回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [其他] Bust Painting
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
Bust Painting

2/15/2011

Hi all,

小弟初入練功房練功, 請多多指教。

小弟習慣每做一件作品前, 先會給自己一個[題目]。

這次試髹胸像, 是為了練習及考驗自己純用Acrylic (水膠彩) 能做到什麼效果...

剛剛髹了三晚, 大約花了4小時...暫時只髹了面部及開始帽子上色。(手腳太慢….)

大約所花的時間如下:
眼部及面部肉色 – 3小時
紅白色格仔 – 1小時 (非常攞命.. )

年紀大了, 髹耐一點也眼曚曚, 頭暈暈。
自已肉眼看不到問題, 但拍照後再看, 真是嚇壞人。

自己初段發現的問題如下:

Flesh color contrast 不足, 失敗!
Flesh color blending還未做好, 失敗!
High Light 唔夠High, Deep 位唔夠Deep, 失敗!
眼神唔夠利, 失敗!
最慘係塊紅白格呀….唔平均又斜左,完全唔似打格..失敗中之失敗!

幸好只是剛剛開始, 快快髹, 慢慢救吧..(無奈)

小弟樂意接受各位同好的留言及批評。
您們的批評,就是小弟進步的沿動力!

也歡迎有興趣接觸人像的同好留言及提問, 大家一起研究吧!

本帖最近評分記錄
Arnold   2011-2-24 01:24 PM  讚好  +1   哩位施主.練功房d舂卑你打難鳥
松尾明   2011-2-24 12:09 PM  讚好  +1   利害~~利害~~
b8808800   2011-2-19 05:23 PM  讚好  +1   關注中 !!
williamgundam   2011-2-17 03:52 PM  讚好  +1   期待 !!
louisuni   2011-2-15 05:35 PM  讚好  +1   要坐定定學野.

自我封閉期...
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線
我隻Ma.K馬桶裡面個人頭, 我都驚驚地, 因為一直冇油過人頭, 如做到你隻O野個效果一半, 已經好開心啦.

但係我覺得哩隻O野額頭O的火車軌好似太規則了吧?

頂部
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
1.可唔可以close up塊面同對眼睇吓.

係想學吓嘢,未有支格批評.

2.可唔可以影吓你啲水膠彩

3.我覺得額前三條紋太長,太對稱,係雕刻者的口味

頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-2-15 04:59 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談
哈兄,已經好靚!只係感覺面上血色不足。個人感覺水膠彩用來油胸像比較難(個人意見),點講呢.......,我都係學緊油胸像,所以都有好多疑惑,思考中。

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
呢個面相真係好正!應該係bust試作既好好既選擇!加油!

可能塊面area夠大(相對1:35), 可以試下由上至下做一d contrast, 應該會再生動d
我咩都唔識, bust都未油過.....只係pure感觀意見~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
我隻Ma.K馬桶裡面個人頭, 我都驚驚地, 因為一直冇油過人頭, 如做到你隻O野個效果一半, 已經好開心啦.

但係我覺得哩隻O野額頭O的火車軌好似太規則了吧? [/quote]

Hi 師兄
唔需要驚..放膽試吧! 衰左大不了洗底再黎.....從洗的過程也可以學到新技術.. trust me!
火車軌, 因為沒有找"refernece photo" 去髹, 有點摸不著頭腦。會再執的...謝謝

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2011-2-15 12:26 PM 發表
1.可唔可以close up塊面同對眼睇吓.

係想學吓嘢,未有支格批評.

2.可唔可以影吓你啲水膠彩

3.我覺得額前三條紋太長,太對稱,係雕刻者的口味

Hi 師兄
謝謝你的留言。
re: 1 & 2, 小弟仲係公司, 未到11點都唔收工, 有空在家影給你看。
re: 3, 其實我都跟雕刻去髹, 只係我仲係未太了解面部皮膚結構...要搵多d 資料先

P.S 師兄我知你都有畫底, 你絕對有天份玩人像的! 加油呀!

