回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 香港遊客於日本清水寺滾樓梯
poc034
少尉

UID 9513
精華 0
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-28
狀態 離線
發表於 2009-8-15 12:41 PM  資料  短消息  加為好友  添加 poc034 為MSN好友 通過MSN和 poc034 交談
佢專燈走去做錯野 比"舍"會指責 咁樣叫無風度?

佢依家做錯野 炒唔炒佢唔係我們話
但係一定要比人知到佢做錯野係會得到x罰
好比下一"袋" 唔會學習 仲唔可以開一個先例 比人民做錯 有個借口~

頂部
poc034
少尉

UID 9513
精華 0
積分 2
帖子 615
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-28
狀態 離線
發表於 2009-8-15 12:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 poc034 為MSN好友 通過MSN和 poc034 交談

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-15 01:00 PM 發表

日本清水寺歴史... 跟中國有何關係~? 為乜身為一個中國人要尊敬佢~? 咁日本靖國神社我地又要唔要尊敬佢~?  都話中國人多係崇洋眉外 ga la...

你知唔知日本靖國神社供奉ge係咩ar~?( 冇惡意~)

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-15 10:33 AM 發表

只要有差唔多例子, 就算果個係國父, 引出黎都唔係問題... 人人皆平等 ma...

一d 都唔係差唔多. 一個係有目的地傳教, 一個只係純粹胡鬧. 當然用今日既尺度, 兩個都做得唔o岩. 而且兩個人當時既身份都有分別, 一個係17歲既學生, 一個係現識教師. 你唔係想話一個成人教左幾年書既老師既judgement call 相等於一個未成年既學生呀?? 佢既文老師就真係好有問題了.

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-8-15 01:15 PM 發表

一d 都唔係差唔多. 一個係有目的地傳教, 一個只係純粹胡鬧. 當然用今日既尺度, 兩個都做得唔o岩. 而且兩個人當時既身份都有分別, 一個係17歲既學生, 一個係現識教師. 你唔係想話一個成人教左幾年書既老師既 ...

如果學識 / 影響力講既話, 咁毓民掟蕉 / 掃抬行為又講得通 ma~? 第一次掟蕉可以講為老人生果金,但第二次掃抬就點都講唔通...

毓民身為大學博士, 又係立法會議員 & 電台名咀, 佢一言一行都影響住全香港人, 而佢攪事地方係香港有歷史文化既立法局, 以大家道德標準佢係咪要以死謝罪呢~?

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-15 01:18 PM 發表

如果學識 / 影響力講既話, 咁毓民掟蕉 / 掃抬行為又講得通 ma~? 第一次掟蕉可以講為老人生果金,但第二次掃抬就點都講唔通...

毓民身為大學博士, 又係立法會議員 & 電台名咀, 佢一言一行都影響住全 ...

所以毓民掟蕉掃抬都即時俾人趕出立法會架喎, 而民主or建制兩邊都同時譴責佢既行為. 唔係當冇事發生過架喎, 亦冇贊佢做得好喎.

仲有一樣. 毓民花名係咩呀??? "癲狗" 呀....

仲有仲有掟蕉 / 掃抬係用行為表達對政府既不滿, 而唔係純粹胡鬧.

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-8-15 02:19 PM 發表

所以毓民掟蕉掃抬都即時俾人趕出立法會架喎, 而民主or建制兩邊都同時譴責佢既行為. 唔係當冇事發生過架喎, 亦冇贊佢做得好喎.

仲有仲有掟蕉 / 掃抬係用 ...

毓民掟蕉 / 掃抬係不滿政府定搞事, 只係睇你用乜方向睇... 但佢之前不停係立法會叫曾特首 & 政府高官x街, 呢d 咪嘩眾取重, Over o左既表現 lor...

