回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] FUJIMI's KPGC10, 288GTO, Mini Cooper, EK CIVIC Type R, 15 NOV Updated, pg.6
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-7 11:38 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
FUJIMI's KPGC10, 288GTO, Mini Cooper, EK CIVIC Type R, 15 NOV Updated, pg.6

唔好煩, 一次過黎....

1, VW Golf V GTI 請參閱以下link... 原來開左wip post... 費事呃post了....
http://www.hkml.net/Discuz/viewthread.php?tid=126439

2, Nissan Skyline KPGC10 2000 GTR
呢隻野雖然tamiya有出, 而且我都係n年前砌左一架, 而家更加keep住另一架, 不過當時一見到呢套孖裝只係140蚊左右就立刻買左了... 盒冇影, 不過一個盒有兩部, 唔洗講, 爆底啦~~ 今次砌住一部先. 會砌綠色花 - 應該係黑澤元治號... (有巴打知道唔該話我知)
fujimi出既c10外型上比星星既神似, 睇落去感覺上細架d (青島出既就唔好提... 成架buick咁大架), 而且細節亦唔錯 - 佢個模仲老過星星果個成廿年咁滯架...

車殼外型, 頭冚中間條線靚過星星果條, 橫切面係一座山仔咁, 但係星星就造左一條突線...
[attach]339496[/attach]

因為車身本來可以開hook的, 所以個底偷薄左. 為左刻線唔會刻左個頭冚出黎, 先補好個底. 膠條 + 粉劑 + aa膠
[attach]339495[/attach]

再續~

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-7 11:39 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
3, mini cooper

對呢架車冇乜好感, 但係就聽講話套kit好正. 有日咁arm見到evo85兄放售, 就好勇接左手了....

成架車最中意係個頂..... 打算噴支英國旗落去.... 咦? 一年有幾多人咁噴呢? 比我噴, 就緊係有d唔同... 學人賣下關子先 (可能係噴得特別衰.... )

真係冇乜野執.... 又幾好wor..... 只係剷走左水嘖位, 鑽左兩個0.4mm癃定位, 埋尾做番上去....
[attach]339497[/attach]

車身會用淺珍珠藍既指甲油, 先打gx1 + gx3混成既淺藍色做底色....
[attach]339498[/attach]

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-7 11:39 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
4, Ferrari 288gto, EM version

呢盒野08年開到而家... 今日先armarm上面油.....

當時開盒之後, 第一個印象就係呢架車既patpat非常貧瘠, 冇左gto應有既果種向橫發展既力量感, 所以第一件事就係先幫佢個躉整形....

先加板令個patpat "囂"d~ 用左0.5板... 另外張車尾果件件裝高左少少, 再用膠板係兩邊追平....
[attach]339501[/attach]
[attach]339503[/attach]

跟住就係修改尾沙板既曲線... 總之原本就成個好似放左氣咁... 斜向下, 加劈灰搞搞佢....
[attach]339499[/attach]
[attach]339500[/attach]
[attach]339502[/attach]

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-8 12:04 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
擺左接近兩年.... 車鴨尾線條大致都滿意, 可惜尾沙板同c柱既接口compromis唔到, 最後執成咁... 其實已經好左好多了.... 不過.... 我估要好迷呢架野先見到分別....
[attach]339504[/attach]
[attach]339505[/attach]

車身色用finisher foundation white打底, 上gunzy gx-乜 黃色油 (唔記得gx幾, 總之就係又大支又盛果支啦....)
[attach]339506[/attach]

差d唔記得噴頭尾冚同側鏡.....
[attach]339507[/attach]

待續~

頂部
evo85
少校

UID 31765
精華 1
積分 25
帖子 2139
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-26
狀態 離線
勁呀黎佬兄, 話咁多架就真係即刻黎! 我都開埋RX-7, 週末前開post. 齊齊砌真係振興經濟呀~~~

old man and slow hand....
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-8 03:07 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
我... 清貨咋.... 而家都冇乜點買野了... 一般都係同d巴打收咋.... 最近係舖頭買既係得一隻rcv06 minota 花... 同埋一隻奧地利航空既747..... 張decal好鬼靚~~
不過收養既就多lor, 又hiace, 又yzr500, 又nsr500, 又gt40, (<- 冇錯, 比你毒到啦....  )仲有個garage連工具....

