回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 龍千影作品∼給她的禮物 P.8 148樓更新
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-14
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-9-19 08:45 PM 發表

Thanks for your tutorial on Chinese Typing.

I see....因為佢外表有太濃烈二次世界大戰日軍的影子, 而中學時代又看過德軍在集中營虐待/對待俘虜的紀錄片 (有部份還要是噁心的彩色片段) 及黑白的日軍侵華片段, 所以很抗拒和當年日軍有直接聯想的人和物.

Tamama ??!! 哈哈...個名咁似土話粗口???

他媽媽

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1d20 於 2007-9-19 11:19 PM 發表

簡接地美化日軍??

見人見智

QUOTE:
原帖由 1d20 於 2007-9-19 11:13 PM 發表

唔駛客氣
呢個之前都俾人批評過,話套野鼓吹軍國主義,理由包括:Keroro小隊侵略地球既背景設定,實際上係暗示日本侵略亞洲;Keroro既帽子二次大戰時日本皇軍既軍帽;主題曲之中曾經出現作為軍國主義象徵既太陽旗等等。
唔只以上既事,仲俾基督教話呢套野鼓吹同性戀,理由係Tamama對Keroro的傾慕
但係……只係動漫一套,不用太過敏感吧

Tamama,讀音「ta(低聲)媽麻」,所以其實唔似粗口

真正男人的浪漫

小弟Facebook專頁https://www.facebook.com/Dragon1000model
頂部
1d20 (TonG)
少將

UID 6273
精華 0
積分 6
帖子 14562
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-19 11:25 PM 發表
見人見智

由篡改教科書,到出動漫黎美化日軍……
如果係既話…都有點兒甚麼喎

即係你果個假既,冒牌貨
冒牌男人的浪漫

Gunpla不是自己砌的,就不是Gunpla builders,更不配有模魂
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1d20 於 2007-9-19 11:28 PM 發表

由篡改教科書,到出動漫黎美化日軍……
如果係既話…都有點兒甚麼喎

即係你果個假既,冒牌貨
冒牌男人的浪漫

好痛

我果個都係真既

各自表率姐

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-22
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 1d20 於 2007-9-19 08:26 PM 發表

衷=速成碼yv
千影既Tamama係出自日本嘅一部喜劇漫畫及動畫作品:Keroro軍曹
Keroro軍曹以其對日本各大經典動漫作品的戲仿而聞名,包括《千面女郎》、《網球甜心》、《七龍珠》等眾多的著名作品。
Tamama只係其中既一個角色,第一眼畀人一種好得意嘅感覺,所以好多女仔幾鐘意佢
(PS:據說Tamama係男仔黎的)

hum...i see...我真的很難接受美化當年日軍的行為..

但龍仔的心意是仍舊要鼓勵的!!

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-19 11:18 PM 發表

嚇死me
仲以圍話me
asd兄說得對,佢頂帽的確係來至二次大戰既日軍

叫 KS 可以了...
我唔敢話您, 免影響您免費同我做 12 件精選 1/144 的心情...對我沒有好處..

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-9-20 12:25 AM 發表

叫 KS 可以了...
我唔敢話您, 免影響您免費同我做 12 件精選 1/144 的心情...對我沒有好處..

我可以......

ks兄幾時砌番隻MG

頂部
soogle
二等兵

UID 15555
精華 0
積分 0
帖子 70
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-12
狀態 離線
我见到只手,好似女仔,唔怪之得甘“巧手”啦∼
靓啊∼

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-20 01:42 AM 發表

我可以......

ks兄幾耐冇砌過高達

喂喂..龍少, 唔好再用個 "4" 字啦...今日又嚇了一陣子了...thank you 您先啦...最多您退休前做夠十部比您走啦...okay?

>>ks兄幾耐冇砌過高達...
可能有六年了, 但一直 keep 住買....前幾個月曾經在 store room 找回一隻 MS08 flying GOUF, 當年上了灰 (當時初初學上灰) 而一直丟空了 ...不過當時卻發現了不幸的事, 所以最近又放回入倉...

老實說, 有朋友在那時又送了 60多副 hguc (全部 "park" 左) 給我, 不過真的沒有心情去打理了, 只放在 store room..當時又剛好在這個 group 和其他 newsgroups 見到很多好模型 (包括您和 ako  sir的舊化 是我喜愛的 style) , 剛有點熱血又要冷下來..

但我願意的, 家人始終是最重要, 何況我還希望多點時間照顧家人...

上次您們在 kwai fung 是有聚會吧?! 可惜我一直沒有毅力, 也缺少了不少機緣..

所以您呢, 要好好珍惜您那位女孩子和家人呀....有時間砌模型, 對我來說已是 luxury thing.

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-20 01:42 AM 發表

我可以......

ks兄幾時砌番隻MG

(1) 您教我 set 枝 badger 150 如何可以噴好幼 (如 0.2mm 粗??)既線先啦..
(2) 我個 pump 好似輸出氣壓都不是太大, 不知有沒有問題?!
(3) 現在住的地方沒有安裝抽氣箱, 不想影響家人健康.

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

我可以......

ks兄幾時砌番隻MG

隻愛美號算是最近期的成品了...也有五 六年吧??!!! 一直想為她穿一個洞比隻 G3 把劍插入, 不過一直擱置...隻 DOM 也只是去了加了 lens...也是一直擱置了

或者下面張床才是最近完成的...呵呵....是給一部首辦件的..(啊, 即是我用的 image 那個 Mizuho)

http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... 2402&highlight=

所以要您教做模型了.

