOTE:
【本報訊】3.6大遊行結束後,社民連及部份80後青年轉移陣地,佔據德輔道中馬路示威,警方多番嘗試清場不果,突然使用胡椒噴霧,多人中招,包括一名8歲男童。多名80後青年示威者遭警方踢傷和扭傷頸部。有直擊事發過程的社民連成員強烈譴責警方濫用暴力、無人性,警方今日凌晨稱,以非法集會罪名拘捕89男24女,共113人。包括兩名分別12及13歲的男童。
記者:林俊謙、王家文

遊行結束後,原本坐在皇后大道中集會的部份示威者,晚上9時改到德輔道中和畢打街交界示威,要求曾俊華和曾蔭權下台,被驅趕出政府總部的社民連支持者亦到場聲援。10分鐘後,大批手持盾牌的警員突然有所行動,將示威者圍住,有示威者反抗躺在地下,情況一度混亂,警察施放胡椒噴霧。

兩小時才能回復視力
警方行動時,有社民連支持者帶來的8歲男童被胡椒噴霧射中,有示威者則遭警方踢傷和扭傷,另有警員誤中胡椒噴霧需即場洗眼。
中招男童Joseph的母親Elsa晚上向本報表示,事發時她與兒子坐在路中心和平集會,警察沒任何警告就衝前噴胡椒噴霧,「成件事好突然,如果警察有事先警告,我一定帶個仔離開」。她批評警方「一下子衝埋嚟,製造暴力場面」。她憶述,事發時兒子很驚慌,「佢話我知見到好得人驚嘅場面,佢見到個女警扯住女示威者頭髮」。Elsa一家是中產人士,她說今次上街,是要抗議預算案對基層不公平,兒子是主動提出要上街抗議。
為Joseph即場治療的醫生勞永樂稱,即時為該小童洗眼,相信小童要兩小時左右才能回復視力。勞永樂批評警方濫用胡椒噴霧。

多名80後示威者在警方暴力清場時受傷。到現場拍片的80後青年黃先生在警員衝前噴射胡椒噴霧時遭撞倒,頸部撞到路邊石壆,需即時送院。另一名80後示威者王小姐和吳小姐分別遭警方胡椒噴霧射中,王小姐更遭警方拖走,弄傷頸部。另一名80後示威者Tommy亦遭胡椒噴霧噴中,頭部着地後更遭警方拖行,額頭嚴重擦傷,眼鏡損毀。
社民連昨午2時先在灣仔修頓球場發起遊行,獲多個團體包括新民主同盟、好煙民大聯盟、雷曼苦主大聯盟到場聲援,隊伍一度達近千人,以80後青年為主。遊行隊伍沿途高呼「撤回垃圾財政預算案」、「曾俊華下台」,行至中環長江中心時,則高呼「打倒地產霸權、李嘉誠收皮」。遊行隊伍3時到達遮打花園入口,但由於花園早已逼爆,社民連被迫調頭,率先到政府總部示威。
警方在政府總部加設大批鐵馬,有示威者爬過警方鐵馬陣,在政府總部大樹下栽種六束茉莉花,高呼「茉莉花開,中共倒台」、「結束一黨專政」。30多名警方與政總保安即時築成人鏈包圍示威者。一名警員與示威輕微觸碰下倒地,但同僚到場後即迅速起身離開,結果遭在場示威人士力斥「差佬插水」、「學晒曾蔭權啲衰嘢」。警方晚上8時清場,有示威者手拉手阻止,雙方一度推撞。

而家d 80 後老豆老母認真不付責任, 將個 8 歲細路放係示威中心, 用個細路做盾牌阻差人清場, 個細路令咗野仲賴差人唔啱, 傳媒仲要推波助瀾顛倒是非, 呢d 行為仲可恥過d 高官, 真係不x知所謂...  

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
其實(鬧埋自己)
唔好話d官"庸",
我地市民收左6千就收手咪一樣咁"俗"

所以香港點會變好,庸官+唯利是圖之民

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-7 05:10 PM 發表

而家d 80 後老豆老母認真不付責任, 將個 8 歲細路放係示威中心, 用個細路做盾牌阻差人清場, 個細路令咗野仲賴差人唔啱, 傳媒仲要推波助瀾顛倒是非, 呢d 行為仲可恥過d 高官, 真係不x知所謂...  ...

我都覺得過份,d人明顯係放d細路係度,預d警察唔敢去清場
我唔信8歲人仔有政治立場同意見

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2011-3-7 05:25 PM 發表

我都覺得過份,d人明顯係放d細路係度,預d警察唔敢去清場
我唔信8歲人仔有政治立場同意見

呢班 80 後父母同d 大陸農民放d 雞鴨係馬路博俾車撞死然後屈司機錢有乜分別~?