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2011-2-15 04:47 PM 發表
哈兄,已經好靚!只係感覺面上血色不足。個人感覺水膠彩用來油胸像比較難(個人意見),點講呢.......,我都係學緊油胸像,所以都有好多疑惑,思考中。

Hi Kwai  兄
謝謝你的意見。, 見笑了 .只是初部開始,我自己就覺得很粗糙...
顏色會作最後的 Fin Tone。 打算加黃/ 紅/ 橙/ 啡/ 藍..etc 的顏色在適當位置, 看上更rich...

對!水膠彩油大比例真的很困難!  這正是此胸像的練習題目! 不靠油彩, 練好手藝呀!

期待Kwai 兄的作品!

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-2-15 04:58 PM 發表
呢個面相真係好正!應該係bust試作既好好既選擇!加油!

可能塊面area夠大(相對1:35), 可以試下由上至下做一d contrast, 應該會再生動d
我咩都唔識, bust都未油過.....只係pure感觀意見~~~

Hi Joey 兄,

對, 此為價廉物美的Bust呀!
對比起1:35, 真的很大, 說真的有點無從入手。 幸好一直沿用仙人所傳的髹兵法..勉強頂得住...
Contrast方面, 我也自覺不夠, 你的概念是正確的, 光位由上至下嘛..
可惜我每一晚也是由半夜2點才開始髹....眼朦朦, 被睡魔影響了判斷....

Joey 也快一起髹人像吧...
油人像是我暫時所接觸模型中最難, 但也是最好玩的一門呀

自我封閉期...
頂部
阿烏
上尉
前教皇~薜安

UID 17716
精華 0
積分 16
帖子 1389
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-23
來自 China
狀態 離線
瞳孔好似咁大既....定係條線太粗?......有無大d既圖睇下?

模型硬漢,一代型男 : 人肥志短..........
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2011-2-15 09:32 PM 發表
瞳孔好似咁大既....定係條線太粗?......有無大d既圖睇下?

烏sir, 瞳孔應該唔大, 不過眼珠太大就真...
多謝指教! 有時間執執

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
2/24/2011

各位好, 小弟聽取各位同好意見後, 花了數晚時間作出調整及髹這胸像...
所髹的部位如下, 及先自插一番!

1) 眼球及瞳孔修細點...(但變了豆雞眼! )
2) 額上的[火車軌] 作修正! (得個亂, 不夠真實, 唔得! )
3) 面相, 加多幾種顏色, 望更有色六彩層次!  (點知.....越來越污濁, 大失敗! )
4) 髹了眼微毛,頭髮及"蘇" (一PATPAT, 做不到毛髮的層次..仲有而家先睇到右眼毛未髹好....! )
4) 帽子的格仔布用ACRYLIC做FILTER 效果.. (出來效果真係一達達....嚇鬼! )
5) 開始髹衫身...(貪快, 髹到[令]身了, 真大獲......可能要洗過! )

小弟眼高手低,..只看到以上問題, 請各路英雄高手給點評批及意見, 讓小弟可以有更大的進步空間...! 謝謝!

Re: immonelai 兄
相中正是小弟用的ACRYLIC 顏料。
分別為Andrea color (紅蓋) 及Vallejo 的Model color (白蓋)

2樣各有各優點, 師兄也可以親身試試個中奧妙!

本帖最近評分記錄
Joe_Lo   2011-2-25 01:01 PM  讚好  +1   面相十分好, 胡蘇要加把勁!!!

自我封閉期...
頂部
simmonelai
少校

我最喜愛的版聚作品 勳章   熱讚榜勳章  
UID 42944
精華 4
積分 41
帖子 2861
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-26
狀態 離線
回復 #9 哈帝斯 的帖子

Ching 的手藝, 在我而言,已是高手了.

我都有用右边白蓋個隻油,想問和紅蓋有mud分別 ?

我覺得啲蘇嘅棕色太淺,contrast 大咗啲,唔知係咪光線問題.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2011-2-24 02:04 AM 發表
2/24/2011

各位好, 小弟聽取各位同好意見後, 花了數晚時間作出調整及髹這胸像...
所髹的部位如下, 及先自插一番!