而文邪講佢想向日本人表達中國人不滿日方前首相參拜靖國神社, 所以滾樓梯宣示不滿... 一件事可以兩面睇, 認同佢就係為民族大義, 唔認同就叫做搞事 lor...

http://hk.news.yahoo.com/article/090815/3/dptp.html

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 12:50 PM 發表
JOHN兄,老實講,我絕對唔係文生既死忠
個人亦唔覺得佢有咩咁有型(EVEN我都覺得佢ON9 )
只係我覺得社會將呢件事擴大到一個不合理既地步
個個睇完呢單新聞既人都想阿文生死
無論係咩角度睇
文生都係唔岩
之不過有無必要去到咁絕,要人地係教育界永不翻身?
如果真係要上綱上線既話,我夠可以話「文生係想向日本人表達中國人不滿日方前首相參拜靖國神社」(http://hk.news.yahoo.com/article/090815/3/dptp.html)
趕到佢咁絕,對自己又無好處
我相信佢都應該知衰
再者,大人大姐,之前撑到咁行,叫佢點落台?(我相信呢度D師兄會係佢講SORRY之後放過佢,之不過某D論壇就好難講啦,仲唔落井下石?)
我個人覺得,面對呢件事,最好既態度係「不理會」
正如V師兄話,炒唔炒佢,係人地間小學既決定
文生而家同「喪家犬」無咩大分別,何必棒打落水狗咁無風度呢?

孔明兄, 所以我之前講, 佢之後點, 係睇學校把尺, 同社會會如何處理。
但我們都要先指出, 我們覺得有問題的地方,公開的討論, 才可以由社會去處理。
我對是否SEND信去佢學校有保留
但也不會和你當初說:

"老師代表聖人? 唔可以做錯事? 佢又唔係返工個陣做呢D事,
洗唔洗下下攪大件事? 係都要人地無得撈先得? 待己寬,待人嚴,話人之前,諗下自己係咪恰如其分,做好左自己本分先?"

但我們不是要佢係教育界永不翻身,  但我們要思考, 他是否合適, 教育界要如何定位, 每一位校長, 對自己的老師都有一定的準則
冇人 趕絕佢, 我們有人發起 "不要文老師當老師"大遊行嗎? 請不要將我們的討論, 放到無限大,  有人家長 SEND EMAIL俾學校, 又係我們 "趕絕佢"
再者, 佢夠面皮係人地寺院玩"大長碌" , 冇面皮認錯?
佢唔認錯, 大多只有兩人個原因, 1. 唔知錯; 2. 冇膽認,點都唔係冇時間掛?
唔知錯? 咁冇計,
冇 膽認? 仲弊, 老師唔應該以身作則, 做到, 知錯能改, 善莫大焉? 如果佢知錯而冇膽認, 佢更冇資格去當一名老師,
老師只係佢用來糊口的職業 (雖然有好多都係。。。

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-8-15 02:19 PM 發表

仲有仲有掟蕉 / 掃抬係用 ...

癲狗

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 12:56 PM 發表
http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=1830594
大家睇下,D人已經唔再用一個理性既態度對文生件事,幾乎已演變成要文生死咁滯啦

唔該, 人地個壇係咁, 唔該, 請去那裡叫人唔好棒打落水狗,叫人唔好整死佢。

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-15 02:06 PM 發表

而文邪講佢想向日本人表達中國人不滿日方前首相參拜靖國神社, 所以滾樓梯宣示不滿... 一件事可以兩面睇, 認同佢就係為民族大義, 唔認同就叫做搞事 lor...毓民掟蕉 /

o下??? 你講定佢講架???? 毓民掟蕉掃抬係一路有叫口號. 呢位文蛇只係一路亂叫, 最後只係講句 "我見到佛光". 你係邊方面感覺到佢有政治意識, 佢連"打倒軍國主義"都冇一句架喎.

唔好混沌視聽, 顛倒是非喎.

路過既厚多士
頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-15 01:00 PM 發表

日本清水寺歴史... 跟中國有何關係~? 為乜身為一個中國人要尊敬佢~? 咁日本靖國神社我地又要唔要尊敬佢~?  都話中國人多係崇洋眉外 ga la...

朋友, 你明唔明 "雖說,清水寺現是京都一個觀光點,縱使我們不用"尊敬"它, 我們都應有 "我們的" 禮儀,不應在寺院胡鬧。"
再講, 寺院唔同神社, 你知唔知自己講乜GA?

