回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 肉女一件!!! - Tamiya+SAS C-West Fairlady 350Z
  本主題由 KC 於 2009-4-19 12:24 PM 加入精華 
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
肉女一件!!! - Tamiya+SAS C-West Fairlady 350Z

Fairlady計畫第三彈

歷時一年半o既Fairlady計畫暫時結束,短時間內都唔會砌女住lu

今次呢部肥婆比較麻煩係份C-West套件,而家睇番年半前o既手功其實都有d地方做得唔係咁好...收左皮就算喇

製作過程︰
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 4457&highlight=

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
continue...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 0808zxm 於 2009-4-19 11:49 AM 發表
漂亮,乾淨利落。顏色幼細光亮。

Thanks 呀,隻銀油銀粉好幼細,幫倒好大忙。

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2009-4-19 11:57 AM 發表
每次見到你砌o既車車都只能夠講一句.....................件件精品.......

出番黎砌車啦,等緊你呀

QUOTE:
原帖由 evo85 於 2009-4-19 12:22 PM 發表
好鬼真車feel! 連浸色漆既噴紋都似真車! 離哂大普~~好正!好正!

有噴紋即係噴得唔靚啦,大家唔好學呀

QUOTE:
原帖由 KC 於 2009-4-19 12:24 PM 發表
頂 !
又俾你老點到, 以為係真車蒞,  次次都係咁, 好過份呀

依個要俾你喇

感謝KC大人,好感動呀

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Devil 於 2009-4-19 12:34 PM 發表

細位拋光冇偷雞
D頭燈尾燈上得好正
完全真車feel
望塵莫及!

Devil兄o既拋光都好有水準呢,頭燈其實係呢部車其中一個要解決o既地方,因為sas頭泵把同頭燈組合有問題,我都花左兩日時間先處理倒

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2009-4-19 12:54 PM 發表
雖然係肥婆呀
低係出到黎既效果真係好索(楊貴妃 )
真係好正呀
LEO兄砌親每部車既車殼都處理得好好
打磨得好平滑
拋光拋得好好
每次見到LEO兄既作品都會以為係真車黎添呀

客氣客氣,你部430點呀?好似好耐無見你整正喇wor。

QUOTE:
原帖由 mazingerzxiang 於 2009-4-19 02:27 PM 發表
好靓~~~~~~好靓~~~~~~~~~~~好靓~~~~~~好靓~~~~~~~~~~~好靓~~~~~~好靓~~~~~~~~~~~

请教一下点先可以避免痴尘呢?

其實每次噴油之前都要響燈下子細檢查清楚,響乾淨o既地方度噴,有塵o既機會會減少好多。

QUOTE:
原帖由 JackeL PKW 於 2009-4-19 02:29 PM 發表
好鄭呀,,尾翼係咪貼左碳纖??

無睇制作過程嗎?頭泵把、側鏡底、B柱、尾翼都係碳纖。

QUOTE:
原帖由 阿傑 於 2009-4-19 02:47 PM 發表

整體精緻度超高!
輪圈尾翼的搭配也洽到好處!!!
恭喜又一佳作問世!!!!!!!!

我只是用上SAS套件,還是比較欣賞傑大自制空套的技術

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 winstonm3bmw 於 2009-4-19 03:04 PM 發表
好得、真係好服你同涼粉兄工作之餘、仲可以Manage到時間玩模型、又要架架都係美品、我真係無你地 O甘 O力。

winston兄有家室係好難架喇,我雖然好多時候都去左街或者收得夜,但只要我早收工一返到去我就咩都唔理,如果你好似我咁,家變都似

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2009-4-19 07:11 PM 發表

其實原本安排復活節執番好間房再開壇砌野, 可惜其間又發生o左我人生之中從未面對過o既事情, 事情發生之後我時間反而多o左, 可惜情緒就仲未平服番, 我仲須要多少少時間準備. 等等我.

明白,take care啦,有野幫倒手就出聲。

QUOTE:
原帖由 =鋼= 於 2009-4-19 08:50 PM 發表

我考試啦
聽日第一科
5月12號考完
到時就會砌番模型嫁啦
(希望咁耐無砌唔會生疏啦 )
獅象兄
收到未呀
到時追數啦

咁你就真係忍吓先喇,5月12好快啫,考完點玩都得啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 po3117 於 2009-4-19 10:55 PM 發表
強烈要求大合照......大合照.......

