回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 中大碩士, 200次見工失敗
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
呢D死書蟲我地讀U時身邊大把,他們最好出路就係做研究(research),一世躲在U呢個安全圈内,唔出黎,唔洗同人溝通就最好啦!

睇佢同人應對的説話就知呢條友唔掂,基本的溝通都成問題。
其實有心搵工點會話搵唔到丫?最近有個做緊商場保安的朋友同我講,他的同事中有個係大學畢業生,仲有個係外國番黎 master 架!
6千幾蚊的cheap 工,甘高學歷都肯做,無辦法,人地肯馬死落地行,都好過逗政府果1830元綜援,
最重要係無正常的工作,個人會同社會脫節、失去工作經驗、浪費時間、損耗自己的自信心和鬥志 (小弟年青時曾經失業,深深體會過!),切戒呀!!

本帖最近評分記錄
chris11164   2011-2-15 12:19 AM  讚好  +1   同路人...拍肩~~
頂部
mrpanda
少尉

UID 1157
精華 0
積分 10
帖子 657
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2011-2-14 02:17 PM 發表
呢D死書蟲我地讀U時身邊大把,他們最好出路就係做研究(research),一世躲在U呢個安全圈内,唔出黎,唔洗同人溝通就最好啦!

其實有心 ...

Now university also may not safe, professor always need to worry the number of thesis submitted. Only can say we should think the things we do everyday at the end of each day in order to improve ourselves

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-2-14 02:16 PM 發表

果汁茶,哈哈

面對壓力玩失蹤, 面試要飲果汁, 以為世界為佢而轉, 呢d 咪港孩 / 王子病既人辦 lor~

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
我有睇完報紙, 佢話香港教育制度失敗. 但我覺得作為一個正常人, 如果明知自己學歷比好多人高, 但試200次仲係搵唔到工作, 會唔會係自己interview技巧出o左問題? 老實說, 唔好話200次, 你試下打電話打3次無人接, 都會再睇下有無抄錯number啦. 唔通打200次電話都無人接就話電話公司錯?
始終請人最重要係講個工作態度而唔係個學歷有幾高.

仲有, 就當係教育制度失敗, 咁點解只得佢一個搵唔到工? 全香港分分鐘有90%以上的人比佢低學歷, 咁佢地(包括我) 又搵到工作?

佢都master啦, 好心唔好下下推個波落人地/ 政府/ 社會度啦, 自己睇下自己有什麼要改進的地方仲好啦....

頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2011-2-14 12:45 PM 發表

呢d 係金融有大把位. 不過係back office既. 其實以佢咁既個人問題, 根本只可以做back office, 做經紀完全係錯配, 做front office 可以講唔洗諗啦.

waaa..如果我後防有個貢o既同事!講野從來唔望人,答問題9唔搭7,我唔小到佢上天花板痴幾年呀!!!!!!???

本帖最近評分記錄
joey   2011-2-14 04:17 PM  讚好  +1   不能同意更多!
頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-2-14 02:35 PM 發表
我有睇完報紙, 佢話香港教育制度失敗. 但我覺得作為一個正常人, 如果明知自己學歷比好多人高, 但試200次仲係搵唔到工作, 會唔會係自己interview技巧出o左問題? 老實說, 唔好話200次, 你試下打電話打3次無人接,  ...

師兄個比喻真係無得頂!!~

今朝睇完個報導真係火都o黎 X 埋!!!!

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fof 於 2011-2-14 02:50 PM 發表

師兄個比喻真係無得頂!!~

今朝睇完個報導真係火都o黎 X 埋!!!!

我之前係香討已經見過個post, 我仲以為係假無click入去睇, 點知今日報紙頭版先知係真...

可能佢話香港教育系統失敗係失敗在佢咁都可以master畢業, 而其實有好多人想讀都無得讀?

頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2011-2-14 02:16 PM 發表

果汁茶,哈哈

係咪缶裝雪梨茶...?     條友以為人地公司有埋便利店..  ... ..

頂部
▲▲27▽▽
少校

UID 21568
精華 0
積分 5
帖子 2323
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-24
來自 僱傭軍
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2011-2-14 02:17 PM 發表

其實有心 ...

照計佢咁高分 +  中大碩士...    慍晤到長工都可以同 d 中/ 小学生補習 ,   時薪都有過百卦...       唔去試下既 .. ..?

頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-2-14 02:56 PM 發表

我之前係香討已經見過個post, 我仲以為係假無click入去睇, 點知今日報紙頭版先知係真...

可能佢話香港教育系統失敗係失敗在佢咁都可以master畢業, 而其實有好多人想讀都無得讀?

佢話見工表現差,人際關系唔好咩咩77,話有改變過,學校又無教!!!返學無同學仔o既?!唔洗同人溝通o既!?呼吸,食飯,擺堆洗唔洗人教呀!?根本好明顯就係佢自已問題!瀨3瀨4,拎佢去填海都污染左個海呀!!

