回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 我會唔會太過異想天開??
tsz1117hk
上等兵
骰。魔

UID 13485
精華 0
積分 10
帖子 215
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-26
來自 香港
狀態 離線
發表於 2010-12-21 08:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 tsz1117hk 為MSN好友 通過MSN和 tsz1117hk 交談
我會唔會太過異想天開??

以下內容, 純粹個人奇想, 不喜勿插
============================================================

其實好簡單, 得一句 :

大家覺得有冇可能將噴出黎ge油, 入面ge thinner, 回收番黎用??
( P.S. 1)講緊群氏油性              2)當然我知無可能100%回收 )

我諗過ge方法:

A) 回收油粒子:  
      By 抽油箱

B) 隔離顏料:
      By 瓦通紙
        - 等噴出黎ge粒子"痴"落瓦通紙d窿窿, 顏料會留低, thinner粒子就會重新揮發

C) 令thinner聚集成液體  
      呢一樣就係我諗唔到好方法ge地方.........

我曾經諗過 1) By 水溝油, 將含thinner氣空揼落水
                      2) By 水隔, 我唔太清楚水隔隔水原理, 所以只係提出....
                      3) By thermodynamic, 一大堆野, 效果類似氣揼噴水ge原理

============================================================

以上係小弟ge諗法, 可能大家會覺得係天荒夜談, 但係我希望大家唔好亂插
討論討論

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
成本大過你買過枝Thinner

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線
如果祗係洗走左第2次既油既開油水, 可以用空既樽(如模型樽) 倒落空樽 用黎洗模型毛筆清洗用~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
Rpha
上尉

UID 3663
精華 0
積分 8
帖子 1441
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-21
狀態 離線
發表於 2010-12-21 09:05 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 Rpha 為MSN好友 通過MSN和 Rpha 交談 ICQ 狀態
用低溫表面將氣體凝結後成的液體分開返就得, 假如水同thinner係唔混得埋
不過應該有雜質

同埋因為風扇吹的force好強, 所以如果唔用個好大的空間停留住d氣體就會吹走哂

理論歸理論, 實際中有太多外來factor

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
白 之 鍊金術士
抽濕機將空間中水氣 積埋

咁後生就舐到窮,俾心機儲錢吧

或者幻想做澳門人, 修羅讀中學 都玩ps3 +BRVIA+PSP +萬幾蚊放銀行

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
有冇聽過咩野叫揮發?? 咩野叫 vapour pressure???

"想filter 左一間大氣壓力下冇密封到房既vaporized 左既organic vapour, 之後再collect 埋呢d orgainic vapour" 你就去copy 呢個問題問你化學科既亞sir 啦.

路過既厚多士
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Rpha 於 2010-12-21 09:05 PM 發表
用低溫表面將氣體凝結後成的液體分開返就得, 假如水同thinner係唔混得埋
不過應該有雜質

同埋因為風扇吹的force好強, 所以如果唔用個好大的空間停留住d氣體就會吹走哂

理論歸理論, 實際中有太多外來factor

唔係一個control 環境/container 下咁樣凝結condensation 入面會有未野content呢??

路過既厚多士
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線
回收油唔係未試過,只不過係將油噴係樽度,冇咁複雜喎

轉虧為"型"
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
噴油壺就係要黎回收用過的天拿水,有日本網站教點樣重新再用。
至于颜色,其實都係pigment 姐,算啦!真係好得閑咩?

頂部
karron1996
上等兵

UID 32826
精華 0
積分 3
帖子 225
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-12
來自 K隆星
狀態 離線
好似海水化淡咁..成本高 {唔知有冇講錯 }

頂部
Geth-N7
上等兵

UID 39420
精華 0
積分 4
帖子 238
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-8
狀態 離線
我諗過ge方法:
A) 吸收 thinner 分子:
     By 納米炭管.

B) 收集 thinner 分子:
     By micro machines.

頂部