回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [齊齊砌] Fujimi - Honda Integra Type R 96
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-26 02:02 AM 發表
嘩, 果16粒野成叉幾野wor, 師兄你真捨得.

叉幾野
扣除心機都只係三草野咋啵

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-26 12:01 AM 發表

thx

我個人建議呢部車將避震斬短及將前後 Lowarm 截斷重黏貼成平底會易 d ...

Thanks, 請問係咪即係cut短彈弓呢..?
但點為之將 lowarm截斷呢@@"

頂部
lailo
少校

UID 26872
精華 0
積分 24
帖子 2433
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-8
來自 HK
狀態 離線
發表於 2011-1-26 12:45 PM  資料  短消息  加為好友  添加 lailo 為MSN好友 通過MSN和 lailo 交談
回復 #121 Seiichiro 的帖子

下, 乜唔係真車既鈴黎咩?

生有限, 欲無限. 買得快, 砌得慢.
要好好保養個人健康, 唔係點砌得晒個倉~
頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 lailo 於 2011-1-26 02:57 PM 發表
下, 乜唔係真車既鈴黎咩?

冇咁大張介紙板啦 ~
Lailo 兄就是要開我玩笑是不是

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-26 09:11 AM 發表

Thanks, 請問係咪即係cut短彈弓呢..?
但點為之將 lowarm截斷呢@@"

你 A2 同 A3 件,左右兩角都有一個位承托住彈弓果件組件。
如果單是將彈弓切去,因為果兩隻角位是卡在車鈴入面的,會妨害彈弓組件調高調低

有人會另外用膠片做果個托位,我自己就係將 A2 A3 年左右兩邊隻臂整成平放 ... 另外避震就全自改了。

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-26 05:17 PM 發表

冇咁大張介紙板啦 ~
Lailo 兄就是要開我玩笑是不是

你 A2 同 A3 件,左右兩角都有一個位承托住彈弓果件組件。
如果單是將彈弓切去,因為果兩隻角位是卡在車鈴入面的,會妨害彈弓組件調高 ...

請問你係點樣整成平放架?@@" Thanks!!
要自己改位真係好頭痛, 之前冇試過-_-"

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-26 05:28 PM 發表

請問你係點樣整成平放架?@@" Thanks!!
要自己改位真係好頭痛, 之前冇試過-_-"

上紅線係原來既輪廓,黃色係要消滅的部份。之後係底部綠線位加塊膠板做承托,將切出黎既搖臂貼上去
不過因為成組懸掛更貼近的關係,A2 件會有幾個位都俾底盤頂住,好似兩個正方柱體的塔仔,果度要 CUT 短
兩個輪之間條轉向捧都會頂住裝唔到上去 ... 所以底盤又要 CUT 走唔少位 ...
請參考圖 2 要 CUT 走的位置

當成組懸掛會「縮入」底盤之後,車高就會降低左喇 ...   

所以我的做法就應該不是一個有效率同簡單的好方法喇
咁呢 ... 就 ... 以上純粹個人做法,僅供參考

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
目前尚餘前座安全帶、車廂倒後鏡、門側倒後鏡、中控追加油溫錶、兩隻獨立分離的雞翼窗以及全車拋光 ... 未做。

雖然終點即將在望,不過由於春節要回鄉關係,小弟的 DC2 將會再度延遲到二月中先會 Fine Tune 出廠的 ...

俾住個 Pat Pat 大家睇住先 ~

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-27 08:46 PM 發表

上紅線係原來既輪廓,黃色係要消滅的部份。之後係底部綠線位加塊膠板做承托,將切出黎既搖臂貼上去
不過因為成組懸掛更貼近的關係,A2 件會有幾個位都俾底盤頂住,好似兩個正方柱體的塔仔,果度要 CUT 短
...

嘩 唔該晒你啊
咁避震係咪都要cut短D囉?

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-27 09:16 PM 發表

嘩 唔該晒你啊
咁避震係咪都要cut短D囉?

yes,不然採用爆塔頂方法也可以

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-27 10:28 PM 發表

yes,不然採用爆塔頂方法也可以

請問係咪將避震cut開一半然後抽走中間唔要既距離, 再係中間鑽窿塞條鐵線入去作支撐, 之後駁番埋呢..? Thanks=]

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-27 10:50 PM 發表

請問係咪將避震cut開一半然後抽走中間唔要既距離, 再係中間鑽窿塞條鐵線入去作支撐, 之後駁番埋呢..? Thanks=]

想 low 低 1mm 就避震頂 cut 走一 1mm ... 這樣會簡單點的 -_-

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-27 11:32 PM 發表

想 low 低 1mm 就避震頂 cut 走一 1mm ... 這樣會簡單點的 -_-

但如果cut走避震頂, 如紅圈所示, 咁咪會冇左個凸位塞入車底囉?????

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-28 12:21 AM 發表

但如果cut走避震頂, 如紅圈所示, 咁咪會冇左個凸位塞入車底囉?????