頂部
m_m
少校

UID 25989
精華 5
積分 127
帖子 2992
成品數目 127 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-13
狀態 離線
正, 又大把野睇   

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-8 08:54 AM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
好睇好睇

WA,一係唔砌,,一係幾架一齊上

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
wucc
上等兵

UID 34622
精華 2
積分 18
帖子 284
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-15
狀態 離線
wah... 砌咁多

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-8 10:43 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
m_m兄: 死神來了, 睇我點死~~ 仲有咁多架車死, 一定好睇~~

jackel兄: 其實一直都有好多架wip, 不過好多都想入直路先post... 咁而家又有齊齊砌反下, 味黎lor~

wucc兄: 唔多啦... 枱頭仲多呀.....

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-8 10:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
小update:

1, kpgc10:

影番下個盒先, 一開入面係有兩架的, 底呀, 不過冇engine... 其實kpgc10有d version係有engine跟的, 不過呢盒就冇咁解....
[attach]339672[/attach]

求其磨左分模線, 薄薄地噴浸灰check下, 亦方便係拋沙板開癃加釘...
[attach]339671[/attach]

2, 288 gto:

冇乜特別... 上左光油lor~~
[attach]339674[/attach]

3, mini-cooper:

噴左面油... 又係甲油.....
[attach]339673[/attach]

白色車頂準備噴英國旗~
[attach]339675[/attach]

頂部
ANODIZE
二等兵

UID 23097
精華 0
積分 6
帖子 60
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-8
狀態 離線
你以後唔好叫 泥佬 ,叫 瘋佬 ...

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-9 08:05 AM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
隻藍好令呀...不過又係指甲油...我冇.又唔會特登去買/

Xbox360 Gametag:Jackel Handsome
                                       (L)         
MSN/Facebook: jackelpkw@hotmail.com
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-9 11:10 AM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談

QUOTE:
原帖由 ANODIZE 於 2010-7-9 01:56 發表
你以後唔好叫 泥佬 ,叫 瘋佬 ...

死佬, anyway我都唔係叫泥佬.. 泥同黎係兩個發音黎既wor.....

而且... 有排都唔夠你癲啦~

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2010-7-9 09:23 發表
隻藍好令呀...不過又係指甲油...我冇.又唔會特登去買/

言下之意, 係我會有指甲油? 即係你認為我平時會油指甲??

比你識穿左tim~

其實要買, 你屋企樓下再落d果個商場都實有得賣啦.... 而家男人入沙沙灼月有咩咁奇.....

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-9 05:33 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
剛剛發現decal上面有一個hasemi既字樣, hasemi如果係人名就係"長谷見".... 咁我估綠色可能係長谷見昌弘?

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-9 11:13 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
288同cooper等緊光油乾先做得野, 搞下架gtr先~

update of kpc10

尋日噴左灰, 目的係check一check分模線, 同埋方便鑽沙板癃.. 因為原身個模有釘頭, 唔切走佢鑽既時候支鑽咀好難定位, 切走佢又會冇左個定位. 所以我就先上一浸灰, 再切走d釘頭, 咁白左既地方就成為左marking... 另外今日刻線鑽癃都搞左兩個幾鐘....

乾左灰先搵到d縮膠, 可見縮得其實唔係好勁... 不過都拿拿林補左先~~
[attach]339855[/attach]

呢相係想影下個門抽, fujimi底讚,原件刻得好靚~
[attach]339857[/attach]

拋沙板釘位鑽0.4mm癃, 本來打算用0.5釘頭.... 不過可能要大多少少, 感覺上0.6釘頭好睇d
[attach]339856[/attach]
[attach]339858[/attach]

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-12 05:15 PM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
回復 #16 lailo 的帖子

用左星星隻polyester putty?

(L)         
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-12 10:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #17 JackeL PKW 的帖子

係頂... 買左細支裝..... 幾好用wor...

頂部
JackeL PKW
上校
整車整車

UID 31588
精華 0
積分 21
帖子 5093
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-13 08:45 AM  資料  短消息  加為好友  添加 JackeL PKW 為MSN好友 通過MSN和 JackeL PKW 交談 ICQ 狀態 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2010-7-12 22:45 發表
係頂... 買左細支裝..... 幾好用wor...

係呀,所以我買左大枝裝

用左好耐,,半年有多

(L)         
頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2010-7-13 10:53 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #19 JackeL PKW 的帖子

唔係wor, 呢隻細支裝滑過大支裝wor, 我唔係講緊乾左之後, 而係上灰既時候. 大支裝我係10幾年前已經開始用, 而且差唔多每一支都會係用完之前就乾左嘖唔出, 又或者係支灰重有一半左右既時候支催乾用晒.......

我都仲有兩支開左既大支裝.... 就係以上既兩個case.....

頂部