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2007-9-20 10:13 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-19 07:01 PM 發表

你又咁早收工

我返工都可以上網架LA...

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2007-9-20 10:28 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 000-3901-0 於 2007-9-20 10:26 AM 發表

返工可以上網係好d

如果返工得行到可以整模型重好~

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 soogle 於 2007-9-20 01:56 AM 發表
我见到只手,好似女仔,唔怪之得甘“巧手”啦∼
靓啊∼

謝謝你支持

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-9-20 02:10 AM 發表

喂喂..龍少, 唔好再用個 "4" 字啦...今日又嚇了一陣子了...thank you 您先啦...最多您退休前做夠十部比您走啦...okay?

>>ks兄幾耐冇砌過高達...
可能有六年了, 但一直 keep 住買....前幾個月曾經在 store room 找回一隻 MS08 flying GOUF, 當年上了灰 (當時初初學上灰) 而一直丟空了 ...不過當時卻發現了不幸的事, 所以最近又放回入倉...

老實說, 有朋友在那時又送了 60多副 hguc (全部 "park" 左) 給我, 不過真的沒有心情去打理了, 只放在 store room..當時又剛好在這個 group 和其他 newsgroups 見到很多好模型 (包括您和 ako  sir的舊化 是我喜愛的 style) , 剛有點熱血又要冷下來..

但我願意的, 家人始終是最重要, 何況我還希望多點時間照顧家人...

上次您們在 kwai fung 是有聚會吧?! 可惜我一直沒有毅力, 也缺少了不少機緣..

所以您呢, 要好好珍惜您那位女孩子和家人呀....有時間砌模型, 對我來說已是 luxury thing.

60幾盒

你唔要記住黎搵我

我當然會好好好珍我面前的所有東西

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-9-20 02:15 AM 發表

(1) 您教我 set 枝 badger 150 如何可以噴好幼 (如 0.2mm 粗??)既線先啦..
(2) 我個 pump 好似輸出氣壓都不是太大, 不知有沒有問題?!
(3) 現在住的地方沒有安裝抽氣箱, 不想影響家人健康.

第3點最致命呢

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-20 06:49 PM 發表

謝謝你支持

60幾盒

你唔要記住黎搵我

我當然會好好好珍我面前的所有東西

>>你唔要記住黎搵我
無問題, 您諗住比幾多隻精雕成品交換? 我建議 70隻...

第3點最致命呢

反而呢樣唔頭痛, 有錢有時間有心機一定無問題, 反而真的對枝 air brush 的 setting 一直也有問題...距離遠少少, 就不能噴出幼線.

其實大壓力的 air pressure 和低壓 air pressure 可用在什麼地方?
如噴 car model 底灰, 應用的 air pressure 是多少?
噴 car model 面漆, 又應用 什麼的 air pressure?
噴 光油又如何?

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-9-20 08:46 PM 發表

反而呢樣唔頭痛, 有錢有時間有心機一定無問題, 反而真的對枝 air brush 的 setting 一直也有問題...距離遠少少, 就不能噴出幼線.

其實大壓力的 air pressure 和低壓 air pressure 可用在什麼地方?
如噴 car model 底灰, 應用的 air pressure 是多少?
噴 car model 面漆, 又應用 什麼的 air pressure?
噴 光油又如何?

如果要噴底灰,我覺得應該要用大d既氣壓反之,支噴筆會塞

面漆和光油方面就答你唔到因為我唔係噴車的.....

如果用噴高達既角度看,當然用較細的氣壓好

第一,可以噴得更細緻

第二,盡量避免左有『積油』既問題

第三,可以噴出陰影和高光等效果

頂部
leeks_asd
軍曹

UID 12640
精華 0
積分 3
帖子 330
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-21 07:30 AM 發表
如果要噴底灰,我覺得應該要用大d既氣壓反之,支噴筆會塞
面漆和光油方面就答你唔到因為我唔係噴車的.....
如果用噴高達既角度看,當然用較細的氣壓好
第一,可以噴得更細緻
第二,盡量避免左有『積油』既問題
第三,可以噴出陰影和高光等效果

> 用大d既氣壓
即是幾多 bar?

>用較細的氣壓好
即是幾多 bar?

頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 leeks_asd 於 2007-9-22 01:14 AM 發表

> 用大d既氣壓
即是幾多 bar?

>用較細的氣壓好
即是幾多 bar?

最大的我通常用1個bar至1.5個bar

較細的便會用0.5至0.7個bar不等

視付個泵既出氣量

頂部
Sck_2006
少校

UID 12481
精華 0
積分 1
帖子 2162
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-18
來自 香港某一撻地方
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 龍千影 於 2007-9-16 06:16 PM 發表

心照啦

了解

好屈機

買左啦!!!宜家想消埋夾口啊...$19.9

要繼續參加電擊比賽
最心痛是 愛是太遲
兩心傾訴 不可等某個日子
頂部
龍千影
中將
卡B灘LO

UID 4649
精華 2
積分 30
帖子 18190
成品數目 30 件
閱讀權限 10
來自 漫遊者
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Sck_2006 於 2007-9-22 03:45 PM 發表

買左啦!!!宜家想消埋夾口啊...$19.9

係唔係在T-hobby度買

我就貴啦$30

頂部