可以自己加返
又或者 Cut 斷避震,然後係避震底切走所需長度,再插銅枝加固接合峻都一樣,又可以保留彈弓做型。隨你喜歡邊個方法,都一樣

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-28 12:27 AM 發表

可以自己加返
又或者 Cut 斷避震,然後係避震底切走所需長度,再插銅枝加固接合峻都一樣,又可以保留彈弓做型。隨你喜歡邊個方法,都一樣

銅枝同埋固接合峻..請問模型舖有得賣嗎....? Thanks.
BTW, 模型車仲難搞過我真車 haha... Thx again

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-28 12:44 AM 發表

銅枝同埋固接合峻..請問模型舖有得賣嗎....? Thanks.
BTW, 模型車仲難搞過我真車 haha... Thx again

模型膠水、各 size 改造用的銅枝、膠條、膠板係廣華街都有賣

真車多數改裝都係買件 Parts 返黎換嘛 ... 支真狗牙扭幾扭又得左,邊使去到 cut 避震咁誇
師兄部真車又係 Integra 嗎 ?

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-28 12:52 AM 發表

模型膠水、各 size 改造用的銅枝、膠條、膠板係廣華街都有賣

真車多數改裝都係買件 Parts 返黎換嘛 ... 支真狗牙扭幾扭又得左,邊使去到 cut 避震咁誇
師兄部真車又係 Integra 嗎 ?

其實今日都有出MK睇過, 唔識分應該買邊種咩牌子既膠板同膠條@@, 同埋都唔知銅枝個樣係點@@
同埋唔知係咪真係可以咁幼都鑽到個窿出黎塞條銅枝入去..

真車我自己渣EK咋..Integra我出唔到燕梳 唔夠歲數-_-"" 身邊朋友就渣DC2既..好好劈 XDD

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-28 12:57 AM 發表

其實今日都有出MK睇過, 唔識分應該買邊種咩牌子既膠板同膠條@@, 同埋都唔知銅枝個樣係點@@
同埋唔知係咪真係可以咁幼都鑽到個窿出黎塞條銅枝入去..

真車我自己渣EK咋..Integra我出唔到燕梳 唔夠歲數-_- ...

銅枝就真係一條銅枝咁嫁咋 @.@ 幻想下一條成尺幾兩尺長既鉛芯不過係銅做的
如果真係唔知的話,不如試下將副模型直砌先 ? 黎部直版的 ... 雖然車高真的有點兒過份 -_-

EK 都好丫,想我小時候迷上 DC2,幻想將來也要有一部 ... 然後未畢業 DC2 就停產左
然後 DC5 發表,到 FD2 都停產埋 ... 我既夢都從來冇實現過
莫講話 EK ... 就連係公司樓下停車場貼住大紙賣 6K 果部 EF 都冇本事買呀

所以我對 DC2 的愛和恨都要係呢部車上面體現出來

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-28 01:52 AM 發表

銅枝就真係一條銅枝咁嫁咋 @.@ 幻想下一條成尺幾兩尺長既鉛芯不過係銅做的
如果真係唔知的話,不如試下將副模型直砌先 ? 黎部直版的 ... 雖然車高真的有點兒過份 -_-

EK 都好丫,想我小時候迷上 DC2, ...

Thanks, 咁我想請問D手鑽有冇好介紹呢..?
同埋其實我咁改低架車駛唔駛要用畢地果 D野架@@"

EK係幾好玩既.. 只限玩山路囉, DC2真係好快, 但我朋友架DC2好鬼多野整, 冇EK咁襟踩, FD2就係最型既type R, 不過我覺得佢似部型格多過civic

頂部
Seiichiro
上等兵

UID 22705
精華 1
積分 10
帖子 255
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kalok723 於 2011-1-28 09:17 AM 發表

Thanks, 咁我想請問D手鑽有冇好介紹呢..?
同埋其實我咁改低架車駛唔駛要用畢地果 D野架@@"

EK係幾好玩既.. 只限玩山路囉, DC2真係好快, 但我朋友架DC2好鬼多野整, 冇EK咁襟踩, FD2就係最型既type R, 不過 ...

手鑽去五金鋪有賣啊,唔係好貴,幾十蚊,又可以順便買齊不同 Size 的鑽頭
畢地用唔用得著好難講喎 ... 買定放係度冇壞既 ...

96 spec 的話數下手指都成 15 年車啦,又唔知幾多手車,個個都拎黎劈 ... 鐵打都死啦
除左 EG6、EK9 同 EP3 我喜歡程度一般之外,NA2、DC2、FD2、DC5、CL7、CL1 都是我大好車種

頂部
kalok723
平民

UID 43253
精華 0
積分 2
帖子 48
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2010-9-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Seiichiro 於 2011-1-28 12:02 PM 發表

手鑽去五金鋪有賣啊,唔係好貴,幾十蚊,又可以順便買齊不同 Size 的鑽頭
畢地用唔用得著好難講喎 ... 買定放係度冇壞既 ...

96 spec 的話數下手指都成 15 年車啦,又唔知幾多手車,個個都拎黎 ...

咁請問膠板應該買邊種呢..因為我見到有好多種..有d又寫made in USA既, 有d就雙星既..同埋係咪就用膠水痴件模落去膠板就ok..夠唔夠實@@

咁渣得呢D車都唔會話斯文渣架喇, 唔拎去皮都架唔中高轉爽下..唔好講一代梯, 98年2代梯都好多野整, 車頭漏油都頭痛啦, 我自己渣EK3既, 我都想換部型格, CL7, 或者FD2, 其實型格抵玩啦, 幾萬蚊有部, CL7個價位都接受到, 但FD2真係...唔係好值..雖然好靚

頂部