回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] 軍事OOB齊齊砌 1/35 Tiger I Initial Type Ausf. E. (Itareli)
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
請問fender前同後果塊三角形, 係有定無?車相有時有有時無,...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
我個架有一邊整整下甩左……
懶得濟都冇痴返上去tim……

我都想知洗唔洗痴架?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我講緊呢塊喎?! 同前fender 一塊過唔會甩架喎...!?

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-5-21 09:10 AM 發表
我講緊呢塊喎?! 同前fender 一塊過唔會甩架喎...!?

係呀~~
我個塊FENDER係PE 來架嘛....
找整整下粗手粗腳咪整甩左LOR......

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-5-21 09:10 AM 發表

呢塊三角型零件係同左右兩邊車身既 fender 接合, 唔會同前面 / 後面兩塊 fender 有連繫架. 正常情況下, 呢 四塊三角型 fender 都應該係出現係車身兩邊 fender 既前後位置既.  戰損就.....  

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-5-21 11:13 AM 發表

呢塊三角型零件係同左右兩邊車身既 fender 接合, 唔會同前面 / 後面兩塊 fender 有連繫架. 正常情況下, 呢 四塊三角型 fender 都應該係出現係車身兩邊 fender 既前後位置既.  戰損就.....  

ICIC
咁DETAIL既都知~~
真係勁~~~

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-5-21 11:13 AM 發表

字面講錯左, 我想話車邊果條fender (各四塊) 既最前同最後果兩塊. 明白了. 咁我留番一塊, 不過有佢阻住哂好難磨薄塊fender

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-5-21 11:56 AM 發表

ICIC
咁DETAIL既都知~~
真係勁~~~

你唔知咩....  你都係用緊 p/e 啦.....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-5-21 02:06 PM 發表

你唔知咩....  你都係用緊 p/e 啦.....

我話你連塊野係連係FENDER定車身度都知
真係好鬼勁~~~~

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-5-21 02:17 PM 發表

我話你連塊野係連係FENDER定車身度都知
真係好鬼勁~~~~

話時話, 你隻大貓呢..... 等緊你出成品.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-5-21 02:23 PM 發表

話時話, 你隻大貓呢..... 等緊你出成品.

砌完左架喇WOR.....
很闲先再影相喇~

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線
試左少少filtering, 都唔似樣既?! 有無人再教下我?!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
重手d洗喇~
唔洗怕d色唔上架~
上多幾層就有效果架喇~

JOEYKO.com
頂部
matleung
中將
o吾識

大毒梟勳章   熱讚榜勳章  
UID 1091
精華 9
積分 25
帖子 16627
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2004-12-19
來自 o吾知
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-6-20 11:26 PM 發表
試左少少filtering, 都唔似樣既?! 有無人再教下我?!

我都要一齊學<------決心一齊學既樣 x 4

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我覺得... 可以續忽續忽慢慢做, 再唔係就續忽, 續隻色做.  我隻老虎都係先做白 ( 續忽黎做 ) , 後做黃同啡, 最後再睇效果又加多 d 白.....  

仲有我又覺得.... 唔好俾 d 油畫顏料停留係漆面太耐, 即係點完後, 快手少少用 zippo 做 filter, 唔係會有一 d 色係好難抹甩. ( 唔知係咪我 d top coat 問題 ) , 咁就會變得好奇怪. 最多辛苦多幾次, 等 d effect 慢慢出黎. ( 如果真係出唔到咪算囉...  總好過臨尾香丫麻 )

努力呀, 奸爸嗲 ~   

只係做過一次 filter 既多口人留字.

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-6-20 11:41 PM 發表
重手d洗喇~
唔洗怕d色唔上架~
上多幾層就有效果架喇~

我用白電油開稀 oil color (黑, 白, 啡, 黃), 用面相筆點上, 洗筆, 用同一支面相筆濕白電油, 拖d  oil color, 成個面轉哂色, 啡色又好顯眼, 痕跡又誇張, 邊方面有錯?! 定係正常?! 我以為效果係好輕微無咁誇, 定係我選錯色?

頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-6-21 12:23 AM 發表
我覺得... 可以續忽續忽慢慢做, 再唔係就續忽, 續隻色做.  我隻老虎都係先做白 ( 續忽黎做 ) , 後做黃同啡, 最後再睇效果又加多 d 白.....  

仲有我又覺得.... 唔好俾 d 油畫顏料停留係漆面太耐, 即係點完後, 快手少少用 zippo 做 filter, 唔係會有一 d 色係好難抹甩. ( 唔知係咪我 d top coat 問題 ) , 咁就會變得好奇怪. 最多辛苦多幾次, 等 d effect 慢慢出黎. ( 如果真係出唔到咪算囉...  總好過臨尾香丫麻 )

努力呀, 奸爸嗲 ~   

只係做過一次 filter 既多口人留字.

係呀! 我就係有d啡色<種>得好實拖都拖唔走!

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-6-21 12:26 AM 發表

我用白電油開稀 oil color (黑, 白, 啡, 黃), 用面相筆點上, 洗筆, 用同一支面相筆濕白電油, 拖d  oil color, 成個面轉哂色, 啡色又好顯眼, 痕跡又誇張, 邊方面有錯?! 定係正常?! 我以為效果係好輕微無咁誇, 定係我選錯色?

我個時係用大頭筆~
大大力唔係本咁洗~
洗到冇痕為止
洗個時係唔覺的,你覺得d色冇晒都係正常的
但洗完之後你就會發現個色tone變左
原因我都未有時間漫漫參透
等afv友再補答~~~~~

JOEYKO.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-6-21 12:31 AM 發表

我個時係用大頭筆~
大大力唔係本咁洗~
洗到冇痕為止
洗個時係唔覺的,你覺得d色冇晒都係正常的
但洗完之後你就會發現個色tone變左
原因我都未有時間漫漫參透
等afv友再補答~~~~~

依家過左半,我用tissue點白電油都抹唔到了~
關sir講過filtering唔等如washing, 但係我發覺做做下好易變washing, 因為太誇張好想抹走哂佢地...

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2007-6-21 12:26 AM 發表

我覺得白, 黃, 啡已經可以做出唔錯效果. 黑色應該唔常用.   

另外, 面相筆沾幾多 zippo 又係對出黎既 effect 有好大影響. 要慢慢掌握.  太乾會好多殘留, 太濕又會同洗無分別....

頂部