回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 00電影- 比UC更UC; NewType最真摰演繹 (補完1@#29)
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gundam@EFSF 於 2010-11-29 11:19 AM 發表

Interesting; all net friends in this thread are passionately sharing opinions and viewpoints, and in turn we understand each other more.  May I know the reason why you use personal-attacking  ...

下~ Attack 你~? 唔覺 bor~ 講事實 ja ma~

你果 D 選擇性回覆, 對唔同見視而不見, 一貫作風...

比 UC 更 UC~? Up 乜春 ar 你~? 你講果 D 只係 New Type 分野, 並唔係 UC 故事重點... 依家你講法就似話 "黎耀詳" 就等如 "義海豪情", "剎那" 就等於 Gundam00, 小學雞思維, 再討論落去都無謂...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
回復 #48 twinsa 的帖子

其實 都係向全世界 賣下佢d blog 廣告 唶

唔通 比 宇宙戰艦 更 大和

比 模型 更玩具?? 名詞 形容詞 的混淆 ,

假洋鬼子
在美國的華人圈子裡,他們對中國人也講英文,不管對方的背景和語言習慣

===

導演水島精二明言,他知道自己是在做前人沒做過的事情,已經做好了被鐵桿高達迷批評本片走味的準備。

查看積分策略說明
附件
2010-11-29 11:42 AM

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2010-11-29 12:58 PM 發表
假洋鬼子
在美國的華人圈子裡,他們對中國人也講英文,不管對方的背景和語言習慣 ...

佢呢d 行為可唔可以稱為 : 比 "西人" 更 "西...

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
離题變罵人

和諧社會- 互相理解番

bandai 每發動一次戰爭, 周邊產品 銷售 都 越來越貴

今次 除模型 , 大家見香港有無d水貨賣 嗯 (場刊都無鋪會入 呀),

我覺得.....漫畫gundam 00 ace 一本咋

(我買了 gundam weapon リターン・ザ・ワールド)

查看積分策略說明
附件
2010-11-29 03:04 PM

2010-11-29 03:10 PM

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2010-11-29 04:22 PM 發表
離题變罵人

和諧社會- 互相理解番

bandai 每發動一次戰爭, 周邊產品 銷售 都 越來越貴

今次 除模型 , 大家見香港有無d水貨賣 嗯 (場刊都無鋪會入 呀),

我覺得.....漫畫gundam 00 ace ...

互相理解, 理解但唔同意又點算~? 咁你話祗講同理心係咪小學雞好朋友握握手膚淺到無論~?

要共創和諧社會~? 咁就要搞統一思想 la~ 呢樣野我地袓國共產黨 50 年前文革已經做過一次, 淨講統一思想果 Part 好成功 tim~

講到日本仔套 00 咁神, 倒不如去睇毛語錄... 係 bor, 唔知d 假洋人識唔識睇中文呢~?

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-11-29 05:12 PM 發表

互相理解, 理解但唔同意又點算~? 咁你話祗講同理心係咪小學雞好朋友握握手膚淺到無論~?

要共創和諧社會~? 咁就要搞統一思想 la~ 呢樣野我地袓國共產黨 50 年前文革已經做過一次, 淨講統一思想果 Pa ...

重點所在!  所謂既烏托邦, 大同世界無數人稔過, 結果o係我地現實世界產生左D咩出黎? 馬克思主義, 共產主義... 嘗試去理解身邊既人係好事但完全統一思想o係整體社會上唔係太現實既一個議題, 將呢類思想稔得太完美, 太理想主義同神化只係離現實越黎越遠... 40%成為變革者, 甘剩餘果 D呢? 難保佢地無私心? 共產主義最錯最呃人既地方就係排除左私心係人既本性. 人係要有某程度既私心先可以分別出自我, 先可以互相之間競爭同進步/進化...如果完全理解統一思想既, 人類仲點會有自我意識? 同蟻群社會模式(ant colony)有咩分別?
始終只係一個故事, 一個水島想表達某種思想既媒介,  如果你享受個故事既當然係好事但都要有 critical thinking, 要理性平衡, 而唔係因為鐘意而一面倒甘話佢既想法完全正確... 現實中我地有無數野可以借鑒, 作為比較.
至於樓主既作風同佢D標題一樣甘混淆, 咩"DC可以拍得好過DSLR", "攝影屬於模型制作"果 D,   ...見怪不怪了

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 XM-XX 於 2010-11-29 09:27 PM 發表
哇+__+ 2位師兄~咁激...

不過我自己都有諗下 (拉回題)

水島講「精神溝通」係其中一種手段(唔係單一亦唔要對比 而且「附加」

比對話再多用一種方法交流

Thanks & let's share more :)

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線
呵欠~ 又話交流溝通, 原來只係樓主既小圈子交流流...

同理心... 見倒同聲同氣咪同理 lor, 不同意見就時運高見唔倒~!?

演說既巨人, 行動既侏愚, 新一代 New Type 果然不同凡响... 樓主果然比 New Type 更 New Type...