正所謂虎毒不吃兒, 但佢地竟然連自己骨肉都用埋黎做自己既政治籌碼, 可恥至極, 簡直人渣...

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-3-7 05:20 PM 發表
其實(鬧埋自己)
唔好話d官"庸",
我地市民收左6千就收手咪一樣咁"俗"

所以香港點會變好,庸官+唯利是圖之民

我都覺得派錢唔係洽當行為, 但佢地出咗口收返, 我睇到時暴動都似...

至於香港人俗, 見錢眼開三十年前已經係, 但而家d 80 後 "俗" 到拎埋d 仔女出黎做盾牌, 同四 / 五十年代d 人賣子求財有乜分別~? 我做人就算點不擇手段點下品, 都做唔出呢d 野 lor~

頂部
ONEAL
中尉

UID 29163
精華 0
積分 15
帖子 728
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-4
狀態 離線
都唔知係咩老母黎架
教壞細路

頂部
奇諾魚
曹長

UID 15791
精華 0
積分 7
帖子 424
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-22
來自 0.0"
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
ckpoon6026
少校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17385
精華 12
積分 169
帖子 2466
成品數目 169 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-18
來自 不正常模友研究院
狀態 離線
帶同子女去示威,表達自已的意顧,有何不可?

我絕對、絕對讚成

本帖最近評分記錄
好平   2011-3-8 12:29 AM  讚好  +1   佳作!
ice   2011-3-7 10:54 PM  讚好  +1   係一種公民教育
joy   2011-3-7 10:28 PM  讚好  +1   
felix   2011-3-7 07:13 PM  讚好  +1   

在 FACEBOOK 的專頁,請觀看
http://www.facebook.com/#!/pages/JC-Modeling-Workshop/207241012754845
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-7 05:51 PM 發表

我都覺得派錢唔係洽當行為, 但佢地出咗口收返, 我睇到時暴動都似...

至於香港人俗, 見錢眼開三十年前已經係, 但而家d 80 後 "俗" 到拎埋d 仔女出黎做盾牌, 同四 / 五十年代d 人賣子求財有乜分別~? 我 ...

所以我覺教好仔/女係最重要,可惜中國人係呢方面.....
教到好多八十後真係為求目的,不擇手段
我怕將來小朋友係耳濡目染下就真係變左更出位

頂部
模術使用者
中尉

UID 34189
精華 0
積分 11
帖子 885
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
來自 風之光
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ckpoon6026 於 2011-3-7 06:52 PM 發表
帶同子女去示威,表達自已的意顧,有何不可?

我絕對、絕對讚成  

帶同子女去示威冇問題, 問題在於自己要有危機意識保護自己子女, 唔好俾佢處係一個危險之地~

好似尋日示威, 去到政府總部時班 80 後已經開始情緒失控同差人互相推撞, 正常一個大人睇到都會企開d, 何況一個媽媽帶住個細路...

保護自己細路免受傷害係父母責任, 細路發生事, 做父母責無旁貸, 賴差人做野整傷佢個仔, 倒不如問下自己為乜遊行完咗仲賴皮唔走~? 因為自己既政治信念令到自己孩子受傷, 除了怪自己外還可怪誰~?

頂部
ZION13
少尉

UID 19455
精華 0
積分 9
帖子 587
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-2
來自 太陽系 地球
狀態 離線
帶細路去表達自己意見無話唔比,中國人有句話: 好狗唔攔路!警察都警告左先郁手佢都唔抬個細路走,如果個細路聽到警告都聽唔明,學咩野表達立場? 抵佢受少少教訓!父母要個細路感受政治,咪達到目的lor!  你估家陣去迪士尼睇巡遊呀?  
而家佢四肢健全,果D父母可以同個細路傾下佢今次學到D乜,同埋下次有咩部署,呢D先係人生經驗呀!
下次警方可以請年紀小小的童軍負責噴胡椒噴霧,班賴死唔走又會唔會濫用暴力、無人性咁反抗?
試下擺個細路去利比亞睇下佢會唔會平息干戈?

