回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] Geara Doga (HGUC 1/144) 30-11-2010
  本主題由 ArLip 於 2010-11-21 08:01 AM 加入精華 
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-15
來自 macau
狀態 離線
Geara Doga (HGUC 1/144) 30-11-2010

第一次玩...
小弟都幾滿意呢隻造型
小改一下...希望快快手完成啦

先黎齋啪預覽~~

[attach]303849[/attach]

[attach]303850[/attach]

[attach]303851[/attach]

同場加映舊版一隻...
細路仔唔識世界, 亂落膠水...咁就浪費左一隻模型...
今次係因為要比較一下科技進步先係堆填區抄返出黎
[attach]303852[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
跟住就係少少少少進度
純粹跟個人喜好修改少少~

[attach]303853[/attach]
首先切左個盾牌ge平頭撞釘...
換做補品釘...

[attach]303854[/attach]
由於盾面原件比較弧面, 自己鐘意平d
所以磨平返少少

[attach]303855[/attach]
今次ge雃鴞乎有發揮空間...

[attach]303856[/attach]
雕過第二種造型..

[attach]303857[/attach]
"弟弟位"執執附近位置造型
由原件略圓同弧ge面改返做直線同平面配搭
再雕空大平面ge中心, 加兩個長方型噴咀落去,
係兩邊就用一字螺絲補品切開一半

個人砌1/144高達模型ge感想係
如果將補品, 膠板直痴上去零件表面
有時會過於簡單同埋唔夠層次
自己習慣用推刀, 筆刀挖深一層先貼入去
就可更加有種係裝甲透之間現出黎ge感覺

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 JIATU02 於 2009-9-25 10:22 AM 發表
有心思!

THX!

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-9-25 12:20 PM 發表

改得好! 終於有人同我一樣改何B仔啦!

你最尾個段講得好O岩, 就咁痴上去會同原件格格不入, 你哩隻, 我要繼續收睇先得, 一切加油!

多謝alex兄! 你ge改裝風格都係我所欣賞ge
我都有keep住睇你隻GM, 一齊加油

QUOTE:
原帖由 ss 於 2009-9-25 06:12 PM 發表
d喉仲夠5夠?....

應該唔夠條腰用...

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2009-9-25 06:14 PM 發表
補品係WAVE?

你指邊part? wave同壽記都有~

QUOTE:
原帖由 codychan 於 2009-9-25 11:01 PM 發表
JJ底 的細節好正!!

thx 高地大師!!

QUOTE:
原帖由 terence1002 於 2009-9-26 12:47 AM 發表
期待中=)加油!

多謝, 盡量keep住個個禮拜更新啦

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2009-10-8 01:20 PM 發表
極度關注中..!

師兄, 無乜好關注咋...

QUOTE:
原帖由 ultraleo 於 2009-10-9 01:13 AM 發表
又發功, 要密切留意下先.

嘩..我依d邊夠資格叫發功...leo哥你就真係頻頻發功啦

QUOTE:
原帖由 蒙面-超人 於 2009-10-9 06:51 AM 發表
期待成品,楼主加油

感謝~~!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

整緊裙甲, 不過未係幾滿意
po住對手當利息先...
依隻諗住求其加少少野算嚕...

[attach]305856[/attach]

A位加刻線, B位原件有條分模線係度, 一於就凸線變凹線
順便加少少野等佢似d機械位咁

[attach]305857[/attach]
手碗加多幾個洞咁..就算

[attach]305858[/attach]
後面痴左一粒補品, 一塊膠板...
睇落好似仲有d單調, 但暫時未諗到點整

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ultraleo 於 2009-10-11 06:43 PM 發表
得喎哥仔, 有時唔使加太多, 多得滯反而累贅. 繼續努力.

多謝leo哥意見. 咁一於就簡約中帶點detail吧

QUOTE:
原帖由 A.J 於 2009-10-11 06:50 PM 發表
改得好正

謝支持

QUOTE:
原帖由 ro0 於 2009-10-11 07:45 PM 發表
好得喔 !
你隻FZ呢 ?

噴左灰...不過磨到無乜心機...膠板癮起, 所以玩住呢隻先

QUOTE:
原帖由 kkkwong902 於 2009-10-11 07:52 PM 發表
Good Progress!

thanks!!