1) 眼球及瞳孔修細點...(但變了豆雞眼! )
2) 額上的[火車軌] 作修正! (得 ...

有哈兄係度, 即時撻返著晒
面相既顏色變化的確係一門好深既學問, 可以分享一下如何把握嗎?
因為圖細, 睇得唔算太清楚, 請問係唔係用左藍色tune左個偏緑色再係眼角著筆?
除此以外重有冇其他位用左唔同既色系?

一時間消化唔晒你咁多points , 希望可以指導一下「變化」一門~

我最唸唔通既問題係, 我算係高光位tune色溫時調唔出一個對應高光既光度出來....一加入冷色就深左幾級....最終都只係可以用白色......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
C兄的AV漆, 係用田宮X-20A來稀釋的?

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線
哈仔,
講真,面部上已經相當唔錯了,好有溫生作品的影子,
我現時最喜歡的是鬚的顏色,雖然有D似木色,但係我覺得感覺好新鮮!(^ ^)
但最唔明白為何格仔布要做filter來處理?實在有點不知所謂,砌模型係需要創新,但唔等於可以亂黎!
如果當模型是藝術品,你就開始唔應該聽太多意見了,
我始終覺得模型製作,從來都不是一件集思廣益的活動,
只是初心者才需要有別人經常提點,而意見太多亦只會另你由"主客觀"變成"完全客觀",砌出來的作品只會迎合發聲者們的口味,而失去自己個人的風格,另藝術品變成可買可賣的工藝品,世界上每一位有名的模型家也擁有自己的一套風格,所以你應該有能力克服製作上的困難,完成後才拿出來給同好評價,才能創造自己一套風格,
現時你應該可以獨自完成你的作品了,試試放膽去追求自己更高的層次吧!

本帖最近評分記錄
joey   2011-2-24 01:46 PM  讚好  +1   精華!
小公主   2011-2-24 01:01 PM  讚好  +1   個人風格包唔包括衰格先!? XD
頂部
小公主
少校
Dancing Queen

大毒梟勳章   齊齊砌搞手章   熱讚榜勳章  
UID 1846
精華 11
積分 70
帖子 2972
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2004-6-2
狀態 離線
light orange 用過3支,3支都會係乾透後無幾耐就出少少油,用果時加返少少matt會安全D~

如意不足以狂喜,失意不足以為悲,乃自由之路也。
頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-2-24 01:32 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談
 哈兄,若果面相已完成的話,我本人認為閣下的油功已是相當高强,各個位置均做了效果,我亦同斯巴達師傅一樣好鍾意鬚的顏色,勉強可說的祗是面相高光位可能唔夠(但亦可能祗是攝影所致),至於格仔布問題,其實係咪可以做高光陰影呢,我上網見到有人會咁做,因為我所睇到的改善之處,已不及你自己所提出的多,所以祗能繼續追睇學野 ,支持油胸像!

仲有,睇左斯巴達師傅13樓的留言,  令小弟忽有所悟。

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2011-2-24 10:42 AM 發表
Ching 的手藝, 在我而言,已是高手了.

我都有用右边白蓋個隻油,想問和紅蓋有mud分別 ?

我覺得啲蘇嘅棕色太淺,contrast 大咗啲,唔知係咪光線問題.

Ching 言重了...

小弟感覺2者分別:
紅蓋價錢較貴 ($30/pc), 顏色選擇較少, 顏料髹出來較啞色, 較易控制, 較易上手
白蓋價錢較便易,顏色選擇較多, 部份顏料髹出來會有光澤, 較難控制, 較難上手

(如資料有錯及遺留, 請各位師兄指點及更正)

呀...我想做出橙啡色的毛髮效果....可能功力不足吧

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-2-24 11:44 AM 發表

有哈兄係度, 即時撻返著晒
面相既顏色變化的確係一門好深既學問, 可以分享一下如何把握嗎?
因為圖細, 睇得唔算太清楚, 請問係唔係用左藍色tune左個偏緑色再係眼角著筆?
除此以外重有冇其他 ...