山積已3075...已砌完成194
Linebarrels 90%
Vardant 70%
MG Sinanju 60%
MG GYAN 80%
WSC Blackguard 50%
HGUC TR5 80%
1/144 TERROR MIRAGE 50%
1/144 SR3 80%
頂部
GARY...
上尉

UID 40045
精華 0
積分 93
帖子 1928
成品數目 93 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-21
來自 HK
狀態 離線
沙塵滾滾殺錯良民

本人Gary AncientLuna鍾意攝影,足球,睇賽車,模型,囡囡,打機,看書,吹水,自護公国万歲!!..etc
本人Blog:
http://blog.yam.com/user/k3800.html
頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線
要個仔去做盾牌 做童兵.....     又唔想個仔有任何損傷       

我給佢老母  +1  讚   

查看積分策略說明
附件
2011-3-7 09:07 PM

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ▲▲27▽▽ 於 2011-3-7 08:55 PM 發表
要個仔去做盾牌 做童兵.....     又唔想個仔有任何損傷       

我給佢老母  +1  讚   

我之前講錯咗, 佢個仔唔係盾牌, 係人質...

佢以為有咗個人質, 差人就唔敢亂黎... 不過佢唔記得咗個人質原來係自己骨肉 ja ma~

不如叫d 反對派好似當年 "越共" 咁訓練d 細路做游擊隊, 一來可以解決 "港孩" 問題, 二來差人投鼠忌器唔敢郁手, 到時推翻特區政府有望了...

頂部
IBRS
二等兵

UID 40002
精華 0
積分 0
帖子 96
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-20
狀態 離線
佢父母責無旁貸,做咩警察叔叔唔叉佢父母疏忽照顧兒童
根據法例212章「侵害人身罪行條例」第27條的「對所看管兒童或少年虐待或忽略」條例規定,任何未滿16歲兒童的照顧者(即父母或監護人),如故意忽略被照顧人士,令其受不必要苦楚損害,即屬違法,父母或監護人會被控「疏忽照顧兒童」罪名。若循公訴程序起訴,最高刑罰監禁10年,若用簡易治罪條例起訴,則可被判監3年。

「疏忽照顧兒童」最高監10年

而本港不像美國、加拿大及澳洲等國家,並無法例管制家長獨留兒童在家,但香港有疏忽照顧條例,可向疏忽照顧兒童人士追究

頂部
keane.AC
軍曹

UID 19866
精華 0
積分 17
帖子 365
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-13
狀態 離線
某某黨的主席提醒過後自己潛左水,
成班80後被情緒控制, 鍾意做烈士, 人家只需要坐係後面坐享其成, 有事就你地班烈士食曬,
被人暗中當做棋子利用, 有智慧的父母係唔會犯哩d錯

本帖最近評分記錄
twinsa   2011-3-7 10:12 PM  讚好  +1   某某政黨主席... 潛水去了~ XD
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
据我觀察個阿媽都三張幾野,點睇都唔似80後。

而且,帶細路去示威遊行,並非新鮮的事,每年64或者71都好多家長帶細路去,無人估到差人今次會發癲姐。

不過我估計這次呢個香港狗官政府計錯數,以爲要做一套強硬作風比阿爺睇,令阿爺安心香港唔會成爲茉莉花基地,
但這次係施政失誤,至甘多人反對,原來過左尋日就會告一段落,但臨尾見到人少時,至欺善怕惡,用強硬手段黎打壓,我估計反彈越大,相信這樣的激進場面,將會陸續有來,下次唔係甘容易收拾了。香港政府正死蠢,一D政治智慧都無!成班高薪低能仔!

本帖最近評分記錄
VampireA   2011-3-8 01:21 AM  讚好  +1   
chris11164   2011-3-8 12:52 AM  讚好  +1   觀察力驚人!!
felix   2011-3-7 10:08 PM  讚好  +1   
頂部
tsz1117hk
上等兵
骰。魔

UID 13485
精華 0
積分 10
帖子 215
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-26
來自 香港
狀態 離線
發表於 2011-3-7 10:10 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tsz1117hk 為MSN好友 通過MSN和 tsz1117hk 交談
如果個仔知道發生緊咩事, 又真心想去, 帶個仔去表達意願當然無問題

但係父母有責任保護子女掛
第一, 走左出德輔道中已經係非法集會, 動機已機教壞細路, 仲話帶佢出黎"見識"?
唔通同個仔講, 想達到自己要求, 違法係無問題架!!?
第二, 明知非法集會下一步就係清場, 多少都有危險
咁都仲要俾個仔出黎??人黎架??野獸都知有危險要擔走個仔啦....除非佢..............

點講都好, 就算佢地申訴ge有幾岩, 政府有幾錯, 犯左法就係犯左法........

(個仔緊係主動提出去遊行啦, 一黎耳濡目染, 自己覺得要出黎(別論對錯); 二黎唔通自己一個留o係屋企咩??)

頂部
ERICTONG
中校
烏龜先生

UID 3014
精華 0
積分 26
帖子 3720
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
來自 hong kong