回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] HGUC 1/144 MSN-001A1 Delta plus
  本主題由 KC 於 2012-2-14 11:16 PM 加入精華 
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-29
狀態 離線
HGUC 1/144 MSN-001A1 Delta plus

本作品完成時間是2月12日早上10~11時左右,即BLOG友笑笑團2012聚會當日......
時間如此緊迫主要因為接連意外,如零件失蹤, 顏料不足及武器炒粉。
零件失蹤只是再造,沒大不了,但就白白浪費了數小時。
由於我放下模型製作太久,顏料乾涸已是預期,只是想不到如此短缺,結果要如乞兒般刮油(原因是零晨時份,有錢都無用),
而武器炒粉就是本次致命原因......

當日 回家後第一時間上床大睡,所以到今日才正式發表......

不過無論如何,總算完成,先看成品......
(註︰我已放款飛行形態)

[attach]381950[/attach]

[attach]381951[/attach]

[attach]381952[/attach]

[attach]381966[/attach]

[attach]381953[/attach]

解說︰

[attach]381954[/attach]
油壓腰
(加長腰部時順便而已)

[attach]381955[/attach]
自製盾牌掛架
(我不喜歡Delta plus掛住個盾唔似盾的物件在手上......)

[attach]381956[/attach]
零件失蹤事件的主角

修改︰
在BLOG友笑笑團當日,已不只一人問我改了什麼,蟹sir更問我是否直砌.....
事實上如果不將原件作比較,總是不會起眼......更何況主菜不是主體,而是一支步槍。

相關︰
http://blog.yahoo.com/_IWTNI27SQMB6SUXWMZXKI6XTKE/articles/588322

[attach]381957[/attach]
與bandai模型原件相比

[attach]381958[/attach]
各部份修改

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
shark999   2012-2-17 02:07 AM  讚好  +1   改做恰到好處
02ben   2012-2-15 07:11 PM  讚好  +1   一流作品
勁☆軒   2012-2-15 04:51 PM  讚好  +1   一流作品
aleungyw   2012-2-15 02:18 AM  讚好  +1   佳作
聖御   2012-2-14 11:59 PM  讚好  +1   具參考價值
arsinghk0405   2012-2-14 10:35 PM  讚好  +1   細節處理顯心思
skims   2012-2-14 10:27 PM  讚好  +1   改做恰到好處
kampui12   2012-2-14 08:39 PM  讚好  +1   佳作
villain   2012-2-14 07:08 PM  讚好  +1   改做恰到好處
littlemomo   2012-2-14 06:22 PM  讚好  +1   佳作
cyp7767   2012-2-14 06:02 PM  讚好  +1   具參考價值
light   2012-2-14 05:20 PM  讚好  +1   一流作品
kitkit...   2012-2-14 05:10 PM  讚好  +1   具參考價值
willowyu   2012-2-14 04:17 PM  讚好  +1   改做恰到好處
williamgundam   2012-2-14 04:03 PM  讚好  +1   改做恰到好處
karlin   2012-2-14 03:37 PM  讚好  +1   上色一流
hauyi   2012-2-14 01:42 PM  讚好  +1   佳作
毒姐萌宅   2012-2-14 12:02 PM  讚好  +1   佳作
小鯊   2012-2-14 11:58 AM  讚好  +1   一流作品
一條輝   2012-2-14 11:29 AM  讚好  +1   改做恰到好處

頂部
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線
武器︰
本次主菜就是要重現小說版中Delta plus所用的步槍。
(註︰留意槍架)

相關︰
http://blog.yahoo.com/_IWTNI27SQMB6SUXWMZXKI6XTKE/articles/592307

[attach]381959[/attach]
與bandai模型原件相比
BANDAI實在太偷工了,原形是用ReZEL之步槍,實在有點而兒戲。

[attach]381960[/attach]

[attach]381961[/attach]

[attach]381962[/attach]
我稱此步槍為DR 10.1 (DELTA RIFLE 10.1)是因為整支槍是有11件零件而構成(註︰攝影機之的鏡預算複件後不是透明件,要自行想辦法,所以當半件,即0.1件零件)。
由於在下主張不用膠水組合之理念,所以整支步槍是使用立體puzzle原理,
如果有玩過立體puzzle的朋友都會知道, puzzle之中只有一件是主方塊,找不到是永遠不能拆解puzzle。
而DR 10.1 因於不像方塊般四四正正,所以槍咀及護手部份是可以直接拆下,而其他部份都是重重緊扣,槍身更是主方塊概念。

炒粉事件︰
說說炒粉事件....
此乃全自製步槍,一心想可以分甘同味,當然亦希望大家試試我的立體puzzle.....
所以重開始時就已經決定做首辦件,分十支八支給笑笑團在場人士。
可惜因為時間迫切,令心態急起來,因此開了兩個模仍是失敗,
在無選擇下,我只能放棄複件這念頭,直接用原件上色,但必須要清理開模時留在零件上的脫模劑,
但可能時間不足,到12日早上仍是不能完全清理脫模劑,我唯有選擇直接洗件。
但悲劇就此來臨.......

