回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] 兵仔慢慢油
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
時光飛逝, 咁又一個月了..又係時候UPDATE下。
因為較早前覺得呢4隻雜魚髹得太肉, 所以都係開油水大刑伺候 !!

而家改過自身, 似返個人。
尚欠槍帶未整, 罩衣, 細部未上色,4位人兄面色唔太多, 遲下會搵中醫師把把脈醫醫佢。

最後加返個地台快手埋尾收工, 之後NEXT PROJECT 玩老虎

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

自我封閉期...
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
喜歡第一和第二個的面部, 第一個的褲, 和第三個的上衣.
對我而言, 全部都油得好好了!
但槍的木紋, 好像粗了點!?

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2009-4-30 02:31 AM 發表
喜歡第一和第二個的面部, 第一個的褲, 和第三個的上衣.
對我而言, 全部都油得好好了!
但槍的木紋, 好像粗了點!?

獅象兄咁夜都唔訓.?
先多謝獅象兄俾意見, 其實花最多時間的就係第1個同第3個身上...之後的就趕收工了
(其實因為有新玩具 , 所以草草了事  )

第一次畫木紋也缺乏資料收集, 所以不自覺畫粗很多...

一次過髹4隻兵對於我來說太吃力了....我諗我只適合一隻一隻來髹吧...
希望下次有改善吧..

自我封閉期...
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
真係油得好好呀~!!
你既高光陰影位既手法做得好....舒服
可以分享下用色既選擇同背後既rationale嗎?
不過油如果再開稀少少應該可以blend得更靚(我估架咋....因為我都油得好差....)
面相除左面色之外, 眼位要加強特訓呀!
等我又試下油d龍記頭練練先~

你話玩老虎...係afv果 D定係巾果 D?定係重有其他?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
  第一幅相仲以為係真人添... 哈兄強啊 !

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-30 09:46 AM 發表
真係油得好好呀~!!
你既高光陰影位既手法做得好....舒服
可以分享下用色既選擇同背後既rationale嗎?
不過油如果再開稀少少應該可以blend得更靚(我估架咋....因為我都油得好差....)
面相除左面色之外, 眼位 ...

Joey兄
其實我有色弱架.. 好多時都係憑感覺同色彩學理論去嘗試, 所以時時奶野要返tone 顏色。
最主要tone 好主色 (綠色偏一點藍)
First high light - 用主色加黃加綠
2nd high light - 用first high light 再加黃加白
First high deep - 主色加啡加藍
2nd high deep - 用frist high deep 加灰

線位再用主色加黑修返緊, 再係旁邊用主色加白畫幼線突出層次

Blending 同面色真係做得差....真係要學Joe Sir 話, 油多百幾二百個兵練習下..

眼位救唔到了, 因為原模無眼, 我自己做手術幫佢開刀, 點知失敗了

今次髹的算係港龍舊模, 好多野都曚查查, 要靠油功補救( 所以救唔到 )
下次選題材真係要搵返d 有質數既兵種, 如果唔係真係浪費心血

新玩意, 都係髹既, 遲下出post, 到時多多支持

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2009-4-30 10:20 AM 發表
  第一幅相仲以為係真人添... 哈兄強啊 !

Louis 兄
無左一半頭既真人會好得人驚呀..
依然係學習階段, 多謝你地各位師兄指教指點呀

自我封閉期...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
哈仔油兵大有進境

等我認真研究下再同你詳細討論

頂部
Kwai_kwai
上校

UID 16345
精華 5
積分 51
帖子 5324
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
發表於 2009-4-30 10:41 AM  資料  短消息  加為好友  添加 Kwai_kwai 為MSN好友 通過MSN和 Kwai_kwai 交談
  哈 兄 , 慢工出靚貨喎  .

榕樹頭講故佬ㄧ名
頂部
斯巴達人
少校
人渣精英

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 13038
精華 8
積分 14
帖子 2614
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
來自 戰狼團
狀態 離線
嘩~~~神人呀!

整體幾好,但木紋太粗同畫錯方向,裝備同衣服之間可以再做sharp 小許,
寫實派大師become.

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2009-4-30 10:57 AM 發表
哈仔油兵大有進境

等我認真研究下再同你詳細討論

Joe Sir,

只係吋進中.. .
嚴重期待Joe Sir 意見及指教呀!!

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2009-4-30 11:11 AM 發表
  哈 兄 , 慢工出靚貨喎  .

Kwai 兄

靚就認真唔靚
慢就真係好慢

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2009-4-30 11:20 AM 發表
嘩~~~神人呀!

整體幾好,但木紋太粗同畫錯方向,裝備同衣服之間可以再做sharp 小許,
寫實派大師become.

仙人又黎玩野..
木紋太粗同畫錯方向 <-- 下似搵個真木研究下先試...
裝備同衣服之間可以再做sharp 小許 <--收到及再改進
寫實派大師become.: <-- 股市派大輸already

自我封閉期...
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2009-4-30 10:52 AM 發表

Joey兄
其實我有色弱架.. 好多時都係憑感覺同色彩學理論去嘗試, 所以時時奶野要返tone 顏色。
最主要tone 好主色 (綠色偏一點藍)
First high light - 用主色加黃加綠
2nd high light - 用first high light 再加黃加白
First high deep - 主色加啡加藍
2nd high deep - 用frist high deep 加灰

線位再用主色加黑修返緊, 再係旁邊用主色加白畫幼線突出層次

Blending 同面色真係做得差....真係要學Joe Sir 話, 油多百幾二百個兵練習下..

