回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [macross] 摧殘第二隻 12頁 ,第一隻finished 第9頁。 bandai 1:72 gerwalk (私下舊菜一齊攪)
  本主題由 KC 於 2007-1-4 04:07 PM 加入精華 
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-2-1 07:04 PM 發表
講番隻野先...
對手臂又吾係想像中拱細喎...
反而我比較在意既係對腳...應該係為左「變型」既關係,對小腿有 d 似方型柱...外側都重好 d,小腿內側幾乎係平晒...而從側面睇,小腿近膝頭既位置, d 線條真係修得吾靚,無左 d 曲線,感覺好硬...不過我諗要郁呢 d 位會好大鑊都係吾攪算數...
另外,機頭輪艙既位置,寶鴨係凹左少少入去,形成一條弧線(從側面睇),個人幾喜歡,而呢隻可變就無左呢一個位,修直左...但都ok既...

O華,你答o甘長梗係開始手痕諗住開波陪我。
係,可變對小腿問題不少,前,後,內則都差唔多係平面,唔夠曲線,只係少少圓角。
外則就好小小,比較”扑”。但又未至於係方柱,似瑞士多用刀就真。非常肉

要攪的話,前同後可以補”扑”小小,但內則補”扑”就要刻過晒d線,都幾慘。
所以我都係偷懶唔攪佢。~~~懶丫麻

另外,你會發覺佢小腿近膝蓋位係突然斜入,呢個位好怪記。

至於大腿,其實係可以修小小令佢覺得無o甘直/方,但我未confirm 長度,confirm後銼銼左右後三面就得,不過~~~~有忍休,遲d秘密講你知。

對臂我都係覺得細~~如果唔keep變型,我都係prefer換battroid臂好d。閒返唔使刻同修型夠好啦。

奉勸如果你齋set gerwalk form都係唔好攪可變呢隻,寶鴨小d頭痕。
但寶鴨亦有地方幾煩,如果你要求高的話小腿要開十字~~~

遲d至講,我做埋小小O野夜d返o黎。
反正無泵,不如開隻寶鴨set下先啦,我諗你9成都係開寶鴨,o個單o野成唔成都好,手,腳都係同寶鴨o個set一樣,開o黎玩住先,真係唔成我有o個隻頭丫

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
JasonWilliams
上等兵

UID 4078
精華 0
積分 4
帖子 278
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-28
狀態 離線
好野~~又有好野睇~
請問隻手點樣收埋
小弟果隻仲未諗到點收

頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線

QUOTE:
其實唔使自己搭,用寶鴨對腳就ok,不過我上次未乞到,心急起上o黎先自己整。
龍哥上次話個背包唔o岩比例,今次我會張對尾翼跟老長個shape補返再加大少少,因為呢隻個size比老長還大,到時幫下眼丫

今次一望埋去覺得好順眼好過之前好多,其實上次已經好好,但係對"翼仔"同背包唔match,其實半變形狀態好蝦人整,上下半身好難平衡得好睇,我自己覺得你哩隻平衡得好好,一個字- "正"

頂部
jamesdean0083
上校
My name is dean,.... 狗癲

UID 11523
精華 0
積分 23
帖子 4348
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-8
來自 所羅門ソ惡夢
狀態 離線

好靚呀

乜都有玩既新手癲狗一名
頂部
rarityraider
壹等兵

UID 1322
精華 0
積分 2
帖子 128
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-21
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2007-2-1 06:03 PM 發表

師傅,好耐冇見你呀,你老人家身體好嘛,真係好掛住你..........d正菜呀

老鬼,
好耐冇見 我身體都ok 托賴...
我都好掛住你.....同埋小鬼(你個寶貝仔)

第 ? 中"塞"毒人士: RR@VF-1
頂部
壹等兵

UID 1322
精華 0
積分 2
帖子 128
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線
momo老兄,
你隻野真係好正
我有少少意見: 就係覺得對腳(腳掌部分)有少少窄...可能你有你既原因(要變型)所以要造成咁