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-8-15 03:05 PM 發表

o下??? 你講定佢講架???? 毓民掟蕉掃抬係一路有叫口號. 呢位文蛇只係一路亂叫, 最後只係講句 "我見到佛光". 你係邊方面感覺到佢有政治意識, 佢連"打倒軍國主義"都冇一句架喎.

唔好混沌視聽, 顛倒是非喎.

Ooo~ Sorry, 我睇錯o左某人回覆講錯o左文邪行為...

但毓民係立法會不停 "x 街 (不該)", 點講都係言語攻擊, 唔稱得上 "叫口號" ma~  

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-15 02:36 PM 發表

毓民掟蕉 / 掃抬係不滿政府定搞事, 只係睇你用乜方向睇... 但佢之前不停係立法會叫曾特首 & 政府高官x街, 呢d 咪嘩眾取重, Over o左既表現 lor...

而文邪講佢想向日本人表達中國人不滿日方前首相參拜靖國神社, 所以滾樓梯宣示不滿... 一件事可以兩面睇, 認同佢就係為民族大義, 唔認同就叫做搞事 lor...  

http://hk.news.yahoo.com/article/090815/3/dptp.html

佢係就係人地去參拜靖國神社時參拜靖國神社碌,完。 

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 john34567 於 2009-8-15 03:06 PM 發表

朋友, 你明唔明 "雖說,清水寺現是京都一個觀光點,縱使我們不用"尊敬"它, 我們都應有 "我們的" 禮儀,不應在寺院胡鬧。"
再講, 寺院唔同神社, 你知唔知自己講乜GA?

我曾經去過 "靖國神社" 觀光喎~ 誰說不是觀光點...

而且, 我唔覺得 "滾樓梯" 對清水寺不敬, 清水寺亦唔會因此形像下滑, 我只係睇到佢行為唔尊重自己係一個成年人...

另如果佢係清水寺碌就唔尊敬 / 冇禮儀, 咁佢係日本機場碌又係咪無問題~?  你果種對日本傳统寺院尊敬 / 禮儀根本就冇關係...

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-26
狀態 離線
回復 #129 john34567 的帖子

我無AC,無得講
反而有位HKG巴打講得好

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 02:54 PM 發表
我無AC,無得講
反而有位HKG巴打講得好

道德標準永遠都係高過法律架啦. 法律只係社會最低既底線.

最簡單, 有冇邊條法律叫你孝順父母呀??

你冇ac, 開過新咪有lor
俾埋條link 你啦: http://www.hkgolden.com/members/tos.asp

路過既厚多士
頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #136 VampireA 的帖子

要用ISP-EMAIL,我無呢D野

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
雙重標準時間又黎啦
外國人碌長城,WHO CARES?
香港人碌清水寺,天怒人怨
http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=1830915(有粗口,慎入)

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 poc034 於 2009-8-15 01:15 PM 發表

你知唔知日本靖國神社供奉ge係咩ar~?( 冇惡意~)

轉自  Yahoo 知識...

靖國神社建於1869年8月6日(明治2年6月29日),原稱東京招魂社,以紀念在明治維新時期日本內戰戊辰戰爭中為恢復明治天皇權力而犧牲的軍人。在1879年(明治12年),東京招魂社改名為靖國神社;「靖國」來自《左傳》僖公二十三年「吾以靖國也」,意為使國家安定。靖國神社在明治維新後是供奉為日本戰死的軍人,包括甲午戰爭(1894-5年)、日俄戰爭(1904年-1905年)和第二次世界大戰。因此,日本全國神社都由內務省管理,唯獨是靖國神社則由軍方管理。日本在1945年8月15日戰敗後,因爲日本的戰後和平憲法第9條説明要政教分離,國家不可以介入任何宗教事務,因此靖國神社變成一個非政府的宗教機構。

1945年,聯合國佔領軍總司令部曾準備廢除靖國神社,為此靖國神社舉行「臨時大招魂祭奠」,把許多未死的人也來祭祀。後改為宗教法人才得以幸存。1955年以後,自民黨5次提出《靖國神社法案》,要求將靖國神社改為「特殊法人」,試圖將之國營化。1974年,由於日本社會的廣泛抗議,才沒有成功。

