回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] Trumpeter 1/35 KV-2
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線
Trumpeter 1/35 KV-2

拋磚引玉,自己先發一帖.

套件是小號手,Trumpeter 出品, 1/35 的 Russian KV-2 坦克.

初試坦克製作的我,徵求了不少AFV模友的推薦,從中選擇了這一款套件.
本來準備了一套蝕刻片,希望為這輛坦克提高一些質量,但功夫真的未到家,摺蝕刻片時損壞了不少,最終只好直砌了事.

組合度還算不錯的,只要多處理一下水口邊,打磨仔細些.....沒有考證,都是依說明書直砌...

套件附上兩款履帶,軟膠一套,段接式一套...我選擇了段接式...只是組合起來頗麻煩,又甩又痴的勉強搞掂.

上色是最苦惱的一環,底色都是pre-shadow,主色,高光...雖然試了鹽蝕,也試了海綿印,但現在卻是甚麼也看不到了....

舊化沒啥頭緒...沒頭沒腦的洗塗,溶劑一乾,整輛坦克像發霉似的,於是死死地氣用溶劑去洗淡...第二次洗塗,乾後又不滿意....如是者洗塗,洗掉的重覆了五、六次...變成一隻污糟貓....

用鉛筆在角位擦,造出一些金屬的效果...其他的可看圖片,希望大家請多俾意見.

謝謝.

本帖最近評分記錄
leeaxe   2011-2-9 11:22 AM  讚好  +1   舊化不錯,不過主色位推得太沉.
williamgundam   2011-2-8 04:28 PM  讚好  +1   
宏輝   2011-2-7 06:43 PM  讚好  +1   佳作!用了很多色, 我覺得個質感都不錯!!!
ice   2011-2-7 11:03 AM  讚好  +1   
chestert   2011-2-7 10:11 AM  讚好  +1   板大 m(_ _)m
b8808800   2011-2-7 09:53 AM  讚好  +1   佳作!

LHPP . VCR .兔
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
先賀板主上任兼開新區

舊化不下於隻裝甲狗

不過看見炮台則面色差大左少少

扶手位附近可加強甩青脫漆

期待新作

轉虧為"型"
頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線
唔識砌坦克
上色好靚
但整體出黎有d怪怪咁
二戰地面戰打到七彩,d裝備冇錯係會用到殘殘舊舊咁
磨花退色生鏽同污跡你都做齊,但冇埋由設備上好似一d爛位,子彈痕都唔見
車用耐左都會有d凹痕之類,冇理由一架二戰野會咁

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線
回復 #2 woo 的帖子
回復 #3 raymondshe 的帖子

我所感受到既「失敗」,恐怕就係呢樣野...
起初無打算做成咁,以為學下人地做少少色差,整少少塵咁就算,應該係乾乾淨淨先岩既...但越救越污糟既時候,只係掛住「希望做得自然少少,無咁肉酸」,而吾記得左,吾同既舊化程度,按理應該有相應既配合...

完全無左「戰損」呢回事...攪到而家不倫不類

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
支持 mat 兄砌坦 !

先說第一感覺, 整體顏色有點似美軍既 OD, 唔似紅軍既綠色, 若果底色鮮返一點, 個 contrast 可能更靚.  顏色變化好足夠, 亦因為咁, 主色被淹蓋了.  個人覺得, kv 好砌在四四方方, 多大平面俾砌作者發揮上色效果, 係水平面多做舊化效果, 係垂直面留返點空間俾主色, 咁樣可能效果會平衡一點.  另, 係咪用左 sand beach mig 粉 ?  底盤表達係泥濘路, 但係車色上既沙漬就覺得幾奇怪, 用 europe dust 會中性一點.  履帶效果很漂亮.

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2011-2-7 01:18 AM 發表
支持 mat 兄砌坦 !

先說第一感覺, 整體顏色有點似美軍既 OD, 唔似紅軍既綠色, 若果底色鮮返一點, 個 contrast 可能更靚.  顏色變化好足夠, 亦因為咁, 主色被淹蓋了.  個人覺得, kv 好砌在四四方方,  ...

