回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 香港遊客於日本清水寺滾樓梯
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-8-14 11:22 AM 發表

Good! 講得好!  我見有個差佬坐o向警車裡面食煙,食完o黎手丟出車外,冇俾人捉到,咁就俾佢賺到$1500啦(依家係咪仲$1500呢?).

所以一向對警察印象唔好.

軍裝定便裝?? 如果係軍裝, 就唔止罰仟伍咁簡單喇~~

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-8-14 11:43 AM 發表

Almost 90 Degree ? Any pic pls ? Let us 見識見識

去相!

http://www.flickr.com/photos/winner1019/3313592722/

條link裡面都已經好斜, 最記得o個日天矇光上山o個陣,地下重要濕濕地, 真係沿途都捉實鐵鍊,驚險萬分呀!

頂部
PS
上尉

UID 9001
精華 1
積分 18
帖子 1179
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-8
來自 hong kong
狀態 離線
路過睇到...老師代表聖人?   唔可以做錯事? 或者呢位 C hing仲未係人地家長,當你有小朋友果時就知道教育下一代(口既)重要性。C hing你個人只係認為佢做自己野,冇影響他人,5應該受到咁多批評,但實情係,今日若果大眾容忍佢,他朝點知佢重會有乜野另類行動?呢種我行我素性格,亦容易成為學生榜樣。你無法肯定佢會5會將呢種性格帶入工作中,比小朋友學到,將來會點樣?
面就人地比,架就自己丟,係做之前諗下,我諗5會好難,難就難在人5鍾意咁諗!

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-14 11:19 AM 發表

係佢地自己以偏蓋全先,單憑一個人既行為就話咩香港人回歸後質素下降,又叫人唔好放寬中國人遊日簽證
小題大做加借題發揮,「文邪」本人唔好彩俾個位人地入姐

你尋日先講 "做好左自己本分" , 如果佢有做好左自己本分, 尊重其他人既, 又點會俾到個位人地入呀.

架, 係自己丟既.

今日就係有佢呢d 咁既人張把柄自己交俾人地手上, 人地就先有把柄講咁多野.

佢look 完就算啦, 仲要自己放上youtube, 方死冇人知麻. 所有野都係佢自己一手做成. 佢想出位麻, 依家咪出位lor.

路過既厚多士
頂部
aeug
上尉
奥干擁護者

UID 77
精華 0
積分 30
帖子 1984
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2003-7-28
狀態 離線
單嘢今日明報有一版報導....
佢自己攞蒞ge
做d咁嘢仲以為好光彩, 放上網仲揚俾人知...
起初仲巴巴閉死撐話吾會刪回應, 家吓片都收起埋....
佢應該學吓咩叫"寧俾人知,莫俾人見"同"人言可畏"

今天一切我願暫停
總必相信有日我可開始過
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-8-14 12:03 PM 發表

去相!

http://www.flickr.com/photos/winner1019/3313592722/

條link裡面都已經好斜, 最記得o個日天矇光上山o個陣,地下重要濕濕地, 真係沿途都捉實鐵鍊,驚險萬分呀!

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PS 於 2009-8-14 12:08 PM 發表
路過睇到...老師代表聖人?   唔可以做錯事? 或者呢位 C hing仲未係人地家長,當你有小朋友果時就知道教育下一代(口既)重要性。C hing你個人只係認為佢做自己野,冇影響他人,5應該受到咁多批評,但實情係,今 ...

You are right ! 對住屋企個小朋友, 真是要好檢點的.

頂部
yiuming
上校
你噤砌1:144.....

熱讚榜勳章  
UID 25815
精華 3
積分 83
帖子 4027
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-6
狀態 離線
發表於 2009-8-14 11:42 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 yiuming 為MSN好友 通過MSN和 yiuming 交談

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-8-14 12:03 PM 發表

去相!

碌落嚟唔死的話寅係可以上頭條!!!
一定滿足到佢想出位的心願!

存貨太多,時間太少...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yiuming 於 2009-8-14 11:42 AM 發表

碌落嚟唔死的話寅係可以上頭條!!!
一定滿足到佢想出位的心願!

死唔死都一定可以上頭條啦.

死左仲會俾人笑 on蕉添

路過既厚多士
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:

去相!

咁就唔叫碌啦
係彈波波彈落山

轉虧為"型"
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2009-8-14 11:33 AM 發表

去相!

夾錢俾佢去表演look一次落o黎都抵啦. 好, 我夾$10.