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
最近公私兩忙, 只有周末有少少時間砌..
呢度係幾個禮拜的成果...

今次到左邊肩膊,

[attach]308821[/attach]

前後取消左兩枝. 改到一字羅絲

[attach]308822[/attach]

近肩位挖空一個梯型, 入面放少少膠板

[attach]308823[/attach]

裙甲前方噴咀因造型問題...控平

[attach]308824[/attach]

用補品取而代之, 則邊則先開洞, 再將噴咀補品由堶惘虪X來
整塊裙甲有點平淡之嫌, 上方用膠板修飾一下

[attach]308825[/attach]

自己的設定---則裙甲是存放彈匣或手榴彈的匣子
所以新增刻線(A)和羅絲位(B)扮到好似有得打開咁...

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ss 於 2009-10-31 06:56 PM 發表
正!!要快d ko佢!!
ps:d金屬喉有la!!

今年都ok唔到啦...

QUOTE:
原帖由 JK21 於 2009-10-31 08:29 PM 發表
好多補品啊

QUOTE:
原帖由 DSOA 於 2009-10-31 08:31 PM 發表
其實舊 1/144 都 ok
各部份造型比例同 HGUC 相差不遠
只是可動性和夾口較差

舊果隻個比例有點傻氣...

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-11-2 10:25 AM 發表
好精彩呀!  好精彩呀!

太過獎啦! 太過獎啦!

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
事隔多時, 終於有update啦

小弟今年痗}始做野
一開波就被派往外地做training
所以乜野都砌唔到~~

不過而家終於返左屋企~可以日日砌囉

[attach]315186[/attach]
肩果度挖左個小小ge位~~

[attach]315188[/attach]

[attach]315187[/attach]

[attach]315189[/attach]

bandai而家的HG出的拳頭都出得好靚~
可惜係為左就渣武器, 係都要有個洞
所以我就cut左手指公~跟住改動一下四隻手指ge角度~
再用混合畢地搓返個手指公出黎~叫做慳返個返件拳頭啦~~

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
跟住到個身
抄考下"帶袖的"ge風格
心口個形狀係參考新自護軍徽 (沙剎比盾牌果個圖案)
左邊心口加多一個sensor狀ge物體~

[attach]315193[/attach]

而A所指ge部份係模擬一個關節
前面ge裝甲係厚左一層, 睇落就好似可以開關咁...
不過當然以小弟ge功力就做唔到啦~~

[attach]315194[/attach]

最後係駕駛艙
形狀上有少許改動(主要係增加平面同線條感)
加多左刻線
同埋腰則挖左坑, 加左少少 detail

[attach]315195[/attach]

開始改腳~
先由腳掌入手...
個人覺得大左少少..所以中間cut開縮左大約3mm
同埋鞋果度改左個角度~
做法係先cut開鞋頭, 但唔好cut斷晒
再"攝"d膠板入去空位, 最後修修補補就搞掂.

[attach]315196[/attach]

[attach]315197[/attach]

請各位師兄俾d意見~~

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
[attach]317167[/attach]
[attach]317168[/attach]
背包加入關節, 角度可調
用途:
[attach]317169[/attach]

個人喜好, 腳掌縮細左約3mm, 尾裙甲作小小修改
小腿修改中:

[attach]317170[/attach]

[attach]317171[/attach]

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
首先要同各位有份睇同回覆, 仲有齊齊砌ge同好講聲對唔住
因為自己工作關係, 有幾個月郁唔到手, 所以趕唔切齊齊砌
而之後有得砌啦, 又因為自己懶, 無左團火, 所以丟左係度唔理
而家俾人刺激完, 日日收工都有團火, 日日砌!! 希望可以早日完成啦~

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-1-9 12:41 PM 發表
"近"呀! 好多細節位, 小弟有小小愚見: 既然後腳鞋Z位好似有二重裝甲咁, 而隻鞋頭又好光頭同好大咁, 不如薄膠片造成二重裝甲feel呀!

要繼續收睇先得.

alex兄, 多謝你ge意見呀~~
小弟都有諗過依個問題, 但如果係做二重的話
你會做係深綠色ge鞋位, 定係淺綠色ge腳面位呢?
深綠色果度已經好厚, 有少少驚加得再厚d會變返笨重 (之前因為嫌佢大所以先中間斬開縮窄3mm)
如果係淺綠色位度做, 就可以同geara zulu (UC果隻) 拉下親戚關係
不過小弟都仲未諗掂, 所以hold住先

QUOTE:
原帖由 KY 於 2010-1-9 04:20 PM 發表

十分細緻的加工.

thanks KY
不過手工仲有待改善...好多位俾我搞到花碌碌有排磨呀...

