回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] SAZABI地獄!!
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2013-4-14
狀態 離線
SAZABI地獄!!

0係另一塊版都貼左,但好似冇乜人理咁,想多D師兄教路,所以貼呢度啦.

事源係上網見到一部我認為係改得最完美既SAZABI開始.-->網址(http://shunneige.blog.fc2.com/blog-category-7.html)
我比佢呢個版本深深吸引,又見到佢有製作過程咁,雖然唔識日文,
但按圖索引下開展左我依樣壺蘆既SAZABI地獄....

btw,我希望睇呢個post既高手可以多D指點下技術呀各方面,因為真係好難好難整..

首先,我將要切既零件都切開先..

1. 呢幾件件都係用筆刀(界刀)界開既,反覆界損手好多次之後,我都係死死地氣買左$59蝕刻刀(1pack4把),果然係唔同D!!!@0@
其實見到有賣好長好長既,但唔知頭唔知路,最終都係買左短既黎用.
[attach]423997[/attach]
[attach]423998[/attach]
[attach]423999[/attach]

2. 我用膠紙圍住要切既地方,然後用鉛筆畫痕,然後照痕落刀.到最後都係冇辨法切到平衡.(已經好平衡,眼望落唔太覺就算)
[attach]424000[/attach]
[attach]424001[/attach]

第二步SAZABI地獄!

好,切割完之後,就開始造形喇.
造型究竟幾時用AB膠,幾時用原子灰,我都係試試下,

AB膠既好處就真係佢都幾密,但衰在打磨,使用既方便性(唔容易整出特定造型),快乾時間...都比較差...
而原子灰就解決到AB膠既缺點,但佢真係太易碎,打磨果陣係快,但成日漏LONE...

AB膠地方: 頭既角,頸既兩邊領位,腳既波羅蓋位加尖
[attach]424002[/attach]
[attach]424003[/attach]
[attach]424004[/attach]
[attach]424005[/attach]

原子灰: 基本上所有件最尾都要用原子灰補多次.
[attach]424006[/attach]
[attach]424007[/attach]
[attach]424008[/attach]
[attach]424009[/attach]

BTW,我打磨功夫真係好差,我通常都係用砂紙120,300,600,800,1000去磨,但磨極都唔會好似人地磨得咁完美,
例子: http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... page%3D1&page=5
有冇人可以教下我??

第三步SAZABI地獄!
好多謝各位師兄教路,而其實我磨既時候有時可能磨得太大力,所以最後原子灰既地方會一個LONE,一個LONE咁既,
而補完筆地再磨有時都係有LONE,所以最後會冇心機磨...XD

今日既過程就係要為吸塑做準備!!.\/.
就係加!補!品!
[attach]424010[/attach]
[attach]424011[/attach]
[attach]424012[/attach]

加補品之餘,都順手整埋個彈夾~都係切割到死咁滯.
起初諗住用AB膠,點知效果好核突.
之後用膠板自己拼個直角位果六粒野,出到黎又係好核突,又唔岩位又盛.
最後都係死死地買左條L膠算.
[attach]424013[/attach]
[attach]424014[/attach]
[attach]424015[/attach]

仲整埋個標誌~
[local]20[/local]
[local]21[/local]

最後係補長左個燃料缸.
一開始既時候係買左補品,但發現補品size實在太細,而家為左加粗佢,就自己落原子灰,但最後....==
有冇師兄可以教下路, 點樣先可以做到成條燃料缸可以補到同一個粗度...
[local]22[/local]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
SAZABI地獄3!!

WOW!!懇求各位大師賜教!!我真係新手,一開始整都冇諗過會成功,但都整到而家接近上色既狀態,
所以希望將所有有影底既製作過程公開,睇下我遇到既問題有冇師兄可以講下點樣可以做得更好!

個標誌~
[attach]424028[/attach]
[attach]424029[/attach]

補長左個燃料缸.
一開始既時候係買左補品,但發現補品size實在太細,而家為左加粗佢,就自己落原子灰,但最後....==
有冇師兄可以教下路, 點樣先可以做到成條燃料缸可以補到同一個粗度...
[attach]424030[/attach]

今日要講既就係成個project最重要既部份!吸塑!
根返個網,我買左1.0mm既白睇板黎做吸塑,一開始都懷疑會唔會厚得滯,但原來真係要咁厚!!
Option 1 : 最好既吸塑,當然係真空吸塑啦!無奈部機真係好難搵,所以一開始決定用蒸!放落個獲度蒸軟佢!!-->失敗!!!
Option 2: 蒸都唔得,其實諗住煮軟佢都幾渺茫-->失敗!!!
Option 3: 考慮過返中學入面借用真空吸塑機-->但發現原來要擺埋舊原件入去一齊焗熱,有機會熔,所以-->失敗!!