路過既厚多士
頂部
monsterken
少校

UID 22369
精華 0
積分 9
帖子 2018
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-17
來自 我係大埔人
狀態 離線
發表於 2009-8-14 11:55 AM  資料  短消息  加為好友  添加 monsterken 為MSN好友 通過MSN和 monsterken 交談

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-8-14 12:10 PM 發表

我記得好似有座山..都係國內.....遊人係要係山崖(係山崖, 唔係山路, 個到係無一條路俾人行架)渣實條鐵練打橫行好似蟹咁去一間好靚好靚既廟, 有冇師兄有個d相呀???
唔該

2014重燃模火!!!!  .\""""/.
頂部
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線
簡單d講, 做人要有 "分吋", 做老師更要有 "分吋".
你系原宿碌樓梯, 冇人會話你.
你系清水寺  - 日本人心中有尊嚴嘅地方玩, 就係唔尊重當地人.

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 monsterken 於 2009-8-14 12:25 PM 發表

我記得好似有座山..都係國內.....遊人係要係山崖(係山崖, 唔係山路, 個到係無一條路俾人行架)渣實條鐵練打橫行好似蟹咁去一間好靚好靚既廟, 有冇師兄有個d相呀???
唔該

係咪我講o既丹霞山呀? o個度真係要捉實鐵鍊先夠膽行o架.

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2009-8-14 11:59 AM 發表

軍裝定便裝?? 如果係軍裝, 就唔止罰仟伍咁簡單喇~~

軍裝o黎, 坐o向白色好似豬籠車度, 司機位隔離.

頂部
聖軍師孔明
軍曹

UID 29916
精華 0
積分 14
帖子 368
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-26
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2009-8-14 12:09 PM 發表

你尋日先講 "做好左自己本分" , 如果佢有做好左自己本分, 尊重其他人既, 又點會俾到個位人地入呀.

架, 係自己丟既.

今日就係有佢呢d 咁既人張把柄自己交俾人地手上, 人地就先有把柄講咁多野.

...

ok,當我錯囉,反正大家放唔放過佢又唔關我事
無謂傷和氣,sorry
老實講,我屋企人都試過犯法,咁我係佢個仔,唔通我又一定會犯法囉?
有時d野,大家都有責任,人要有自己既判斷力,唔係見人做自己就要做
如果話老師會影響學生,咁我由朝到晚對住我屋企人,咪好危險

另外,頭先睇到一條影片,大家睇下啦:http://www.youtube.com/watch?v=MHKsS0WAFOU&feature=related

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-13 07:38 PM 發表
老師代表聖人?
唔可以做錯事?
佢又唔係返工個陣做呢D事
洗唔洗下下攪大件事?
係都要人地無得撈先得?
待己寬,待人嚴,話人之前,諗下自己係咪恰如其分,做好左自己本分先?

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-14 10:18 AM 發表
老老實實,做錯事個個又唔係我
我洗咩要幫條友講野先
只係見到單新聞不停咁俾人無限上綱
睇唔過眼先講兩句姐
我一直都有上開高登,其實佢初初發條影片個陣,大家都只係笑下佢ON9就算
後來D人就不斷擴大件事 ...

QUOTE:
原帖由 聖軍師孔明 於 2009-8-14 01:50 PM 發表

ok,當我錯囉,反正大家放唔放過佢又唔關我事
無謂傷和氣,sorry
老實講,我屋企人都試過犯法,咁我係佢個仔,唔通我又一定會犯法囉?
有時d野,大家都有責任,人要有自己既判斷力,唔係見人做自己就要做
如果話老師會影響學生,咁我由朝到晚對住我屋企人,咪好危險......

不如我們用心分析一下, 我不是要指証, 誰人對, 誰人錯, 只係想討論一下整個邏輯同思考的方向,
我們不埋其他的回應
第一, 你係第一個回應當中的頭兩句, 己認同佢係做錯了, 對嗎?
但第三句就有點問題, 做錯了就是做錯了, 跟是否在上班時做是沒有直接的關係, 分別是在於結果。
就用警察打刧為例,
上班時穿著制服打刧, 犯的是搶刧罪, 知法犯法, 罪加一等。
下班時打刧, 犯的同是搶刧罪, 同是知法犯法, 同是罪加一等。
但結果是, 前者更有議論性, "感覺上" 比後者嚴重。
但現在那警察下班時 在日本打刧, 將過程拍低, 放上網, 仲要俾人知佢本身是警察。
但可以說一句 "警察就代表關二哥?代表正義? 唔可以做錯事? 佢又唔係返工個陣做呢D事, 洗唔洗下下攪大件事?" 為申辯的理由嗎? 不可以, 因為打刧係 "非白即黑" 的罪行。

轉一轉個case,

就用警察隨地吐痰為例,
上班時穿著制服隨地吐痰, 犯的是隨地吐痰, 知法犯法, 罪加一等。
下班時隨地吐痰, 犯的同是隨地吐痰, 同是知法犯法, 同是罪加一等。
但結果是, 前者更有議論性, "感覺上" 比後者嚴重。
但現在那警察下班時 在日本隨地吐痰, 將過程拍低, 放上網, 仲要俾人知佢本身是警察。