***我公司聽日Annual Dinner, 我地已經一年無見了

頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-2-1 09:26 PM 發表

O華,你答o甘長梗係開始手痕諗住開波陪我
係,可變對小腿問題不少,前,後,內則都差唔多係平面,唔夠曲線,只係少少圓角。
外則就好小小,比較”扑”。但又未至於係方柱,似瑞士多用刀就真。非常肉

要攪的話,前同後可以補”扑”小小,但內則補”扑”就要刻過晒d線,都幾慘。
所以我都係偷懶唔攪佢。~~~懶丫麻

另外,你會發覺佢小腿近膝蓋位係突然斜入,呢個位好怪記。

至於大腿,其實係可以修小小令佢覺得無o甘直/方,但我未confirm 長度,confirm後銼銼左右後三面就得,不過~~~~有忍休,遲d秘密講你知。

對臂我都係覺得細~~如果唔keep變型,我都係prefer換battroid臂好d。閒返唔使刻同修型夠好啦。

奉勸如果你齋set gerwalk form都係唔好攪可變呢隻,寶鴨小d頭痕。
但寶鴨亦有地方幾煩,如果你要求高的話小腿要開十字~~~

遲d至講,我做埋小小O野夜d返o黎。
反正無泵,不如開隻寶鴨set下先啦,我諗你9成都係開寶鴨,o個單o野成唔成都好,手,腳都係同寶鴨o個set一樣,開o黎玩住先,真係唔成我有o個隻頭丫

你典知架!??
大法師果然係大法師,吾係浪得虛名,好明顯係用左「天眼通」,睇緊我開盒剪件...
而家暫時假組起個身 & 機頭...第一個感覺係機身好平,成塊板咁...有 d 想改改佢...但都係諗下...夾埋 d 手手腳先再睇

LHPP . VCR .兔
頂部
實Q (!@#$%^&*())
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-2-2 12:07 AM 發表

你典知架!??
大法師果然係大法師,吾係浪得虛名,好明顯係用左「天眼通」,睇緊我開盒剪件...
而家暫時假組起個身 & 機頭...第一個感覺係機身好平,成塊板咁...有 d 想改改佢...但都係諗下...夾埋 d 手手腳先再睇

開咗邊隻?

頂部
skwong
少校
偶像 - 伊世谷大士

大毒梟勳章  
UID 1456
精華 2
積分 19
帖子 2638
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2004-3-30
來自 二丁目
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2007-2-1 04:53 PM 發表
膠板神復出啦我想睇Z巾呀

X10000

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 實Q 於 2007-2-2 12:26 AM 發表

開鷖銊?

得到大法師既指點,開左1A寶貝鴨...初步諗住效法大法師(即係照抄)整做GERWALK

頂部
撕歪撕 (退役車手 代客泊車)
上尉

UID 2058
精華 11
積分 51
帖子 1704
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2003-6-17
來自 狗民籠
狀態 離線
我唔識得菜既野都覺得好靚仔

日砌夜砌
卡士奴隸

http://hk.myblog.yahoo.com/cyc0079/
頂部
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-2-2 01:28 AM 發表

得到大法師既指點,開左1A寶貝鴨...初步諗住效法大法師(即係照抄)整做GERWALK

我又開

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-2-2 12:07 AM 發表

你典知架!??

我無天眼通
你自己話我知手痕丫o麻,甘o米估到你會開。

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-2-2 01:28 AM 發表

即係照抄em31:

我唔信,你一定會攪得更大鑊

反正你開左隻鴨,你睇睇小腿丫,其實係左右兩面完全一樣,同埋近膝蓋位,如果加nail的話,係無乜位比你鑽窿

我明你講機新平個問題(實際係又平又無野睇),你覺唔覺個新同頭都闊左,in case,如果真係用我個窄d既頭,或許要改宅機身。

係唔係好好玩呢

仲有,我終於明你講可變個頭無左o個個凹位,你係唔係講倉底少少內弧?其實係可以自己整弧架,因可變個頭根本係無底,要自己用膠片封返,我封o個陣醒唔起無順手偷凹埋~~~

