回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] 兵仔慢慢油
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
吹左咁多版都未開始油第一筆, 呢件作品肯定好有睇頭   

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-3-17 10:30 AM 發表

重以為係唔睇樣..先除衫褲....
其實都真係差唔多呀
不過我慣油陰影先, 後tone高光
唸唸下, 唔知有冇大分別架呢?
話唔定行高光先同行陰影先因為先天取向唔同, 效果又可能會有唔同 ...

都係隨心呀...其實試驗証就靠Joey 兄了

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2009-3-17 10:34 AM 發表
吹左咁多版都未開始油第一筆, 呢件作品肯定好有睇頭   

弊...Joe Sir 投訴
其實已經油左一半, 只係想一次過update 多點相, 唔想斷斷續續咁post...
等我努力點, 加快速度呀!

自我封閉期...
頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2009-3-17 10:42 AM 發表
弊...Joe Sir 投訴
其實已經油左一半, 只係想一次過update 多點相, 唔想斷斷續續咁post...
等我努力點, 加快速度呀!

講下笑啫   俾心雞, 慢慢油

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
終於....髹左一筆.....
太眼訓.....頂唔順....睇唔清...
遲下有精神先左髹多筆...ZZ..Z.Z..ZZZ..zz...zz....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
再來UPDATE
加晒HI HIGH & HI DEEP, BLEND 完....
d 色好唔準....認真大獲.....

自我封閉期...
頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-15
狀態 離線
感覺層次仍欠奉,深淺應多加一層layer,效果應更凸出!!
Joe sir:廣州林生有沒有新模兵仔呀?如有,記得通知各大大呀

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2009-3-20 11:43 AM 發表
感覺層次仍欠奉,深淺應多加一層layer,效果應更凸出!!
Joe sir:廣州林生有沒有新模兵仔呀?如有,記得通知各大大呀

Thank you sir!!
油到半夜眼曚曚乜都睇唔到..
返去再執.....

自我封閉期...
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
漫漫油, 最緊要靚~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-3-20 12:05 PM 發表
漫漫油, 最緊要靚~~~

如TOPIC....

唉! 咁既經濟環境, 收工返到屋企都半夜12點幾.
頂硬上眼曚曚都照油, 油到3點幾先訓..第2日又6點幾起身返工..
今晚決定返去再油過...!

我都覺得自已好勁...(對模型熱誠方面... )

自我封閉期...
頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
狀態 離線
師兄太有恆心了
不過油公仔是很費眼力的,尤其1/35的兵仔,加油,最緊要靚

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2009-3-20 12:14 PM 發表
如TOPIC....

唉! 咁既經濟環境, 收工返到屋企都半夜12點幾.
頂硬上眼曚曚都照油, 油到3點幾先訓..第2日又6點幾起身返工..
今晚決定返去再油過...!

我都覺得自已好勁...(對模型熱誠方面 ...

我都係咁上下...
不過就係食埋飯返到屋企夜, 而且冇你咁誇, 十一點度返到去....
拎得起支筆都已經唔錯喇~

你重要咁既狀態下油兵仔, 想唔服左你都唔得喇~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2009-3-20 12:25 PM 發表
師兄太有恆心了
不過油公仔是很費眼力的,尤其1/35的兵仔,加油,最緊要靚

因為睇到師兄既大作.. 髹兵的熱誠又返黎啦..
年齡漸長, 眼真係越來越曚....真係唔認老都唔得..

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-3-20 01:24 PM 發表

我都係咁上下...
不過就係食埋飯返到屋企夜, 而且冇你咁誇, 十一點度返到去....
拎得起支筆都已經唔錯喇~

你重要咁既狀態下油兵仔, 想唔服左你都唔得喇~~~

無法子, 我做garment, 時間係好長..
出黎做左幾年野到而家我都好唔明。點解我讀BBA 出黎會係做Garment..   

因為睇得各師兄既撲毒作太多。
所以決心要復髹下野!
年幾無油過野, 已經唔太記得點髹, 好肉唔好嚇親

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
有個問題想請教各位師兄,

點樣影相/打燈/背影先可以出"真實"色?

我影親相都爆晒光, 我睇返實物光暗比對已經好勁, 但係相就show 唔到.
請問有無師兄可以分享下呀.?

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
星期天髹出來的..肉作.....
果然...無髹太耐, 唔識髹人了...

自我封閉期...
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈帝斯 於 2009-3-23 11:38 AM 發表
星期天髹出來的..肉作.....
果然...無髹太耐, 唔識髹人了...

第一個感覺.....「好涷喎」......面青口脣白.......

JOEYKO.com
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-3-23 11:52 AM 發表

第一個感覺.....「好涷喎」......面青口脣白.......

收到....返去再執!!

自我封閉期...
頂部
wingsiu
中校

熱讚榜勳章  
UID 19938
精華 11
積分 63
帖子 3432
成品數目 63 件
閱讀權限 10
狀態 離線
會唔會係映相效果唔較鮮呀?
感覺還okay呀!不過底色過了底,使肉色看起來偏黑.....
其它地方如加重加sharp畫線,那外形就更加出啦...
多多指教

頂部
狄格斯
中尉

UID 16350
精華 1
積分 4
帖子 897
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-28
來自 HK
狀態 離線
哈仔,今次冇上次隻一比十六咁好喎(順便追數 )
會唔會你今次肉色個base colour太淺,所以唔太覺highlight?
又會唔會因為咁,你陰影先咁重手,希望加強立體感呢....
另一點係,你落陰影,用色可能都太單調
應該每個層次0既陰影都縮細髹0既範圍,先可以造出立體感
件衫睇相嚟講,都係唔太覺立體感....
都係睇咗實物先啦
Anyway,唔好怪我一出口就好似彈你咁呀

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wingsiu 於 2009-3-23 09:18 PM 發表
會唔會係映相效果唔較鮮呀?
感覺還okay呀!不過底色過了底,使肉色看起來偏黑.....
其它地方如加重加sharp畫線,那外形就更加出啦...
多多指教

師兄真客氣, 小弟要感激你既指教就真...!

相真係較沉, 可能小弟唔識打燈...SHOW 唔到實物既顏色, 請見諒!

底色可能太淺了....下隻兵要好好改善..!
而家諗住係最高光同最深既位再加強....最後再畫實線...希望有改進呀...

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 狄格斯 於 2009-3-23 10:32 PM 發表
哈仔,今次冇上次隻一比十六咁好喎(順便追數 )
會唔會你今次肉色個base colour太淺,所以唔太覺highlight?
又會唔會因為咁,你陰影先咁重手,希望加強立體感呢....
另一點係,你落陰影,用色可能都太單調
應 ...

杰老板,

我諗我太耐無髹兵了....自己也覺得大大大退步....
追我數? 小心我燒你數簿呀!

Base color 應該無問題, 係我生手做唔到應有效果...

陰影重手..?? 你講件衫定係塊面先..??
我覺得面相係色光問題, 反而件衫就...  ..

如果以德國綠為例, 陰影深色你會點溝..?

相同實物緊係差好遠啦~~咁老板幾時得閒出黎睇下實物姐..?

有果句講果句先有進步, 我唔要擦鞋黨呀..

見你咁難得蒲頭,出埋其他人仔俾你老板過目呀..
全部未完成,肉作待執。。。

自我封閉期...
頂部