呢架野係要黎還狗債架 (如果大家重記得)
我要好好咁學習一下關於wash,filtering,weathering....等等....如果砌坦克,呢 d 功夫絕對吾少得.
砌呢架坦壓力都幾大,由開始上色,就不時停下又上下色...最掌握吾到既,係wash / filter 既差別...
係砌飛機既時候,整架機wash一遍(例如用灰黑),抺走吾要既顏色...色調會整體變沉...呢架坦都有用burnt sienna + 黑做過wash...
做完之後噴一層保護油先開始做所謂既filter (吾知係吾係咁叫),先噴一層 x - 20,跟住點少少黃,綠,少少淺啡,少少藍係各處,然後加 x - 20 開始捽....未乾之前都無咩野...乾左就大件事,成加坦好似發左毛咁...好明顯係份量 + 顏色用得不當,唯有盡量洗走,又重新再做過...試下再減少 d 淺色,用啡色去救...情況就開始控制吾到...x - 20 乾之前同之後可以好大差別...

履帶 d 泥都有類似既情況...同坦克車身既泥塵吾夾色,又係救過幾次,救到放棄為止...就變成而家咁...

頂部
big69
中尉

UID 25537
精華 0
積分 15
帖子 877
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-27
狀態 離線
How come the headlight looks all foggy?
I hate track and link style tracks too

頂部
dilaton (地理堂)
曹長

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 415
精華 27
積分 71
帖子 414
成品數目 71 件
閱讀權限 10
註冊 2003-6-16
來自 渥太華,加拿大
狀態 離線
如果你問我,第一次砌坦克就一定砌田宮!畢竟 AFV 單體模型是著眼在塗裝上,花太多時間在裝配上其實是幾冤枉的。個人就用田宮的 1:48 來練習 AFV 製作,既成本低又快完成,所學到的技巧卻可以完全照搬去 1:35 AFV 上。我砌了七部 1:48 後就免強可算初窺門徑,希望你不必需要那麼多!

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 big69 於 2011-2-7 08:20 AM 發表
How come the headlight looks all foggy?
I hate track and link style tracks too

Probably some of the pics are over exposed
I doubt I assembled the track in wrong way....

QUOTE:
原帖由 dilaton 於 2011-2-7 10:32 AM 發表
如果你問我,第一次砌坦克就一定砌田宮!畢竟 AFV 單體模型是著眼在塗裝上,花太多時間在裝配上其實是幾冤枉的。個人就用田宮的 1:48 來練習 AFV 製作,既成本低又快完成,所學到的技巧卻可以完全照搬去 1:35 A ...

恐怕七台我都未必學得會...
每砌一類模型,都要轉換一下心情/手法...成個作過程都跟以前砌過既模型吾一樣...搵 d 時間檢討一下自己既不足先夠膽再砌下一架坦...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2011-2-7 01:54 AM 發表

呢架野係要黎還狗債架 (如果大家重記得)
我要好好咁學習一下關於wash,filtering,weathering....等等....如果砌坦克,呢 d 功夫絕對吾少得.
砌呢架坦壓力都幾大,由開始上色,就不時停下又上下色 ...

下次可以試下先做 FILTER, 後做 WASH. 做 WASH 既時候亦應避免全車洗塗, 破壞主色 (或之前所做既 FILTER 效果), 只針對細節做 PIN WASH 就可以了.   另, 這些步驟係光面上進行會好 D, 修正亦比較容易.  況且上水貼前都已經係光面, 最後一次過噴消光, 最後才做舊化.  

BTW, 砌坦無壓力架, 唔砌俾人追數先至有....

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2011-2-8 01:17 AM 發表

下次可以試下先做 FILTER, 後做 WASH. 做 WASH 既時候亦應避免全車洗塗, 破壞主色 (或之前所做既 FILTER 效果), 只針對細節做 PIN WASH 就可以了.   另, 這些步驟係光面上進行會好 D, 修正亦比較容易.  況且 ...

即係話,filter & wash之間吾洗上多一層光油??
如果我想做「沙塵」既效果,按理應該係響呢兩個步驟之後先搞,對嗎?
我成日都好驚會mix埋一齊,所以每做完一個步驟,都薄上一層光油,貼完水貼都係...
咪話無壓力,排緊隊想做既龍記1/35虎王,但睇左地理堂既建議,可能要搵 d 易搞既黎練一練手
呢隻坦比左吾少失敗既經驗比我,我需要檢討一下每個步驟先得,漏左做戰損更加係一大敗筆.

