回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: `劇場版 機動戰士00 香港站首映禮 天道ver.劇透"(`不喜勿入")
天道寺總司郎
中尉

UID 16885
精華 0
積分 0
帖子 756
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-9
狀態 離線
`劇場版 機動戰士00 香港站首映禮 天道ver.劇透"(`不喜勿入")

`睇完 劇場版 機動戰士00 電影 香港站首映禮"
小弟盡最大努力...盡可能去理解同記住每一個場面`
散場後心情久久不能平伏...非常難忘...

=================================================

`故事一開始...以仁先生帶住
新型GN爐 同 `某新高達 到秘密機地裝嵌"
以仁同老婆好耐冇見-V-透露左少少`新爐既由來"
`某新高達 真面目現身 `00 Qan[T]

播開場曲`主要畫面均為一些好唯美類似結晶的物體"
說穿了`自然是ELS的內核 =]很唯美...
不過從來看似愈美麗的...到最尾都...
最尾大大四隻字`水島 精二-.-"

開場曲後`眼前一架 AHEAD 用回轉刀0.0一轉死幾架FLAG- -
打打下...第一季金色大佬機`艾華琅+亞歷山杜`出場-.-
地球係屬於我嫁-.-哈哈哈..呢D搞笑對白"
臨危之際...高達出場0.0不過...我地係天人...戰隊"

藍戰士00R出擊...剎那變單眼傷疤人...哈利變左女仔-.-
最後合體騎士劍斬贏左魔王啦-v-天元突破了...
*Q版電影同時上影中 "

沙慈睇到o咀-.-點解冇我份嫁t___t
之後佢就去左探愛人露易絲XD"

而公主`就正正參觀VEDA...不過出左D事...俾人騎劫"
LOCKON+剎那 `出手解圍"剎那式`FLAG"出場v__v

與此同時`地球軍search院近有架無人探測爛船"
馬內金准將叫D細既KO佢地-v-不過迪卡杜就話...你班普通人打佢地唔贏"
的確...點解船身冇爛-口-"? 等變革者出場吧啦-.-
迪卡杜`超屈兩下手就ko左...爛船碎片飛散地球"

第二日`池田記者就收到有碎片飛落地球"
去現場睇睇...發覺竟然有無人貨車識郁...
世界各地有碎片飛落既地方附近...都有傷亡事故發生"
火車相撞之類...
馬尾-V-去研究呢D碎片...大膽假設佢地識郁"
天人收到風..眼見有唔尋常事出現...立即行動`但Call唔到`亞利路亞"

正值同瑪莉旅行到蒙古既亞利路亞...
去到一個軍事設施...所有人全死...卷入被無人交通工具追擊戰"
哈仔發覺...碎片會追住`識發腦量子波既人...
亞利路亞變身哈利路亞...上演一場`人車追擊戰-v-
由貨車追到去俾直昇機追擊...情況好混亂...
最後`Lockon坐Dynames 電池版救左佢地
戀人既假期放完了=]

小小提外話": 馬內金准將今集好威威XD
坐係 VEDA花園中間-.-霸左利保遜最愛既SOFA黎坐v___v

另一邊`利保遜出現於市區"襲擊有腦量子波既人...
走到入醫院開殺戒...想殺露易絲...
沙慈挺身反擊擋左一獲...但擋唔到第二獲...
剎那出手營救...過程裡面...剎那驚覺...
利保遜並唔係真人...只係由一堆唔知咩組合而成"

過左冇幾耐...ELS就進攻啦-v-
剎那佢地出動...薩巴尼亞/哈魯托 + 00 R 出擊!!
不過因為碎片侵食...剎那接收太大量既數據"應付唔黎...
覺得ELS有唔尋常...仲令自己腦量子波受干擾...陷於困境...
(`逢有腦量子波既人...觸摸到ELS都會被嚴重干擾)
危急之際`拉斐爾高達 現身救左00 RAISER"  泰利亞既回歸...大家都好開心=]

全隊人集齊之後...泰利亞問剎那`點解唔追擊`ELS"
剎那靜係答`我唔知道...我真係唔知道...
作為`變革者既剎那...感受到一D常人感受唔到既野...
事後`天人終於再次齊人...一齊開會商討事項"

