回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 日本仔的HG曉實物完成圖
呂鳳仙
中尉

UID 6355
精華 0
積分 1
帖子 944
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-12
來自 香港
狀態 離線
睇佢個樣九成出翻個大鷟裝備,仲要學百式米加粒子炮咁冇電鍍……

頂部
流星王
上尉
BB武者狂女子

UID 4722
精華 0
積分 3
帖子 1484
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-16
來自 聖魔城
狀態 離線
發表於 2006-1-31 05:28 PM  資料  短消息  加為好友  添加 流星王 為MSN好友 通過MSN和 流星王 交談

QUOTE:
Originally posted by ANDYWU at 2006-1-31 12:48 PM:
講句野姐= =a....又比人e..e哦哦當人地三歲咩= =a....d人講一句後面d人又係到蜂擁而出彈三彈四點解唔用問既性質黎講ar?起碼客氣d........la呢篇野比d大人睇到,覺得有某幾位好跟風= =a講野人講跟人講...好心做人灰 ...

又沒有適當斷句了呢。
小學老師教授標點的重要性時,該曾舉一個這樣的例子:
「無魚肉也可,無雞鴨也可
 蔬菜不可少,不得金錢」

「無魚,肉也可;無雞,鴨也可;
 蔬菜不可。少不得金錢」
意思上可說是差天共地,可見適當斷句是不能缺少的。
ot 兄舉的例子也見證了這點。

何謂「.la呢篇野比d大人睇到」?
難道你以為在此向你說教的就一定不是大人?

還有我不明白這到底跟「詼諧」有何關係
「處事認真」跟「不詼諧」是兩回事吧?
「一個人在小事上靠不住,在大事上也靠不住」。
大家都是為你好啊。
不然誰會為一個不相識的人打那麼多字?

[ Last edited by koumaou on 2006-1-31 at 05:41 PM ]

舊武者BB翻新工程進行中
頂部
ANDYWU
二等兵

UID 124
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-22
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by koumaou at 2006-1-31 05:28 PM:

又沒有適當斷句了呢。
小學老師教授標點的重要性時,該曾舉一個這樣的例子:
「無魚肉也可,無雞鴨也可
 蔬菜不可少,不得金錢」

「無魚,肉也可;無雞,鴨也可;
 蔬菜不可。少不得金錢」
意思上可 ...

我同你講la說教唔係人人受ga黎呢到係開心要比意見唔該客氣少少唔該唔好講到好似自己高左級

何謂「.la呢篇野比d大人睇到」?
難道你以為在此向你說教的就一定不是大人?
係唔係佢地先知

還有我不明白這到底跟「詼諧」有何關係
我係想話做人可唔可以圓滑d.......頭先篇野打完無睇寫錯

頂部
流星王
上尉
BB武者狂女子

UID 4722
精華 0
積分 3
帖子 1484
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 聖魔城
狀態 離線
發表於 2006-1-31 06:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 流星王 為MSN好友 通過MSN和 流星王 交談
說教係唔好受架啦。
咁你退一步諗番下,人地講D野有冇道理先?
1. 沒有斷句,別人難以理解你的話
2. 沒有斷句,句子意思會出現歧義

可能你講既野其實好有道理,你都唔想因為斷句呢樣野而令少人唔理解甚至曲解你既意思,係咪?

頂部
zero981210
二等兵

UID 1788
精華 0
積分 0
帖子 68
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2003-6-19
來自 香港
狀態 離線
to koumaou:

我讀小學時老師都講過句缺漏標點既句子,
「此路不通行  不得在此小便」
「此路不通   行不得   在此小便」

to ANDYWU:

講句野會比人指責,咁就證明你有錯la。
   當你三歲?話之你三百歲都好,有錯就要話ga la-.-
   點解唔用問既性質黎講ar?你有錯我地指點下你,你仲要求我地用問既性質?大哥你家陣係皇帝ar?我地人人都要比面你ar?人人都要對你客氣?真係吾客氣既就由得你死la,你死你事,我洗咩花心機時間去指正你=.=
   "灰鞋"?你懶得打標點我都懶得同你講詼諧~~~

