回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 大家對於玩國產未授權模型既睇法係點?
笨狼
壹等兵

UID 20564
精華 0
積分 3
帖子 174
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-29
狀態 離線
大家對於玩國產未授權模型既睇法係點?

我係第二D討論區見到有個好特別既情況...

有人PO左隻成品出黎..真係佢唔講都唔知係隻翻版黎既
D人唔評價佢隻成品..反而淨係話佢唔應該玩翻版..
話佢果少少錢都俾唔起諸如此類...

另看#15

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 笨狼 於 2009-3-13 02:22 AM 發表
我係第二D討論區見到有個好特別既情況...

有人PO左隻成品出黎..真係佢唔講都唔知係隻翻版黎既
D人唔評價佢隻成品..反而淨係話佢唔應該玩翻版..
話佢果少少錢都俾唔起諸如此類...

但係好笑既 ...

聽你咁講法, 你好似認為因為無人未用過翻版野, 所以話人翻人野就好可笑咁話!

我就覺得翻版翻到出 Post 就真系幾好笑, ,如果"..佢唔講都唔知係隻翻版黎既.." 咁咪唔好講囉! 但如果佢明目張膽出post 話比人聽佢翻人既野, 咁就有問題!

我以為觀念要正確! 偷人野系不當行為, 即使你贏盡評價, 你依然系個賊, 重系個"大膽既賊"

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
笨狼
壹等兵

UID 20564
精華 0
積分 3
帖子 174
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vr2xtd 於 2009-3-13 02:38 AM 發表

聽你咁講法, 你好似認為因為無人未用過翻版野, 所以話人翻人野就好可笑咁話!

我就覺得翻版翻到出 Post 就真系幾好笑, ,如果"..佢唔講都唔知係隻翻版黎既.." 咁咪唔好講囉! 但如果佢明目張膽出po ...

佢唔係明目張膽話特登翻版既..可能我冇講清楚啦..

我覺得佢個POST極其量可以當埋開盒報告啦..
佢有冇心買佢就冇提及到啦..佢有對依盒翻版模型係有評價..
另外佢覺得試組完同真版差冇幾...又唔洗補畢地

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
一個人最無恥莫過於做緊件錯事, 仲大條道理好自豪咁同人講自已係o岩既...

OT. 就算我真係 DL 野都只會靜雞雞, 唔會周圍講俾人知, 因為我知乜野叫羞恥...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
The-Old
上尉
老餅新手

UID 14918
精華 0
積分 37
帖子 1821
成品數目 37 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-12
來自 段估都唔係石頭爆出黎呱......
狀態 離線
我個意見如下:

1) 買/用翻版, 點講都係唔啱.

2) 我都用過翻版, 但係唔可以因為咁, 而默認用老翻啱. (當年電腦軟件正版同翻版價錢差天共地, 家下真係無用老翻, 反正正版都平咗好多, 價錢合理咗好多, 話雖如此, 亦唔可以話我當年用翻版啱. 正如唔可以話窮要食飯就可以去偷去搶.)

3) 模型砌得好唔好, 同係咪用老番根本兩回事, 風馬牛不相干.

努力在艱辛的日子中找出細小的幸福.

頂部
The-Old
上尉
老餅新手

UID 14918
精華 0
積分 37
帖子 1821
成品數目 37 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-12
來自 段估都唔係石頭爆出黎呱......
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 笨狼 於 2009-3-13 02:49 AM 發表

另外佢覺得試組完同真版差冇幾... ...

其實咁講仲衰, 即係話俾人聽, 依個翻得幾好, 唔使幫襯正版貨......

努力在艱辛的日子中找出細小的幸福.

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
唔講第二樣
淨係塑膠模型

第一種情況: 我砌的係翻版, 翻得很差呢, 我廢了很多功夫至出到咁的樣
呢個關節係鬆的, 果個件係變型, 左右係夾唔埋的都比我一一搞掂, 係咪好神先???
唔係唔中意佢用呢個方法來現
但係有咁的精力點解唔放落一個更加好的地方上面先?
用咁的技巧咁的心力去改造一正正版
點都好過去改一個翻版而得出來的結果最多都係跟官圖一樣(十之八九比官圖更差)

第二種情況: 呀~買左隻新翻版, 今次翻得唔錯wor, 有進步, 好過之前的多多聲
關節夠緊, 件的質量很高, details位都出到, 就咁素組都唔錯
睇下!!而家就咁噴消光真係假可亂真
呢個已經係佢根本老吹, 講大話的問題
翻版模型同真的一樣!!?有可能咩?
我就真係打死都唔信啦
誤信為真的買左返去咁又點算先
咁做咪o者係昆人上賊船

我的studio
脹爆Studio
頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2009-3-13 07:29 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 笨狼 於 2009-3-13 02:49 AM 發表

另外佢覺得試組完同真版差冇幾... ...

