回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 我好想知我地公務員制度係咪出左問題, 點解...........
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線
我好想知我地公務員制度係咪出左問題, 點解...........

曾財爺哩d咁低劣o既人都可入到公務員隊伍,
仲可以升到哩個位?!

以前有老師同我地講,
世界各地政府只會收一d一般質素(或更低)o既人入政府,
因想d人材流向私人公司去加怏社會流動及經濟效益,
仲有d質素低o既人係無機會入到私人機構,
因此為了社會/勞工/就業o既平衡,
政府更加要收留d低質素o既人,
我e+ 100%相信此理論.

頂部
atkex
少尉

UID 4202
精華 4
積分 28
帖子 513
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-31
狀態 離線
我就聽過公營升人同私營升人既分別
我老師話兩者升錯人既opportunity cost唔同,所以公營經常出現亂升人既情況

今日睇完份報告,真係要認真諗下畢業過唔過新加坡發展

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
我黎講好似比較適合,不過小弟唔係公務員

其實係架,好大部份公務員都係水平唔多掂
有A字膊、唔做野(係成日坐係度發呆個隻)、訓覺(訓到成個人向後仰)、一小時平均去一、兩次廁所等等
但係就唔知點解過到面試果關

所以有時見到呢度有人為政府講好話,就會覺得歡迎佢加入政府睇下究竟咩事

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2011-2-23 08:13 PM 發表
仲可以升到哩個位?!

以前有老師同我地講,
因 ...

其實你所講"咁低劣o既人"係指乜呢?

二十幾年前, 當政務官嘅曾蔭權被港英政府補送去美國哈佛大學留學而認識同班嘅曾俊華。
而亦因為曾蔭權一句"有機會返香港為香港做點事", 曾俊華先會放棄係美國定居,舉家回流返香港,加入政府工作。

如果你或你老師認為能夠入讀哈佛都係一d一般質素(或更低)o既人, 好對唔住, 咁你應該話緊九成以上嘅香港人都係依種質素

潛水...
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2011-2-23 09:51 PM 發表

其實你所講"咁低劣o既人"係指乜呢?

二十幾年前, 當政務官嘅曾蔭權被港英政府補送去美國哈佛大學留學而認識同班嘅曾俊華。
而亦因為曾蔭權一句"有機會返香港為香港做點事", 曾俊華先會放棄 ...

如果Ching認為"學歷=才能=社會地位=辦事能力",
小弟無說話回應.

頂部
fatfai
軍曹

UID 9730
精華 0
積分 4
帖子 393
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-6
狀態 離線
其實所謂有辦事能力之士, 又有幾多真係交個心出黎為香港,
佢地咪又係為錢,
呢d有能之士寧願打私人工, 出16個月糧, 再加花紅好過.

無良奸商 http://www.二千fun.com/discuz/viewthread.php?tid=2103969&extra=page%3D1
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
低 唔低 劣 好難一概而論, 但 曾財爺 成年至交一次功課, 抄都抄得咁離譜.
真係周街行一轉都知派現金 好過MPF

http://www.review33.com/chat/ind ... 23160042&page=1

入6千MPF, 廿幾三十年 至攞,

如果派一千蚊現金 都話一家大細, 亞公亞婆食晏/餐好少少

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2011-2-23 09:58 PM 發表

如果Ching認為"學歷=辦事能力",
子弟無說話回應.

咁你又認為點做先有才能/社會地位/辦事能力呢?

我所知嘅,曾俊華係一個能幹、而且實事實幹嘅人。
如果當年佢唔加入政府, 今日佢亦一定能夠有高薪厚職。
唔好悟會, 我唔係幫人講好說話, 我只係實話實說。

潛水...
頂部
savepilot
上尉

UID 32335
精華 1
積分 2
帖子 1069
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2011-2-23 10:26 PM 發表

咁你又認為點做先有才能/社會地位/辦事能力呢?

我所知嘅,曾俊華係一個能幹、而且實事實幹嘅人。
如果當年佢唔加入政府, 今日佢亦一定能夠有高薪厚職。
唔好悟會, 我唔係幫人講 ...

小弟唔係好識野,
但"才能/社會地位/辦事能力"唔一定靠學力哩一條路.

頂部
fatfai
軍曹

UID 9730
精華 0
積分 4
帖子 393
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2011-2-23 10:13 PM 發表
低 唔低 劣 好難一概而論, 但 曾財爺 成年至交一次功課, 抄都抄得咁離譜.
真係周街行一轉都知派現金 好過MPF

http://www.review33.com/chat/ind ... 23160042&page=1

入6千MPF, 廿幾三十年 ...

如果人人都派一千蚊, 你估香港會變成點??
餐廳會加價, 為左食你o個一千蚊,
服裝店加價, 食你一千,
租金又加, 食埋你一加四口四千蚊......

