回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [Maxx Modelling 5月號] U.S.WWII Motocycle WLA
  本主題由 角木肇 於 2010-5-10 10:55 PM 加入精華 
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線
[Maxx Modelling 5月號] U.S.WWII Motocycle WLA

[Maxx Modelling 5月號]
[卷頭特集] U.S.WWII Motocycle WLA
[attach]331507[/attach]
Miniart套件 1比35
製作時間約兩星期 , 分件上色 雙星噴罐+手油

[attach]331508[/attach]

[attach]331509[/attach]

[attach]331510[/attach]

[attach]331511[/attach]

總結 : 1比35比例卻有1比12既精細 , 今次第一次製作甘精細連蝦片既AFV模型
有d高估左自己既能力 最細果粒蝦片重細過芝麻
不過過程中學到唔少新技巧 , 對往後既製作有好大幫助
今次第10件成品同第一件都係電單車~值得紀念同回顧
睇黎我都係輪車為我目標

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線
發多三張圖
[attach]331512[/attach]

[attach]331513[/attach]

最後為比例圖
[attach]331514[/attach]

謝謝欣賞

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線
謝謝各位師兄
兵仔上色中... 對於我黎講人難油過車
同埋近排開得太多火頭..我重爭死黨一架R75

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2010-5-10 03:43 PM 發表
好精細及精緻既作品,唔睇枝油都唔覺咁細隻 ~

呢架野既說明書同砌架雙星1比12既係無分別
呢架野淨係分件上色都搞左我成個禮拜

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 毛毛68 於 2010-5-10 08:18 PM 發表

唔做小小舊化

我有做到舊化家~不過可能影得光得滯睇相睇唔到

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 笨小豬 於 2010-5-10 08:32 PM 發表
師兄係分開油,一件件油完再合體嗎?~
唔好攪我啦~我見到你油隻咁既野出黎~
我又心郁郁,走去攪果兩隻r75同埋ks750啦~ (講笑)

我係分開一件件上色~
因為佢本身分件太多~你睇我既製作post就知
特別引擎部份如果唔分件上色之後就會變成遮蓋地獄
我最後選擇前者~
o衣~我都準備砌KS750喎~
懇定係之前球記減價入手呢 我都入齊獅鳴果4款
一齊上路啦

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2010-5-11 08:27 AM 發表

新車落地嘛~~

始終對舊化既力度未掌握得好好
不過砌呢架車時都睇過好多參考圖
都考慮過想交代既時間
最後其實想以收藏車般形態作舊化
我係根據呢張圖黎做
[attach]331616[/attach]
好多時砌afv都想問係唔係一定做勁舊勁殘至合格
做到好似外國d收藏家還完當時車身既新淨度就唔可以
不過可能我之前砌慣追求乾淨既1比24 / 1比12車
所以搞到宜家唔忍心親手整殘架車

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2010-5-11 10:25 AM 發表

我又覺得冇乜所謂, 要視乎配合情景主題, 去決定舊化情度

可能一般人睇慣左有泥漬的作品, 如果要求太高, 對投入玩軍事模型的門檻就太大~~

回想初初砌afv時睇見你地個個都話要用mig粉呀~補品呀~蝦片呀等~至有像真既效果
我計一計甘咪要數身家
我想呢個都係宜家越黎越少新人砌AFV既原因
我心諗砌模型者洗唔洗甘....我知每個人既要求唔同
我個人只喜歡憑自己既喜好砌下模型~減下壓~
我興幸當年笨大都未甘狼死搶錢我至有機會響小學時期已經有砌雙星既AFV
重記得係德軍232偵察車
當然我都會試下向難度挑戰~
總括黎講呢度每一位師兄都係我既良師益友
我會接受你地凌厲既鞭策不斷努力!
謝謝你們

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2010-5-11 11:45 AM 發表
怎年青人,唔駛疑惑,我近排多看書上網而少砌模型,看此帖後都講講,做單頭afv模型成品就難於此,除去制作技術層面,成品會在觀賞者腦中勾起想像,觀賞者响腦海會自然出現境像,是主觀& ...

貴爺果然係用腦之人~係個軍師甘
你既諗法真有見地
下次我會試下以情境既手法交代我既作品!
謝謝

頂部
密斯威爾
中校

UID 31602
精華 2
積分 33
帖子 3014
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
來自 密斯重工株式會社
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sinhow 於 2010-5-11 01:24 PM 發表
較少見的題材,好正!

軍模做不做舊化是個人喜好而已,是我就一定做,以掩飾自己超爛的上色及手功

我宜家就係專做一d響呢度好少見既提材
收視都高D
其實呢d提材響外國既網站 / forum好易睇到~亦有好多大師製作
只係響香港較難入到呢d模件者

頂部