回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 香港遊客於日本清水寺滾樓梯
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2009-8-14 10:29 PM 發表

咪就係,下星期我去日本都唔夠膽講 "hong kong 煎".......

咁你不如講你係 "M C 煎" 啦

頂部
Laion
上校
囡囡至上主義~

UID 950
精華 4
積分 71
帖子 4339
成品數目 71 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-14 08:06 PM 發表
老老實實,睇完有D暈
我又唔係話為阿文生辯護
只係,佢做既野,的確係唔岩,至於唔岩既程度係人人眼中都唔同,我覺得唔嚴重,你地或者覺得好嚴重
只不過,需唔需要因為一件錯事,攪到人地無野做,如果佢今次被 ...

嚴唔嚴重,其實係好嚴重,可能你未留意到.
如果佢係東京條街咁做都冇罵得咁厲害,佢專登係人地神社做呢事絕對係大不敬啦.佢係老師冇理由唔知呢d係好嚴肅既地方,完全唔諗後果,唔係話你敢面對人就可以話自由做咩都得,大腦轉一轉都知去到任何地方都要尊重人地既文化啦.真係唔知佢做老師咁耐本身學到咩野.

"只有經歷過痛苦先會學懂同情"
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
孫中山十七歲自檀香山返國, 由於相信基督救世的真理, 反對鄉民崇拜偶像。有一次, 他和剛從上海回鄉的幼年和知交陸皓東, 在村中的北帝廟, 向那些來進香的婦女勸導, 不要膜拜人手雕刻的偶像, 並當場折斷廟中北帝神像的手, 又毀壞另外三個神像。此事激怒鄉民,孫中山被迫離開故鄉...

咁當年少年 "孫中山" 係咪又對 "中國傳统" 不敬呢...    難怪我聽過有d 維園阿伯講 "孫中山" 當年亵瀆神靈, 所以不得善終 lor...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
Leono
少尉

UID 10165
精華 0
積分 0
帖子 616
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-20
來自 沙田
狀態 離線
發表於 2009-8-15 01:07 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Leono 為MSN好友 通過MSN和 Leono 交談
真是完全不明白....
在神聖的清水寺這麼做,為了什麼!?
(出位??完成自己的願望?? 等等....)

但他完全沒有想過,這樣做會引發出很多嚴重問題

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2009-8-14 11:27 PM 發表
孫中山十七歲自檀香山返國, 由於相信基督救世的真理, 反對鄉民崇拜偶像。有一次, 他和剛從上海回鄉的幼年和知交陸皓東, 在村中的北帝廟, 向那些來進香的婦女勸導, 不要膜拜人手雕刻的偶像, 並當場折斷廟中北帝神 ...

"由於相信基督救世的真理, 反對鄉民崇拜偶像"

好有分別喎. 某程度孫先生係想"傳教"喎. 而且當年既"宗教自由"同"宗教互相尊重"意識都比今日既低.

而且中山先生係日本留學時, 唔會走去日本神道教既寺院去攪事一翻喎.

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-8-15 02:09 AM 發表

"由於相信基督救世的真理, 反對鄉民崇拜偶像"

好有分別喎. 某程度孫先生係想"傳教"喎. 而且當年既"宗教自由"同"宗教互相尊重"意識都比今日既低.

而且中山先生係日本留學時, 唔會走去日本神道教既寺院去攪事一翻喎. ...

你咁講就似 "陶傑" 成日講既 : 中國人多係崇洋眉外 (不過我好認同)...

"孫文" 可以為傳基督教返鄉下 "殺神", 但就唔敢係日本抽人地 "神道教" 一腳... 中國人果然係專恰自己人...

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6621
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 在線
竟然將呢條粉人同國父相題並論

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-26
狀態 離線
http://tv.on.cc/?s=3&i=ONS-080415-11683-34M&d=1208251936
點解人地法國人做呢D事會俾大部分人讚「有型」
香港人做就係「ON9」
雙重標準?