Option 4: 最後上網BIT左個50蚊既焗爐仔黎做,一來夠熱(真空吸塑機都係呢個原理),二來唔使將舊件放埋入去焗爐.-->成功!!

決定左用咩方法,咁而家要面對既係焗幾耐,乜野溫度,先係一個最大既難題!
溫度&時間: 失敗左好多次,差D搞到火燭咁滯,最終既結論係: 焗到塊膠肉眼望落去已經軟左(彎曬),就要即刻拎出黎吸塑
用具: 膠板初到所需要既大細,放上木造既相架上面(木唔會咁易著火),然後一同放入焗爐叮.
過程: 焗到軟之後即刻拎塊膠出黎(一定要帶手套!!!),拎住膠既左右兩邊,要穩同準地壓落原件到!!
**注意,唔好太快,亦唔好太慢壓落去.
1. 走左位就冇得救.
2. 塊熔左既膠係絕對夠熱熔埋原件,令到原件有少少變型.(唔一定會熔,但有機會)所以如果再做多次,係好危險既!

[attach]424031[/attach]
[attach]424032[/attach]
[attach]424033[/attach]
[attach]424034[/attach]
[attach]424035[/attach]
[attach]424036[/attach]
[attach]424037[/attach]
[attach]424038[/attach]
[attach]424039[/attach]
[attach]424041[/attach]

頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
續!

[attach]424043[/attach]
[attach]424044[/attach]
[attach]424045[/attach]
[attach]424046[/attach]
[attach]424047[/attach]
[attach]424048[/attach]
[attach]424049[/attach]
[attach]424050[/attach]
[attach]424051[/attach]
[attach]424052[/attach]

頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
SAZABI地獄4

好多謝各位既意見!
係時候要分享下而家既進度!
[attach]425155[/attach]
[attach]425156[/attach]
上回講到個焗爐,我就係用上面呢部$50既野去焗喇.
最初試試下,較左去第一段火,用左差唔多10分中塊膠先熔,
然後愈黎愈熟手既時候,較左第3段火,焗3分中塊膠就熔!熔得非常完美!又快!
[attach]425157[/attach]
[attach]425158[/attach]
[attach]425159[/attach]
刻線真係一個地獄,我用既係一把$65既0.15推刀,到我差唔多刻曬既時候,可能大力得滯而斷左T^T
不過唔緊要啦,因為都刻曬0.15既線/
有冇巴打真係用過BMC既推刀?一把都$3XX,但係咪真係好用好多?定係有咩其他牌子可以推介?

本帖最近評分記錄
imkw   2013-10-18 10:18 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
亡靈   2013-10-18 09:30 AM  讚好  +1   改造恰到好處
HAL2012   2013-10-15 09:00 PM  讚好  +1   
JBear   2013-10-14 08:48 PM  讚好  +1   具參考價值
未來   2013-10-14 02:26 AM  讚好  +1   
頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
其實我都係新手!因為同朋友夾份買左個氣泵同噴槍,先重燃起砌模型既浪漫!
因為好多工具本身都冇(刻線筆呀,蝕刻片呀,補品呀,油呀,補土,AB膠)
所有技巧同工具都係第一次接觸,再加上唔知用邊一隻先好(比如用AB膠定補土;蝕刻片都有十幾隻款;刻線筆都有用斷左),
計計埋埋應該都砌左3,4個月!
但世上無難事!好多野都想分享交流,希望有人會識會教下我,所以先post個過程上黎!
當然我砌既時候都發左癲好多次XD

P.S.
A. 吸塑其實決定左個方法係用焗爐而唔係真空吸塑機或其他之後,
其他步驟相對係算易做!你只要望住個爐,見塊膠軟左(我用上面個爐第三段火,大概焗3分鐘;
爐入面有個鐵盤,鐵盤上面一定要放塊木畫框,等塊膠熔既時候唔會痴住鐵盤),
軟左之後即刻拎出黎,用適當力度壓落舊件(舊原件下面要搵野頂高佢,咁你先可以有位置將塊膠向下壓,
係垂直向下壓,千祈唔好收窄咁壓,即係唔好諗住包住舊原件咁壓,因為原件係會熔既!!!),完成.

