回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 所羅門的惡夢∼ 名將 GATO 的 Gelgoogmarine 改(9/26 Finish!)
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-27
狀態 離線
所羅門的惡夢∼ 名將 GATO 的 Gelgoogmarine 改(9/26 Finish!)

各位師兄弟,

小弟將把 GATO 的 1/100 Gelgoog 改為 Gelgoogmarine。這次將會以1/144做版圖。

Gelgoogmarine 是在一年戰爭結束前所完成的,所以我覺得GATO用到的機會非常大! 無論如何,各位師兄弟覺得好嗎?  我聽完各位意見明天就發照片。

QF

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
somnus
壹等兵

UID 4969
精華 0
積分 2
帖子 165
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-25
來自 馬 鞍 山
狀態 離線
非常希望師兄製作gato用機!!
自上次gouf flight type後一直期待師兄的作品

另外
0079時gato的gelgoog受損後
他有打算登上 Dom Tropen的
師兄會考慮製作其專用機嗎?

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
somnus 兄,

嗯 DOM TROPEN 是大工程,目還沒有這個打算。我也是一直希望B記趕快出 呵呵。  最重要是要各位師兄弟盯著小弟,快快把 GELGOOG MARINE 完成

QF

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
gimp
曹長

UID 15218
精華 0
積分 4
帖子 470
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
來自 Amsterdam
狀態 離線

Brother Quietfart seems like to make modification every time.

Would you use Blue as the main color as I hate the blue color on Gato, not as sharp as Red Comet or Blue Wolf or even TriStar. Make a Sniper rifle for Gato?

頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 somnus 於 2007-9-11 12:10 PM 發表
非常希望師兄製作gato用機!!
自上次gouf flight type後一直期待師兄的作品

另外
0079時gato的gelgoog受損後
他有打算登上 Dom Tropen的
師兄會考慮製作其專用機嗎?

俾師兄參考下 (由小說唻既資料)
賈圖意圖登上既呢架係達拉斯既專用大魔
根據小說既解說
係一部全新 (無戰損) 既大魔 (因為艦隊司命唔需要上陣, 只係for 儀式用)

不如師兄搞個 0083 既自護系列啦

砌模型係為左快樂同滿足感 jei ∼
有時唔洗咁執著既
弊∼開始踏入買多過砌既階段...
頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gimp 於 2007-9-11 01:16 PM 發表

Brother Quietfart seems like to make modification every time.

Would you use Blue as the main color as I hate the blue color on Gato, not as sharp as Red Comet or Blue Wolf or even TriStar. Make a Sniper rifle for Gato?

Brother Gimp,

小弟也是不太喜歡藍色和綠色,但是為了忠於原味,也只有硬著頭皮上 呵呵。 我反而喜歡灰跟綠色

他的槍我會改的跟MG Version 一樣 像美國M4 一樣。

守護天使兄:

如果我有做Dom Tropen, 我會拿來配我1/144的 XAMEL.

QF

QF

我的模型網誌  

頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Quietfart 於 2007-9-11 02:31 PM 發表

Brother Gimp,

小弟也是不太喜歡藍色和綠色,但是為了忠於原味,也只有硬著頭皮上 呵呵。 我反而喜歡灰跟綠色

他的槍我會改的跟MG Version 一樣 像美國M4 一樣。

守護天使兄:

如果我有做Dom Tropen, 我會拿來配我1/144的 XAMEL.

QF

QF

嘩...鬼子...而家好難搵...
1/144 砌出唻咪好大隻...正呀
睇唻 Quietfart 兄會搞「杜靈頓基地強襲部隊」
等睇好野

有時唔洗咁執著既
頂部
somnus
壹等兵

UID 4969
精華 0
積分 2
帖子 165
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 馬 鞍 山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 守護天使 於 2007-9-11 02:07 PM 發表

俾師兄參考下 (由小說唻既資料)
賈圖意圖登上既呢架係達拉斯既專用大魔
根據小說既解說
係一部全新 (無戰損) 既大魔 (因為艦隊司命唔需要上陣, 只係for 儀式用)

不如師兄搞個 0083 既自護系列啦

我冇睇小說
以為佢係事但上一架量產型的
家陣又學到野了, 謝謝~

0083咁多機, 會整死人的XD
GATO專用的我就齊(MG的F2, RICK DOM, GELGOOG, GP02A)
但小弟三腳貓功夫, 又未開始, 算啦XDDD
反而期待樓主出手啊

頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 somnus 於 2007-9-11 02:55 PM 發表

我冇睇小說
以為佢係事但上一架量產型的
家陣又學到野了, 謝謝~

0083咁多機, 會整死人的XD
GATO專用的我就齊(MG的F2, RICK DOM, GELGOOG, GP02A)
但小弟三腳貓功夫, 又未開始, 算啦XDDD
反而期待樓主出手啊

唔洗謝...
講多少少
話說當時賈圖駕格魯古古要大修
賈圖問整備員有冇可以出戰既ms
整備員答佢已經下左撤退令, 禁止任何ms 離艦
根住就俾佢發現到機庫深處有一部全新 (裝甲發亮)既 rick dom (印象中無交代係I / II)
咁佢就直飛埋去
呢個時候大首領就同佢講左果段說話...