此時`宇宙出現新ELS軍團"
經剎那查問底下~資料顯示...
佢地距離地球還有95日"...地球軍則做好對市民既措施...
`泰利亞叫皇小姐準備...計劃會同ELS開火...係預計的事...
商討過後...天人決定出發去試下接觸ELS..仲好過坐係到咩都唔做"

高達再次出擊...敵人數量一次比一次多...恐怖的數量"令大家苦戰"
剎那繼續唔打人...中段打算直接開TRANS-AM BRUST理解ELS目的"
結果都係冇用...結果`00R被ELS嚴重侵食...
泰利亞用自己腦量子波特徵引開ELS...叫LOCKON救走剎那"
SERAVEE再次出場...可惜都係無人駕駛-v-
其後泰利亞用TRANS-AM"自爆擊退部份ELS"...可惜太多...

後來`BRAVE小隊前來支援...隊長`哈姆太郎"...
BRAVE小隊每個駕駛者都有一定程度實力=]絕非閒人...
最後跟天人合力暫時逃離現場...一代神機`00R就此報銷...

此為 `上半部份

=================================================

之後 `下半部份"

受左傷既剎那...送入醫療室"
房外菲特一直留守"...哈姆太郎前來慰問...
菲特好奇`哈姆太郎 係邊個...
哈姆 自言`自己過去一個自懂超越高達既愚蠢男人(惹黎觀眾大笑XD")
現在...佢不再超越高達...要超越剎那(觀眾再次大笑XD")
講畢離開了-.-"

`泰利亞 其後繼續在電腦上 跟皇小姐SAY HI
皇小姐問點樣可以郁D自殺-.-佢話當時為左救剎那冇辦法啦-3-
00Q運到`托密密...可惜剎那未醒番...
泰利亞要求以仁將自己數據器裝上00Q..."
這樣就集合了伊奧利亞計劃所需的全部"
`進化後的人的腦量子波...變革基因生命末端體...VEDA系統"

探測器發現...ELS又有大軍...今次規模大到叫人驚訝...
大約為`地球總機體數目 x 10000 "

連行星都跟埋黎...距離人類滅亡仲有7日...
`聯邦政府決定公佈消息...並動用所有軍力組織防圍網"
今次`全世界軍力 抵擋 ELS大軍"指揮係 馬內金准將"
如果大家記得第二季終戰``VEDA 要塞掃討跑 再登場v___v

`大限將至...最終一戰...地球防衛軍團線打開...
迎擊...第一擊...全彈發射...過千萬彈飛向ELS"
全部命中...奈何ELS只有部份損傷"繼續前進"
`要塞掃討跑 一開...射穿左個行星""
不過...ELS繼續前進"
機體大軍出擊`數萬機出擊...激戰持續...
不過ELS愈戰愈強...模彷地球軍隊`機體/母艦/太陽爐結構/GN粒子

`要塞掃討跑 再開...冇用...敵方學識GN力場...
一轉眼`成隊 偽地球軍組成`偽軍艦...偽機體一模一樣"粒子為紫色..

地球軍短時間內...冇左三成軍力"天人介入...但影響不大...

苦戰持續...地球大軍處於下風...
`石川 智晶 插曲奏起...彷彿訴說著...
人類的生命光輝...正在消失...
`小熊...戰到最後一刻...要成為和父母一樣的軍人"
佢係地球軍既人...為保護地球既人而戰..."
小熊長大了...一路走好=]

剎那仍然在床...菲特一直守護著...
`剎那夢中看到了過去身邊發生的事...
由作為KPSA恐佈分子...殺死雙親...令LOCKON失去家人...
後來做了機師...救了教宗...到成為了高達(-口-")...失去了Lockon...
第二季既故事...到最後成為變革者...
之後...因為變革者腦量子波關係...感受到了世界...
迴旋於眾人與世界之間...到最後`剎那找到了光輝...`象徵和平花語的花...

LOKCON 亂射全範圍技`最少30幾連射...`全場觀眾頓時嘩然"
亞利路亞變身哈利路亞...你一句我一句-.-"(笑死觀眾)
六眼形態無敵神速...快到你好似見到把巨刀係宇宙亂斬...只留低一道道星痕"

`剎那醒來...病房飛散著菲特的眼淚...
此時...地球軍喪失七成軍力...ELS繼續進攻...要塞掃討跑被侵食...
00Q準備期間...以仁個女`向泰利亞表白...以仁反對"以仁嫂贊成"
剎那就話`00Q出擊...以仁問佢做咩扯開話題XD"

`00Q出擊...光芒四射...全部人都等緊佢既出現...
基於00Q浮劍盾威力-.-00Q零損傷...

