回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 魔光洲~ SINANJU
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-17
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2011-2-9 10:28 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 fong2002 於 2011-2-9 20:20 發表
其實你噴完黑唔噴銀 直上魔幻紅   唔打銀底 係一定唔會閃架喎  唔打銀底都打下金底丫

試過用金底 銀底.
金底:成隻金晒,紅色幾乎發唔出.
銀底:有好淺ge紅色,但係魔光效果低左好多.

魔光漆個遮蓋力好低,光黑相信係比較好ge底色.
不過,我噴得唔係太光滑,所以唔閃掛.

荒廢了模技....
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
回復 #20 笨小豬 的帖子

謝謝你的意見

新舊對照這個點子不錯,我想,發帖的模式可留給模友們自由的選擇.

幸而網站的搜索功能都是模友們愛用,好些有心的模友板友都會先翻看舊帖,心中有個底才給予意見的~~

騎劫了樓主的帖子來談版務,不好意思. 若對練功房有任何意見/建議....可多加利用論壇的「短消息」功能...

本帖最近評分記錄
白果先生   2011-2-10 12:29 PM  讚好  +1   對區有幫助的,絕不介意~

LHPP . VCR .兔
頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2011-2-9 10:37 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 笨小豬 於 2011-2-9 21:26 發表
一點意見~
可能本人唔係咁接受到高達噴到閃閃發光,個色好似紅唔紅,黑唔黑,好似比人打淤左咁~
有d金黃色既地方,有d有黑線,有d無(shoulder果到)~
如有得罪,多多包含~

題外話(給版主)
叫得做練功房,係咪應該 ...

多謝意見.
呢隻色我當時一噴完出來都有D失望,因為同電擊雜誌範例差太遠.
但睇左範例個實物之後,完來都係淤黑.
咁無計啦,下次都係試清楚色先.睇下係唔係match.

金色地方,其實全部都冇滲線之類,所以唔係好明白.

荒廢了模技....
頂部
笨小豬
上等兵

UID 36379
精華 0
積分 4
帖子 264
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-27
狀態 離線
發表於 2011-2-9 10:53 PM  資料  短消息  加為好友  添加 笨小豬 為MSN好友 通過MSN和 笨小豬 交談

QUOTE:
原帖由 白果先生 於 2011-2-9 10:25 PM 發表

多謝意見.
呢隻色我當時一噴完出來都有D失望,因為同電擊雜誌範例差太遠.
但睇左範例個實物之後,完來都係淤黑.
咁無計啦,下次都係試清楚色先.睇下係唔係match.

金色地方,其實全部都冇滲線之類,所以唔係 ...

我未睇過你跟果隻係點,整體都
我指既地方係,有d金黃色中間有凹位,無上到黑色~

sorry,騎劫左你個帖講題外話~

好過好多人,跟唔到個色,出到黎就.......(下刪一萬字)

奮鬥!!~
https://www.facebook.com/pages/Silly-Pig-Modeling-Diary/523898677725033#
頂部
久保嘉晴
少尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 26175
精華 8
積分 42
帖子 513
成品數目 42 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-18
來自 MACAU
狀態 離線
其實我自己覺得作品上色幾好, 睇得出好有心機, 胸同袖口的"紋身"都好仔細,色水好襯機體,只係魔光色既粒子較粗, 我自己未噴過, 唔知係咪師兄開油太稠,或者下次噴滑d會唔會好d?

頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2011-2-10 12:31 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 笨小豬 於 2011-2-9 22:53 發表

我未睇過你跟果隻係點,整體都
我指既地方係,有d金黃色中間有凹位,無上到黑色~

sorry,騎劫左你個帖講題外話~

好過好多人,跟唔到個色,出到黎就.......(下刪一萬字)

哦~明白了,自己真係懶左冇滲到線XD
的確影響左像真度~

唔緊要的說~

荒廢了模技....
頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2011-2-10 12:41 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 久保嘉晴 於 2011-2-10 01:25 發表
其實我自己覺得作品上色幾好, 睇得出好有心機, 胸同袖口的"紋身"都好仔細,色水好襯機體,只係魔光色既粒子較粗, 我自己未噴過, 唔知係咪師兄開油太稠,或者下次噴滑d會唔會好d?

先多謝
"紋身"用左琺瑯油同油性油上,所冇咩出界問題,但係近睇就會見到D掉漆,因為自己處理得唔小心.

隻油當時訂返來,我怕一樽40ml會唔夠噴,賣家專登開杰左比我.
佢話大概1:2-1:2.5,我之後再加左D透明粉紅,所以已經杰左唔少.
但我開返去大概1:3就噴.
我諗開<1:4,再噴滑D個光黑會有幫助.
不過隻油本身粒子都係大.

荒廢了模技....
頂部