回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 模型的另一面~~  (單選) [參與投票的會員]
讚成
  0 (0.00%)
不讚成
  34 (100.00%)

標題: 模型的另一面~~
sdcwan006
少校
新手

UID 1954
精華 0
積分 71
帖子 2233
成品數目 71 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-30
狀態 離線
做任何事也好, 如果太沉迷而影響生活 就不好了.....

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 garyyu 於 2007-11-20 04:49 PM 發表

I agree with you

所以我一年先出得一隻

一年先出得一隻又耐左D播......

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vicarrie 於 2007-11-20 12:35 AM 發表
上得黎呢度d朋友一定係好好好中意模型, 對模型好有熱誠ge人~~~~呢樣野唔會假ge~~~~
我就從少玩模型~~到而家都好中意~~
但係可能人大左~又工作又讀書又拍拖~真係無乜時間~真係要囉少少時間出黎整模型都好難~
...

好認同呢句, 其實日本方面更什~無理由為左砌模型破壞哂自己時間,除非真係空左好多時間~有時唔係話砌就砌,除非你仲係小學生同初中,又或者熱愛模型程度係砌出黎已經係大師級~我自己叫做砌完都係自己覺得ok再放上黎比大家睇~ 模型對我黎講係空閒時間玩意~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
chairchair
上等兵

UID 276
精華 0
積分 0
帖子 202
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-3
狀態 離線
可以羅個比喻
用藝術既角度
有d人既興趣係畫畫
咁佢地都咪同玩模型一樣lor

教畫畫可以賺錢
模型都可以的

頂部
Laion
上校
囡囡至上主義~

UID 950
精華 4
積分 71
帖子 4339
成品數目 71 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-22
狀態 離線
真係慘....
個個香港人都係工作, 陪屋企人, 陪女朋友.....
無晒自己時間
連自己鍾意gei 野都要放棄, 仲話有罪惡感
都唔知做人為咩
個個香港人都一式一樣, 咁又一世......

"只有經歷過痛苦先會學懂同情"
頂部
cedric_chan1322
曹長

UID 18311
精華 1
積分 4
帖子 466
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-5
來自 被放逐既pluto~
狀態 離線
發表於 2007-11-21 09:50 AM  資料  短消息  加為好友  添加 cedric_chan1322 為MSN好友 通過MSN和 cedric_chan1322 交談 ICQ 狀態
模型呢樣野係用黎調劑生活, 減壓用~ 但你一定要享受過程先有用~ 減壓變增加壓力就真係有d本未倒置. 無時間咪慢慢砌囉, 我之前都係有一段長時間(幾年)工作好忙, 砌一隻用左幾年, 個個都話我有頭無尾,  但我享受過程, 三年零八個月後又咪完成, 而且重開心過自己急於起件!

有拖無欠, 總有一天砌得晒
頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2007-11-20 07:38 PM 發表

好認同呢句, 其實日本方面更什~無理由為左砌模型破壞哂自己時間,除非真係空左好多時間~有時唔係話砌就砌,除非你仲係小學生同初中,又或者熱愛模型程度係砌出黎已經係大師級~我自己叫做砌完都係自己覺得ok再放上 ...

agree !!! 同意!

http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
上將
爛尾一次便成超級債仔

UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 草根階層
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cedric_chan1322 於 2007-11-21 09:50 AM 發表
模型呢樣野係用黎調劑生活, 減壓用~ 但你一定要享受過程先有用~ 減壓變增加壓力就真係有d本未倒置. 無時間咪慢慢砌囉, 我之前都係有一段長時間(幾年)工作好忙, 砌一隻用左幾年, 個個都話我有頭無尾,  但我享受過 ...

agree too,更加同意,係我寫照!

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 NS000 於 2007-11-20 02:41 AM 發表
nah~ this applies to everything. everyone has their own needs and desires, most importantly is that people willing to give up something practical in order to fulfill their desires. In your case y ...

講得無錯~~最後都係握唔到自己~~
>>>>hehe until now you still haven't see me post any of my work ----->>>>>>>唔同意喎~~下次我留意下

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2007-11-20 09:03 AM 發表
工/課餘都要有D 娛樂先得o既,有人去打波,有人去唱K,而我地係砌模型.....我個人覺得砌模型點都好過打十幾個鐘頭機,起碼我未聽過有人砌十幾個鐘模型而猝死

都講得有道理~但係太過簡單~每樣野都會分輕重~有時唔得自己想點就點~
我唔會猝死~但係會俾好多壓力壓死~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 thardaway 於 2007-11-20 09:34 AM 發表

的確係
但長期用噴筆係室內上色就有機會

不過
我都有諗過如果係咁砌模型究竟有咩得著?
好花心機時間去整又唔會捨得賣
放係屋企可能又會多得濟 (因為如果全部完成都 ...

我就筧覺得係一世ge興趣~但係一生人中間斷間斷咁囉~但係都係好中意ge~~~~~~~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kenn_ck 於 2007-11-20 10:23 AM 發表
有咩罪惡感呢請問?? 有人鐘意唱k, 有人鐘意落d, 我地只不過鐘意模型, 有何不可??
只要時間分配得宜, 絕對唔會影響到其他事情. 有mood有多餘時間就去砌, 又不是趕功課, 一年砌一隻的大有人在, 最緊要自己喜歡.  ...

