回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 嘻嘻....又砌起一隻. 真三一 三號(Wave出品........不過磨到手軟)
kapa-b
二等兵

UID 11093
精華 0
積分 4
帖子 72
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-27
狀態 離線
發表於 2006-10-29 12:31 AM  資料  短消息  加為好友  添加 kapa-b 為MSN好友 通過MSN和 kapa-b 交談
嘻嘻....又砌起一隻. 真三一 三號(Wave出品........不過磨到手軟)

外形沒有任何改動,只係頭部,手腕同手肩關節改左可分件上色,但依舊保持可轉動。

今次上色因為唔想用番之前噴MG RX-77-2 ( http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D3 ) 的方法(噴黑>噴中間色>噴高光)來形造立體感。
因為想造番好似卡通片咁平色,但又想有多d立體感,所以嘗試先噴銀色做底油然後再上色....不過失敗左唔係太大分別 (日光下都有些少分別。)嘻嘻嘻...... :P

------------------------------------------------------------------------
1/144 海茲爾(進入第一次噴灰階段)
1/100 MG RX-78 (已經拆番開,就黎磨好晒水口)
希望好快可以再post上來share.....

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
kapa-b
二等兵

UID 11093
精華 0
積分 4
帖子 72
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2006-10-29 12:35 AM  資料  短消息  加為好友  添加 kapa-b 為MSN好友 通過MSN和 kapa-b 交談

嘻嘻....又砌起一隻. 真三一 三號(Wave出品........不過磨到手軟)

頂部
kapa-b
二等兵

UID 11093
精華 0
積分 4
帖子 72
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2006-10-29 01:14 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kapa-b 為MSN好友 通過MSN和 kapa-b 交談

QUOTE:
原帖由 o0外星人0o 於 2006-10-29 11:18 AM 發表
我到有一盒ed 不過咪 勳過呀
你噴得好型呀!

thx. ^_^
你都快d砌?,我覺得d比例好正同造形都好正。不過記得買少少粗沙紙打磨。因為d膠好鬼硬(實)。好難磨。

頂部
kapa-b
二等兵

UID 11093
精華 0
積分 4
帖子 72
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2006-10-29 01:27 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kapa-b 為MSN好友 通過MSN和 kapa-b 交談

QUOTE:
原帖由 online514454 於 2006-10-29 11:23 AM 發表
隻手點解
唔噴左灰色先,,
中間噴銀色,更加有機械感...

你係咪指手肩藍色的坑紋? 我有做到銀藍色的處理,包括頭上個點,心口同腰間。(先噴銀再噴透明藍)
不過可能影相唔覺。下次我會注意下做得閃d。
謝謝提點。 ^_^

頂部
kapa-b
二等兵

UID 11093
精華 0
積分 4
帖子 72
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2006-10-29 01:44 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kapa-b 為MSN好友 通過MSN和 kapa-b 交談

QUOTE:
原帖由 rexlee 於 2006-10-29 12:18 PM 發表
一流製作, 不過表面好似粗左 d, 係咪上左粗灰? 呢個系列如果再光滑 d 重正呢~

thx for support. ^_^
我其實已經用1200噴灰,不過唔係好識噴,因為好驚噴得好厚冇晒d紋,所以薄薄地一次次噴上去。原本都想用磨沙膏,磨滑d,先再上色。不過而支膏唔見左,咁而家上左色仲有冇得補救?

thx

頂部
kapa-b
二等兵

UID 11093
精華 0
積分 4
帖子 72
成品數目 4 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2006-11-1 05:50 PM  資料  短消息  加為好友  添加 kapa-b 為MSN好友 通過MSN和 kapa-b 交談

QUOTE:
原帖由 stlau123 於 2006-10-31 12:11 AM 發表
三號機好正,好有首辦feel! 又細又cute! 幾時整埋一號同二號呀?
(我都有依盒模型, 不過手頭仲有好多其他模型製作中, 見到樓主整得咁正, 都中中地毒, 不知何年何月先解到毒囉!)

見到三號機都唔係大家杯茶,所以決定放低隻海茲爾先。整埋隻一,二號機先啦。一號機改經第一次打磨好,今晚第一次噴灰,我諗呢幾日會整好一號機。 ^_^

------------------------------------------------------------------------
1/144 海茲爾(進入第一次噴灰階段)
1/100 MG RX-78 (已經拆番開,就黎磨好晒水口)
希望好快可以再post上來share.....

頂部