頂部
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-2-2 01:44 AM 發表

我無天眼通

反正你開左隻鴨,你睇睇小腿丫,其實係左右兩面完全一樣,同埋近膝蓋位,如果加nail的話,係無乜位比你鑽窿

我明你講機新平個問題(實際係又平又無野睇),你覺唔覺個新同頭都闊左,in case,如果真係用我個窄d既頭,或許要改宅機身。
係唔係好好玩呢

仲有,我終於明你講可變個頭無左o個個凹位,你係唔係講倉底少少內弧?其實係可以自己整弧架,因可變個頭根本係無底,要自己用膠片封返,我封o個陣醒唔起無順手偷凹埋~~~

其實身冇濶,頭都冇濶咗, 係你睇得新版設定多姐, 睇多幾次TV版你就會覺得OK架啦!

頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rarityraider 於 2007-2-1 11:12 PM 發表
momo老兄,
你隻野真係好正
我有少少意見: 就係覺得對腳(腳掌部分)有少少窄...可能你有你既原因(要變型)所以要造成咁

***我公司聽日Annual Dinner, 我地已經一年無見了

比師傅你發現左添。
其實我無保留腳板可變o既function ,而加已經太大,無可能縮得入小腿。
而家望落比較窄,其實係我選左一個唔知正確與否既決定,就係抄寶鴨對腳,即係外面係窄,而入面係闊,即係section係成梯型而非方型。
選擇梯型section,係可以另腳掌有較大旋轉度(雖然而加都唔係轉得好多),呢一樣,我諗要畫個圖先可解釋清楚

頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 實Q 於 2007-2-2 01:41 AM 發表

我又開

自己開窿~~~

衰鬼你做乜學埋我d衰o野,自己唔開post去人地到post

頂部
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-2-2 02:00 AM 發表

自己開窿~~~

衰鬼你做乜學埋我d衰o野,自己唔開post去人地到post

吹咩!鬼鼠砌菜嘛! E期D狗氣大强, 菜要係地下開工靜靜起貨

頂部
matleung
中將
o吾識

UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-2-2 01:44 AM 發表
我無天眼通

係唔係好好玩呢

QUOTE:
原帖由 實Q 於 2007-2-2 01:52 AM 發表
其實身冇,頭都冇, 係你睇得新版設定多姐, 睇多幾次TV版你就會覺得OK架啦!

QUOTE:
原帖由 實Q 於 2007-2-2 02:04 AM 發表
吹咩!鬼鼠砌菜嘛! E期D狗氣大L, 菜要係地下開工靜靜起貨

大法師咪爆...o殊!!
我又黎「鬼鼠砌菜」!!

下面講下我自己既見解,大家幫幫手參詳下

成隻機既比例,其實比起有井1/100既gerwalk都要好,但仍然係問題多多...

我對菜機既了解,,VF-1既三(四)段變形,其實好難平衡,YAMATO出既玩具已經係出得好好,但我寧願吾理咁多,飛機還飛機,GERWALK還GERWALK,菜人還菜人,否則好難做出完美既造型...

個人喜好係傾向「設定」多於老長版,或者 d TV插圖...但自己又鐘意高荷義之既油畫果種「圓角」既風格,但兩者差異太大,吾可以並存,要二擇其一,或者感覺去判斷...我選擇左後者...自己覺得應該係咁就係咁...

細部修飾做到先整,先講見到有問題既地方...
我第一個感覺係機背太平坦,機頭部份既尖頭造型亦吾夠型仔...玻璃罩因為機頭闊而感覺扁平,但按「大細」黎講,呢幾個部份都吾係好大問題,只要按心目中既線條修番靚,效果應該可以接受得到...最重要應該係機頭,一改好,成隻野既觀感應該好吾同機頭向上「橇」番起,機關鎗果兩粒野要向番後移...