之前兩部上晒case wor...okok,過兩日影

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 monsterken 於 2009-4-20 08:42 AM 發表
精品~~~~
我想請教下seat位係唔係打左少少陰影~~~好像真~~
但小弟有少少意見(如錯勿插), 中控台及呔盤白位...膠味好似重左D~~~

seat位係打左陰影,但我只係用左兩隻色加滲線,其實可以再做多少少層次

monsterken真眼利,中控台係做得麻麻 話說而家呢個配色係我參考完一本架仔改裝車書得來的,真車人地用左紅色拎身面板取代原裝深灰色面板,我當初做個panel用灰噴左個texture出黎等成個panel唔好咁滑身,如果要做番人家拎身應該要將中間我噴奶白o既位置磨番滑先上色再噴光油,但我當時偷左雞,就咁響上面噴奶白就算,而d線位亦滲得太輕手,所以睇落唔係咁好睇

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2009-4-20 08:53 AM 發表
嘩, 真車一樣, 拋光好平均... ....有無發覺tamiya出既350z 尾燈好似唔係好fit位呀....我臨尾先發覺.....

我又唔覺尾燈有問題wor,反而覺得好fit,仲要唔使膠水,會唔會你未拍得實呢?我初頭拍上去都好似爭d咁,俾d力再拍就ok晒

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2009-4-20 10:31 AM 發表
幾時車我遊番轉

今次用左邊隻光油?

gp2

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Mikusen 於 2009-4-20 05:31 PM 發表
今日終於有時間上黎
嘩! 你唔好成日放d真車相上黎好喎
真係好有 feel 呀
想問尾 bumper 銀色係咪有少許問題呢 (銀色起底?!)

thanks michael兄,尾泵把係因為底灰打磨得唔夠平,到上銀油上埋光油就算點摔都會見倒,再一次証明係無得懶,打磨工作由底開始已經要唔可以馬孚

QUOTE:
原帖由 ~《北極熊》~ 於 2009-4-20 09:51 PM 發表
leo兄d作品真係愈黎愈毒!!
but我最鐘意都係kpgc110

多謝熊兄,KPGC110同惡魔Z都花左我好多心機,所以兩部車我都愛

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2009-4-21 01:16 PM 發表

咁拿拿聲砌番架發啦你黎睇睇先丫, 唔該.

話時話,對上一次砌陳法拉都已經係十幾年前o既事喇

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2009-4-21 02:06 PM 發表
wongleo兄.不如砌F40丫

好正咁wor,咩廠架?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 偉仔 於 2009-4-21 02:19 PM 發表
系FEELING

無聽過呢間野,貴嗎?網上訂購?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2009-4-21 06:12 PM 發表

感覺43...................無論精密度同難易度都係XO級............
當然價錢都係啦.....

1:43暫時都未有勇氣玩住

QUOTE:
原帖由 junior 於 2009-4-21 10:18 PM 發表
好正! 每部份都細致入微而效果亦十分理想, 俾到人有真車既感覺! 個人最鍾意係個車底, 梳化, 軚盤, 安全帶, 前後兩對燈, d車門同後蓋都好似真係開得咁, 越睇越多~ 服!

唔知有無機會睇到實物呢? ...

Junior兄客氣喇,可能係拍攝手法令你有錯覺,其實部車無咩等別,版聚我會帶出黎o既,希望你見倒實物唔會失望啦

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chutatkuen 於 2009-4-23 08:06 PM 發表
想問下你部fairlady車尾同埋包圍邊度有得賣??

呢套C-West包圍係Scale Auto Style出品,市面已經唔見有得買,如果鍾意可以試吓響網上搵搵,不過講真套野無咩特別,價錢又唔平,青島出左好多款改裝fairlady都好靚,我覺得無必要咁辛苦搵呢套野番黎,而且份resin亦唔易處理,需要做大型o既切割手術先可以裝上,自問有信心搞得掂先好買。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 雜果涼粉 於 2009-4-26 10:25 PM 發表
呢隻色我好鍾意 ,攪到好想砌番部

咁就開工啦,對你黎講要完成一部fairlady可能只係個零兩個星期o既事

呢隻色係響灰底之上直接噴CLK silver,如果用黑底會變成完全另一個樣。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-29 11:02 AM 發表

好差咩乜~~~

只係唔同效果唔係差,各人有各喜好嘛,唔好勞氣

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fizen 於 2009-5-6 05:33 PM 發表
哥套大包圍有得買咩???未見過ge???

Scale Auto Style 套件,相信已絕版

QUOTE:
原帖由 AMG 於 2009-6-4 02:39 AM 發表

HI,  Wongleo,  how are you,

看完你的作品後, 那影象至今仍 深刻不散, its marvelous indeed !!  Metallic silver 車身配 在碎石板路面的效果很不錯, 車頂近尾窗的極輕微聚油, 感觉很正,  ...

AMG兄,終於有機會同你見面喇,一如所料,師兄對車油同噴塗技巧的確有好深認識,多得師兄無師o既分享,實在獲益良多,以後仲有好多野要請教你

頂部