回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 什麼蝕刻片你會選用?  多選 : 最多可選 8 項 [參與投票的會員]
Studio 27
Crazy Modeler
Hobby Design
Top Studio
Acu Stion
MODELER'S
自製
其它
對不起,您無權投票。

標題: 什麼蝕刻片你會選用?
hobbyman
軍曹

UID 21638
精華 3
積分 11
帖子 313
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-26
來自 Hong Kong
狀態 離線
什麼蝕刻片你會選用?

小弟現在多數砌 1/24 汽車,1/20 F1,通常一定會用蝕刻片,之前多數選用 Studio 27 和 MODELER'S 安全帶蝕刻片,
現在多數選用 Hobby Design,不過近來逾來逾貴及幾多多餘件,唔係咁實際,但又覺得 Studio 27 太簡單,Acu Stion 又太昂貴,好拿痢!..................................
各位師兄點選擇呢?想聽下大家意見,我可以參考參考,Thanks

熱度決定進度
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
有時都唔係話有某一偏好,比較一下哪一份有所需要的,就會用了,有時可能會買兩三份,各自取用需要的~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
盡量唔用同普通 Condom 一樣咁薄 (甚至薄過 ) 果隻 brand o既 PE 囉, 薄到 Cut 出尼都驚出事, 同埋d Parts 都作用唔大.

頂部
=鋼=
上校

UID 16950
精華 0
積分 3
帖子 4636
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-17
來自 大天使號...
狀態 離線
發表於 2010-4-6 11:16 AM  資料  短消息  加為好友  添加 =鋼= 為MSN好友 通過MSN和 =鋼= 交談
我都係睇邊份岩自己用就買邊份
自己無乜錢所以買一份就算LU XD
同埋如果好薄既PE真係唔會買= ="""

Fujifilm Finepix X10
Canon EOS 450D
Sigma 17-50mm F2.8 EX DC OS
Canon EFS 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EFS 55-250mm F4-5.6 IS
頂部
i23456789
軍曹

UID 27868
精華 0
積分 4
帖子 305
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-31
狀態 離線
睇下有用先買(因為自己無乜錢 )

頂部
hobbyman
軍曹

UID 21638
精華 3
積分 11
帖子 313
成品數目 11 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我都通常睇下邊份岩自己用,但用用下心諗第二個品牌會唔會好D,通常我砌一架車都會用自己空餘峙間半年至一年時間砌,所以想問大家意見,唔想後悔!

我見幾多師兄選擇 Crazy Modeler ,セ重有新PE 出咩?市面很難買到 Crazy Modeler PE for一架車用,其實Crazy Modeler 同 Hobby Design 係咪同廠呢?

熱度決定進度
頂部
hobbyman
軍曹

UID 21638
精華 3
積分 11
帖子 313
成品數目 11 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我都通常睇下邊份岩自己用,但用用下心諗第二個品牌會唔會好D,通常我砌一架車都會用自己空餘峙間半年至一年時間砌,所以想問大家意見,唔想後悔!

我見幾多師兄選擇 Crazy Modeler ,セ重有新PE 出咩?市面很難買到 Crazy Modeler PE for一架車用,其實Crazy Modeler 同 Hobby Design 係咪同廠呢?

熱度決定進度
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線
其實最緊要[唔好為 PE 而 PE 囉].

大份亦未必有用, d 垃圾多到你唔信, 比埋d [十九] Speaker 網你, 有Q用咩 ?! 車頭 d Grill 又薄到 [軟賴賴], 點搞呀 ?!

做到咁大份同咁薄, 無非都係想整大份d, 既可乘機收貴d, 又可變相減低每份平均成本, 一句講晒, Enlarge their Profit Margin.

Studio 27  - Thickness and Quality is OK, some of them are useful but pricey.

Crazy Modeler - IT "WAS" OK before ...

Hobby Design - 唔到絕景唔會買

Top Studio - 誠意之作

Acu Stion - 貴到日本人都頂唔順  

MODELER'S - Shut Down Already la

自製 - 有時間整多盒 Kit 好過

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2010-4-6 02:09 PM 發表

大份亦未必有用, d 垃圾多到你唔信, 比埋d [十九] Speaker 網你, 有Q用咩 ?! 車頭 d Grill 又薄到 [軟賴賴], 點搞呀 ?!

做到咁大份同咁薄, 無非都係想整大份d, 既可乘機 ...

真心問,請問 Studio 27 /Top Studio /Crazy Modeler  邊隻比較貴?

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2010-4-6 03:11 PM 發表

真心問,請問 Studio 27 /Top Studio /Crazy Modeler  邊隻比較貴?

S27 seems to be the most expensive one

頂部
hobbyman
軍曹

UID 21638
精華 3
積分 11
帖子 313
成品數目 11 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2010-4-6 02:09 PM 發表

做到咁大份同咁薄, 無非都係想整大份d, 既可乘機 ...

我都好同意DM兄你睇法, 我以為用唔晒D PE 係我技術唔夠添,好彩!

熱度決定進度
頂部
tony308
平民

UID 31965
精華 0
積分 0
帖子 2
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-28
狀態 離線
crazy modeler淘宝上面嘅T7就有啦,最齐

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hobbyman 於 2010-4-6 04:01 PM 發表

我都好同意DM兄你睇法, 我以為用唔晒D PE 係我技術唔夠添,好彩!

其實邊隻 Brand 的 PE 都好, 好小用得晒, 用到 70% 已經好好.

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2010-4-6 04:34 PM 發表

其實邊隻 Brand 的 PE 都好, 好小用得晒, 用到 70% 已經好好.

用得晒同有冇用係兩會事
佢出得有INSTRUCTION你照痴上去,100%一定用得晒
但如果PE件本身冇咩作用,有時唔用係好過用的
所以只簡一D 值得用既部份來痴, 咁出來效果好多時都會好過係唔係都痴晒成份PE上架車度好的

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2010-4-7 01:35 AM 發表

用得晒同有冇用係兩會事
佢出得有INSTRUCTION你照痴上去,100%一定用得晒
但如果PE件本身冇咩作用,有時唔用係好過用的
所以只簡一D 值得用既部份來痴, 咁出來效果好多時都會好過係唔係都痴晒成份PE上架 ...

最佳例子,十九喇叭網,最低能設計

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線
另外想請教下
Hobby Design  唔到絕景唔買(,即係好定唔好?

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2010-4-8 11:55 PM 發表
另外想請教下
Hobby Design  唔到絕景唔買(,即係好定唔好?

you buy one and give a try. U'll find out the answer

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2010-4-9 02:34 AM 發表

you buy one and give a try. U'll find out the answer

因i為我上網見到一份比350Z/370Z 用既,好似好複雜...D迫力,要一頁頁咁~

頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小杰 於 2010-4-9 12:38 PM 發表

因i為我上網見到一份比350Z/370Z 用既,好似好複雜...D迫力,要一頁頁咁~

噓, 唔好信人/我, 拿拿林買份試下.

話時話, 砌 350Z/370Z 呢類車, 會唔會拆開個轆, 走去 Display Brake Disk 呢 ? 重要 Brake Disk 中間穿崩 (當冇轆時, Tamiya 冇預人會咁 Display)
重有, 你試下用埋佢 Provide d Front Grill, 睇下砌唔砌到/砌成點, 好彩我隔離泊左 370 真車, 如果唔係就 ......

頂部
dominic
上等兵

UID 35381
精華 0
積分 1
帖子 212
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-18
來自 Canton province
狀態 離線