說教唔係人人受?咁吾通斷句無標點又人人受la wo-.-
   黎呢到係開心?所以就可以完全吾洗理一d做人應該有既原則同態度la wo?又吾係要你上刀山落油鑊,只係打字打好d,等人睇得舒服d,尊重一下人咁簡單都做吾到?
   吾係我地講到自己高級左,只係你大哥自己覺得自己高級,要人地辛苦去睇你d字,又吾接受人地指正,錯左仲要話番人jei
   大吾大人同指正你根本完全無關,大人就吾可以指正你?咩道理黎ga-.-
   打字吾打標點,等人地睇到死死下,比人指正又吾認仲要反駁,呢d就係你所講既「詼諧」?係咁我對你d「詼諧」真係不敢恭維la-.-

係ar,我係吾客氣ga la,我家陣吾客氣同你講等你記實,好過你一路都係咁做,到第時出黎做野又係咁,比上司鬧果時就更加吾客氣,到時仲難受

頂部
ANDYWU
二等兵

UID 124
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by zero981210 at 2006-1-31 09:39 PM:
to koumaou:

我讀小學時老師都講過句缺漏標點既句子,
「此路不通行  不得在此小便」
「此路不通   行不得   在此小便」

to ANDYWU:

講句野會比人指責,咁就證明你有錯la。
   當你三歲?話之你三百 ...

有錯就要話ga la-.-"你要話就話你出糧比我ga"
點解唔用問既性質黎講ar?你有錯我地指點下你,你仲要求我地用問既性質?大哥你家陣係皇帝ar?我地人人都要比面你ar?人人都要對你客氣?真係吾客氣既就由得你死la,你死你事,我洗咩花心機時間去指正你=.="a無人要你比面剩係想你識尊重別人姐用呢種態度唔洗你指正la"
說教唔係人人受?咁吾通斷句無標點又人人受la wo-.-"睇唔明唔緊要= =可以講句呀ma邊個邊個下次加d標點等大家睇得舒服d..ar成個氣氛即時唔同曬la"
係ar,我係吾客氣ga la,我家陣吾客氣同你講等你記實,好過你一路都係咁做,到第時出黎做野又係咁,比上司鬧果時就更加吾客氣,到時仲難受"嘩剩係你出黎做野咩我自己就做左幾年ga.......la= =d人對你點吾客氣我就唔知但係出糧比我ga我願意受比人唔客氣

頂部
shadowthedark
平民

UID 6544
精華 0
積分 0
帖子 39
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
大佬

人地一時有錯
唔使個個針對佢
這論壇是給人知道模型的資訊
是一個令大家模型友歡樂的地方
少少事就搞大佢
唔好咁LA

曉HG1/144 4月出新裝備LOL
2520 YEN
lolz

頂部
流星王
上尉
BB武者狂女子

UID 4722
精華 0
積分 3
帖子 1484
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 聖魔城
狀態 離線
發表於 2006-1-31 11:20 PM  資料  短消息  加為好友  添加 流星王 為MSN好友 通過MSN和 流星王 交談

QUOTE:
Originally posted by shadowthedark at 2006-1-31 11:03 PM:
人地一時有錯
唔使個個針對佢
這論壇是給人知道模型的資訊
是一個令大家模型友歡樂的地方
少少事就搞大佢
唔好咁LA  

是否「一時有錯」,該看結果到底有沒「知錯能改」吧。

頂部
zero981210
二等兵

UID 1788
精華 0
積分 0
帖子 68
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2003-6-19
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by koumaou at 2006-1-31 11:20 PM:

是否「一時有錯」,該看結果到底有沒「知錯能改」吧。

極為同意!!!

to ANDYWU:

算la,你吾聽吾改就由得你,我吾想再浪費精力響你身上。到時冇人睇你d post,或者又再比人「ee哦哦」你,又吾關我事,最多都係你自己嬲呢度d人吾容忍你果d『無標點文章』ja ma

其他模友都吾好再為呢d野再花費唇舌la,都係睇番樓主既post la。
樓主吾好意思,浪費左你個post黎講呢d野

頂部
ANDYWU
二等兵

UID 124
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by zero981210 at 2006-2-1 12:05 AM:

極為同意!!!

to ANDYWU:

算la,你吾聽吾改就由得你,我吾想再浪費精力響你身上。到時冇人睇你d post,或者又再比人「ee哦哦」你,又吾關我事,最多都係你自己嬲呢度d人吾容忍你果d『無標點文章』ja  ...