因為我忙記部份零件是ABS,在洗件時令到零件溶化.....
使原本相當清晰的 扣著喉管部零件變成「豬腸粉」,"炒粉"一句就是因此而來.......

懷著失落與悲痛所製作的作品當然好不了那裡......
整支步槍近乎單色成形,與我過住最喜愛的武器分色有著明顯分別,油壓更直接貼貼紙吧就,差點連水貼也不願上.......

[attach]381963[/attach]
從圖中大家可以見到扣著喉管的部份最後成了「豬腸粉」........
當然在場都沒太多人留意到「豬腸粉」扣喉管的問題,最後都是由在下自行招供.........。

大家唔好怪我整篇文章都文咒咒,因為腦實左,白話對我黎講比較花時..........^^!

[attach]381964[/attach]
入櫃.....

[attach]381965[/attach]
入垃圾桶.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
白色雷獸   2012-2-15 12:30 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
alex_d_liu   2012-2-14 10:45 AM  讚好  +1   細節處理顯心思
XM-XX   2012-2-14 09:47 AM  讚好  +1   細節處理顯心思

頂部
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GARY... 於 2012-2-14 06:44 AM 發表
笑笑團當日一攝

THX.....
影得仲型過我自己影...我真係要多多學習..

頂部
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 GARY... 於 2012-2-14 08:22 AM 發表
過獎了,攝影還在學習,您支搶做得好正就真!!

並非過獎,從你的所影的照片對比,我明顯過度捕光。
至少些點仍要掌握一下....^^!

當然支搶才是主菜嘛.....^^!

QUOTE:
原帖由 細尖(傻小子) 於 2012-2-14 09:33 AM 發表
燈神今次唔玩燈?

玩燈留比JKL吧,我收山了....哈哈!

頂部
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woo 於 2012-2-14 09:52 AM 發表
支槍才是亮點,OVA用REZEL個支太少家了

強烈要求開模

上左色就唔開模了.....

QUOTE:
原帖由 角木肇 於 2012-2-14 09:58 AM 發表
炒左粉都仲咁正!!勁!!

算係見得人咁啦。

QUOTE:
原帖由 kwan814 於 2012-2-14 10:20 AM 發表
小說版支槍改得很好。Delta Plus 本身的改做也很具參考價值

我盡晒力了....我總不能忍受DELTA PLUS要用REZEL支槍......

本帖最近評分記錄
GARY...   2012-2-14 10:39 PM  讚好  +1   開模我都想買~~/

頂部
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2012-2-14 10:52 AM 發表
marco兄o既改造似電擊或HJ風格, 即係唔會俾人"嘩"一聲O既新造型, 只係執細微位, 不過誠意係可嘉O既.

如我砌哩隻, 就會造個扣令到盾牌可幾側掛O向手臂.

主體都是萬變不離其中,都是加長什麼改動什麼,不記得是HJ定電擊都是如此...
所以我主菜是落到步槍身上。

盾牌其實我不當是主體一部份,什至想放棄的部份,所以才會掛在後面...^^!

頂部
marcolau
曹長
春ソ袋男

UID 19228
精華 1
積分 13
帖子 482
成品數目 13 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 大佬John 於 2012-2-14 11:09 AM 發表
支槍拆出來 D扣位精彩.
俾我一定成變晒八字形....

我唔認為你會咁失策,你嘅手工...心照了...^^

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2012-2-14 04:12 PM 發表
改得好 !! 改動後令形態更自然蕭灑,成隻靚返晒,改動手法好細緻,加上用色上色又靚,精彩之作 !! ~

另外圖片編排好有心思,改動後既地方好清楚,一目了然,應該要咁 !! ~ :em ...

我都只係幫佢修吓身而已,不過不失而已.....

QUOTE:
原帖由 kitkit... 於 2012-2-14 05:11 PM 發表
西利  ching打埋點改個飧真係屈機~~!

都唔屈機囉....基本野,不過不失咁啦....

本帖最近評分記錄
williamgundam   2012-2-15 02:03 PM  讚好  +1   抵精 ! ~

頂部