Joey 又番撻 !?
顏色是我最差的一環.. 貴為Joe Sir 入室弟子的你一定比我好得多!

你是問眼部嗎? 先用普通藍色畫出眼球, 再用不同藍色做出漸變。
純黑畫出圓形瞳孔, 再用純白點出高光及開稀畫下眼反光位....(講完都唔知自己講乜 )

其實Joey兄多點參考真人照片去畫就可以了。

顏色變化問題, 我也只是研究當中, 只是知道盡量小用白色和黑色吧….

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2011-2-24 12:21 PM 發表
C兄的AV漆, 係用田宮X-20A來稀釋的?

不是, 只是入了鏡頭吧...

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2011-2-24 12:41 PM 發表
哈仔,
講真,面部上已經相當唔錯了,好有溫生作品的影子,
我現時最喜歡的是鬚的顏色,雖然有D似木色,但係我覺得感覺好新鮮!(^ ^)
但最唔明白為何格仔布要做filter來處理?實在有點不知所謂,砌模型係需要創新,但 ...

Oh…想不到此作仙人會覺得溫生影子的感覺…還以為我所髹的會像出至[李醫生]派系.....(笑….)

鬚, 毛髮的顏色是參考Ernesto 的舊作…
BASE果真是用木色呀! 果然是好色仙人,看色果然準確!!!!!

髹格仔布時, 原意是做出殘舊的布質感…想不出用Acrylic 可以用什麼方法.
所以做了點FILTER…真的有畫蛇潻足的感覺….
會再想想及作出修正..

我一直也是一個唏噓的藝術家吧,HEHE!
明白仙人的苦心, 不論從事藝術或模型..也應該有自己的路吧…

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2011-2-24 12:51 PM 發表
light orange 用過3支,3支都會係乾透後無幾耐就出少少油,用果時加返少少matt會安全D~

果然小賤人係有經驗的好色之人..XD
其實主色第一次已經全”奶”了…用LT ORANGE 做光位後, 全部令晒…

之後忍不住用天拿水洗底再來過, 現在所見的, 已加了matt medium 了..
但放了一晚後, 已也開始浮現光澤…..

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2011-2-24 01:20 PM 發表
 哈兄,若果面相已完成的話,我本人認為閣下的油功已是相當高强,各個位置均做了效果,我亦同斯巴達師傅一樣好鍾意鬚的顏色,勉強可說的祗是面相高光位可能唔夠(但亦可能祗是攝影所致), ...

謝謝Kwai兄,
其實所謂的油功也只是很基本, 自覺還有很多不足之處..   
小弟會KEEP 住閉景關練功....  格仔布會再修修呀…

仙人見識廣博…Kwai兄可以從仙人身上悟出道理是好事!!

自我封閉期...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
呢隻BUST睇到哈仔功力大進...   話明練功房, 當然唔可以剩係讚啦.... 小小意見, 多多包涵

面相上色合格有餘, 做到應有既立體感... 不過以我個人意見依家比較平實, 可以將色TONE做紅少少, 因為呢隻BUST主要色都係紅色, 統一色調...不過亦都可以玩下花臣, 用補色來突出面相, 例如將色TONE轉綠或藍, 會更加有趣味性

另外呢隻BUST最難搞就係D胡蘇, 亦係關鍵之處.... 你用呢隻色好大膽   不過胡蘇既高光陰影, 光澤度同重量感仲未做得好好...試下再睇多D參考

揾到幅參唔多既圖俾你參考...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2011-2-25 01:23 AM 發表

Oh…想不到此作仙人會覺得溫生影子的感覺…還以為我所髹的會像出至[李醫生]派系.....(笑….)

鬚, 毛髮的顏色是參考Ernesto 的舊作…
BASE果真是用木色呀! 果然是好色仙人,看色果然準確!!!!!

髹格 ...

MATT MEDIUM同ANDREA既啞度重有一段距離.....可唔可以試下用ANDREA TUNE個最近既TONE好稀咁OVERLAY一次?

JOEYKO.com
頂部