回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [gundam] 1/144 BANSHEE-[新手作品,手機相]
JimmyShem
平民

UID 53142
精華 0
積分 2
帖子 44
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2013-5-19
狀態 離線
1/144 BANSHEE-[新手作品,手機相]

今次真係好多第一次,第一次用油,第一次用噴槍,第一次用畢地(2把武器加工失敗=_=)
手機相~!
今次多謝皆旺地下某間賣油的老闆(唔講鋪名),vampirea
隻野痴左好多塵~!,一張圖限我上傳120KB(唔好玩啦,1MB是基本吧)

試噴,GAIA002做底,122銀,044透明藍+047透明紫,效果有D青,近鋁金屬FEEL

今次加轉GUNZE-GX216+小小044透明藍

內甲所用的油,左至右

總合以上:打磨我真係唔識,磨到左歪右歪,仲有好多塵係上面,吸座機...,不過新手的我,好大滿足感

本帖最近評分記錄
MAHTC   2013-5-31 04:43 PM  讚好  +1   不俗之作
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
係格離個site到我post左下面既留言. 咁我post左次...

QUOTE:
好多塵喎. 地方大塵最後用防靜電筆(靚既都貴的)先掃d件至再噴油.
另外噴得未夠滑, 令面來講見到有凹凸感覺. 噴油手勢要繼續練/摸索.
未磨夠. 大脾仲見到分模線. 其他位置亦見到未磨好既水口.

努力.

我都唔覺有教過你乜野, 唔洗多謝我的.

新手打磨可以用張砂紙用雙面膠紙貼係一d厚身面平既膠板上. 老一輩既慣左/可以砂紙對摺, 但需要一定經驗同手勢, 新手未必做到.

btw. 初初睇我仲以為我間舖幾時由好景搬左去皆旺添

路過既厚多士
頂部
JimmyShem
平民

UID 53142
精華 0
積分 2
帖子 44
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-5-31 04:14 PM 發表
係格離個site到我post左下面既留言. 咁我post左次...

我都唔覺有教過你乜野, 唔洗多謝我的.

新手打磨可以用張砂紙用雙面膠紙貼係一d厚身面平既膠板上. 老一輩既慣左/可以砂紙對摺, 但需要一定經驗同手 ...

如果唔係師兄你叫我由UWAN**轉過黎,我都唔知E到冇咁多精品貼咩油可以溝咩油咁,淨係E一點對我第一步有好大幫助

頂部
MAHTC
中校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27263
精華 5
積分 56
帖子 3949
成品數目 56 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-18
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
JimmyShem
平民

UID 53142
精華 0
積分 2
帖子 44
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #4 MAHTC 的帖子

手機質數太差,如果唔開,黑到同D黑油一樣=_=,打左燈...

頂部
亮記
中尉

UID 26456
精華 1
積分 16
帖子 945
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-27
來自 hong kong
狀態 離線
我都好多時用手機映, 但映相時會將檯燈個燈炟換做100w(平時60w)白光,由一面打過去再喺相反方向用食物膠盒
做補光反映俾主體,不過師兄映相背景亂過[亂葬崗]至係死因,主體好難睇得清楚(無哂細節位),同相片像數大細無咩直接關係.

1/100 VF-1A 進度80% ,雪風 - 1/100 FRX00 進度90%
Cute 版 VF-1J/A 待上色 ,1/48 RX-78 2號機 進度 80%
1/144 阿斯曼 進度 40%,
頂部
JimmyShem
平民

UID 53142
精華 0
積分 2
帖子 44
成品數目 2 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #6 亮記 的帖子

等自己技術好少少補影多次(兩方面@_@)

頂部