日本厚生省1966年將含有甲級戰犯的祭祀名錄交給當時的靖國神社宮司(即負責人)筑波藤磨,但筑波沒有把他們的牌位供奉上去合祭。

1978年10月靖國神社宮司松平永芳(戰敗時期的宮內大臣松平慶民的長子)把遠東國際軍事法庭所判處的甲級戰犯東條英機等14人的牌位移入靖國神社合祭。

二戰後,日本天皇每年都要參拜靖國神社,自從甲級戰犯靈位進入神社後,據侍衛長的回憶顯示,裕仁天皇可能因為不滿神社供奉二戰甲級戰犯,故自1978年後再也沒有正式參拜靖國神社。

當周恩來與田中角榮首相談判恢復中日邦交時,基於需要日本援助以及只要恢復邦交,跟台灣斷交,一切好商量的政治考量,提出所謂戰爭責任在於日本軍國主義者身上,而不在日本人民身上,日本人民是戰爭受害者的曖昧不明的戰爭責任二分論觀點,不但在國內四處進行二分論觀點的教育,且盡量避免安排日本人到抗日名勝古蹟去參觀,以盡量促進中日雙方的友誼,爭取日本的大量ODA借款。然而當二十多年前戰犯入祀後,這種基於政治考量的二分論的觀點顯得無法說服任何人,也使中國共產黨感到不安。因此剛開始日本首相池田勇人、大平正芳、中曾根康弘等人數度以首相身分前往參拜時,因為中國國內中國共產黨的政策所致,言論被管制下的媒體也未曾有自主性的大幅報導,雖遭到中國政府的官式譴責,但並未引起中國民間的強烈反應。但中國近年強調要和平崛起,中國共產黨有鑒於日本近年來走向政治大國和軍事大國,對崛起中的中國來說,日本是個不可不預先防備的對象,更可轉移國內對內政的不滿,因此再度掀起反日風潮,因此自從二十年前日本首相以官方身份參拜靖國神社以來一直存在的參拜行為,卻在小泉純一郎首相的時代,引發歷史上遭受日本侵略的中國、韓國等國的激烈抗議,連曾遭日本殖民統治的台灣,雖然未如中國大陸、韓國等出現激烈反日風潮,但也受其他地區的影響而出現數十人規模的抗議畫面。

日本國內對於領袖或官員參拜靖國神社亦有正反兩極化的反應,許多人認為官員只能在非公務時間以私人身分參拜,前往參拜時並不得利用公務車或其他行政資源,否則就是違背了政教分離的精神。

第一次因爲日本首相參拜靖國而引來外交危機的是中曾根康弘在1985年8月15日用日本首相的身份參拜靖國神社。中曾根是第一個戰後首相用日本政府首腦的身份來參拜。自此11年內再沒有日本首相前往參拜,直到1996年的橋本龍太郎。對於這次參拜,日本社會的反對者認為國家首腦的參拜,「日本國民將會因自己的手正式抹去第二次世界大戰的戰爭責任和戰爭犯罪而遭到來自世界的譴責。」

在2001年的競選活動中,小泉純一郎保證他會在「終戰紀念日」參拜靖國神社。但是由於中國和亞洲國家的外交壓力,最終當選的小泉首相結果提前在8月13日參拜了靖國神社,以免顯得對反對聲音不敏感和輕視。但是由於中國的反對日本軍國主義的情緒還是很強,小泉在2001年10月8日到北京向中國表示他「衷心的歉意」。此次參拜,有639名日本人和韓國人向大阪地方法院提出訴訟,要求判決首相參拜的行為違憲,並且要求停止參拜,並向原告受到侵害的宗教人格權支付賠償。而支持者則也提起了訴訟,認為對靖國神社的侮辱使死者的遺屬感受到了莫大的侮辱。

小泉在2002年4月再次參拜。這次參拜令中國非常憤怒,以至沒有邀請日本到北京參與2002年9月的中日關係正常化30週年的活動。同時,因為小泉純一郎年年參拜靖國神社,使中日兩國領導人多年沒有任何互訪,出現中日關係「政冷經熱」的局面。小泉在2006年8月15日於解職前參拜靖國神社。

