回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [人形] 90mm Figure Painting
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-3-1 01:56 AM 發表
JOE SIR玩色呢PO 真係精彩!
消化中....
但我覺得眉間既效果有D 唔自然~~
PS: 我都係比較喜歡JOE SIR用水膠彩時既感覺多DD

眉間唔太自然可能係依家高光仲係太誇張, 最後會修正的..

PS: 到依家為止都仲係用緊水膠彩..

頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-3-1 10:29 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談
JOE SIR,油到而家,應該未到戲肉,因仲未見油彩出動。

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2011-3-1 05:35 PM 發表
Joe Sir,

請指教加Green tone 係為反射環境光或是做衣服的反光或是什麼?  

你呢個問題問得好好啊..

請先睇睇以下兩幅圖:

以上兩件作品都係出自Sang Eon Lee既手筆, 兩隻胸像都係戴綠色頭盔同埋著綠色衣服, 理應兩個面相既反射環境光或衣服反光都係差唔多, 點解作者油兩個面相分別咁大呢?   答案就係作者想在兩個作品中營造不同既氣氛, 感覺.....

以我個人觀點認為做模型時, 首先要確定你想俾觀賞者甚麼感覺. 例如有人將部坦克做到好多彈孔, 又或者做情景時加入不同小道具等等.... 呢D全部都因為作者想令到件作品帶出一個或多個訊息...

以Sang Eon Lee兩件作品為例, 作者就係先確定作品最後既感覺, 再利作環境光等有無需要誇張處理....

解釋得唔係咁好, 希望答到你既問題....

本帖最近評分記錄
joey   2011-3-2 12:55 AM  讚好  +1   借d 依放毒!

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2011-3-1 10:17 PM 發表
JOE SIR,油到而家,應該未到戲肉,因仲未見油彩出動。

你錯了, 其實成套戲都係無戲肉..

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-1 10:05 PM 發表

眉間唔太自然可能係依家高光仲係太誇張, 最後會修正的..

PS: 到依家為止都仲係用緊水膠彩..

o....我重以為紅調係用油彩overlaid架添....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-1 11:08 PM 發表

你呢個問題問得好好啊..

請先睇睇以下兩幅圖:

以上兩件作 ...

原來Joe Sir 想做差異色去表達原定效果i/o 反射色, 謝謝解答了!

再說Sang Eon Lee的作品,
近一/兩年也一直留意他的作品, 他的技巧已到達世界之頂點。

他運用很多鮮艷顏色+冷暖對比來營造效果, 每件作品也很eye catching!
他也會用很多不同對比色及筆觸做過度效果! 令作品更有個人藝術風格, 及令我常常用一種"真係估你唔到" 的感覺呀!

現在已看到有不少同也開始學習及嚐試用他的表達手法!

我也買了German WW1 那只Bust, Sang Eon Lee 油的好靚...不論皮膚或是衣服的質感
但件衫錯色...作為product cover, 很大的錯誤..

題外話, 看到近年韓國水準急步上揚, (不論Gundam,  AFV, 人像, 原型, 創意, 手藝..)

但香港好似只是停留, 更有點倒退似的...到底是什麼原因??

本帖最近評分記錄
斯巴達人   2011-3-2 12:37 PM  讚好  +1   思維清晰!

自我封閉期...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
終於都用油彩嘞...

我先用水膠彩將基本色打底, 然後再用油彩係有以下目的:
1. 先用水膠彩將顏色分佈好再用油彩微調, 好處係上油彩時可以俾自己有指引. 當然亦可直接用油彩在模型上混色, 不過改正比較麻煩, 而且要等底層油彩乾透, 如果唔係會連底層一齊混色..
2. 利用油彩半透明特性柔化水膠彩做成的筆痕. 不我我唔鍾意太滑, 故意留返少少筆觸, 我覺得咁做會生動D
3. 水膠彩用係大比例人像會略為太啞色, 油彩乾係留有少少光澤度, 會令面相多D生氣

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
又來幾幅放大圖, 可以睇清楚顏色變化..

頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-3-2 11:47 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談
戲肉喇!

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
由第一階段至第四階段面相上色步驟圖...

本帖最近評分記錄
louisuni   2011-3-9 12:24 PM  讚好  +1   佳作!坐隔離檯既掌聲鼓勵 !
joey   2011-3-3 12:24 AM  讚好  +1   感覺出晒來~!! 正!

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
跟住油件大褸... 基本色用灰綠色...

用海綿將比基本色較深的顏色印出一點點做地紋..

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2011-3-2 10:12 AM 發表

原來Joe Sir 想做差異色去表達原定效果i/o 反射色, 謝謝解答了!

再說Sang Eon Lee的作品,
近一/兩年也一直留意他的作品, 他的技巧已到達世界之頂點。

他運用很多鮮艷顏色+冷暖對比來營造效果, 每件 ...

估唔到哈仔油兵仔進步左, 連鑑賞能力都高左咁多..

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
小弟又上了三課!
一 --> 面相進一步的掌握
二 --> 冷色系面相肉色的調控
三 --< 紅鼻子的變調

一定要試一試!
重未得閒搵D 兵仔出來....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-2 11:31 PM 發表
終於都用油彩嘞...

我先用水膠彩將基本色打底, 然後再用油彩係有以下目的:
1. 先用水膠彩將顏色分佈好再用油彩微調, 好處係上油彩時可以俾自己有指引. 當然亦可直接用油彩在模型上混色, 不過 ...

估唔到joe sir和我對用油彩油兵有同一套睇法
但當然我沒有joe sir 那出色的上色手藝啦,我要用心學習

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-3-3 12:38 AM 發表
小弟又上了三課!
一 --> 面相進一步的掌握
二 --> 冷色系面相肉色的調控
三 --< 紅鼻子的變調

一定要試一試!
重未得閒搵D 兵仔出來....

如果真係想練習面相上色, 建議用1:10以上胸像會比較好...

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2011-3-3 12:42 AM 發表

估唔到joe sir和我對用油彩油兵有同一套睇法
但當然我沒有joe sir 那出色的上色手藝啦,我要用心學習

我都係平時同你一齊出黎飲苦茶時係你身上學返黎..
你上色手藝都進步左好多, 到神枱級啦..

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-3 12:00 AM 發表

估唔到哈仔油兵仔進步左, 連鑑賞能力都高左咁多..

Joe Sir 又俾頂高帽我帶...

近年中左人像毒後, 小弟多了留意外國作品同Joe Sir 大作,由其是Joe Sir 的WIP!
但可惜小弟依然都係眼低手低..

Joe Sir 用油彩真係好好!!

想請教Joe Sir衣服紋, 如果上了主色後印紋..
處理high light/ deep後, 是否已cover 了紋理??
或是後處理 用 OIL 做高暗光位..?

又有得著了, 小弟會在胸像的衣服上試試!!

自我封閉期...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2011-3-3 11:26 AM 發表

Joe Sir 又俾頂高帽我帶...

近年中左人像毒後, 小弟多了留意外國作品同Joe Sir 大作,由其是Joe Sir 的WIP!
但可惜小弟依然都係眼低手低..

Joe Sir 用油彩真係好好!!

想 ...

其實依家都仲未確定件大褸點油

先印左一點點可以令底色紋理變化多D, 不過可能之後會比上面既顏料蓋過, 要試下先..

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-3-3 10:58 AM 發表

如果真係想練習面相上色, 建議用1:10以上胸像會比較好...

師傅有冇介紹??
想搵隻係耳邊有野com住唔洗handle 耳>面朱登位 既bust....
(因為我覺得最難油係呢個位 )

JOEYKO.com
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-3-4 02:03 PM 發表

師傅有冇介紹??
想搵隻係耳邊有野com住唔洗handle 耳>面朱登位 既bust....
(因為我覺得最難油係呢個位 )

耳仔都話難油

建議買隻YOUNG胸像練習油面相  

頂部