回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [汽車] 312 F1 '68~~[慢慢埋尾]
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-22 09:54 AM 發表

我覺得放上去之後ok好多
睇返應該係d 邊位咬住左d 深色所以單件睇就會覺得太dirty
放上架車度車身姐左左右兩邊, 就好好多了
d相睇唔真椅背頂位效果如何
如果你覺得太黑, 直頭頂位噴返紅色喇~

佢係車左一條黑邊. 所以我跟住油

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:40 AM 發表

不如呢幾日約食飯拎出來睇清楚佢喇~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:40 AM 發表

I think DARK Brown is better wor

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-4-22 10:42 AM 發表

不如呢幾日約食飯拎出來睇清楚佢喇~~~

借口!   幾時?

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-22 10:38 AM 發表

大脾內側個扣係唔係應該兩條帶扣落去一個長形T字扣架呢?而家變左6點式安全帶 同埋上面o個兩條中間個扣應該唔係咁穿架wor,CM有一款扣係同你REFERENCE張相好相似,我之前用過。

d扣係oob跟kit跟說明書砌, 做咩千幾銀既kit都有咁多麻煩野同錯處架~?! 唔該代言人出黎解釋一下~

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:55 AM 發表

借口!   幾時?

有冇人join先?
今晚聽晚後晚我都得......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:59 AM 發表

d扣係oob跟kit跟說明書砌, 做咩千幾銀既kit都有咁多麻煩野同錯處架~?! 唔該代言人出黎解釋一下~

即時返應應該係叫你買最新果盒~~~

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:29 AM 發表

我都係估吓架咋,其實o個個年代會唔會只係用4點式架呢?

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-22 11:02 AM 發表

我都係估吓架咋,其實o個個年代會唔會只係用4點式架呢?

睇番第6頁(同一型號唔同車), 似係6點喎.

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:37 AM 發表

睇番第6頁(同一型號唔同車), 似係6點喎.

...只係睇倒一堆野,但唔似四點,因為大脾內側睇倒條帶,通常我響呢d唔清唔楚o既情況下都係信說明書算喇

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-4-22 11:26 AM 發表

...只係睇倒一堆野,但唔似四點,因為大脾內側睇倒條帶,通常我響呢d唔清唔楚o既情況下都係信說明書算喇

嘩~ 講講下你縮番轉頭

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 10:59 AM 發表

嘩~ 講講下你縮番轉頭

整左就算啦

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2009-4-22 11:29 AM 發表

嘩~ 講講下你縮番轉頭

你聽佢up呀
到係佢整果時佢咪又係係度倫好耐先落手.....

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今次step by step影低捽車過程, 希望大家討論下有咩地方可以改善

之前噴好光油, gx100, 五至六次霧, 然後三至四層薄噴, 細氣, 盡量由噴灰開始保持平滑
放低兩星期
[attach]279382[/attach]

跟住用1500沙紙開始磨, 呢個時候會見到水貼邊現出黎
[attach]279383[/attach]

依硬度感覺, 覺得呢次用1500唔夠力, 改用800磨, 直至所有面平均, 水貼邊消失
[attach]279384[/attach]

比較: 上面磨完沙紙, 下面未磨過
[attach]279385[/attach]

全部用沙紙磨完 800 -> 1500 -> 2000
[attach]279386[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
跟住沖洗一下再繼續

用雙星粗目捽一次
[attach]279387[/attach]

再用ricebox polisher捽一次
[attach]279388[/attach]

大家覺得呢個程序點?

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
到以上既step, 除左好正常既磨穿幾個小位之外, 今次最麻煩係車頭呢度, 磨到最last先出現, 以上step-by-step相為證.

望清楚d, 唔係捽穿左, 而係果個位由低油果層開始有問題, 噴果時唔覺, 到捽到最後果下先出黎, 似乎係中期噴完油-上水貼-等光油乾既期間出事, 果一part唔知點解起變化...

[attach]279389[/attach]

[attach]279390[/attach]

[attach]279391[/attach]

依家諗緊點救, 一定唔會洗油重噴, 可能就咁響上面噴多次主色, 上另一張9號水貼, 再噴光油再捽番

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
Forget all rivets finally ?

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2009-5-4 11:34 PM 發表
Forget all rivets finally ?

I'm not that crazy!

頂部
ngcheukwai
上尉

UID 15931
精華 0
積分 3
帖子 1888
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-29
來自 GEM
狀態 離線
有小小好似係刮左層油出黎

PS:個D尼龍安全帶係邊度買

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ngcheukwai 於 2009-5-5 12:01 AM 發表
有小小好似係刮左層油出黎

PS:個D尼龍安全帶係邊度買

應該唔係, 個面仲好平, 係督慘了, 補噴都會有高低級

原本係一大塊既布, 版友俾, 唔知佢邊度買...

頂部