做埋開盒報告都叫唔係明目張膽....

你會唔會買完隻老番碟之後做開盒報告先

唔一定話你一定唔用得,只係用左未用羅,不過都唔好周街講

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
小櫻
壹等兵

UID 31004
精華 0
積分 2
帖子 183
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-19
來自 友支町
狀態 離線
翻版模型... 小櫻想起「小X龍」... 還有廣告...

買個來虐待自己或者當後備零件還算講得通...

但如果說原裝的貴... 例如原裝賣200... 老翻賣100... 但出動到九牛二虎之力和買材料去修整一件爛貨... 連工包料都應該還貴過買原裝來砌吧...

講開又講吧... 一般塑膠模型不說了... 在香港買到的G Kit為甚麼很多時比日元定價還平?... 例如某某動畫女主角的G Kit... 日元定價要數萬円... 但為何在香港有些店會賣數百元的呢?...

小櫻上

頂部
josephfreedom
上校

UID 15255
精華 0
積分 29
帖子 5572
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-24
狀態 離線
回復 #1 笨狼 的帖子

樓主將歌同電影同模型混為一談好似唔係好啱喎

就質素呢樣野講的話.....有時止網DL既質素仲好過出街買碟....而且而家有D網上商店比人一隻隻歌咁買,電影一樣......但係模型係另一樣野,你買老翻一來一定砌唔到仲浪費金錢,二來冇左保證欠件冇得賠(你買碟試過入面冇左個檔案嗎=.="),而且老翻既質素係可以差到今日完成聽日自動散比你睇,咁點可以一齊講呢,而且個個唔買正版,笨大點繼續出新野,冇新野我地就得咁多野砌,但係又有好多正野未出喎,所以我都係支持正版模型(笨大快D出MG THE.O啦 )

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
如果玩GK,我唸都只係少數人會買正版.....

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線

QUOTE:

另外佢覺得試組完同真版差冇幾...又唔洗補畢地
...

哦~~你咁講又變成另一個版本啦, 即系個兄台, 整左份"翻版開盒報告",  話"試組完同真版差冇幾...又唔洗補畢地", 有好好評價, 好多地方好過真版, 換然之系"買得過"!  

我本人並唔抗拒"老翻", 我認為"正/翻"各有各市場, 並非"少一個人用翻版, 就多一個人用正版"! 話須如此, 公開推介老翻就最好小心D好

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
ocean
中尉

UID 2099
精華 0
積分 3
帖子 900
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-19
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2009-3-13 09:42 AM 發表
如果玩GK,我唸都只係少數人會買正版.....

當然講到呢D野係好多道德人士會第一時間沖出唻指責你侵犯版權點點點唔0岩
咁就唔駛點討論落去,唔可以深入D探討下
究竟版權既界線要去到邊度同埋 一面倒的版權法對於社會有冇害處呢?
雖然有D離題但係值得好多道德人士反思既一個問題唻

香港GK的確少D人人玩正版
不過係呢個FORUM 講落呢個話題既分分鐘比人刪POST~
所以都係慳返啖氣

頂部
szewingyin
上尉

UID 16496
精華 0
積分 17
帖子 1153
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-3
狀態 離線
發表於 2009-3-13 10:31 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 szewingyin 為MSN好友 通過MSN和 szewingyin 交談
到頭來, 玩唔玩翻版都係一個個人決定 - 唔o岩一樣會有人玩, 人o地點睇根本唔重要. 重要o既係遵守每個壇o既文化.
明知o個個壇唔歡迎鼓吹玩翻版都要post就自己拿來.  同樣地, 有d專為玩翻版模型人士交流o既壇, 上去責罵人玩翻版一樣冇意思...
其實網上呢d野... 自己醒水d就okay.