頂部
big69
中尉

UID 25537
精華 0
積分 15
帖子 877
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-27
狀態 離線
I've never put clear between wash and filter...reading Eu and AM magazines they usually apply a coat of clear before starting any of the filter wash and weathering....(don't want to mess up the paint job)

Good work BTW

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2011-2-8 02:15 AM 發表

即係話,filter & wash之間吾洗上多一層光油??
如果我想做「沙塵」既效果,按理應該係響呢兩個步驟之後先搞,對嗎?
我成日都好驚會mix埋一齊,所以每做完一個步驟,都薄上一層光油,貼完水貼都係...
咪話 ...

我自己就唔無咁做.  因為先做 FILTER (全車 applied), 後做 pin wash (針對細節), 所以只要讓 filter 有返一兩日去乾, 基本上唔覺有乜影響.

頂部
zippy
軍曹

UID 7551
精華 0
積分 12
帖子 367
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-20
狀態 離線
相表達當時戰爭中既車?
相表達已放博物館既歷史遺物?
舊化方向給我後者的感覺

go go go !!
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 zippy 於 2011-2-24 05:44 PM 發表
相表達當時戰爭中既車?
相表達已放博物館既歷史遺物?
舊化方向給我後者的感覺

想做出前者的感覺,然而做出來甚至連後者都不如,這絕對是功夫不夠,也是沒經驗者的表現

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6622
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
咦?幾時出咗個坦克成品post?走咗雞添

頂部
zippy
軍曹

UID 7551
精華 0
積分 12
帖子 367
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2011-2-24 05:54 PM 發表

想做出前者的感覺,然而做出來甚至連後者都不如,這絕對是功夫不夠,也是沒經驗者的表現

(相信小弟此於板幾個comment已經極速得罪各ching, 所以有必要補充一下 )

絕對相信matleung兄技術 不是"功夫不夠", 也不"沒經驗",  
呢部坦克其實非常養眼及detail,
莫講話小弟唔識砌, 再練10年怕且都造不出來.

但小弟覺得各位ching在enjoy舊化過程之餘,
各位有沒留意到 侵蝕/污糟/戰損 其實應該不同 ?
小弟旁觀者多口, 大家研究一下, 有錯講請勿見怪, 非專業個人意見only

go go go !!
頂部
factory183
二等兵

UID 16945
精華 0
積分 2
帖子 99
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-16
狀態 離線
不談模型只談攝影

落腳架,細光圈,低ISO....切記切記!那才有足夠景深,不會前清後朦,noise也少一點。
燈光....不會考慮戶外日光?用書桌燈?那就加多一兩支吧,太多暗位,contrast太大。

頂部
wingzz
上尉
曼斯坦 . 馮

UID 16046
精華 3
積分 12
帖子 1924
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-4
狀態 離線
發表於 2011-2-28 01:10 AM  資料  短消息  加為好友  添加 wingzz 為MSN好友 通過MSN和 wingzz 交談
F3.2!!?? 點解用咁大光圈???

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 zippy 於 2011-2-27 09:29 PM 發表

(相信小弟此於板幾個comment已經極速得罪各ching, 所以有必要補充一下 )

絕對相信matleung兄技術 不是"功夫不夠", 也不"沒經驗",  
呢部坦克其實非常養眼及detail,
莫講話小弟唔識砌, 再練10年 ...

明白,別介意。
我對此作品也不甚滿意呢。

QUOTE:
原帖由 factory183 於 2011-2-27 11:45 PM 發表
落腳架,細光圈,低ISO....切記切記!那才有足夠景深,不會前清後朦,noise也少一點。
燈光....不會考慮戶外日光?用書桌燈?那就加多一兩支吧,太多暗位,contrast太大。

QUOTE:
原帖由 wingzz 於 2011-2-28 12:58 AM 發表
F3.2!!?? 點解用咁大光圈???

用大光圈是為了換取更快的快門,影的時候沒有足夠的空間,器材,時間去設置,以至影像不大理想。
下次再拍時會參考各位建議,先謝謝喇。

頂部