無良奸商 http://www.二千fun.com/discuz/viewthread.php?tid=2103969&extra=page%3D1
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #10 fatfai 的帖子

你咁諗= 財爺話推動通脹

但擺落強迫金 淨係 基金佬 得益先

老闆加了幾錢人工俾你? 俾左你 鍾意點洗咪點洗, 唔通唔用 衣食住行 今年就加少左價

http://www.hkreporter.com/channel_list.php?channelid=297
2011-02-23  派錢人MPF on9

ref 香港特區政府的官員們,最為人詬病的官僚習性,可能就是辦一件事情時,不會考慮怎樣去做好這件事情,而是只希望在長官定下的限期前把事情做完就算了!
http://hkxfiles.mysinablog.com/index.php

余志穩仕途坎坷是有跡可尋,更可能有點「咎由自取」。輿論的讚揚就正正指出了余志穩的問題大摡出自他本身:他不善講官話;亦如李鳳英說他肯「攞個心出來對人」,這都是當今為官之大忌!不信?您可試試環顧整個特區政府,您幾曾見過升級如坐「神七」的高官講過人話?那些常為輿論、議員,甚至一般市民譏諷為「人肉錄音機」的官員,不是屢獲行政機關的獎賞嗎!
http://hkxfiles.mysinablog.com/i ... p;articleId=1866391

成日問[/size]
頂部
fatfai
軍曹

UID 9730
精華 0
積分 4
帖子 393
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-6
狀態 離線
回復 #11 alexlee2 的帖子

其實加人工不嬲都係都係推動通脹,
最重要係加人工係加 百分率.
比錢你就亞豬亞狗都派錢, 你吸毒我都要比錢你, 你賺月入一千萬我都比錢你.

頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線
公務員 > 政策執行技術性官僚
佢地唔係train出黎攪做政治工作 (有政治問責制後各政策局長要攪多好多政治工作...) / 領導

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #12 fatfai 的帖子

我無吸毒

政府(我)都無要比錢(你)

你咁激氣??

見到其他forum 討論嗎?
>>如果班庸官唔係經常上網和睇電視,點會咁快知道佢地又比網民插.

咁政府 口口聲聲話幫市民呀嗎, 老蕭 開價話跟澳門 派一萬就話 好多唶,
提議 亞財爺 試一千 你都話 俾商家食埋

成日問[/size]
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貴族小子 於 2011-2-23 11:18 PM 發表
公務員 > 政策執行技術性官僚
佢地唔係train出黎攪做政治工作 (有政治問責制後各政策局長要攪多好多政治工作...) / 領導

正確黎講佢地係無train過,佢地既造化係睇佢地肯唔肯邊做邊學
所以好多所謂冗員、庸官就係咁出黎

頂部
keane.AC
軍曹

UID 19866
精華 0
積分 17
帖子 365
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-13
狀態 離線
佢本人一定係叻人,
你有無考慮過要做佢個位要有d咩能力, 條件, 等等?
今次的 2012 Budget 的確有d麻麻 (personally),
不過真係出idea, 做野個批人都有一定能力, 但係都有忽略某一部份 (可能有很多數據, 歷史, 政治等因數而咁做)
但社會上的問題唔係單純一下子就解決掉
佢被人媽得有道理既, 佢班馬背後都會被媽叉啦
我覺得如果政府做得唔合理, 有實質, 客觀合理的理據, 係要出聲,
不過唔好對人不對事,
政府幫唔到你時, 你就要死纏難打, 要人派錢,
點解唔自救?
哩個社會你死你事, 關我差事, 有事要自救, 凡事盡量靠自己, 這才是正確態度

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 savepilot 於 2011-2-23 08:13 PM 發表
仲可以升到哩個位?!

以前有老師同我地講,
因 ...

不一定

香港都有歷史因素 六七十年代香港經濟起飛
大部份有能力既人都去搵真銀 都唔想跟鬼佬做狗
結果大部份果個年代既官都係當時既"失敗者"多

去到社會發展得差唔多 即係葉劉果代
係要d大學成績好勁既人先做得官
但呢班都係藍血精英右派主義 唔太理人民

而香港今日既禍害可以話係幾十年前積落
d人開始見到制度都會有事 先出d反政府左派
大概係咁啦 望向c兄補充

建議你都可以聽多d呢度
http://www.hkreporter.com/channel_list.php?channelid=257
會暴好多官既料

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我覺得以單一個人表現去話成個公務員制度係咪出左問題又未免太武斷 (雖然無乜邊個高官係ok) 等於新聞都有報導有某d人欺騙綜綬, 咁唔通所有攞緊綜綬的人都係衰人?

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
仲可以升到哩個位?!

...

唏~~ 你緊係冇留意, 自從姓曾的做左突手, 跟住就搵左胡鬚曾做財爺, 跟住冇耐就搵左曾得城做乜鬼屎冇局長, 舊年阿一哥退休, 又搵左個姓曾的頂上~~ 遲些~~ 可能搵埋阿曾至偉, 坐講波署長個空缺位

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
ex-s
上等兵

UID 18693
精華 0
積分 0
帖子 263
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-16
狀態 離線
回復 #19 松尾明 的帖子

應該唔會, 佢老豆仲係俾老廉通緝(雖然人都死左)

頂部