回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [其他] 獅子頭
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
回復 #18 小公主 的帖子

唔該哂...我都会睇定啲先買,唔想功力未夠,浪費咗件嘢.

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-4 10:45 發表
雖然照片質素唔好, 不過都睇到上色好厲害 我成日都覺得動物好難油, 以後可以參考市井兄呢隻作品了..

另外想請教油動物同油人仔有無D咩唔同o既竅門?

PS. 希望財爺快D派錢, 市井兄就可以快D ...

JOE SIR請教, 小弟不敢不敢 ....交流一下心得還可以

小弟油動物時發現了小小心得 , 象 , 虎 , 獅 , 狼 在調色時都要落 D綠色
以獅子為例 , 主色中的 啡 ,土黃 , 橙 都是暖色系 , 出來的效果看上去好易會覺得一係太黃 , 太啡 或 太橙
加 D 綠色入主色可以壓低個主色唔好咁暖 ,睇落去仲有點卡奇色 , 咁就自然好多.
呢個方法油人仔都有用 , 多數在油SHADOW時用 ,人仔SHADOW大部份都是用深啡 ,有需要時加點黑
但其實深啡加綠作SHADOW都可以 ,出來的效果可以令塊面冇咁紅架 ,此法出自早年ANDREA 出版 有個好似真人既 LANCER做封面果本油兵書
有睇過的應該記得本書都幾多野睇 ,可惜現已絕版 ,只係 係同道堂看了一陣偷師來用

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Badman 於 2011-3-4 12:09 發表
嘩! 嘩! 嘩!
唔知多鱄虓s版, 幾乎走寶添!!
幾時上堂呀, 記住叫埋我!!

老友 ! 好耐冇見LA
本來打算下星期四去溫生度上堂 , 不過溫生有事做 , 要行開十日左右
可能要下個再下個星期四先上到去
加上溫生電腦彎左....更新唔到同道堂個網 ,所以溫生吩咐細佬係留言版知會各方好友...
下個再下個星期四 你有空嘛 ? 可以就一齊上去啦 ,真係好耐冇見!

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #21 simmonelai 的帖子

唔洗怕浪費左件野既
如果真係要練油功 ,係要用雕刻正既模型仲要大番 D D比例來練 , 油兵仔係由大開始油到細 (溫生時常講的)
最好第一炮買個阿YOUNG胸像來油 ,一來佢雕得幾好又唔太貴 , 總好過用細比例兵仔來練 (個兵太細 ,單是畫眼都考起,其他的都不說) ,掌握左點油個樣就可以換細D既比例 , 功力越高越可以油得細
我開始時已中晒毒 ,用PEGASO隻90MM黑田長政來練 ,係油得唔好,不過真係練到野架
如果資金有限 , 用D復件來練都OK架 ,第日真係見到隻兵好喜歡先買老正(呢句細佬講) ,都係幾好既一條成魔之路
冇水你架~你係鍾意油就好快中毒架LA

頂部
小公主
少校
Dancing Queen

大毒梟勳章   齊齊砌搞手章   熱讚榜勳章  
UID 1846
精華 11
積分 70
帖子 2972
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2004-6-2
狀態 離線
6月takara tomy會出的300 yen蛋,老井兄如果有興趣到時可以留意下,正常來講7仔都會有得扭($15)

如意不足以狂喜,失意不足以為悲,乃自由之路也。
頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #25 小公主 的帖子

個master 好似好正 ,相信成品打折後都有番咁上下, 多謝師兄報料

我最想要牛頭同埋羊頭 ,希望抽得中啦

頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-3-5 10:36 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談

QUOTE:
原帖由 市井 於 2011-3-4 21:59 發表
唔洗怕浪費左件野既
如果真係要練油功 ,係要用雕刻正既模型仲要大番 D D比例來練 , 油兵仔係由大開始油到細 (溫生時常講的)
最好第一炮買個阿YOUNG胸像來油 ,一來佢雕得幾好又唔太貴 , 總好過用細比例 ...

絕對認同,練手真係要用雕得靚嘅件架。

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 市井 於 2011-3-4 09:25 PM 發表

JOE SIR請教, 小弟不敢不敢 ....交流一下心得還可以

小弟油動物時發現了小小心得 , 象 , 虎 , 獅 , 狼 在調色時都要落 D綠色
以獅子為例 , 主色中的 啡 ,土黃 , 橙 都是暖色系 , 出來的效果看上去 ...

唔該晒   原來油動物可以咁玩法, 聽完你講之後好有衝動即刻油返隻....

仲有個問題請教一下, 我覺得動物o既毛髮真係好難搞, 係咪真係要一條條油晒出來的?定係可以用其他方法表達?

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 市井 於 2011-3-4 09:46 PM 發表

老友 ! 好耐冇見LA
本來打算下星期四去溫生度上堂 , 不過溫生有事做 , 要行開十日左右
可能要下個再下個星期四先上到去
加上溫生電腦彎左....更新唔到同道堂個網 ,所以溫生吩咐細佬係留言版知會 ...

師兄,係咪3月17日?幾點鐘?我未去過,真係想見識下!

頂部
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
回復 #24 市井 的帖子

Qoute 番Ching 2008年嘅文字: "我們玩模型同追女仔一樣(個人觀點),追求的時候是最過癮的".

我暫時係停留係沙灘睇靚女嘅階段,等我睇多一排,有目標先學追女仔.

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-5 10:35 發表

唔該晒   原來油動物可以咁玩法, 聽完你講之後好有衝動即刻油返隻....

仲有個問題請教一下, 我覺得動物o既毛髮真係好難搞, 係咪真係要一條條油晒出來的?定係可以用其他方法表達?

毛髮處理是大隻講先生生前講比細佬知(唔係在下發現) , 多年前講兄發現有很多馬同老虎的國畫真是一絲絲的畫上毛髮 , 毛髮的highlight竟是一絲白色
而且還要"孔" 埋去先睇到 , 所以毛髮係真的係一筆筆畫

不過呢...我就比較練精學懶 用油彩畫上毛髮先 ,趁佢未乾就落埋highlight ,等佢乾左就highlight加白色一筆筆畫毛 ,出左界都可以掃走佢嘛
用水油畫一失手就 L 野架LA ,水油係加最高光先用 ,畫一兩筆就夠..比例咁細好難做到國畫果D效果
不過個人認為用水油畫毛髮比用油彩吃力好多 ,油彩出來的效果highlight冇咁跳,自然少少咁啦 , 做夠佢兩三層highlight感覺都好正

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #29 timng 的帖子

要E-MAIL約堂主 ,睇下堂主有冇時間
不過我估17 號下午都應該OK掛...

頂部
市井
上等兵

UID 30026
精華 3
積分 16
帖子 294
成品數目 16 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #30 simmonelai 的帖子

KAKA , 好似追魂交易套戲隻魔鬼話齋 :人有原罪 ,所以係走唔甩既
師兄你係鍾意玩模型既 , 唔中呢樣都中第樣 ,一樣都係走唔甩既
家中的模型會自然生出來 ,遲早都要租倉 KAKA

頂部