回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 一年戰爭 fans 你係邊個年齡階層呢 ?  (單選) [參與投票的會員]
10-15 歲
  44 (13.17%)
16-20 歲
  73 (21.86%)
21-25 歲
  50 (14.97%)
26-30 歲
  40 (11.98%)
31-35 歲
  26 (7.78%)
35-40 歲
  70 (20.96%)
40-45 歲
  27 (8.08%)
46-50 歲
  2 (0.60%)
51 歲 或以上 (唔好笑呀, 大河原都係咁年紀架)
  2 (0.60%)

標題: 一年戰爭 fans 你係邊個年齡階層呢 ?
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線
一年戰爭 fans 你係邊個年齡階層呢 ?

一年戰爭 fans 你係邊個年齡階層呢 ? 如果以我老餅嚟睇, 應該係30以上居多 . . .睇下我有無趺眼鏡啦

定義 - 氾指所有一年戰爭嘅 TV, OVA 同電影系列, 好以 TV 0079 元祖系列, 0080 口袋戰爭, 08 小隊, 一年戰爭啟示錄, 重力戰線!! 等等, 投左票, 講下你點解成為fans 啦 !

頂部
jamcat
少尉

UID 3584
精華 0
積分 0
帖子 621
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-19
來自 MARS
狀態 離線
無記第一次播0079 TV版果時, 我讀緊小五....仲係牛頭角下村讀....

頂部
赤君-018
中校

UID 10269
精華 0
積分 4
帖子 3082
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-24
來自 房間
狀態 離線
相比seed或00,0079呢類有絕對的吸引力
模型當然都係一年戰爭多啦
小弟得16歲,唔好落眼鏡呀

頂部
佐木一狼
上尉

UID 27511
精華 0
積分 1
帖子 1574
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-23
來自 所羅門的惡夢
狀態 離線
最初接觸/主動接觸既係seed

無記之前都有做其他,但果陣細個+星期日經常出街玩,所以印象無乜

記得有做G,W,X,08ms,馬沙之反擊咁囉..

跟住再睇seed-d,00,0083

唯獨0083吸引到我, 之後再接觸0079, z ,0080, 第08ms小隊, 愈睇愈鐘意

但seed系列同00係無UC果種吸引

0083自護萬歲!
賈圖:地聯班白痴仔,抵我一炮打沉你咁多架艦
將考AL的朋友, 請將目標set高d, 努力d
唔上唔落, 後悔就無謂喇
好熱好潮好濕好焗
gundam都係真實系好
頂部
MSSLLS
少尉

UID 28836
精華 0
積分 1
帖子 604
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-25
來自 Hong Kong
狀態 離線
發表於 2009-6-18 07:24 PM  資料  短消息  加為好友  添加 MSSLLS 為MSN好友 通過MSN和 MSSLLS 交談

QUOTE:
原帖由 佐木一狼 於 2009/6/18 07:21 PM 發表
最初接觸/主動接觸既係seed

無記之前都有做其他,但果陣細個+星期日經常出街玩,所以印象無乜

記得有做G,W,X,08ms,馬沙之反擊咁囉..

跟住再睇seed-d,00,0083

唯獨0083吸引到我, 之後再接觸0079, z ,0 ...

X2, I am 15 only(will be 16 soon)

頂部
marcochifung
少尉

UID 21053
精華 0
積分 6
帖子 643
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-10
來自 他方
狀態 離線
發表於 2009-6-18 07:33 PM  資料  短消息  加為好友  添加 marcochifung 為MSN好友 通過MSN和 marcochifung 交談
13歲炸....跌晒眼鏡la你

頂部
freecom88
平民

UID 31611
精華 0
積分 0
帖子 4
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-7-5
狀態 離線
我13歲呀............自從接觸seed後..............我睇返以前D高達.............的確比seed 同seed d 好睇好多.............唔知你有無跌眼鏡

頂部
tonyskchung
軍曹

UID 32359
精華 0
積分 7
帖子 387
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-4
狀態 離線
14歲....
6歲開始睇高達....中二先開始玩高達
...
我好清楚咁記得第一次睇高達套野係講...
係個雪地到有一男一女....
條友用激光劍黎泡溫泉

頂部
佐木一狼
上尉

UID 27511
精華 0
積分 1
帖子 1574
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-23
來自 所羅門的惡夢
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tonyskchung 於 18/6/09 07:55 PM 發表
14歲....
6歲開始睇高達....中二先開始玩高達
...
我好清楚咁記得第一次睇高達套野係講...
係個雪地到有一男一女....
條友用激光劍黎泡溫泉

第08ms小隊
艾娜

0083自護萬歲!
賈圖:地聯班白痴仔,抵我一炮打沉你咁多架艦
將考AL的朋友, 請將目標set高d, 努力d
唔上唔落, 後悔就無謂喇
好熱好潮好濕好焗
gundam都係真實系好
頂部
char
上尉
得閑就要慢慢清下d模型

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 286
精華 5
積分 28
帖子 1402
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-18
來自 模型盒內
狀態 離線
一定係過30以上. 當年睇住電視既感覺..真係難忘~

當完成自己期待已久的心愛模型既時候,勝利既光榮係屬於你!!
頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jamcat 於 2009-6-18 07:42 PM 發表
無記第一次播0079 TV版果時, 我讀緊小五....仲係牛頭角下村讀....