頂部

上尉

UID 10681
精華 0
積分 0
帖子 1539
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-12
狀態 離線
發表於 2009-8-15 10:17 AM  資料  短消息  加為好友  添加 月 為MSN好友 通過MSN和 月 交談

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 10:14 AM 發表
http://tv.on.cc/?s=3&i=ONS-080415-11683-34M&d=1208251936
香港人做就係「ON9」
雙重標準?

兩碼子的事

講有型 點夠文sir型

頂部
Epsilon
壹等兵

UID 22057
精華 0
積分 0
帖子 137
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 10:14 AM 發表
香港人做就係「ON9」
雙重標準?

對你既觀點我唔會完全否定或認同。但你呢個例子來作"雙重標準"既論點就真係一o的說服力都無﹐"大部分人"係指邊個? 佢無比人拉過告佢公眾地方作出危險行為? 就算係讚既都只不過係佢有甘既技術而唔係佢行為上既恰當性﹐俾著有個香港人有甘既膽同技術做得到都會有人讚﹐但無人會讚佢甘做恰當﹐唔好咩都扯上係唔係外國人就係雙重標準﹐呢o的論點好弱雞。文生所作既行為恰當性就唔駛講喇﹐佢所作既行為有無"技術"俾人見識到? 無丫嘛! 夾硬相題並論唔會有說服力!

頂部

上尉

UID 10681
精華 0
積分 0
帖子 1539
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-12
狀態 離線
發表於 2009-8-15 10:29 AM  資料  短消息  加為好友  添加 月 為MSN好友 通過MSN和 月 交談

QUOTE:
原帖由 Epsilon 於 2009-8-15 10:56 AM 發表

對你既觀點我唔會完全否定或認同。但你呢個例子來作"雙重標準"既論點就真係一o的說服力都無﹐"大部分人"係指邊個? 佢無比人拉過告佢公眾地方作出危險行為? 就算係讚既都只不過係佢有甘既技術而唔係佢行為上既 ...

而且地方唔同  根本唔可以拉埋一齊講

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2009-8-15 08:08 AM 發表
竟然將呢條粉人同國父相題並論

只要有差唔多例子, 就算果個係國父, 引出黎都唔係問題... 人人皆平等 ma...

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Epsilon 於 2009-8-15 10:56 AM 發表

對你既觀點我唔會完全否定或認同。但你呢個例子來作"雙重標準"既論點就真係一o的說服力都無﹐"大部分人"係指邊個? 佢無比人拉過告佢公眾地方作出危險行為? 就算係讚既都只不過係佢有甘既技術而唔係佢行為上既 ...

你覺得佢玩呢D野個危險性比文生大?
佢跌落黎,整到人,咪仲危險?
外國人標奇立異,幾危險都好,D人都會讚佢大膽有型
香港人標奇立異,都會上報,只不過係俾人插個種
老實講,個外國人有尊重過「四季酒店」咩?
只係佢做既野有技術就俾人讚?
如果文生唔係「滾」落黎,而係搵個頭頂地逐級逐級跳落黎
就可以唔駛俾人插得咁嚴重?

頂部
HighLamb
軍曹

UID 18711
精華 0
積分 0
帖子 332
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
一班人聚會時,甲某人講一個笑話引至全場大笑,這時乙某人又跟尾講一個相同結構但內容不同的笑話.......如果大家俾面的話,都會陪o下笑......

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
香港人做就係「ON9」
雙重標準?

孔明兄,
第一, 我唔覺得佢有型,
第二, 讚「有型」, 唔等於認同佢所造的事, 所以警察要"拉"佢返警局, 就係要俾人知, 佢所造的是不正確。
第三, 人地法國人徒手爬大廈, 人地要既係要體能,技術, 膽量, 有值得欣賞的地方
文老師係其他國家的寺院前"玩" "大長碌" , 要既係"面皮", 我唔覺有乜野值得欣賞
請不要相提並論。