現在罪行本身的嚴重性降低了,
但可以說一句 "警察就代表關二哥?代表正義? 唔可以做錯事? 佢又唔係返工個陣做呢D事, 洗唔洗下下攪大件事?" 為申辯的理由嗎? 有點動搖, 可能都會答"唔會, 咁佢係隨地吐痰ar ma"

當有人說,
初初有人說,
"on9, 咁都吐唔中個坑渠"
"低能, 埋D咪中LAW"
"傻仔吐落自己隻鞋"
之後開始有人講
"紀律部隊, 知法犯法, 罪加一等, 寫信去佢個 team leader 投訴佢先~!"
"紀律部隊都隨地吐痰, 如果其他人都學佢, 香港咪成地痰?"
"影衰晒D香港人, 香港警察~!"
呢D 係你眼中的無限上綱
現在你 可以說一句 "警察就代表關二哥?代表正義? 唔可以做錯事? 佢又唔係返工個陣做呢D事, 洗唔洗下下攪大件事?係都要人地無得撈先得?待己寬,待人嚴,話人之前,諗下自己係咪恰如其分,做好左自己本分先?" 為申辯的理由嗎?
你會覺得"只係見到單新聞不停咁俾人無限上綱
睇唔過眼先講兩句姐
我一直都有上開高登,其實佢初初發條影片個陣,大家都只係笑下佢ON9就算
後來D人就不斷擴大件事 ... "

你屋企人都試過犯法,咁你係佢個仔, 你唔犯, 唔係因為你屋企人影響你唔到, 而係你知道 "那樣做是不對, 會犯法的" 和 那嚴重性。 你看街上, 有幾多人唔遵守交通條例, 亂過馬路, 老師都會說教, 小朋友都知 "那樣做是不對, 會犯法的" 但他們如常亂過馬路, 正正是他們的父母都亂過馬路。

現在, 文老師下班時在日本的寺廟 "大長碌" , 將過程拍低, 放上網, 仲要俾人知佢本身是老師

我們重新考慮,
文老師上班時同學生一起到大嶼山萬佛寺, 在大佛內, 放舍利子的地方, 玩"大長碌", 然後叫, 我看見佛光。
如何? 文老師沒有錯嗎? 可否說說他錯在那裡
唔尊重別人寺院清淨的地方, 唔尊重別人, 唔尊重自己老師的身份。大教壞細

文老師下班時女朋友一起到大嶼山萬佛寺, 在大佛內, 放舍利子的地方, 玩"大長碌", 然後叫, 我看見佛光。
唔尊重別人寺院清淨的地方, 唔尊重別人, 唔尊重自己

文老師下班時女朋友一起到大嶼山萬佛寺, 在大佛內, 放舍利子的地方, 玩"大長碌", 然後叫, 我看見佛光。將過程拍低, 放上網, 仲要俾人知佢本身是老師

唔尊重別人寺院清淨的地方, 唔尊重別人, 唔尊重自己老師的身份。如果沒有人指出,他的學生就會認同了他的做法,好威。

文老師下班時在日本的寺廟 "大長碌" , 將過程拍低, 放上網, 仲要俾人知佢本身是老師
唔尊重別人寺院清淨的地方, 唔尊重別人, 唔尊重自己老師的身份。如果沒有人指出,他的學生就會認同了他的做法,好威。

不要說"你怎麼知道文老師在日本的寺廟 "大長碌", 是唔尊重別人寺院清淨的地方, 唔尊重別人,"
同時你要問 "你怎麼知道文老師在日本的寺廟 "大長碌", 沒有唔尊重別人寺院清淨的地方, 沒有唔尊重別人,"
"你怎麼知道文老師在日本的寺廟 "大長碌", 是尊重別人文化的表現 (好像有D地方是親吻土地)"

頂部
未來
上尉

UID 5080
精華 0
積分 24
帖子 1965
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-28
來自 Future
狀態 離線
咁多人唔想死,又唔見E條友死!
電視玩就好好笑,條友咁玩就老0土

頂部
john34567
上等兵
迷惘●高達●索柏

UID 781
精華 0
積分 7
帖子 218
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-7
來自 香港
狀態 離線
唔係真係玩電視個大長碌,
只係自己係條樓梯碌落O黎,

頂部
HighLamb
軍曹

UID 18711
精華 0
積分 0
帖子 332
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
上面有人堅持事件無問題,但個問題係,文先生段片被日本方面報道左,而且係負面報道,所以先至有咁大回響。

頂部