回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 電路問題
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線
電路問題

電路問題

唔該咁多位師兄,我有一個電動音樂盒零件(摩打),可以用一粒2A電推動
如果我想加多一粒LED再駁USB俾電有無問題?
需唔需要加電阻?唔加會唔會燒?

Thanks so much

查看積分策略說明
附件
2016-10-9 09:50 PM

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-10-10 01:42 AM 發表
電池 1.2V

USB 5V

直駁的話 粒LED好大機會會燒...

而個摩打, 如果原本係行1.2V, 推去上5V 就會轉得超快. 亦會快壞.
更重要係, 轉得太快, 個音樂盒既拍子就會完全"錯"晒.  

為左就返音樂盒既拍子, ...

咁如果駁個1.2V嘅電池盒得唔得?定係兩粒1.2V嘅電池盒?夠唔夠力推摩打同LED?
唔該哂鬼兄

*我唔係咁熟悉電路

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-10-10 05:27 AM 發表
我會意個為摩打係唔係真係行 1.2 / 1.5v 先. 係既就煩d.

1.2v 係唔夠volt 推粒 led 既... 我當唔係d 藍光led 先啦. 其他色既, 行3v 左右.
變左為左粒 led, 就要係駁摩打果邊加電路/電阻了.

知道個摩打 ...

咁係摩打個邊加電阻要加幾多?(我試過用一粒2A電去行個摩打,首歌係正常拍子)
我用普通白光LED

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-10-10 03:46 PM 發表

白led 3.4v 來... 一粒AA只有1.2/1.5v. 唔著的.

ok.. 依家有一個摩打, 當行1.5v啦. 一粒白led, 行3.4v... 即係最少既voltage 都要有3.4...

即係最少要3粒AA >> 3.6~4.5v 咁同最開始同usb 都差唔多了 ...

就咁睇兩樣物件需要同一電源以為好簡單,原來當中有咁多問題(對於我係複雜)
唔該曬鬼兄咁詳細說明

另外,請問voltage regulator , cap中文係咩? 我可以方便去鴨記買材料
唔好意思咁多問題煩到你

Thanks

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-10-10 06:50 PM 發表
正確d 講係 LDO (Low DropOut) regulator "低壓差線性穩壓器".. 你講 LDO 應該明係咩
Cap -- Capacitor 電容... 叫cap 得架啦.

你講埋係 LM1117 果類.. 出幾多volt (1.5v /1.8v/ 3.3v,  5v etc)既. 都會明係 ...

唔該曬,過兩日落鴨記買材料
Thanks

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔好意思鬼兄再問多少少,我買一粒5V LDO(LM1117)出1.5V,正確嗎?
咁cap有無分?應該買邊種cap?

再一次麻煩你,唔該曬
Thanks

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-10-10 10:16 PM 發表

有. 當然有啦. 有分幾多f 同幾多 v, 仲有分dc定ac用.
Cap 既, 10uf 6VDC. 要兩粒. 留意dc用 cap 同 led 一樣, 有分+/-極. 亦同led 一樣, 長腳果條係+極.. 同樣長就要睇上面既marking.

LM1117-1.5 係冇 ...

照我依家嘅問題,想用USB俾電摩打同一粒LED(白光)
咁我應該用邊種cap?

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2016-10-10 11:27 PM 發表

咪講左 10uf 6V DC

就咁10uf 6V 都明架啦.

唔該曬,thanks

頂部
ketamine
上校
心淡, 離場中....

UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝goodfriend兄教導,其實我只係想用最簡單嘅方法去俾電音樂盒同LED
我無讀過電,電呢方面只係識正負極,連之前鬼兄講嘅LDO、CAP係咩都唔識
如果你有咩簡單方法可以教導下小弟,萬分感激

頂部