手腳方面,我硬係覺得應該放響舊菜人度會岩 D,不論造型或呎吋(但無真係試過,只係覺得)...小腿既造型我幾鐘意,但為左POSE,要把腳部份改成擺到「八字腳」,換句話說,關節一定要處理過...呢方面我好吾在行,所以難度較大...

而膝蓋 + 大脾方面,無計,點都要諗計執靚佢,長度OK,但幼左少少,但如果加闊,就連小腿都要改...所以膝蓋位及關節都要仔細度一度,用乜野方法可以處理好...我諗老長菜人既膝關節既處理方面可以用黎參考...

手臂方面...膊頭可以加番大小小,上臂要改關節及加 DETAIL,要令到前臂可以屈多 D,而前臂手腕位置個樣好怪,又吾岩設定,要改到似老長菜人咁先得...

暫時我睇到既係咁多,大家有乜意見可以講黎聽下

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
壹等兵

UID 1322
精華 0
積分 2
帖子 128
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-2-2 01:56 AM 發表

比師傅你發現左添。
其實我無保留腳板可變o既function ,而加已經太大,無可能縮得入小腿。
而家望落比較窄,其實係我選左一個唔知正確與否既決定,就係抄寶鴨對腳,即係外面係窄,而入面係闊,即係section係成梯型而非方型。
選擇梯型section,係可以另腳掌有較大旋轉度(雖然而加都唔係轉得好多),呢一樣,我諗要畫個圖先可解釋清楚

I understand what do you mean, no need to 畫圖解釋清楚...
Have graphic sense ga ma~~

頂部
上校
一条龜

大毒梟勳章  
UID 7889
精華 4
積分 12
帖子 4887
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 matleung 於 2007-2-2 03:14 AM 發表

大法師咪爆...o殊!!
我又黎「鬼鼠砌菜」!!

下面講下我自己既見解,大家幫幫手參詳下

成隻機既比例,其實比起有井1/100既gerwalk都要好,但仍然係問題多多...

我對菜機既了解,,VF-1既三(四)段變形,其實好難平衡,YAMATO出既玩具已經係出得好好,但我寧願吾理咁多,飛機還飛機,GERWALK還GERWALK,菜人還菜人,否則好難做出完美既造型...

個人喜好係傾向「設定」多於老長版,或者 d TV插圖...但自己又鐘意高荷義之既油畫果種「圓角」既風格,但兩者差異太大,吾可以並存,要二擇其一,或者感覺去判斷...我選擇左後者...自己覺得應該係咁就係咁...

細部修飾做到先整,先講見到有問題既地方...
我第一個感覺係機背太平坦,機頭部份既尖頭造型亦吾夠型仔...玻璃罩因為機頭闊而感覺扁平,但按「大細」黎講,呢幾個部份都吾係好大問題,只要按心目中既線條修番靚,效果應該可以接受得到...最重要應該係機頭,一改好,成隻野既觀感應該好吾同機頭向上「橇」番起,機關鎗果兩粒野要向番後移...

手腳方面,我硬係覺得應該放響舊菜人度會岩 D,不論造型或呎吋(但無真係試過,只係覺得)...小腿既造型我幾鐘意,但為左POSE,要把腳部份改成擺到「八字腳」,換句話說,關節一定要處理過...呢方面我好吾在行,所以難度較大...

而膝蓋 + 大脾方面,無計,點都要諗計執靚佢,長度OK,但幼左少少,但如果加闊,就連小腿都要改...所以膝蓋位及關節都要仔細度一度,用乜野方法可以處理好...我諗老長菜人既膝關節既處理方面可以用黎參考...

手臂方面...膊頭可以加番大小小,上臂要改關節及加 DETAIL,要令到前臂可以屈多 D,而前臂手腕位置個樣好怪,又吾岩設定,要改到似老長菜人咁先得...

暫時我睇到既係咁多,大家有乜意見可以講黎聽下

我個人覺得個機头改改個形, 腳改可八字, 對手改小小就ok

頂部