參拜靖國神社
在8月15日,日本宣佈無條件投降的「終戰紀念日」的時候,很多日本國民都去靖國神社去紀念戰死了的親友。而且,有參與過「大東亞戰爭」的日軍軍人也在這一天穿上軍衣去參拜戰死的同僚。這個宗教機構的爭議升溫的原因是由於有日本政府的官員,包括首相和內閣成員,在極具有象徵色的「終戰紀念日」參拜靖國神社。因為有些日本高級官員參拜供奉戰犯的神社,被日本侵略過的亞洲國家,特別是中國與韓國,對日本對過去侵略戰爭的肯定態度表示抗議。

在第二次世界大戰的時候,靖國神社曾經作為神風特攻隊的出發儀式舉辦地。即使在現在,往往有日本二戰退伍老兵,包括當時的台灣少年志願兵以及台灣原住民的台灣高砂義勇隊等等,以身為舊日本帝國軍人的身分,在此舉行各種悼念活動。身着二戰時期日本舊軍裝,舉行列隊示威,口呼軍國主義口號,因此,靖國神社也被認為是日本軍國主義分子的精神聖地之一。此外,靖國神社有許多紀念碑,其中一角的一個紀念碑上的浮雕,雖然很模糊,但是如果非常仔細的觀看的話,可以看出一幅描繪的是一百多年前中日甲午海戰,另一幅是抗日戰爭時期日軍進攻上海,攻擊當時的中國國民黨軍隊的畫面。這些都是第二次世界大戰結束以前就已經存在的紀念物,並非戰後新設,但是因為內容讚美了當時日本帝國軍隊如何「英勇」作戰,使得曾遭受侵略的中國非常不滿。

為日本政府官員參拜靖國神社辯解的人認為,神社的廢存早在1945年10月已由當時佔領日本的聯合國最高司令官總司令部決定,所以靖國神社已和軍國主義沒有關連,只是一座普通的宗教場所,民間人士在神社內對軍國主義的祭祀只是個別人的立場。靖國神社實際上並不具有任何影響力,因為美國已經牢牢控制着日本的對外政策與軍事,靖國神社充其量只能成為懷舊右派的紀念碑 。

政治人物參拜靖國神社有歷史、文化及宗教等因素,但參拜這種供奉有二戰甲級戰犯牌位的國家級的神社,政治因素普遍被認為是其中的主要因素。例如有分析指出,小泉純一郎的參拜就與日本遺族會的不斷催促,換取日本遺族會的支持與選票有關。參拜靖國神社也同時被外界——特別是中國、朝鮮及韓國等二戰中被日本侵略的國家,認為是日本領導人對右翼觀點的認同,而不能對日本的侵略歷史進行反省。

包括中國、韓國等曾受到侵略的國家認為,在當年聯合國下決定之前,神社內並未供奉二次大戰的戰犯。而這近2000位戰犯,包括東條英機等14個甲級戰犯的牌位,乃於1978年10月秋祭時秘密安放。從此,靖國神社的性質有了根本性的改變,它的地位也應該被重新審定。部份人士更認為:「把這一千多名戰犯的牌位遷入神社,表明日本官方對歷史並未有作充分的反省。」而也同樣受日本殖民的台灣,則與中國以及韓國兩國有截然不同的反應,因為比起中國國民黨統治台灣初期所造成的二二八事件以及持續三十幾年的白色恐怖時代,這些甲級戰犯並未在台灣進行任何殘虐行為,因此反應也不激烈。至於其他也受過日本殖民統治,日後獨立的東南亞各國,如印尼,泰國,菲律賓,緬甸,新加坡,馬來西亞等國,則幾乎未有任何反應。

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 03:09 PM 發表
雙重標準時間又黎啦
外國人碌長城,WHO CARES?
香港人碌清水寺,天怒人怨
http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=1830915(有粗口,慎入)
http://i151.photobucket.com/a ...

呢位外國人係咩"職業" 我唔知, 如果佢係一位任職香港學校既教師, 我相信佢會受到文生現時相同既對待.

我之前都講過, 如果佢(文生)係mk d嗅飛, 我真係理得佢死.

路過既厚多士
頂部