回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 想問o下電腦用高清USB TV手指
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
想問o下電腦用高清USB TV手指

我未搬入現居前一向用電腦TV CARD(唔係高清)睇電視, 收得好清, 我兩年前搬入去現居, 本身屋內已有TV插位(但當時大廈未裝高清), 但好多雪花, 所以直到大廈有高清, 我都唔敢買高清USB TV手指.

我有個疑似低問題, 如我真係用高清USB TV手指, 會唔會冇O左雪花呢? 唔該晒!

頂部
三金仔
二等兵

UID 1874
精華 0
積分 0
帖子 73
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-9
來自 沙田
狀態 離線
你可以用舊個張tv card試吓有冇雪花先
之後先決定買唔買tv手指

阿賴耶識......
頂部
AmazingFelix
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
狀態 離線
理論上數碼電視係唔會有雪花,只有”收到“同“收唔到”,又或者“起格”,
當然,有一張可以“硬解“的Display card 係必要啦。

Mid-Night Modeler
---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 三金仔 於 2011-2-15 02:10 PM 發表
你可以用舊個張tv card試吓有冇雪花先
之後先決定買唔買tv手指

我張TV CARD一向裝O向電腦, 冇拆過出o黎, 舊屋時收得好清(no高清), 點知兩年前去到現居就有雪花.

QUOTE:
原帖由 AmazingFelix 於 2011-2-15 03:34 PM 發表
理論上數碼電視係唔會有雪花,只有”收到“同“收唔到”,又或者“起格”,
當然,有一張可以“硬解“的Display card 係必要啦。

可以“硬解“的Display card?

頂部
AmazingFelix
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
狀態 離線
所謂"硬解”,就係可以用display card進行電視畫面解碼,香港數碼廣播係用H.264同MPEG2做視頻編碼。

簡單講,數碼視頻交由display card到做解碼,就不會佔太多CPU的工作量,可以同時做其他工作,通稱為“硬解“。

如果無Display card,所有視頻解碼都要由軟件去做,佔大量CPU的工作量,要開其他軟件就會拖慢。通稱為“軟解“

但不用太擔心,一般市面買到的Game card(如AMD5000系,Nvidia 新咭 ),或者新的底版都有呢個功能。

有關數碼廣播,得閒去呢度睇下,都幾好架。http://www.hkepc.com/forum/forumdisplay.php?fid=116

Mid-Night Modeler
---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
Geth-N7
上等兵

UID 39420
精華 0
積分 4
帖子 238
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-8
狀態 離線
如果大廈裝左高清, 但係睇唔倒高清 ........ 咁即係畀人呃錢!

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 AmazingFelix 於 2011-2-15 04:31 PM 發表
所謂"硬解”,就係可以用display card進行電視畫面解碼,香港數碼廣播係用H.264同MPEG2做視頻編碼。

簡單講,數碼視頻交由display card到做解碼,就不會佔太多CPU的工作量,可以同時做其他工作,通稱為“硬解 ...

我張display card係02年產物, 應該都冇問題呱?

QUOTE:
原帖由 Geth-N7 於 2011-2-15 06:32 PM 發表
如果大廈裝左高清, 但係睇唔倒高清 ........ 咁即係畀人呃錢!

因為驚買o左返o黎又用唔到, 驚驚呀.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2011-2-16 05:55 PM 發表

我張display card係02年產物, 應該都冇問題呱?

因為驚買o左返o黎又用唔到, 驚驚呀.

02年?? 即係 agp 呢?? 咁cpu 呢?? 係唔係p4呢?? 係既唔洗講咁多了. upgrade 全set 腦先啦.

display 同 cpu 都support 唔到呢... 我大半年前問過了. 插pci card既都要真既 2 core 先可到 full hd, p4 既只係緊緊行到標清. usb 就更加唔洗諗.

路過既厚多士
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-2-16 05:56 PM 發表

02年?? 即係 agp 呢?? 咁cpu 呢?? 係唔係p4呢?? 係既唔洗講咁多了. upgrade 全set 腦先啦.

display 同 cpu 都support 唔到呢... 我大半年前問過了. 插pci card既都要真既 2 core 先可到 full hd, p4 既 ...

係AGP, P4 2.8.

咁算啦, 反正我O向屋企都係砌模型多, 好少睇電視.

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線
你一定要用電腦mon黎睇TV!??

頂部
dandan
少佐

UID 24620
精華 2
積分 27
帖子 7946
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-29
狀態 離線
....講真,就算硬解都未必夠軟解好,codec網上好周全,但睇Tv既軟件對硬解既編碼就麻麻地。好多時我睇TV都係用軟解。(pure codec+ pdvd8應該夠用。)
年幾前我用部netbook (asus1201n)+ magicpro高清手指(仲要係差唔多最早期)+ win7 media center(內建)+ pure codec+ 自製既雙菱形天線都可以收到高清....訊號爆晒仲要無起格..... 結果lunch time就成日錄節目番屋企重溫
所以我相信,粒u好d,有張過得去既display卡(唔係一定要硬解,不過依家d卡好多都有埋。),就算係usb高清手指都好,應該都問題不大。
只係用手指的話,小心會因過熱而導致訊號傳送有問題(e.g. 疾、起格。)用tv card有埋機箱風扇吹住幫助散熱,pci-e速度又快d~點計都抵玩d!

頂部
dandan
少佐

UID 24620
精華 2
積分 27
帖子 7946
成品數目 27 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2011-2-17 11:20 AM 發表

依家既趨勢
不過話時話,電腦節idtv有平~

頂部
Geth-N7
上等兵

UID 39420
精華 0
積分 4
帖子 238
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-8
狀態 離線
回復 #11 dandan 的帖子

我都係用軟解 coreavc or FFdshow!
我用A card, 以前winxp, 硬解總係有少少問題, 香港h264 d code 又有d唔同, 轉左win7 64問題仲多, 所以玩左一排硬解就放棄! 唔想煩!

至於手指過熱問題, 我用緊支古董8gl5真係好熱, 要夾兩個heatsink幫佢散熱! 但係依家新出果 D會唔會冇咁熱呢??

頂部
dandan
少佐

UID 24620
精華 2
積分 27
帖子 7946
成品數目 27 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Geth-N7 於 2011-2-17 04:32 PM 發表
我都係用軟解 coreavc or FFdshow!
我用A card, 以前winxp, 硬解總係有少少問題, 香港h264 d code 又有d唔同, 轉左win7 64問題仲多, 所以玩左一排硬解就放棄! 唔想煩!

至於手指過熱問題, 我用緊支古 ...

新出既真係未用過,有隻手指用到依家都算係咁
不過唔好用usb風扇吹佢....一吹就好易起格....
依家買tv card都唔係好貴,2xx一隻手指同3xx既tv card個價差唔係咁遠,但起碼穩定d...

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2011-2-17 11:20 AM 發表

方便嘛, 又可以錄落hard disk! 屋企越簡潔越好, 留位擺模型.

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2011-2-18 12:11 PM 發表

方便嘛, 又可以錄落hard disk! 屋企越簡潔越好, 留位擺模型.

剛剛見到有部機,可以直接把video訊號錄成rmvb,內置nb hd(可自己買,自己裝入去),可以折出黎駁電腦抄番D file,又可以錄入USB手指...
我覺得遠比係電腦搞方便好多

頂部