重點係佢既行為對他的學生所做成的影響, 不說遠的便說近
你本身就係一個好例子, 不論你是否他的學生, 你現在已經被他影響了, 覺得他所做的是有型。好比人地法國人徒手爬大廈一樣。
如果社會沒有人指出問題所在, 他那 "懶"有型, 但係錯的事, 下一代就會以為社會會接納。
他所做的, 一定會沖擊了當地的禮儀文化 (最小, 沒有報道說, 碌樓梯其實是日本源遠流長的寺院禮儀)
無形中,  那是非黑白的底線會更低, 將來只會挾住 "我就是我, 我喜歡做我喜歡的事" "我就是敢作敢為"
就無視別人的禮儀和文化。
社會要有法制來維持治安, 要有道德禮儀來維持自己的文化, 要有民族尊嚴來維持民族意識。
文老師做的,不是重點, 重點是社會如何處理

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 11:08 AM 發表

你覺得佢玩呢D野個危險性比文生大?
佢跌落黎,整到人,咪仲危險?
外國人標奇立異,幾危險都好,D人都會讚佢大膽有型
香港人標奇立異,都會上報,只不過係俾人插個種
老實講,個外國人有尊重過「四季酒店」咩?
只係佢做既野有技術就俾人讚?
如果文生唔係「滾」落黎,而係搵個頭頂地逐級逐級跳落黎
就可以唔駛俾人插得咁嚴重?

我認同佢, "佢跌落黎,整到人,咪仲危險", 所以佢有比人拉返警局
四季酒店 有什麼地方,香港人要"尊敬它?
日本清水寺 有其歷史, 有其特式, 不是因為寺院建築物本身要人尊重, 
而是寺院本是人們供奉神明,僧人清修的地方
雖說,清水寺現是京都一個觀光點,縱使我們不用"尊敬"它, 我們都應有 "我們的" 禮儀,不應在寺院胡鬧。
所以, 即使文老師唔係「滾」落黎,而係搵個頭頂地逐級逐級跳落黎
都會一樣俾人話。
P.S. 原來你都認同佢係"標奇立異"

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #116 john34567 的帖子

JOHN兄,老實講,我絕對唔係文生既死忠
個人亦唔覺得佢有咩咁有型(EVEN我都覺得佢ON9 )
只係我覺得社會將呢件事擴大到一個不合理既地步
個個睇完呢單新聞既人都想阿文生死
無論係咩角度睇
文生都係唔岩
之不過有無必要去到咁絕,要人地係教育界永不翻身?
如果真係要上綱上線既話,我夠可以話「文生係想向日本人表達中國人不滿日方前首相參拜靖國神社」(http://hk.news.yahoo.com/article/090815/3/dptp.html)
趕到佢咁絕,對自己又無好處
我相信佢都應該知衰
再者,大人大姐,之前撑到咁行,叫佢點落台?(我相信呢度D師兄會係佢講SORRY之後放過佢,之不過某D論壇就好難講啦,仲唔落井下石?)
我個人覺得,面對呢件事,最好既態度係「不理會」
正如V師兄話,炒唔炒佢,係人地間小學既決定
文生而家同「喪家犬」無咩大分別,何必棒打落水狗咁無風度呢?

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
狀態 離線
http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=1830594
大家睇下,D人已經唔再用一個理性既態度對文生件事,幾乎已演變成要文生死咁滯啦

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 john34567 於 2009-8-15 12:23 PM 發表

我認同佢, "佢跌落黎,整到人,咪仲危險", 所以佢有比人拉返警局
四季酒店 有什麼地方,香港人要"尊敬它?
日本清水寺 有其歷史, 有其特式, 不是因為寺院建築物本身要人尊 ...

日本清水寺歴史... 跟中國有何關係~? 為乜身為一個中國人要尊敬佢~? 咁日本靖國神社我地又要唔要尊敬佢~?  都話中國人多係崇洋眉外 ga la...

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-15 12:56 PM 發表
http://forum4.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=1830594
大家睇下,D人已經唔再用一個理性既態度對文生件事,幾乎已演變成要文生死咁滯啦

只係個題主係到 "膠" 插文邪, 都冇其他人 Agree 佢...

頂部