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2010-1-9 06:04 PM 發表
嘩!每部份都改得好細緻,好期待之後既進度:em95: :em95:

謝謝千影兄支持!
有咩睇唔順眼請隨便提出呀~~

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
今次講下腿部的更新:

[attach]325397[/attach]

舊的膝蓋切下, 但補回原有的排氣口零件
小腿則切出方形開口, 加入pc零件

全條腿多面觀~
[attach]325398[/attach]

[attach]325399[/attach]

[attach]325400[/attach]

改動地方可參考這張圖:
[attach]325401[/attach]

外形大置上會係咁, details未諗好, 有冇好意見各位師兄請賜教啊~~

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
另外大腿也加長了2mm~
花了不少心機打磨 (因為對原本大腿的造形不滿....)
主要又由圓碌碌的外形修改到有直線感同C面 (個人喜好)
但怕太直線又硬綁綁唔設合自護軍機體風格, 所以最後以海綿黎打磨
令到面同面之間過渡較為圓滑返DD (平銼-->400砂紙--->磨砂海綿)

[attach]325405[/attach]

另外參照GEARA ZULU 造了一個大腿噴射器
details未諗...唔想照搬zulu的, 所以自己稍為設計過

[attach]325402[/attach]

[attach]325403[/attach]

[attach]325404[/attach]

主體都7788 la~ 最辛苦對腳都打磨完了 (由弧面造形磨返做平面/c面...真係查銼刀磨左超耐! )
係差少少details, 再黎到武器啦!

[attach]325406[/attach]

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2010-3-23 12:51 AM 發表

I really wish I have time to update mine....

我都記得師兄有報wo..haha
近滕和久風ge GEARA DOGA, 加油! 小弟其實都幾鐘意近滕ge設計架...

QUOTE:
原帖由 正樹 於 2010-3-23 03:06 AM 發表
改得好正呀,一定要入黎支持支持!!

多謝你ge鼓勵呀, 我會keep住呢團火架

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2010-3-23 04:54 AM 發表
嘩,越改越有睇頭,keep going

thanks 千影兄!!  

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-3-23 09:24 AM 發表
果然係不斷燃燒o既MS模型魂!

你講O個個改動, 可以用薄至0.1至0.2mm膠片, 小弟諗到可以咁樣加o向鞋頭度, 因為如加o向鞋面, 會被小腿下前端塊甲遮著, 加o黎都冇意思.

alex兄, 你仲畫埋圖黎表達, 小弟真係感動啊
呢隻野對腳板有少少微妙...d位改得太直, 又驚似連邦軍ge風格, 但係本身佢對腳板真係出得太古怪...唔改又唔得!
曾經諗過改動到同沙刹比果隻腳形差唔多. 但如果真係改腳底ge details可能完全用唔返....
而家陣ge改法已經縮窄到差唔多極限, 因為要就返入面舊PC膠....真係要諗好多野
嬲嬲地重造一對好過.......但咁樣爛尾指數肯定會激增! haha!

面甲我遲下會用雙面膠紙就就位先~到時再俾d意見啊

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2010-3-23 09:47 AM 發表

QUOTE:
原帖由 有heart人 於 2010-3-23 03:49 PM 發表
好得的造型!!!

多謝有heart兄~~
不過可能隻腳配埋個身造型就唔得ga la...

QUOTE:
原帖由 mark2 於 2010-3-23 04:04 PM 發表
SO...GOOD

thanks!! :em95:

QUOTE:
原帖由 willowyu 於 2010-3-23 04:08 PM 發表
  正到!!沒話說.....十分期待完成品 , 加油加油!

太過獎啦! 師兄我都好欣賞你改ge detail位啊~~係一直ge學習對象~~

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-3-25 11:34 PM 發表
又有得參考啦

師兄你有用就好la~~

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-3-26 12:48 PM 發表
嘻嘻!  見笑! 見笑! 哩隻o野o既腳板唔係圓渾feel, 改改o下就似聯邦o既硬直線條o架啦!

