回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 新新學砌電單車(夏老威花)~~起貨啦~~~
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
新新學砌電單車(夏老威花)~~起貨啦~~~

UNICORN岩岩起貨,部Jaguar等緊光油乾,開多樣野玩下先
第一部老電,又係乜都唔識 ,有咩要注意呢????
[attach]219457[/attach]
[attach]219458[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
終於都有update啦,原來真係幾難ga喎~~
D件細細隻,好多地方都落唔到手磨,以為攪掂,噴完灰CHECK件又唔得,來回幾次~~~
呢件我來回左4次
[attach]222116[/attach]
[attach]222117[/attach]
噴灰~~~~
[attach]222118[/attach]
[attach]222119[/attach]
上底色~~~
[attach]222120[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
有D問題:
呢兩隻同噴灰有咩分別,
我問旺角"偉利",佢話BASE WHITE係底油,係"油"唔係"灰"填唔到D坑,~~~底油喎
右手邊呢隻佢話係開稀左既"畢地",係"茶"上去~~~但係我O係英明買O個時佢話係噴灰黎喎,同BASE WHITE差唔多喎~~~
邊樣先真呢?????
[attach]222121[/attach]

岩岩上埋主色~~~
[attach]222122[/attach]
[attach]222123[/attach]
[attach]222124[/attach]
[attach]222125[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-26 06:38 PM 發表

買埋前差先喇~~~~

BTW
呢張DECAL銀色部份係CHROME的噴光油時要特別小心!!

如果我用水貼保護支野"茶"下先會唔會好D???

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
有d post, d師兄上紅色要噴好多野o個喎~~
1200灰>base white>底色 >主色>光油(少許)>水貼>光油(大量),拋光,捽wax.

有冇咩程序多餘ga???

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-8-4 06:24 PM 發表

1200 Surfacer -> Check Defect and smooth the surface, ok

Base White -> As Base Color, OK

底色 -> What is that ? Why after Base White again ?

主色>光油(少許)>水貼>光油(大量),拋光,捽w ...

見有post話噴紅色唔好用白色底喎~~~話唔夠鮮色喎~~~
我咪有樣學樣用左橙色底

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
岩岩masking完噴黑色,黑色好似厚左少少,我未等乾晒再噴光油保護,
又未等乾晒就"mit"走膠紙,點知有d唔妥~~~~~
[attach]222538[/attach]
[attach]222539[/attach]
有d黑色滲左入膠紙,有冇辦法執執佢呢??磨走佢??面頭上多層??
[attach]222540[/attach]
[attach]222541[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
通常大家會等幾耐先上水貼ga??
我見有人話會等兩日先上,上完水貼又等兩日先上光油,
當然又係o個句"視情況而定",但係都想問,"通常"幾耐左右???

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
無啦啦有假放  加快進度
fairling既水貼竟然可以一日攪晒
自己俾分就有8分滿意啦
俾d衰既件大家睇下先

第一次貼CF,以為自己可以一張過,D疊口勁多~~~~
[attach]223270[/attach]
[attach]223271[/attach]

呢張就最火,攪左半個鐘有多,轉十幾個灣,經驗又唔夠,以為大大張最易攪,點知"痴"左又起,
仲幾次添 攪左4個字,仲摺鬼埋一舊,差D就爛晒,最後唔敢再起,好彩只有少少摺位JA,唔理當起貨.
再起真係驚自己救唔返
[attach]223272[/attach]
[attach]223273[/attach]

呢兩個位駁唔到花
[attach]223274[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
成功左既
[attach]223276[/attach]
[attach]223275[/attach]
[attach]223277[/attach]
[attach]223278[/attach]
[attach]223279[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
仲有少少~~~
[attach]223280[/attach]
[attach]223281[/attach]
[attach]223282[/attach]
[attach]223283[/attach]
[attach]223284[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
有D問題,
最少要等幾多日先可以上光油呢???

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 asiaasia 於 2008-8-7 11:09 AM 發表
噴光油前,最好再用SOFTER攪攪 o的decal,decal唔夠貼服的話,上光油時,有機會溶 o左 o的decal

知道
想問下噴mist coat要噴到點先可以噴wet coat??
我6-7年冇攪過咁多水貼既野,o個部車d水貼俾我攪到裂晒,我成部丟左,之後冇攪過

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-7 09:17 AM 發表

好靚仔呀~~~!!!

cf decal係唔係sms?
我琴日都係噴緊cf, 都分享一下喇~
其實唔係第一次貼輪拱位,但自己都係心急....一大張com埋去,結果咪就係成張報癈lor
之後分開三段痴,咁就貼得好好多
加上我用既 ...

我張係crazy modeler既"超細"
想問下你d凹位咁靚係點整ga??
我o個d係"係咁加softer同setter,再死命咁用綿花棒係咁捽係咁捽
有冇d易少少既方法ga????

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
見你d大位同細既螺絲位都推得好靚(仲要咁深都推得入又唔穿o個下好野嘛
其實我覺得我o個張都幾堅韌,勁落softer都唔係好軟,
貼到fairling o個時就開始覺得大位用紙巾好推好多~~

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
s27呢個brand d野邊度有得賣ga???
我係O係星暉買CM水貼GA

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
有師兄話過:電鍍水貼上光油要小心d
唔小心既話~~係唔係會變左以下咁
[attach]224937[/attach]
[attach]224938[/attach]
[attach]224939[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
仲有d上左光油既~~
加埋應該都有11-12浸~~
大家認為要上多幾多浸先可以磨呢??
細佬經驗真係唔多夠~~請師兄幫下手
[attach]224940[/attach]
[attach]224941[/attach]
[attach]224942[/attach]
[attach]224943[/attach]
玻璃件上左兩浸ja
[attach]224944[/attach]

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2
狀態 離線
完來呢d就叫做"炒左"~~學到新野 而家遠睇當係銀粉囉(阿Q下自己先)
我用左gx100,而家應該噴左超過半支(晒左我估1/3左右~~因為大遠噴)
而家我搵到自己噴野既手法啦,應該可以慳油d
自己扒文,又有師兄教~~有人15-16層,有人過20層,我覺得係好睇噴法(有師兄都咁講)
所以想借下其他師兄既眼力睇下
我估我下隻或者下下隻就唔駛問呢D問題啦

頂部
johnnykut
中尉

UID 30130
精華 0
積分 7
帖子 714
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-2