回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 轉貼自己既作品--幪面超人
白雲飛
平民

UID 21073
精華 0
積分 9
帖子 41
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-10
狀態 離線
轉貼自己既作品--幪面超人

我既作品唔係高達 or 其他機械人~~唔知大家鍾唔鍾意
今次~我第一次發帖~~大家多多指教
首辦~手作仔一件~
跟大家分享一下~請笑納~:^
轉自 toysdaily

頂部
白雲飛
平民

UID 21073
精華 0
積分 9
帖子 41
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今次揀左black 黎油~~
原本以為好易~~點知d 邊~油到我傻:no:
anyway~~希望大家鐘意~~
我會keep 住post 新的~~:!

頂部
白雲飛
平民

UID 21073
精華 0
積分 9
帖子 41
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線
順便post埋
之前油既:shy:

頂部
白雲飛
平民

UID 21073
精華 0
積分 9
帖子 41
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

今次post x~~雖然仲未完成~
不過有個較少人~提及/運用既小技巧
今次咁o岩用得著~所以同大家分享左先~
希望大家覺得有用~

唔知係o米番件既關係~x既腰帶係唔包透明件
咁就唯有要自製番一件了
首先~素材要吸塑膠一件~作為製作透明件既材料

之後就要搵同想製作既psrts 形狀一樣/ 大致想同既物件
今次我選用既係~原子筆蓋

之後就要用火機/風筒加熱膠件~令其軟化

膠件軟化後~就用~原子筆蓋~copy 番個形出黎(圖左白化為錯示範~成功的已於圖右cut出)

之後經過打磨~加工後完全~透明件

完成

其他模型/首辦 都可能用得著~希望大家o岩用~~
多謝~觀看

頂部
白雲飛
平民

UID 21073
精華 0
積分 9
帖子 41
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線
THX 大家先~~我會keep 住post 的

答番大家d問題先~~
呢套係volks 1:6 既首辦番件黎~~
size 同12" figure 大致一樣
眼部~~好可惜唔係透明件~~
本來可以好似~腰帶咁複出黎~~
不過太大工程~所以打銀底=>透明紅=>不停噴光澤
算數.......

頂部
白雲飛
平民

UID 21073
精華 0
積分 9
帖子 41
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線
終於完成左隻x......
今次既效果感覺上比之前果幾隻差.......  ~>__<~ (其實係自己求其左.....)
anyway~~都照post 黎同大家分享下la~~

頂部