回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 昨日差少少被人打荷包....
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
昨日差少少被人打荷包....

昨日去了姨媽傢私 買燈, 在check價目/做下比較時,
突然覺得右褲袋被人插左四分一隻手....
起初以為是小朋友, 想一手捉住, 搓上手, 覺覺先知係大人!!!!
我成個人呆左, 望個賊仔一脫手就立即逃走....

好彩我條褲有暗袋, 如果唔係都唔知點算.
諗唔到 姨媽傢私 都可以有賊, 仲要係賣燈最光個度....
都是一句, 大家的錢小心小心

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 本田 於 2013-9-30 09:22 AM 發表
睇個樣似大陸人定香港人呀,師兄?

果時都呆左...唔肯定.
家下打扮In少少的內地人都好似香港人, 好難分.

QUOTE:
原帖由 multi_crab 於 2013-9-30 10:36 AM 發表
當有需要時, 永遠見唔到差人....

成街便衣差人時, 我仲驚.
有時自己還是要小心D

QUOTE:
原帖由 gashapon 於 2013-9-30 10:10 AM 發表
我試過天橋差d比人打苞包(都7-8年前). 好彩自己有打開機, 自己打MGS時都知道要背後攻擊人. 當感覺到有人在後面跟得好貼時已經暗中留意, 佢想"cool"我時我就閃開, 仲用粗口狂媽佢嚇走o左佢. 不過事後回想其實都幾 ...

你都好彩, 大陸外地就無甘好運了.

QUOTE:
原帖由 timng 於 2013-9-30 11:34 AM 發表
我好多年前係桂林搭巴士,比兩個小賊監粗從後打荷包,比我發現,大聲喝佢,兩條友退後到站落車
之後就將銀包放前袋了,雖然會好腫,但安全好多

今次都係我第一次被人打荷包 (差少少被人成功),
沒想到今之聽sales講, 真的有意無意地幫了一把.  條褲新買, 昨日才是第一次著,
呼, 好彩, 好彩

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 atkex 於 2013-9-30 04:31 PM 發表
我就試過大約一個月前,個FD係佐敦某M記疑似俾人睇中左D財物...

佢果時行開左,銀包手機放係枱,我就坐對面

然後有個男人問都無問就坐左落去,不遠處重有個同伴企係門口位

咁我當然同佢講個位有人啦 ...

3310 send 程式?貪食蛇

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2013-10-1 03:23 AM 發表

唔會, 啲大陸仔大陸妹有樣睇. 點扮點著明牌, 一睇就知係大陸人. 著起龍袍都唔似太子 !

唔好講笑了,
平時見果D金利來樣, 黑皮鞋, 衫插褲就好易看得出,  說起話來好似第一次問世, 手上一袋兩袋的就一定知.
但有少少學識 (或者扮), 會入PageOne,Swindon望英文書果d, 有時佢唔開口 (或者開左口) 似星洲人多過大陸. (親身在TST Swindon書局遇過, 聊了半天才知是上海人)
有時候, 賊都有分高低level的.

家下佢地會著columbia, 會著timberland, 好鬼得睇, 反望本地的....有時候覺得....(消音)....  

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
既然有人提起, 我收過兩次‘猜猜我是誰’, 還有一次是菲/印傭問地址. 兩件事迫住我轉電話號碼,
第一次真的來一句"估下我係邊個?". 我有自家獨門的聯絡方式, 所以好快知一定玩野, cut 左佢線.
第二次剛好家中有事, 自己又失業, 人生失意時這時來了一句"估下我係邊個?" 之後又有份工offer, 之後存錢吧拉吧拉...

我真的有一刻動容, 全盤聽左佢話兼動容, 準備好錢去銀行,
不過剛好唔知點解, 去左3間分行, 3 間都都好多人, 入唔到錢.  可能係個賊見事敗, 佢個號碼打極都唔通 (之前得ka, 因為我蠢到去一家打一次)
也算是好彩, 我只是去了遊車河, 最後存回錢 (出奇地回到第一間銀行無人排隊??) , 事件了了結束.
現在回想起, 對方真的好過份. 不過也怪自己太大意, 居然中伏都唔知.

之前有損友同我講警訊好白痴, 我家下反而覺得不時留意下先得.

菲/印傭問地址果次好驚, 佢地扮速遞, 居然有我家電話, 一半名也有一半的住址!!!
在電話裡不停用中英文混雜式問我, 我死口不停反問是什麼包裹, 迫到佢地話扮錯人之後收線.
點單野, 就是之後破左的 "菲/印傭借地址借債"
印以家下DHL/UPS, 我都是事先打上佢地公司confirm 兼按掛排上門時間, 唔會俾佢隨便上門.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 L.EGEND 於 2013-10-3 04:32 PM 發表

唔知係唔係同一個案...
我屋企人當時都在場,同樣拎住部手機,之後關門前佢就見到個女仔比人搶手機,大叫左一聲
佢話,當時咁岩個女仔離個男人近D先中招,如果唔係中招既就會係我屋企人...
所以搭車時 ...

我未見過有人搶手機,
不過我見過有人的手機因為被人撞跌, 跌在落車同月台中間果度.  
個男機主盛怒到不得了, 無奈人又好多, 於是情緒失控甘對著d人爆粗.
我是其中一個被罵的, 不過唔係有份入車的.
有時好心你在車門旁邊, 就唔好掛玩電話了.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2013-10-3 09:24 PM 發表

又唔係咁講, 我覺得係依家啲人越來越無禮貌, 唔讓人落車.
有次搭地鐡到站落車, 出面有個男人企正係門中間等上車, 佢見我落車又唔讓我, 我故意撞開佢落車.
有時行街都係, 條路已經窄, 大 ...

我試被個不斷玩手機的大隻佬撞到膊頭好痛 (如果我有脫"交", 係唔係可以即時告佢傷人?)
太過份了, 星期6家下都唔想出MK, 由MTR去信和可以被人撞10次9次,  個個都係不停玩手機的, d人好無禮貌.
以前無手機時, d人會避/讓. 撞到都有句sorry, 家下真是道德淪亡.

頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線
回復 #34 ketamine 的帖子

撞人而走左去的人, 我所見的, 大多都是80後. 7/5/60後的人撞左人後一定會sorry, 仲會問你有無事.
都是一句, 行街就唔好玩手機,
撞到人覺得無所謂的話, 就小心行路踩shit了 .

頂部