所以先要諗諗計~~唔想佢太似啊

QUOTE:
原帖由 mansiu 於 2010-3-27 11:32 AM 發表
好正呀!!!...大大搞到我都想開一隻黎玩....

快d 完成佢比大家開下眼界!!

一齊整返隻啦~支持下1/144

QUOTE:
原帖由 SIMONLLM 於 2010-3-27 12:04 PM 發表
改得相當全面, 手工亦好, 值得支待

過獎啊, 我都係跟SIMON兄同各位師兄學野~~

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
放完復活節+清明節假期, 又係時候交功課
今次講下武器, 已經做左九成lu! 剩下係噴灰check件
去圖~

槍是從舊版馬沙之反擊的 GEARA DOGA處拿的
原件本身也非常不錯了
只稍加修改便好!

槍咀雕空, 用IC腳及電線腳做金屬槍管

[attach]327010[/attach]

[attach]327007[/attach]

[attach]327008[/attach]

主要改造點係加左一支榴彈發射器俾佢

[attach]327009[/attach]

另外手柄亦都差不多大半個砍掉重造

因為要配合HGUC的手型啊~~ 另加一個卡榫用來固定

可惜不是手持時會影響美觀. 或者會改改造型來模擬源插口

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
另一枝步槍, 用原件的改造

[attach]327011[/attach]

[attach]327012[/attach]

改裝的地方其實就是我將原件中間劈開 並加了一個部件在中間
其實在下的構想是這個部份是U.C.0096年代的新技術
新增部份作為一個功率增幅控制器來使用, 使原本的步槍更具能量效率
亦可以提高最大出力~

而作為新增功能則是...狙擊模式
通過加強出力 和 新增長距離感應器 來達成
以下是感應器/瞄準組件:

[attach]327014[/attach]

[attach]327015[/attach]

全備型

[attach]327013[/attach]

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線
[attach]327016[/attach]

[attach]327017[/attach]

後部的槍托本身已經可以拉申
但原件是用兩個卡榫來限制活動...
基於分件組裝和美觀等理由
兩個卡榫位我切掉了, 植入PC膠代替
而本身在槍托的兩個坑型"軌道"我則植入膠板裝飾

槍咀也是一如往常的用IC腳條飾...
至於另外改裝的部份是槍身的排氣口我重造了, 現在是真的通入去槍管而不是原件的簡單刻線.
槍後部的手把位也改掉了, 原件出的不太順眼...

兩枝步槍的對比~~

[attach]327018[/attach]

可見隊長用步槍是較短小適合近戰, 旋回追蹤目標較容易
而改裝步槍的體型似乎更適合中長距離作戰....

NEXT:

[attach]327019[/attach]

腳板還是未想好點樣搞好, 搞來搞去都唔順眼啊
加高了關節! 令到腳板可以更多地露出來 (本身條褲太長...!)
作為保償緊密性的失去, 開始加關節的造型落腳板...

特意影這張相作為自己係電腦模擬一下造型果陣用.
可能會學ALEX兄話齋試下改下個鞋頭!
漫漫長路啊...

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2010-4-7 09:30 AM 發表
老闆~
你支大炮槍身唔直既!!??
好耐無睇你改野, 依然都係好正~加油呀!

好耐無見啦, 老細
你係咪指最後果張呀?! 我睇返都覺...唔知點解影到好似彎左...
今晚返去check下 實物怕唔怕先, thz

頂部
waiting4wt
中尉
amk 日天

UID 12389
精華 2
積分 7
帖子 727
成品數目 7 件
閱讀權限 10
來自 macau
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-4-7 12:59 PM 發表
真係冇咩好講!  眼都突埋!   :lol :lol :lol

真係好感激你一直以黎ge支持同意見啊~~

QUOTE:
原帖由 百先生 於 2010-4-7 01:16 PM 發表
好勁呀!

太過獎啦...

QUOTE:
原帖由 ryvius04 於 2010-4-8 02:47 AM 發表
等左咁耐終於有update喇......
超強大o既改造,
每個細節位都加得好合適, 唔會太花巧,
d改造構想真係好豐富....:lol
加油c hing~~~~

師兄, 強大真係唔敢當呀。
呢度高人雲集,真係俾多十年我都追唔上

改造構想豐富 <=== 因為諗多過砌嘛

頂部