正所謂:柒唔係罪,唔知/唔認認自已柒先罪無可恕~~!!

頂部
nok031059
壹等兵

UID 27738
精華 0
積分 0
帖子 110
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fof 於 2011-2-14 03:11 PM 發表

佢話見工表現差,人際關系唔好咩咩77,話有改變過,學校又無教!!!返學無同學仔o既?!唔洗同人溝通o既!?呼吸,食飯,擺堆洗唔洗人教呀!?根本好明顯就係佢自已問題!瀨3瀨4,拎佢去填海都污染左個海呀!!

正所謂: ...

柒唔係問題,令到人地反感先係問題
去見工,人地問你問題你連望住人講呢D基本野都唔做,抵死
我完全唔覺得有可憐佢既地方

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fof 於 2011-2-14 03:11 PM 發表

正所謂: ...

我都試過無野做啦, 一畢業剛好 sars, 搵份工都難...我無野做時走去做下義工, 雖然無錢但起碼幫到人又可以幫埋自己睇下社會的一面

再者, 佢個cv send o左我估都2000次吧, (當10次就有一個interview) 佢又有無不停改善份cv? 知唔知自己係井底之蛙? 成個世界其實係好大? 只知道complain人地, complain社會?

我突然想到3個字 -- "真-心-膠"

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nok031059 於 2011-2-14 03:27 PM 發表

柒唔係問題,令到人地反感先係問題
去見工,人地問你問題你連望住人講呢D基本野都唔做,抵死
我完全唔覺得有可憐佢既地方

同意, 就算請佢, 佢都升唔到, 你叫佢點管人? 比人點番就有可能...

佢值得可憐的地方, 就只係可憐佢3年以來, 一d野都學唔到...

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:

果汁茶,哈哈

[麥兜]上身 ?!
http://www.youtube.com/watch?v=W ... ayer_embedded#at=29

好似最後果句 [睇到呢度, 大家大概都知道佢有幾口力仔]

頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-2-14 03:35 PM 發表

我都試過無野做啦, 一畢業剛好 sars, 搵份工都難...我無野做時走去做下義工, 雖然無錢但起碼幫到人又可以幫埋自己睇下社會的一面

再者, 佢個cv send o左我估都2000次吧, (當10次就有一個interview) 佢又有 ...

我都冇野做兩年多啦,得閒咪拎部相機去影相囉,練好d功力,用部相機接job搵食...呢排叫做開始多生意啦...其他時間做去做gym keep住體能

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2011-2-14 05:14 PM 發表

我都冇野做兩年多啦,得閒咪拎部相機去影相囉,練好d功力,用部相機接job搵食...呢排叫做開始多生意啦...其他時間做去做gym keep住體能

我上埋蘋果日報個web睇埋條片, 發覺個人真係有d怪, 連 mock interview都可以咁o既表現, 唔怪得無人請了....
(當然, 條片有cut過, 未必睇到曬佢全部的表現啦)

ps: 其實不如蘋果請佢啦, 請佢做下 stats analysis都好.依家全港都知佢係邊個等於叫全港老闆唔好請佢姐

頂部
戰斧
少將

UID 26796
精華 1
積分 10
帖子 12342
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-5
狀態 離線
條路佢有意無間揀嘅,隨緣啦! ...

「戰斧」一種係超時空要塞片內的人型兵器.
「戰斧」一盒自已少有地會完成的模型.
「戰斧」一個當年朋友給自己的花名.
「戰斧」一些過去的回憶.
頂部
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
dobs
上等兵

UID 15210
精華 0
積分 0
帖子 298
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Freddieso 於 2011-2-14 01:38 PM 發表
個醩仔本身固然衰, 但做新聞果個係度嘩眾取寵仲衰

標題轟動,但睇到第二段就發覺同社會無咩大關係,只係有人搵一個本身有問題的人做新聞。

我覺得呢篇報導除左可以當係反面教材,對大眾根本無價值更加無建樹。

跟進黑磚窯同毒奶粉兒童行乞仲好啦。不過,睇到篇野個報導方式,都知道係出自邊一間報館。難怪......

講開又講,根據最尾一段,我覺得佢可能係有呢個:

http://zh.wikipedia.org/zh/%E4%B ... 1.E7.89.B9.E5.BE.B5

咦,嗰條好冇人性,專追啲细蚊仔嚟咬個噃?
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2011-2-14 06:39 PM 發表

我上埋蘋果日報個web睇埋條片, 發覺個人真係有d怪, 連 mock interview都可以咁o既表現, 唔怪得無人請了....
(當然, 條片有cut過, 未必睇到曬佢全部的表現啦)

ps: 其實不如蘋果請佢啦, 請佢做下 stats  ...

比人影住都仲係咁....
不過,有冇可能係蘋果請人做呢斷新聞架!??

頂部