回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [裝甲騎兵] 再發:JK狗
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-14 10:40 PM 發表

其實重點唔係砌,而係你點睇~
砌車重點好多人係架車令唔令
但又有d人重視改造
或者又有人重視膠件處理
各有各所需不同既技巧
如果以狗王身手,捽得令架車,已經想像到係超勁之作~~

吾可能...我 d 噴油功夫跟本就未學得好...吾係講笑架
砌每一類模型,大致都係組合&上色...但其實係不斷咁作出技術上調節...好似你地砌車...要處好一個光滑而又平均既色面...對我黎講係好困難既事...有好多問題都未諗得通...有 d 人就薄噴幾十層,有 d 就用噴罐,有 d 又話用真車油...效果又吾同,吾同車又有吾同既處埋方法...我見過一 d,噴出黎令過真車,我覺得失真,但係其他人又覺得咁樣先叫好(可能係指捽車既技術)....有 d 係好令,但 d 油睇得出好厚,我又係覺得失真,但一樣又係有人叫好...搞到我自己亂晒大籠...

街車好少做舊化,我既噴油技術又未到家,好易穿崩...就算俾我噴到架車,都會有好多明顯既缺點...積油,有塵,有花,吾夠令呢 d 問題一定會出現,實在係諗起都怕怕

LHPP . VCR .兔
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-14 11:12 PM 發表

吾可能...我 d 噴油功夫跟本就未學得好...吾係講笑架
砌每一類模型,大致都係組合&上色...但其實係不斷咁作出技術上調節...好似你地砌車...要處好一個光滑而又平均既色面...對我黎講係好困難既事...有好多問題都未諗得通...有 d 人就薄噴幾十層,有 d 就用噴罐,有 d 又話用真車油...效果又吾同,吾同車又有吾同既處埋方法...我見過一 d,噴出黎令過真車,我覺得失真,但係其他人又覺得咁樣先叫好(可能係指捽車既技術)....有 d 係好令,但 d 油睇得出好厚,我又係覺得失真,但一樣又係有人叫好...搞到我自己亂晒大籠...

街車好少做舊化,我既噴油技術又未到家,好易穿崩...就算俾我噴到架車,都會有好多明顯既缺點...積油,有塵,有花,吾夠令呢 d 問題一定會出現,實在係諗起都怕怕

我其實都重係係摸索階段,不過聽你咁講,你已經好有能力做得好好喇~~
係差在試唔試咋嘛~
好多人砌來砌去連呢d問題都未必了解過
只要師兄落手試下,知道問題所在,做落就知點解決架喇~~~
有埋車組我地d technical support食力雄厚
實幫到手既~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-14 11:50 PM 發表

我其實都重係係摸索階段,不過聽你咁講,你已經好有能力做得好好喇~~
係差在試唔試咋嘛~
實幫到手既~~~

Joey...你好似最後漏咗呢個""公仔喎...

潛水...
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-14 11:50 PM 發表
係差在試唔試咋嘛~
實幫到手既~~~

謝謝joey哥
不過我會咁諗,應該落手砌一架先...因為空有所謂「知識」,吾真係落過手,永遠都吾會變成「經驗」(無論係成功或者係失敗既經驗都好)...齋講識乜識物無用,睇書都睇到番黎...幾肉酸,我都應該砌一架出黎...有左一次經驗,檢討過,下一隻先可以有進步...

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-1-15 02:33 AM 發表
Joey...你好似最後漏魕O個""公仔喎...

多事幹!!joey呢 d 係一等良好既狗民黎,吾會亂拱用呢個「」既!!

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-15 02:42 AM 發表

謝謝joey哥
不過我會咁諗,應該落手砌一架先...因為空有所謂「知識」,吾真係落過手,永遠都吾會變成「經驗」(無論係成功或者係失敗既經驗都好)...齋講識乜識物無用,睇書都睇到番黎...幾肉酸,我都應該砌一架出黎...有左一次經驗,檢討過,下一隻先可以有進步...
多事幹!!joey呢 d 係一等良好既狗民黎,吾會亂拱用呢個「」既!!

講得好! 咁matleung兄你快啲砌你嗰架AFV喇

潛水...
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-1-15 09:40 AM 發表

講得好! 咁matleung兄你快欓銣A鶿[AFV喇

果架用黎整狗狗架...

