回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 模型的另一面~~  (單選) [參與投票的會員]
讚成
  0 (0.00%)
不讚成
  34 (100.00%)

標題: 模型的另一面~~
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-5
狀態 離線
我開呢個貼~估唔到竟然無巴打選讚成~~票數一面倒~
證明大家都真係好中意模型~
我玩左好耐一個人ge模~自從知道呢個網開始~才發覺呢個網咁正~黎左呢度我覺得模型唔係一個人玩ge~~
以上特別多謝發表ge巴打~由其係d咩少校呀~少佐呀~鬼咁高級~ 點先可以升級架(我重係上等兵ge?)

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-11-21 02:46 PM 發表
喂~~~!!又係你呀~~~
想問左你好耐~你係讀書定工作?見好多貼你都有回都有俾意見~你都幾得閒喎~

係呀~係咁ge社會環境~有幾好心情呀~
不過昨晚都好開心~因為有個fd結婚~去左飲~好等佢開心~
又有一個兄弟俾人握左~~唔捨得~~又少一個人出去威!hahahaha~~~~~這算係最近最開心ge事了~~

你講ge野都係好客觀~好岩聽~多謝曬~我會好起來的~

冇錯,又係我呀~

我工作左好耐,已經係老餅,以前經常出去見客,而家公司穩定左唔洗成日見,

成日係工司對住部電腦,所以可以成日上網,加上我係模型fans死硬派,天生中意睇靚模型!

另外,人越大 壓力越大,個個都係咁架啦,希望你情緒同心情可以穩定平服返,我見你好似時好時壞.....

我呢幾日股票帳面輸左 7 萬蚊都係咁,繼續笑口噬噬,唔係點,

係唔開心架啦,但係開心又一日,唔開心又一日,既已成事實既野如果因為佢重成日死人咁樣咪重蝕。

係呢個社會,EQ 重要過 IQ ......

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
再長氣少少喇....
可能你有少少mistaken左....
模型同你生活既其他所有野唔係mutually exclusive架
時間上可能真係會有做到a做唔到b
但幾時做邊樣, 做幾耐, 點樣安排都係可以調整的
呢d就係每個人都應該要學識既野
總冇可能玩就要玩成日, 一d野都唔做(either 工作/讀書)
或者一玩關就咩都唔理....自己係房成日唔理家人....

或者可以咁睇
人大左,接觸既野多左,就更應該學識管理時間
唔可以一味怨做得a來做唔到b
呢個就係成長既一部份~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2007-11-21 05:09 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談
其實個天好公平, 每人都係得24小時, 點樣可以令到在這段時間內可以做到最多野, 這個就是得著.

砌模型唔係一定的, 有d人可以只著重於砌, 只係組合到完成就已經好滿足, 每個人都唔同, 所以你要睇你自己的要求

當人愈大, 支出愈多時, 時間就會愈來愈少, 有些人會去打波唱k, 只不過你去做砌模型...你又何必去諗罪惡感呢

我的時間可能比樓主更忙, 一樣每天返工放工返學放學, 星期六還要做part-time, 星期日也要陪女友四處遊山玩水, 還要處理結婚之事; 餘下的時間還要做功課, 模型就放在工作枱上, 每天有30min可以用來砌模型已經好開心了, 所以我的作品亦慢了後多, 一年可能只有一兩部....

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2007-11-21 05:09 PM 發表
其實個天好公平, 每人都係得24小時, 點樣可以令到在這段時間內可以做到最多野, 這個就是得著.

砌模型唔係一定的, 有d人可以只著重於砌, 只係組合到完成就已經好滿足, 每個人都唔同, 所以你要睇你自己的要求
...

多事插嘴,jacky398 結婚啦?恭喜晒,我兩年前做左同你一樣既事.....

有排你煩,祝你安排上順順利利,新婚快樂 !!!

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2007-11-21 06:08 PM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-11-21 05:59 PM 發表

多事插嘴,jacky398 結婚啦?恭喜晒,我兩年前做左同你一樣既事.....

有排你煩,祝你安排上順順利利,新婚快樂 !!!

HAHA....偷偷走上來留言...俾你發現左tim...

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
草頭
壹等兵

UID 1947
精華 0
積分 1
帖子 160
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-13
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-11-21 02:49 PM 發表

絕對反對~~如果係咁~~我就唔會煩~~唔會有咁多野諗~~
模型就如一個你中意ge女人~只有真心中意才會不捨得吧~你是男人應該明白吧~~

就係真心鐘意先唔會後悔
唔會覺得佢浪費時間
反而會盡量抽空出黎砌模型
享受砌模型既每一分每一秒

頂部
小牛牛
上校

UID 2471
精華 0
積分 21
帖子 4064
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-6
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-11-21 06:13 PM 發表

就係真心鐘意先唔會後悔
唔會覺得佢浪費時間
反而會盡量抽空出黎砌模型
享受砌模型既每一分每一秒

愛是肓目的

頂部
lalaccc2001
壹等兵

UID 15126
精華 0
積分 9
帖子 180
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-19
狀態 離線
唔會 ge...我本身都讀書+做part time...
不過個時有拖拍就小玩左

細個買模型覺得係別需

e家係一種減壓

同埋要識得睇時間

做好曬野再砌模型係一種娛樂.
..或者真係做野/讀書讀到心身好累....搵d野滿足下叫減壓

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jacky398 於 2007-11-21 05:09 PM 發表

...

又一個巴打俾人握左~~~算啦~~~
都恭喜你啦~~人地老公~~~~~

頂部
suiteR
平民

UID 23830
精華 0
積分 1
帖子 16
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-2
狀態 離線
發表於 2007-12-10 02:37 AM  資料  短消息  加為好友  添加 suiteR 為MSN好友 通過MSN和 suiteR 交談
我都係自小砌模型大。亦遇過一個階段係因工作太忙而停止咗,但大家都可能会認同的就係對模型的愛好始終唔容易一吓子減退。
所以冇時間砌都仲会去買新嘢。
如今有家庭後,又學識多咗好好去分配時间,都会間中有D成品,而且砌得好與差,都只係向自己交待啫!
但我更領略到當自己砌緊模型時,就好似書法家所講,原來係幫自己減緊壓,心情会好平静,唔會倦,返而仲精神!
所以我唔認同会有咩罪惡感播。

頂部