回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-7-14 07:33 AM 發表

哇,果然繼續你既oob!但你覺唔覺可能個天靈蓋高左dd...無咁流線?

有呀, 會再執執

1/35 GUNDAM -- 15%
1/100 MG 高渣 50%
MARCOSS ZERO - 40%
1/100 KOG - 15%
1/100 GUNDAM FULL ARMOR - 1%
McLaren Mercedes MP4-23 - 1%
大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2010-7-14 10:09 AM 發表
條路軌而家好以棚牙

失敗....要再執

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-7-14 01:09 PM 發表

仲可能係個無知少女諗住買俾佢男友做 做生日禮物... 佢咁就俾大帥兄昆咗, 毀咗佢一生...

仲有冇無知少女可以比我昆多次
$15蚊嘅生日禮物... 佢男友好似仲無知d

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-7-14 01:46 PM 發表

我都吾知出自邊祟, 什麼 etrnal city... 又冇玩過pc engine...

牙都做兩棚, 仲前後燈 ~ 會著個可

著燈....靠晒你幫我影相時後期加工上去

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
1) 切咗個咀.
2) 加厚佢, 不過唔見咗個咀....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-7-19 04:21 PM 發表

車,唔見左幾咁閒.....我信你搭得靚過原裝咁!
我都會加長個嘴,依家真係鴨咀獸咁..頂佢唔順

搭過要好多時間....有冇人割愛...
呢隻嘢直砌....真係幾.....可愛

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-7-19 04:25 PM 發表

俾我會放兩支魚雷係個囗, 當佢打開咗個囗預備發射...

打開個口....响實際上有d難度, 三角型, 唔知點開好.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2010-7-19 09:27 PM 發表
o甘樣都算係直砌?

只不過係一個美麗的誤會

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 戰斧 於 2010-7-19 09:45 PM 發表

S兄寫少鱄"想"字. ...

冇錯, 冇錯, 我真係想 oob 嫁

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-7-19 10:07 PM 發表

無錯!呢d就係s帥式oob了!係唔係學到好多野呢 ?

如果只執隻眼, 切過咀, 都算啦

QUOTE:
原帖由 E36 於 2010-7-19 10:12 PM 發表

直頭強烈要求係牛津字典加入註解

的確未有OOB呢個註解

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-7-19 10:49 PM 發表

同時打破左好多人對oob的誤解

的確有好多人誤解, 係對我嘅誤解

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-7-19 11:02 PM 發表

用我果盒個咀囉

下次唔見D大鑊嘢先揾你

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-7-19 11:13 PM 發表

混合畢地搞掂佢啦

原子灰我覺得好D, 貪佢快乾D, 硬DD.

QUOTE:
原帖由 E36 於 2010-7-20 08:51 AM 發表

以冇件為有件

咁高, 可唔可以 -- 以冇砌為有砌

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-7-20 10:14 AM 發表
但原子灰會縮又會易甩喎

但混合畢地果種軟唔軟, 硬唔硬嘅感覺, 再加上難刻線....

QUOTE:
原帖由 dandan 於 2010-7-20 10:17 AM 發表

最驚用原飛灰搭完...頂親個嘴...咁就崩左...

叫咗你唔好頂咀啦

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 E36 於 2010-7-20 12:07 PM 發表

綠白果隻
哩隻野附著力真係一絕
不過我唔左包綠膠得返包白

咁要睇吓有冇兄弟唔見左包白膠, 得返包綠

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2010-7-20 01:48 PM 發表

呢個絕非oob正解
我覺得係妖言惑眾。
攪到我o地呢d爆響口話會oob o既人而家唔知點算好  

我要改正呢個偽oob 歪風!
等我遲d俾你o地睇o下真真正正,
砌都同盒邊圖一樣o甘"薯"o ...

得喇, 得喇, 我死都死多盒返嚟砌 oob

不如你試吓好以就明書咁, 淨係响個膠框架上色, 我咁耐未完見過呢種成品

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2010-7-20 01:58 PM 發表

我o個陣都無話係直砌

o艾o也
死~~~~
已經補o左夾口

得嘅你, 你有技術, 將無夾口嘅件, 刻返條夾口上去. 再勁d, 將 mg 模, 改返變老模.
得嘅你

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2010-7-20 11:28 PM 發表

well this one is copy from AFV brother...
OOB mean "Out Of Box"
but u can get more then one OOB at a time to complete a model...
so that mean if you plan to build a 1/144 FA-78-1 Gundam
h ...

嗱嗱嗱, 我 oob 係冇錯嘅.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
做咗一個短咀, 配合返大身, 好似有一個入氣/水位.

或者多做一個長咀, 睇吓效果又點

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小龍 於 2010-7-21 03:04 PM 發表

做一個短咀, 一個長咀, 即係做朗隻 ?

衣家改左個咀以經吾似鴨仔...似雞仔

你整 "洋葱" "鴨"
我整 "波籮" "鷄"

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 E36 於 2010-7-22 11:27 AM 發表

係咪因為我用噴罐上灰既問題,我次次都灰都上唔到咁深色,噴多兩野就過厚

我覺一罐新噴灰, 要搖得好衡, d灰先夠實, 夠遮蓋力.
效果如果要再好, 要用樽裝噴灰, 自己調較濃度, 用噴槍噴.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-7-23 12:44 PM 發表
終於有update啦!

監視器個design就係我想幫隻綠勇士做o既咁啦! 好吖! (其實根本應該咁, 宜家好多MG都好似冇咁做! )

監視器垂真角度成90度, .......... ...

成日斜向上....你估去泳池 "目及" 嘢咩

alex, 你應該有興趣砌吓d老模

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fbmmsh 於 2010-7-24 12:02 AM 發表

一長頭短,真係可以考慮砌兩個版本!
期待!

或者裝磁石, 咁就可以互換

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-7-24 11:16 AM 發表

我遲O的影早幾年Hobby Japan o個隻俾你參考o下呀.

係就係, 不過邊鼠有禁多時間呀, 如果係砌, 就最想砌你哩隻肥鴨(GRUBLO)同鐮刀大口怪.

THANKS XD
砌啦, 十零廿蚊一盒, 抵玩

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線
做咗一個長咀, 又好係長得濟, 再做多一個板本先.

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-7-26 10:00 AM 發表
之前個短咀會好啲

QUOTE:
原帖由 kcchung2 於 2010-7-26 10:18 AM 發表
潛艇個咀短啲大R啲

http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E6%BD%9B%E8%89%87

短咀的確好d

大贊卡 - 5%
頂部
SIMONLLM
上校

UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-7-26 01:54 PM 發表

長咀好呀!  可以篤人背脊!

但無咁靚, 再試多最後一個

大贊卡 - 5%
頂部