我都係呢個年齡層都係小五, 當年係返下午校 睇朝早重播, 之後中段隣居買左錄影機 放左學走過去睇, 諗返起都好多回憶~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線
無野呀嗎,  5 成人係20以下?????? 唉,   真係估唔到 ! 原來你地 d 死靘仔咁有內"鹹" , 哎呀, 我d 眼鏡碎呀, 幫手執下啦唔該 . . .

其實一年戰爭好有故事性, 大家唔嫌d 動畫核突 d 都幾吸引架, 我重記得以前無已家咁多模型賣, 每盒模型都係炒價, 20年前我中學時代已經要35 蚊一盒 ms-14 量產型格魯古 . .係我第一盒高達模型,真係愛死. 荃灣個時有間興記模型, 炒模型重勁過而家, 佢只會展示響柜位, 價錢貼可以上午同下午唔同, 重要訂貨先有, 誇唔誇張 ??? 之後雖然無動晝, 但 msv 嘅軍事色彩同標榜 ace pilot 果種風格, 真係如痴如醉, 暑期工d 錢就咁進貢晒比bandai ...之後一直收集元祖高達嘅所有物品 ...真係痴痴地..

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
Gundam@EFSF
上尉
雖搵人砌;模魂常存;以圖會友

UID 13325
精華 0
積分 -44
帖子 1590
成品數目 -44 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-9
來自 Side 7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2009-6-18 08:33 PM 發表

我都係呢個年齡層都係小五, 當年係返下午校 睇朝早重播, 之後中段隣居買左錄影機 放左學走過去睇, 諗返起都好多回憶~

yup, I was p4 watching th3 2nd boardcast on Sunday around 9am

My days (20 years ago) found every boxes of New MSV all over HK... :$
They are all re-issue!  Hope I can have them all in GFF series!!!!
Do u know them all?  the box art is really cool!

Have u used it?

Why I love Zeono is bcoz MSV, I hope the Zeono line will release all the MSV MS!

My blog: http://hk.myblog.yahoo.com/gundam_efsf
高達收藏家,愛為藏品拍照,模型是代工做的
頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線
樓上老兄超正噃,   我盒盒都有..不過大部份都得番盒蓋 .. .嗚嗚嗚嗚

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
0079 在當時o黎講比較真實, 真係好有feel.

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線
me 31-35 歲...

I was growing up with Gundam RX-78... from the very beginning one to nowadays MG Gundam ver 2.0

the one I love the most is Perfect Gundam...
because of this comic series...

a new redesign version of Perfect Gundam from HJ magazine

and my second beloved one is Full Armor Gundam...

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
赤君-018
中校

UID 10269
精華 0
積分 4
帖子 3082
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-24
來自 房間
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2009-6-18 11:15 PM 發表
me 31-35 歲...

I was growing up with Gundam RX-78... from the very beginning one to nowadays MG Gundam ver 2.0

the one I love the most is Perfect Gundam...
because of this comic series...
...

至愛的經典機呀

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 赤君-018 於 6/18/2009 22:49 發表

至愛的經典機呀

that is why I love MG Perfect Gundam... I still had 3 boxes unopened and I would like to build it next year or so...

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
Monel
少尉

UID 35154
精華 0
積分 4
帖子 592
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2009-2-16
來自 KwaiChung
狀態 離線
MSV 好鬼正!

頂部
mamansing
中尉

UID 16891
精華 0
積分 0
帖子 874
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-10
來自 我媽的怨念
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 tailoxxx 於 18-6-2009 09:38 PM 發表
無野呀嗎,  5 成人係20以下?????? 唉,   真係估唔到 ! 原來你地 d 死靘仔咁有內"鹹" , 哎呀, 我d 眼鏡碎呀, 幫手執下啦唔該 . . .

其實一年戰爭好有故事性, 大家唔嫌d 動畫核突 d 都幾吸引架, 我 ...

其實我同d fd/同學講起 以前果 D gundam
佢地都話畫面核突所以唔好睇←歪理

樓主我送副眼鏡你再跌碎又點話?
我今年16,過多幾個月17啦

頂部