頂部
笨狼
壹等兵

UID 20564
精華 0
積分 3
帖子 174
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
原來我既觀念錯哂..
諗諗下又係既..不過我自己玩模型未買過翻版..囧

頂部
魔孽逆天
少尉

UID 34469
精華 0
積分 2
帖子 639
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-12
狀態 離線
其實所謂的翻版...
指的是什麼?
祖國版?
還是一般的Garage Kit?
前者的確是不對...
至於後者也只能說侵犯版權...
後者好與不好就其實兩睇吧...
模型商不出又很想要的...
Garage Kit其實是一個選擇...
跟別人拿好幾部來改的其實也是一樣吧...
至於祖國版就的確很不要得...
就算佢假可亂真也不代表佢質素真的比得上正版吧...
如果真的可以比得上那又為什麼正版會更多人玩呢?

頂部
athrunmoon
上尉

UID 17967
精華 0
積分 7
帖子 1416
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-28
狀態 離線
我覺得玩咩版都冇咩所謂,有錢咪買正版,冇錢但又想玩咪買翻版。
如果有錢但又買翻版,咁樣就係個人問題,佢地認為翻版己滿足佢地 。
其實,玩翻版的人係hkml唔係好多,如果不喜翻版模型,咁咪唔好回貼俾佢地!

頂部
CKT
上校

UID 13028
精華 0
積分 19
帖子 4711
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 szewingyin 於 2009-3-13 11:01 AM 發表
到頭來, 玩唔玩翻版都係一個個人決定 - 唔o岩一樣會有人玩, 人o地點睇根本唔重要. 重要o既係遵守每個壇o既文化.
明知o個個壇唔歡迎鼓吹玩翻版都要post就自己拿來.  同樣地, 有d專為玩翻版模型人士交流o既壇, 上 ...

同意, 正如買賣大麻係荷蘭係合法, 係香港就非法
唔同地方有唔同既尺度, 唔做d違反每個壇既文化既事就無問題啦

況且係呢度講「翻版」都幾敏感, 等close post

Project Unicorn:
MG Unicorn 0%
MG Banshee 0%
MG Sinanju 0%
PG Unicorn 0%
頂部
hypermax
少尉
模極剋星

UID 5994
精華 0
積分 12
帖子 650
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2005-11-29
狀態 離線
發表於 2009-3-13 12:50 PM  資料  短消息  加為好友  添加 hypermax 為MSN好友 通過MSN和 hypermax 交談
講gk.......佢出產數量無模型咁多,製作者通常都係有限度製作(volks呢d大廠唔好講啦),所以售價通常都好驚人

唔係話單方面支持翻件gk,98年我比左2萬蚊叫人去日本買原件,結果一件都無得返來,有時有錢都未必有得賣囉

翻個件等大家都有得玩,就算係翻版都情有可原

至於老翻模型......佢生存得係度的確有個價值

用於改造的確無咁肉痛,但最可恥係將老翻當正版................

將老翻執到正版咁靚就等於好技術?那麼用正版模型就應該會整到更好既作品把?

果 D人會唔會有小小故步自封呢??

定係因為諗住一定要大改,所以為慳錢而買老翻??

呢個真係一個應該要好好想想的問題

宗旨:模係自己砌;模魂必長存;以實物會友;不假手於人

[Tony Stark Makes you feel...
He's a cool exec With a heart of steel. ]
頂部
笨狼
壹等兵

UID 20564
精華 0
積分 3
帖子 174
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CKT 於 2009-3-13 12:12 PM 發表

同意, 正如買賣大麻係荷蘭係合法, 係香港就非法
唔同地方有唔同既尺度, 唔做d違反每個壇既文化既事就無問題啦

況且係呢度講「翻版」都幾敏感, 等close post

而家又唔係講邊到有翻版買..又唔係話翻版有幾好..冇事掛..囧

只係對於「翻版」成件事既睇法..一個宏觀一個微觀呢...

--------------------------------

頭先特登睇番壇規...依個post都好似冇犯任何事項啵--
況且..又唔係買賣翻版..--

十. 禁止一切集體翻版模型買賣(暫不包括首辦)

唔通係關..海關果面d法例事--?

頂部