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-15 02:42 AM 發表

謝謝joey哥

手頭上有冇STOCK?
有機會買返架車仔砌喇~~
如果砌ROADSTER, 我會陪你一齊砌~~

QUOTE:

學下神人話DRY:
當有朋友追我砌車, 我會答我只係砌機
當有朋友追我砌機, 我會答我只係砌坦
當有朋友追我砌坦, 我會答我只係砌狗
當有朋友追我砌狗, 我會答我只係油兵
當有朋友追我油兵, 我會答我只係砌車

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-15 01:36 PM 發表

手頭上有冇STOCK?

學下神人話DRY:

!  呢句得呀...等我抄抵先

潛水...
頂部
clothoest
少佐
輕鬆模型

UID 14001
精華 5
積分 35
帖子 6763
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 朱諾
狀態 離線
發表於 2007-1-15 01:40 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 clothoest 為MSN好友 通過MSN和 clothoest 交談

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-15 01:36 PM 發表

手頭上有冇STOCK?

學下神人話DRY:

可惜我地既執達利樣樣都追XDD

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/clothomachi
不夠立體的攝影世界
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-1-15 01:39 PM 發表

!  呢句得呀...等我抄抵先

講明先,見之明IDEA係抄考神人之前個簽名架~~~

JOEYKO.com
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:

手頭上有冇STOCK?

學下神人話DRY:

手頭上係有幾架車仔咁大把既...不過等我攪埋隻狗狗先(我都被追緊數呀)
你知吾知道點解院長再吾用黎做簽名檔呀?
非常簡單,因為我地一追係會追幾樣野,而且院長乜都砌就係人都知架喇
所以呢段野一早被廢左,無用架喇

頂部
jamesdean0083
上校
My name is dean,.... 狗癲

UID 11523
精華 0
積分 23
帖子 4348
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-8
來自 所羅門ソ惡夢
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-15 03:11 PM 發表

手頭上係有幾架車仔咁大把既...不過等我攪埋隻狗狗先(我都被追緊數呀)
你知吾知道點解院長再吾用黎做簽名檔呀?
非常簡單,因為我地一追係會追幾樣野,而且院長乜都砌就係人都知架喇
所以呢段野一早被廢左,無用架喇

追數,冰個未交狗

乜都有玩既新手癲狗一名
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jamesdean0083 於 2007-1-15 03:21 PM 發表

追數,冰個未交狗

Wittmann兄未,joe sir好耐未update
我呢兩日會有進度交

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-15 03:23 PM 發表

我呢兩日會有進度交

matleung > < joe_lo

整緊, 未 update 之嘛

頂部
jamesdean0083
上校
My name is dean,.... 狗癲

UID 11523
精華 0
積分 23
帖子 4348
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-8
來自 所羅門ソ惡夢
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-1-15 03:26 PM 發表

matleung > < joe_lo

整緊, 未 update 之嘛

OH!未 update 就當你冇整,都冇人睇過

乜都有玩既新手癲狗一名
頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-15 03:23 PM 發表

我呢兩日會有進度交

唔係化,又關我事...

潛水...
頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-1-15 03:31 PM 發表

唔係化,又關我事...

「藏有大量珍品狗隻而又吾砌」都當未交架嘛...我明明見蕾雯公公係咁寫架喎...
呀!順便追埋rexlee喇,我知佢有狗架...(再順便追埋rexlee交菜呀, Ma. K喇...)

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-1-15 03:36 PM 發表

「藏有大量珍品狗隻而又吾砌」都當未交架嘛...我明明見蕾雯公公係咁寫架喎...
呀!順便追埋rexlee喇,我知佢有狗架...(再順便追埋rexlee交菜呀, Ma. K喇...)

係喎! 一於等 rexlee 交數我先至 update

<---- 等 rexlee 交數既樣

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2007-1-15 03:39 PM 發表

係喎! 一於等 rexlee 交數我先至 update

<---- 等 rexlee 交數既樣

典解你要等埋佢呢?

吾通joe兄你同rexlee係有不可告人既關係!?....

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
hkml 發生白色恐佈呀    好彩我無狗狗o者, 唔係俾人追到頭都暈.

頂部