頂部
Gundam@EFSF
上尉

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Vergil 於 2010-11-28 10:20 PM 發表
琴日和朋友看了

自己感覺劇情還可以接受(還以為利保遜真身潛伏在木星,之後來一次大反擊,剎那00q最後又會爆gn粒子向全地球人宣揚互相理解的信息),中心思想表達很清晰,雖然全部人互相理解是理想化了一點,但這個信息的的確確貫徹2季tv動畫和劇場版,不像seed d一樣遊談無根(不過拿電影劇情和tv版對比又好像有點脫節,打打下變革者變打外星生物)

不過小弟和朋友一樣,有一點不滿,就是劇中4部gundam太屈機,尤其00q和lockon機,一機當千也太離譜了吧...而且身上武裝好似萬能咁,咩功能都有...這些機設在小弟角度來看就有點欠缺誠意了,朋友還笑說"一堆七巧板合起來就是武器"

沒錯,00不像uc系列長做長有,不過它的故事和演繹手法在這幾年的確在觀眾心中留下深刻印象(最起碼在小弟心中),能中觀眾間引起討論,它已經成功了

Yes, "信息的的確確貫徹2季tv動畫和劇場版" <-esp on this issue I respect the presistence of the director & writer.

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
頂部
aozaki
上尉

UID 7812
精華 4
積分 43
帖子 1503
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-28
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2010-11-30 09:52 PM  資料  短消息  加為好友  添加 aozaki 為MSN好友 通過MSN和 aozaki 交談
互相理解.唔等同於妥協/認同..
好似個外星人咁  
明白佢到唔想死 想生存 但係佢要生存地球就會冇
咁算咩...?理解到咁又點?共存??d外星人俾剎那變左做裸花=死左 定共存緊
一係你死 一係我死  雙方都理解到大家都唔想死
點樣理解可以理解到 你死 我唔死.係理所當然
真係唔明套野講咩

唔怕做唔到 最怕諗唔到
頂部
sonlichkeit
壹等兵

UID 35325
精華 0
積分 3
帖子 157
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2010-2-24
狀態 離線
Sorry,小弟都係唔係幾明,咁最後啲ELS去晒邊呢,去返自己嘅母星,定係同人類共存呀?因為只係有影到小部份嘅人同佢地融合咗............. 有冇人答到小弟呢個問題呢,thx!

頂部
comm
壹等兵

UID 42220
精華 0
積分 5
帖子 141
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-13
來自 UC 年代
狀態 離線
就咁睇結尾, 應該係共存~但係都幾可圈可點, 分分鐘整個 電影版 s2 你嘆: 話有一部分els 唔認同或唔知咩問題咁, 之後又黎地球xx, 可能宇宙戰爭都唔定~(都係嗰句, 硬要做落去實有藉口...)

頂部
hypermaxxx
平民

UID 39601
精華 0
積分 0
帖子 30
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-11-29 12:43 PM 發表

下~ Attack 你~? 唔覺 bor~ 講事實 ja ma~

你果 D 選擇性回覆, 對唔同見視而不見, 一貫作風...

比 UC 更 UC~? Up 乜春 ar 你~? 你講果 D 只係 New Type 分野, 並唔係 UC 故事重點... 依家你講 ...

看來 twinsa 好似不高興

頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-17
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2010-12-3 09:31 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!
事實上就係,各持已見
LZ分享自己的意見,之後有一班會員唔認同.
you are wrong because I am right!!

同統一想法有咩唔同?真係好矛盾~
見親樓主出POST都比人插.....唉
老實講佢都係發表下,分享者,都會無啦啦比人插,諗落都幾慘

荒廢了模技....
頂部
Gundam@EFSF
上尉

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 白果先生 於 2010-12-3 10:49 AM 發表
事實上就係,各持已見
LZ分享自己的意見,之後有一班會員唔認同.
you are wrong because I am right!!

同統一想法有咩唔同?真係好矛盾~
見親樓主出POST都比人插.....唉
老實講佢都係發表下,分享者,都會無啦 ...

HAHA, never mind :)
It is so interest to understand different bros' opinions and point of view here:)

頂部
小聰聰 (さとし)
曹長
東大修士2年

UID 1868
精華 1
積分 9
帖子 404
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-10
來自 東京
狀態 離線
發表於 2010-12-5 12:51 AM  資料  短消息  加為好友  添加 小聰聰 為MSN好友 通過MSN和 小聰聰 交談 ICQ 狀態
互相理解, 對話既重要性
本人唔會否定, 甚至非常認同
但係, 00劇場版最後以剎那同ELS既融合黎表達出同ELS互相理解既結果/狀態依一點
就另本人非常反感...
根本係邏輯上就講唔通
"互相理解"依一個現象, 或者"COMMUNICATION"依一個行為要存在既話
前提一定係要有兩個獨立既個体
如果好似00劇中, 剎那同ELS融合
咁既然已經係融合為一個個体, 對話依一個行為就唔會再發生, 互相理解既現象都唔會再存在...
而且, 由本來係兩個獨立存在既個体, 變成單一個体
咁中間究竟係剎那食左ELS定係ELS食左剎那!?
ELS重係唔係ELS, 剎那重係唔係剎那!?