剎那同泰利亞都認為...直接殺入最核心"
用00Q 直衝入去第一層...Trans-AM 強烈毀滅性大炮
炸"? 斬"? 劈左個洞...不過又想補番"
被ELS纏身既`哈姆太郎...突然衝埋黎...衝番開個洞...
話`我要做未來既開拓者...我咁做唔係死...而係為未來開拓一條路"

哈姆太郎`勇戰犧牲...剎那驚訝...
剎那直接殺入最終層...期間再次受干擾...泰利亞幫手"
到最終層...因為唔知ELS實力...用`量子系統BRUST 開到最盡"
了解ELS真正既目的...超越了所有...

剎那佢地終於知道...
原來...ELS本身生活得很好...突然被類似太陽既行星轟炸...同伴死去一大數"
為左保住生命...用小行星核心去搵新地方住..."
知道佢地既母星就要被毀滅...剎那話去幫手`

00Q 用浮劍整左個圈...蟲洞"? 光速轉移"? 消失了...

戰爭停止了...

ELS小行星核心...似乎是理解到剎那的想法"...變成花狀...
眾人見此況...感動得哭了...大家都笑了起來...

`片尾曲奏起...製作人員名單"

`片尾曲後"

時間公元2091年"在無人島上...利保遜問神秘人問題"
你設定咁多計劃...又量子...又盛...用意何在"?
你咁討厭人類...搬黎荒島住...做咩又要幫人類"?
神秘人答": 我想人同人可以互相理解"假如人唔互相理解...
和平唔會出現...都冇可能衝出宇宙...近接對話的出現...
為左咁...人類需要進化"...先可以繼續生存落去..."

此神秘人...自然是`伊奧利亞.舒格堡   講緊既...當然就係`伊奧利亞計劃既所有...

時間公元2364...第一首外星出航艦`皇 號...出發"
人類進化新時代...有超過4成人進化成功"池田係其中一個"泰利亞飛過-.-

在一個開滿花的地方...一間小木屋中"
一個老婆婆彈著鋼琴...首本名曲`tomorrow-v-
突然`ELS金屬聲響起...老婆婆問著...係邊個黎左...
我老人家視力唔係咁好..."

變成先驅者的剎那進來了...`瑪莉娜 妳講既野冇錯"人類係可以互相理解...
老婆婆係老了的皇女"知道係剎那...佢好開心...
皇女喊住講`你都冇做錯到姐..."

最後...`二人擁抱著...
`我們..終於能互相理解了"

-Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.-

屋外花海中...00Q漸漸被花佈滿...彷彿被擁抱著"

劇終"

`場地燈光亮起... 觀眾們均以掌聲為00故事畫上句號"

頂部
天道寺總司郎
中尉

UID 16885
精華 0
積分 0
帖子 756
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-9
狀態 離線

劇場版 `部份劇情 / 用意分析

-預留更新-

關於`機動戰士00 整個故事內容"

-預留更新-

對`00的 最後感想"

-預留更新-

頂部
L.EGEND
上尉

UID 15761
精華 0
積分 11
帖子 1346
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-21
狀態 離線
好詳細
未有得睇都覺正!

頂部
MSZ-010
上尉

UID 18850
精華 0
積分 0
帖子 1613
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 CB
狀態 離線
天道兄
劇透唔駛寫得快
至緊要詳細

上半部都好詳細

俺がガンダムだ!
頂部
MarK.C
少校

UID 20301
精華 0
積分 13
帖子 2001
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-23
來自 無盡的星空
狀態 離線
Dynames 電池版!???
唔知會唔會出模呢@@

My blog
http://hk.myblog.yahoo.com/cwh931016
頂部
THUNDERF91
二等兵

UID 22465
精華 0
積分 0
帖子 92
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-20
狀態 離線
唔好吊瘾,快d透埋下半部啦

頂部
c.c
上等兵

UID 11570
精華 1
積分 27
帖子 241
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-9
來自 Space Colony
狀態 離線
"泰利亞要求以仁將自己數據器裝上00Q..."
原因係光頭佬話需要veda, 乜鬼嘢末端体(即係泰利亞) ,剎那嘅腦量子 三樣要素集齊先可以"對話"

Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.
頂部
c.c
上等兵

UID 11570
精華 1
積分 27
帖子 241
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-9
來自 Space Colony
狀態 離線
我覺得哈姆太郎好惨架, 因為剎那從頭到尾都唔知佢叫咩名

Peace cannot be kept by force. It can only be achieved by understanding.
頂部
天道寺總司郎
中尉

UID 16885
精華 0
積分 0
帖子 756
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-9
狀態 離線
劇透部份更新完畢"

THZ"c.c提供劇情補充"... 始終記憶有限"
歡迎大家補充劇情=]

頂部
草帽路飛
壹等兵

UID 25664
精華 0
積分 5
帖子 110
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-31
狀態 離線
謝謝大大的劇透!

頂部
MSSLLS
少尉

UID 28836
精華 0
積分 1
帖子 604
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-25
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2010-10-1 01:56 AM  資料  短消息  加為好友  添加 MSSLLS 為MSN好友 通過MSN和 MSSLLS 交談
謝謝天道兄
好詳細
好正

頂部
gundam09
上尉

UID 39044
精華 0
積分 1
帖子 1544
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-1
來自 中學2A班 .... ^^
狀態 離線
加偷拍圖  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!   

「去吧 少年 活下去並開創未來吧 !」

「TRANS-AM !」

http://www.youtube.com/watch?v=f_NJzHiHRds
頂部
zskzhk
壹等兵

UID 31908
精華 0
積分 0
帖子 142
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-27
來自 香港
狀態 離線
發表於 2010-10-1 06:40 AM  資料  短消息  加為好友  添加 zskzhk 為MSN好友 通過MSN和 zskzhk 交談
支持~~~

頂部
B.y
少尉

UID 12441
精華 0
積分 1
帖子 588
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-17
來自 地球軍
狀態 離線
發表於 2010-10-1 12:04 PM  資料  短消息  加為好友  添加 B.y 為MSN好友 通過MSN和 B.y 交談 ICQ 狀態
熊人個仔未講
呢part係最有高達feel

頂部
歲月年華
平民

UID 35691
精華 0
積分 0
帖子 18
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-21
狀態 離線
看完劇透更加想去快點看

頂部
edwinhui
平民

UID 453
精華 0
積分 0
帖子 4
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 天道寺總司郎 於 2010-9-30 12:43 AM 發表

`睇完 劇場版 機動戰士00 電影 香港站首映禮"
小弟盡最大努力...盡可能去理解同記住每一個場面`
散場後心情久久不能平伏...非常難忘...

...

RE:天道寺總司郎, 感姐係當日0 Gundam在決戰時個GN爐報銷了對嗎?
唔係點解00R出擊唔用GN爐,只用儲藏罐呢?
因為我仲未看這劇場版,但右想知道....thx!!!

頂部
ycwong718
平民

UID 42550
精華 0
積分 0
帖子 7
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-8-18
狀態 離線
睇完戲都唔知d太陽爐係點分配
會唔會係o gun個爐比剎那插爆左
之後00 q用左肥仔個爐,所以raphael用左擬似爐
有冇人答我係唔係咁呀

頂部
古風戰士
上尉

UID 23873
精華 0
積分 8
帖子 1764
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-3
來自 中西區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ycwong718 於 2010-10-2 08:41 PM 發表
睇完戲都唔知d太陽爐係點分配
會唔會係o gun個爐比剎那插爆左
之後00 q用左肥仔個爐,所以raphael用左擬似爐
有冇人答我係唔係咁呀

00Q兩個爐係新爐
raphael係提子自己造,唔係伊安造,唔用綠爐唔奇

General
Unilateral
Neuro-link
Dispersive
Autonomic
Maneuver
頂部
天道寺總司郎
中尉

UID 16885
精華 0
積分 0
帖子 756
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-9
狀態 離線
其實00R雙爐都冇左...

頂部
小生
曹長

UID 31572
精華 0
積分 9
帖子 461
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-4
來自 南區
狀態 離線
亞利路亞變身哈利路亞,但瑪莉就冇?

第七,八,九架車車準備中
Calsonic Impul Z
Civic Type R EK9
不自量力想改 Tokyo Drift Z33(Veilside 350Z)
頂部