成品減少係一個好方法~要做到量少質高~~~呢個係我間呢個貼學到ge一個重要概~~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2007-11-20 10:23 AM 發表
曬時間.... 人生中, 乜為之曬時間, 或者你應該先想想"人生"究竟係乜先. 如果你結論係人生應該不停"向上爬", 要係社會上"出人頭的, 成為名流", 要"賺大錢"的話, 咁砌模型真係可能係曬時間.
我自己就只係一個平 ...

你都算係幾睇得開~~有時d野過到自己~但係未必過到人呢~
身邊好多人都會打量你~俾眼色你睇~俾壓力你~
向上爬係俾迫ge~出人頭地係因為有人囉左我個頭盔~成為名流係要埋堆~唔賺錢點有基礎養家買模型~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2007-11-20 01:01 PM 發表
vicarrie 兄 睇黎心情重未好得返晒播.....

我自己咁睇,砌模型係一種興趣同嗜好,唔應該太影響生活,

有時間有心情咪去享受羅(開工砌模型),冇時間冇心情咪放低唔玩住羅,

唔會有 dead line 交貨 (代客 ...

喂~~~!!又係你呀~~~
想問左你好耐~你係讀書定工作?見好多貼你都有回都有俾意見~你都幾得閒喎~

係呀~係咁ge社會環境~有幾好心情呀~
不過昨晚都好開心~因為有個fd結婚~去左飲~好等佢開心~
又有一個兄弟俾人握左~~唔捨得~~又少一個人出去威!hahahaha~~~~~這算係最近最開心ge事了~~

你講ge野都係好客觀~好岩聽~多謝曬~我會好起來的~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 草頭 於 2007-11-20 01:17 PM 發表
我覺得 若果你認為砌模型好浪費時間
咁砌模型絕對唔係你既興趣

絕對反對~~如果係咁~~我就唔會煩~~唔會有咁多野諗~~
模型就如一個你中意ge女人~只有真心中意才會不捨得吧~你是男人應該明白吧~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CKT 於 2007-11-20 01:56 PM 發表

X2
可能樓主當左砌模型係工作

其實人大左
就自然多事情要做,忙左
每個人都唔例外 (除非你係個d隱敝青年)
所以學識分配時間係好重要
當你分配時間妥當
你就唔會有以上煩惱

絕對反對~錯曬錯曬!!!!!!!!!!!!!!! ~如果係咁~~我就唔會煩~~唔會有咁多野諗~~
模型就如一個你中意ge女人~只有真心中意才會不捨得吧~你是男人應該明白吧~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Husky.小杰 於 2007-11-20 05:21 PM 發表
我一d都無
我阿媽上司問我呀ma:你個仔係唔係成日打機?
阿ma:唔係,佢成日砌模型
上司:咁好?我個仔成日打機!

我阿ma話砌模型好過打機
因為如果你打機,一陣間野汁左就咩都無晒又晒錢
但砌模型就唔同啦

啦啦啦~~都話人地點睇好重架啦~~hahaha~~
活生生的例子~多謝分享呀~學生哥~~!!

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-11-20 05:26 PM 發表
見到呢個帖子,覺得似曾相識....
記得前一排....其實有幾排.....自己對住呢幾年突然發左dean咁買既模型,曾經都有好灰既感覺....
覺得自己做乜野要砌唔晒都買咁多?
覺得自己做乜花咁多時間係砌野上而唔係一d p ...

睇到你回ge係最長ge~~睇左好耐呀~~但係唔睇又點回你呢?!
同家人ge問題我都有~~同你好似~~
我都係模型同現實ge選擇~~都係同你好似~~
但係你最後都係好似選左家人~~模型第二~~好好的領悟尼~~
但係c兄你係咪無再玩模型~~你中毒咁深都可以介到~~好成功ge例子呀~~
睇睇下我開呢個貼~開始有d領悟~對模型點諗睇黎都係我自己點睇就點睇~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Laion 於 2007-11-21 07:19 AM 發表
真係慘....
個個香港人都係工作, 陪屋企人, 陪女朋友.....
無晒自己時間
連自己鍾意gei 野都要放棄, 仲話有罪惡感
都唔知做人為咩
個個香港人都一式一樣, 咁又一世......

我都好認同你~~真係不可接受~~無理由~~
但係現實就係咁~無計~
明白~接受~都係唔同ge~~~

頂部
vicarrie
上尉

UID 16089
精華 1
積分 24
帖子 1400
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cedric_chan1322 於 2007-11-21 09:50 AM 發表
模型呢樣野係用黎調劑生活, 減壓用~ 但你一定要享受過程先有用~ 減壓變增加壓力就真係有d本未倒置. 無時間咪慢慢砌囉, 我之前都係有一段長時間(幾年)工作好忙, 砌一隻用左幾年, 個個都話我有頭無尾,  但我享受過 ...

你個貼~~~~~令我注意ge係你頭像個隻鑑ge海水~~係點整架??

頂部