吸完要補返一少少原件熔左既地方先痛苦,因為我自己唔中意用AB膠,而且打磨功夫實在太差,所以反而呢D對我黎講先難.

B. 無論用推刀定P刀,我一樣會刻出界,唯有小心D同磨走D出界.
我首先會用鉛筆畫出要刻既線,然後依住條線痴膠紙,D師兄話用dymo膠帶,但我搵唔到只好用電線膠紙(黃色一卷果D),
用針筆慢慢輕力拉條線,到咁上下深先用推刀.

個地獄除左係出界之外,批口(邊邊爆開)係一個好黑人憎既問題,我又要重覆咁磨返平佢再刻過.
二來係條坑硬係有D塵(碎膠粉)留0係入面,再推一次整走佢咩?又會整左D新既碎膠粉....
所以我先想知道BMC係咪真係好似傳說中用左唔會批口,磨都唔使我磨XD

頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
WoWWW一路都以為冇乜人理我個POST,呢刻好感動T^T多謝大家支持!
而家補返刻線既幾張相先~
[attach]425283[/attach]
[attach]425284[/attach]
[attach]425285[/attach]
[attach]425286[/attach]
[attach]425287[/attach]
[attach]425288[/attach]
[attach]425289[/attach]
[attach]425290[/attach]
[attach]425291[/attach]
[attach]425292[/attach]

本帖最近評分記錄
chau   2013-10-17 02:27 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
差不多去到完成既階段,希望大家可以幫幫手,
我唔識睇日文,我只係見到佢張圖有4隻油,所以全部都買左返黎試,
但溝極都唔係佢張相既色.
有冇師兄可以睇下佢隻紅色係點整出黎?
我想砌SAZABI都係為左要呢隻紅色!!係靈魂!!!
[attach]425444[/attach]
[attach]425445[/attach]
[attach]425446[/attach]
又或者直接睇下佢個網http://shunneige.blog.fc2.com/blog-category-7.html

頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
Woow@0@!!
好多謝師兄翻譯!!試下先!!

頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
SAZABI地獄5!!

最近好忙既關係,再加上等緊訂左既推刀比貨我,所以冇乜點郁過SAZABI同呢個POST.
但見到其實師兄既鼓勵,點都要有D進度既!
好!去片!
加左隻眼!
隻眼係用補品既~補品只係純透明色,所以佢綠色既部份係0係文具舖買張閃綠色卡紙痴上去!
[attach]425910[/attach]
[attach]425911[/attach]
重新整左個彈夾
[attach]425912[/attach]
個燃料棒最後買左膠答黎整!
個接合位始終唔知點先整得靚,補土又補唔到,用灰又唔得,我又唔想識用AA膠加爽身粉..
[attach]425913[/attach]
[attach]425914[/attach]

頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
SAZABI地獄6!!最後一擊!!

YEAH!訂左GT推刀!終於可以完成所有刻線喇!
仲有好多謝比貨我既師兄!!教左我好多刻線技巧!
今次刻返曬D 0.5mm既線(一點點,好短既線)再噴灰!
下次就真係可以試隻紅色究竟要點做!
[attach]426007[/attach]
[attach]426008[/attach]
[attach]426009[/attach]
[attach]426010[/attach]
[attach]426011[/attach]
[attach]426012[/attach]
[attach]426013[/attach]
[attach]426014[/attach]
[attach]426015[/attach]
[attach]426016[/attach]
[attach]426017[/attach]
[attach]426018[/attach]
[attach]426019[/attach]

本帖最近評分記錄
HAL2012   2013-11-3 11:48 PM  讚好  +1   So nice!
頂部
jasminesiu
平民

UID 52694
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
蹲頸

真係多謝大家既讚賞!我真係個岩岩先接觸刻線呀,噴油呀,補土呀果D野既人,我之前都係齋啪就算.
好多野都係而家先開始接觸,一路做一路試.
但而家真係遇到個難關!就係溝色問題.我都已經買左佢隻finisher油,但點噴都唔似佢隻紅色...
我都知上網既相,個Mon,個光源會有影響,但隻色真係唔似得好離譜..有冇師兄可以幫幫手,話我知大概佢隻色要點溝?
因為我砌得咁辛苦,完全係因為我中意佢隻紅色!!!

頂部