突然諗起如果辛康納利做達拉斯都幾似...

有時唔洗咁執著既
頂部
somnus
壹等兵

UID 4969
精華 0
積分 2
帖子 165
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 馬 鞍 山
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 守護天使 於 2007-9-11 03:26 PM 發表

唔洗謝...
講多少少
話說當時賈圖駕格魯古古要大修
賈圖問整備員有冇可以出戰既ms
整備員答佢已經下左撤退令, 禁止任何ms 離艦
根住就俾佢發現到機庫深處有一部全新 (裝甲發亮)既 rick dom (印象中無交代係I / II)
咁佢就直飛埋去
呢個時候大首領就同佢講左果段說話...

突然諗起如果辛康納利做達拉斯都幾似...

原來是這樣....
就係奇怪緊0079就算到尾期都係未有Dom Tropen的...
睇個駕駛倉又唔係Dom
都唔記得左有Rick Dom II (係II啦, I個倉門唔係凸的(如我的圖正確), 12月都出產了)
呢D內容係咪淨係得小說有講?

辛康納利XDDDD
但GATO個樣好難有人扮到喎XD
搵返大塚明夫?

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
各位師兄弟,

今天先把盾牌做好,再來就是他槍。

多謝各位師兄弟鼓勵∼

QF

我的模型網誌  

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Another Update before work.  I modify the gun with DML's weapon to look like MG Gato's Gun.

QF

我的模型網誌  

頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 somnus 於 2007-9-11 06:23 PM 發表

原來是這樣....
就係奇怪緊0079就算到尾期都係未有Dom Tropen的...
睇個駕駛倉又唔係Dom
都唔記得左有Rick Dom II (係II啦, I個倉門唔係凸的(如我的圖正確), 12月都出產了)
呢D內容係咪淨係得小說有講?

辛康納利XDDDD
但GATO個樣好難有人扮到喎XD
搵返大塚明夫?

係小說先有補完
師兄買返套睇啦
保證你會覺得正過睇動畫 (尤其係哥奧同賈圖既最後對決...每次都要一口氣睇完呢段)

QF兄
用渣古個釘盾好似細左d (其實我未用實物對比過)
會唔會加大少少個盾

有時唔洗咁執著既
頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線
各位師兄弟,

這是今天的進度

頭加長裝管,腦子後的扇子加大,把前胸加厚,肩膀改成Gelgoogmarine

QF

我的模型網誌  

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
QF兄
用渣古個釘盾好似細左d (其實我未用實物對比過)
會唔會加大少少個盾

守護天使兄,

我已經做好大盾啦∼ 哈哈哈

不過既然是Gelgoog Marine, 釘盾用來比較名正言順

QF

我的模型網誌  

頂部
ck323
中校
長期爛尾 ><

UID 4476
精華 0
積分 22
帖子 3172
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-10
狀態 離線
QF兄期待大作

頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Quietfart 於 2007-9-12 05:48 PM 發表

守護天使兄,

我已經做好大盾啦∼ 哈哈哈

不過既然是Gelgoog Marine, 釘盾用來比較名正言順

QF

咁又係
個釘盾係marine既標誌

有時唔洗咁執著既
頂部
somnus
壹等兵

UID 4969
精華 0
積分 2
帖子 165
成品數目 2 件
閱讀權限 10
來自 馬 鞍 山
狀態 離線
守護天使: 好, 等我快d搵黎睇下先, 有好野唔可以miss左的!!

QF: 釘盾精密度十分高, 亦同意你所說"Marine+釘盾"很佩襯
       身體的改造甚有睇頭 !!
       期待其他部份, 努力

頂部
守護天使
曹長

UID 17133
精華 0
積分 2
帖子 428
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 somnus 於 2007-9-12 06:32 PM 發表
守護天使: 好, 等我快d搵黎睇下先, 有好野唔可以miss左的!!

QF: 釘盾精密度十分高, 亦同意你所說"Marine+釘盾"很佩襯
       身體的改造甚有睇頭 !!
       期待其他部份, 努力

s gundam 既小說都係好野唻架
放下毒先

有時唔洗咁執著既
頂部
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線