現實少少, 講返人類世界
首先「客観世界」, 邏輯上我地人類視點係唔可能望得見
能夠望得見「客観世界」既睇怕只有被稱為「神」既存在先可以...
我地每一個獨立個体擁有既只可能係主觀
所謂站係對方立場諗, 結果都只係由自己所構成出黎既他人主觀視點
人可以抱住有「互相理解」既傾向,
但係人同人之間「互相理解」既終點就永遠唔可能達到
因為任何既說話, 任何既文字, 其意思都唔係客觀咁存在係世界上
而係主觀地由人本身既認知行為而去為各重說話, 文字附加一個meaning...
就算現實世界上真係可以完全睇透一個人諗乜都好
仍然可以為左資源爭奪而引起戰爭
又或者, 正正係因為睇通左對方底牌, 明知對方唔夠自己打
而如果計算過自己打完對方後係有利益既時候, 反而可以引起更多戰爭都未定...(極端情況下)

Panasonic System Solutions Japan
 ☆★☆~ideas for life~☆★☆
頂部
aozaki
上尉

UID 7812
精華 4
積分 43
帖子 1503
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-28
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2010-12-5 02:18 AM  資料  短消息  加為好友  添加 aozaki 為MSN好友 通過MSN和 aozaki 交談

QUOTE:
原帖由 小聰聰 於 2010-12-5 02:09 AM 發表
但係, 00劇場版最後以剎那同ELS既融合黎表達出同ELS互相理解既結果/狀態依一點
就另本人非常反感...
根本係邏輯上就講唔通
"互相理解"依一個現象, 或者 ...

十分同意

唔怕做唔到 最怕諗唔到
頂部
Gundam@EFSF
上尉

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小聰聰 於 2010-12-5 02:09 AM 發表
就另本人非常反感...
根本係邏輯上就講唔通
"互相理解"依一個現象, 或者 ...

the for your sharing of a good point of view, indeed, bro gengar in unwant sharing his subtle POV too, see if there will be any alignment :)

quote from bro gengar in uwants
http://www.uwants.com/viewthread ... page%3D1&page=9

"我想00在互相理解這點是比大部份uc作品特出沒錯。
不過uc是一個多作品系列,而不論富野及非富野作品,主題都沒有一直停留及完全集中在互相理解的重要這點上。
NT的表現也是。NT由一開始相表達互相理解這點,也變成了一個處境題,借以探討人性及社會各種問題。
如果用「比UC更UC」這個描述,我會理解成比UC系列更加發揮UC系列的主題,但基於我不認為UC系列是純粹想談互相理解,我覺得00和uc很難作直接對比。

如果真的要我作對比的話,或許換個方向,我們集中在互相理解這點的表達上,嘗試作比較,我也是認為兩者的方向不同,很難去比。
UC的方向,在我看來比較是處境題。以一場死了一半人口的戰爭,人類可以如何自處,而互相理解就是其中一個可行辦法。
00電影(以至第二季)在互相理解這點的表達上是很鮮明很正面。它的特點在於製作群只是想說互相理解很重要,基本上問題就已經預設了答案。ELS以至那群單純自大的人造人innovade,都是帶出互相理解的重要性的工具而已。
ELS是一種很高等而善意但傻得一直不懂得和交涉對象溝通的生物,而且似乎不太有是非黑白、文化、報仇這類概念,能對話就太下太平。
而人造人innovade李瘋子以至戰爭狂沙瑟斯,則是單純不肯理解其他人,無事生非的人。他們無事生非的手法也是用veda的情報操作,讓其他人無法互相理解狀況,而有機可乘。第二季沒有了這群人,其他人開始理解就可以步向和平。
這裡和UC的困難社會處境明顯不同,純粹是本身就預設一些很特殊的情況,互相理解就能解決。
00是沒說過互相理解就沒戰爭,但我認為它的理想化再於它的處境往往都很單純地預設了答案。"

頂部
kula
曹長

UID 2184
精華 0
積分 1
帖子 408
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gundam@EFSF 於 2010-12-6 08:28 PM 發表

the for your sharing of a good point of view, indeed, bro gengar in unwant sharing his subtle POV too, see if there will be any alignment :)

quote from bro gengar in uwants

我想00在互相理 ...

互相理解, UC重點冇???  樓主有沒有看過ZZ高達的作品??  只係UC的深度互相理解, 唔係成日係片中, 不斷重複對白"互相理解" 說出來,UC 是實際做出來多過講.

不過好肯定, 這套劇場版最失敗都是"敵方機設" 冇誠意, 全程只是鐵釘而已

頂部
b303
壹等兵

UID 12363
精華 0
積分 1
帖子 148
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-15
狀態 離線
回復 #44 twinsa 的帖子