衣家唔係聽與唔聽既問題你睇你上面上個篇野今樣講野真係得罪多稱呼人少你上面個翻說話.....話你d下屬就可能得但係人地一句我唔撈實媽到你ar= =所以做人圓滑d好.....對你有好處ga話比你聽ar就算係你個仔你禁講野佢都唔show你la仲要衣家大家只係網友你就成個長輩係到話人你自己諗諗

頂部
朱仔
平民

UID 2161
精華 0
積分 0
帖子 13
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-22
來自 馬鞍山
狀態 離線
算la
無用標點又唔係咩野大事..
佢都唔係唔聽,佢都知錯咩野la,只不過講錯些少野,被人捉住些少錯處係咁話,唔高興姐........
大家返來HG曉呢個話題先.....
我覺得呢部野都唔錯,不過應該好貴

頂部
鵝係榮仔
二等兵

UID 1998
精華 0
積分 0
帖子 98
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-5
來自 HK
狀態 離線
自己本身有冇反省就不用說了, 仲要叫人自己諗諗
又一個不接受批評自我暴走的會員

呢部野好似3月又會出另一套裝備的笨大的呃$$$招數

先不說夾口問題...素組的鍍金幾好(加分), 但灰色關節位很怪(扣分) 還是等各高手再整新color吧)

頂部
ANDYWU
二等兵

UID 124
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 鵝係榮仔 at 2006-2-1 01:29 AM:
自己本身有冇反省就不用說了, 仲要叫人自己諗諗
又一個不接受批評自我暴走的會員

呢部野好似3月又會出另一套裝備的笨大的呃$$$招數

先不說夾口問題...素組的鍍 ...

佢講野無問題唔洗諗諗
如果你d同事對你禁講你都唔開心la下話
又一個不接受批評自我暴走的會員我媽完你你受唔受我批評ar

頂部
小蓮蓮
平民

UID 2695
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-30
狀態 離線
有乜好嘈呢~開開心心講模型算吧

睇番隻曉我又覺得好正喎~

對於我地呢D齋砌fans鍍金係幾唔錯呢

對會去上色既朋友來講的確多重功夫

不過希望大家公平D呢....

上鍍金至少可以滿足到兩者要求

如果真係要就哂上色既朋友

笨大既模型以為只有白色就己經夠....

頂部
ANDYWU
二等兵

UID 124
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 小蓮蓮 at 2006-2-1 02:11 AM:
有乜好嘈呢~開開心心講模型算吧

睇番隻曉我又覺得好正喎~

對於我地呢D齋砌fans鍍金係幾唔錯呢

對會去上色既朋友來講的確多重功夫

不過希望大家公平D呢....

上鍍金至少可以滿足到兩者要求

如果 ...

我都唔想出聲ga但有d人真係好老士囉= =係到用呢種語氣當人係細蚊仔禁教= =人地又無叫佢批評而佢就就算真係要批平都唔係用呢種態度la.......

[ Last edited by ANDYWU on 2006-2-1 at 06:36 PM ]

頂部
kewell
平民

UID 859
精華 0
積分 0
帖子 12
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by ANDYWU at 2006-1-31 12:48 PM:
某幾位好跟風= =a講野人講跟人講

咁又係呀
邊似得兄台你咁前衛創新, 標點都唔用打字打到成抽野咁
要其他人睇得咁辛苦

頂部
ANDYWU
二等兵

UID 124
精華 0
積分 0
帖子 55
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by kewell at 2006-2-1 09:49 PM:

咁又係呀
邊似得兄台你咁前衛創新, 標點都唔用打字打到成抽野咁
要其他人睇得咁辛苦

邊似得兄台你咁前衛創新 "咩意思衣家仲係成抽野睇唔明
如果到衣家都真係唔明我都無計la如果你到衣家都睇得咁辛苦ga你就唔好睇la你睇得禁辛苦我又無糧出比你

頂部
黑暗中的光
壹等兵

UID 7265
精華 0
積分 0
帖子 107
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-14
狀態 離線
好地地罵咩即...
講番模型仲好la~~~~~

部曉...
d夾合位呀...遠睇都幾好~唔錯...
近睇=.=!!
d夾合位呀...好明顯.....

頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線
嗌交,lock post

怒發衝冠,憑闌處、瀟瀟雨歇。抬望眼、仰天長嘯,壯懷激烈。三十功名塵與土,八千里路雲和月。莫等閒、白了少年頭,空悲切。
頂部