眼位救唔到了, 因為原模無眼, 我自己做手術幫佢開刀, 點知失敗了

今次髹的算係港龍舊模, 好多野都曚查查, 要靠油功補救( 所以救唔到 )
下次選題材真係要搵返d 有質數既兵種, 如果唔係真係浪費心血  

新玩意, 都係髹既, 遲下出post, 到時多多支持

了解了解~~
感謝哈sir 分享~!!
因為我油來油去, 推高係用肉色, 推低係用藍色同深啡紅色...所以一直個tone都冇乜變化...
(實情係唔識用其他色去試....唔知咩色會有咩效果....可能真係要好似gogok兄咁做個色版先識開hill....)
最近玩緊cod5, 所以對住d 德軍發現佢地係唔同既環境下用既tone可以好唔同...(咪玩喇....打機咋喎.... ....)
例如日光日白個tone會暖d, 晏少少會紅d, 天色暗d會冷d....
上次我只係係base color上個tone改變, 而推上推落既色冇點變...出來都係差唔多
下次就等我試下改變一下用色先~

龍記d舊兵都唔係盒盒都咁差(apply to body only...面相......唉......)
呢期我都會keep住只換兵頭~~
d resin兵既唔捨得油程度隨金融海嘯既來臨有增無減.....哈哈~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
ONEJUNJUN
壹等兵

UID 15736
精華 0
積分 0
帖子 105
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-20
狀態 離線
丧尸啊~~~惊惊,睇第一页的感觉...

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ONEJUNJUN 於 2009-4-30 12:30 PM 發表
丧尸啊~~~惊惊,睇第一页的感觉...

第一頁只是素組, 未知師兄對第5頁有何感覺呢..??

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-30 11:52 AM 發表

了解了解~~
感謝哈sir 分享~!!
因為我油來油去, 推高係用肉色, 推低係用藍色同深啡紅色...所以一直個tone都冇乜變化...
(實情係唔識用其他色去試....唔知咩色會有咩效果....可能真係要好似gogok兄咁做個 ...

又哈Sir?.. 又玩野呀!!

我都係睇左一些參考書先知, 跟據仙人講述, 軍服的顏色唔會百分之百準, 原因可能係唔同廠, 唔同時候, 所以唔需要太執著吧..!  而我一直最錯既理念, 就係上下身係同色..原來唔係的!

而衣服受到如日曬, 風乾, 磨損等情況, 顏色也會出現變化, 呢我因為我做garment 要做test 所以略知一二, 至如日出夜晚上的顏色改變, 我未去到呢個及級數, 所以無去研究呀..

我都有d舊模有既衫雕得好清, 不過係我油呢套特別衰姐....

呢個海嘯而家毀滅左我全副身家了, 財散人唔安樂....

pm 你個e-mail俾我, 今晚send d ref. 俾你.

自我封閉期...
頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
眼部比較朦湖

2014 我活過
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2009-4-30 04:06 PM 發表
眼部比較朦湖

能力有限, 執唔到啦..

自我封閉期...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
襯有時間回一回先

今次呢幾粒兵仔進步很大

尤其要讚係用色方面, 營造到自己既風格

當然仲有好多地方需要改善 -

其實油兵仔最主要要做到 1) 立體感 2) 色彩變化 3) 肌理表達, 難度亦係拾級而上. 更高層次就係開展個人風格.....

今次你呢幾粒兵仔立體感基本上已經做到, 不過仍有改善空間, 尤其要留意整體光暗對比既處理. 舉例吊帶既光暗位應該係以肩膀位最光, 越向下會越暗.

另外色彩變化方面你今次做得好好, 色面既深淺做得好和諧, 亦做到整體色彩色調統一性, 風格擬似 Calvin Tan 既作品 其實每個人心目中都有自己一套獨一無二既色系, 雖然你現階段會抄襲其他高手既色彩, 但慢慢就會開展到自己一套既色系.

至於肌理表達方面依家唔同你講住, 等你油多一佰隻先再同你詳細討論

最後要講就係油得唔夠細緻, 可能你仲後生所以性急左d 不過都唔係好大問題, 隨着年齡既增長你會慢慢有耐性架嘞

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2009-4-30 04:33 PM 發表
襯有時間回一回先

今次呢幾粒兵仔進步很大

尤其要讚係用色方面, 營造到自己既風格

當然仲有好多地方需要改善 -

其實油兵仔最主要要做到 1) 立體感 2) 色彩變化 3) 肌理表達 ...

哇Joe Sir 篇cmts 好長...真係好認真同我研究!! 好感動~
顏色光暗變化真係做得差, 無考慮到上光下暗的道理, 真係大頭蝦!!

Joe Sir 真厲害! 某些部位真係參考Calvin 既作品..果然隱瞞唔到大師...
(其實我都有print 左joe sir 你份step by step 教學對住髹架!! )

後生仔易早洩左啖髹兵既氣, 係下一隻既時候要好好改善先得!
多謝Joe Sir 常常提點及指教!!!

自我封閉期...
頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
上色效果好寫實,好吸引 !! ~

.

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部