回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 點解架車捽極都唔「令」??
blitz34
平民

UID 15099
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
狀態 離線
點解架車捽極都唔「令」??

我上左水貼,噴左5層TS-13,之後用砂紙將水貼飛邊,最後用☆☆紅蓋捽,捽果陣好「令」,不過冇幾耐就回復原狀....

我到底做錯左乜野..

頂部
jammy_2002i
上尉
砌得幾多得幾多!

UID 5411
精華 0
積分 5
帖子 1209
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 blitz34 於 2007-1-20 12:44 PM 發表
我上左水貼,噴左5層TS-13,之後用砂紙將水貼飛邊,最後用☆☆紅蓋捽,捽果陣好「令」,不過冇幾耐就回復原狀....

我到底做錯左乜野..

光油未完全乾透,當然有機會打回原形~ 噴完光油之後擺番個零兩個星期至好卒呀~

頂部
心中有你
少尉

UID 11340
精華 0
積分 6
帖子 515
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-2
狀態 離線
我就唔同你啦.我係光滑,但係有好多少花行

頂部
blitz34
平民

UID 15099
精華 0
積分 0
帖子 9
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2007-1-20 12:53 PM 發表

光油未完全乾透,當然有機會打回原形~ 噴完光油之後擺番個零兩個星期至好卒呀~

唔係用完砂紙之後即刻捽咩??

用完砂紙要再用光油???

頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jammy_2002i 於 2007-1-20 12:53 PM 發表

唔洗"個零兩個星期"咁耐呀?
你估係AIRFIX等外國模型油咩
果D真係要等"個零兩個星期"
田宮油我隔夜第二日我就卒啦

頂部
Alex_xelA
上校

UID 3899
精華 0
積分 7
帖子 4961
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 sydney
狀態 離線
發表於 2007-1-20 10:42 PM  資料  短消息  加為好友  添加 Alex_xelA 為MSN好友 通過MSN和 Alex_xelA 交談
then u have to use blue and white cap to make it shiny~~~ only red is not ok

toppo: i i also wait for 2 weeks plus before i start polishing.

Back...... hopefully......
頂部
shawng
平民

UID 9074
精華 0
積分 0
帖子 10
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-11
狀態 離線
超级光油
隔天就得

頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 traci 於 2007-1-20 10:42 PM 發表
then u have to use blue and white cap to make it shiny~~~ only red is not ok

toppo: i i also wait for 2 weeks plus before i start polishing.

除非在濕度高的季節/地方噴油
D油係會耐D先乾,但都冇需要停2星期咁耐
不過,我亦唔反對,完全乾透是一定要

頂部
jammy_2002i
上尉
砌得幾多得幾多!

UID 5411
精華 0
積分 5
帖子 1209
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Toppo 於 2007-1-20 07:27 PM 發表

唔洗"個零兩個星期"咁耐呀?
你估係AIRFIX等外國模型油咩
果D真係要等"個零兩個星期"
田宮油我隔夜第二日我就卒啦

大佬...你識唔識架??? 唔係我自己"奶"過野我都唔敢教人啦.... 你層光油層左幾厚先????? 如果要個finishing做到鏡面咁,一般都係至噴5-6層除左光油, 所以需要較長時間至可以乾透,而且光油仲有收縮既特性,所以一般都係建議擺兩個星期, 等d光油有足夠時間乾透並且收縮, 有d高手什至焗油機焗, 直至乾透為止至可以用compound卒, 否則光油未乾透就卒就好易會打回原形~

QUOTE:
原帖由 blitz34 於 2007-1-20 02:58 PM 發表

唔係用完砂紙之後即刻捽咩??

用完砂紙要再用光油???

當然可以用完砂紙打磨後就捽啦, 但未用砂紙打磨之前係要俾時間光油乾透可收縮~

頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線
[quote]原帖由 jammy_2002i 於 2007-1-22 09:35 AM 發表

大佬...你識唔識架??? 唔係我自己"奶"過野我都唔敢教人啦.... 你層光油層左幾厚先????? 如果要個finishing做到鏡面咁,一般都係至噴5-6層除左光油, 所以需要較長時間至可以乾透,而且光油仲有收縮既特性,所以一般都係建議擺兩個星期, 等d光油有足夠時間乾透並且收縮, 有d高手什至焗油機焗, 直至乾透為止至可以用compound卒, 否則光油未乾透就卒就好易會打回原形~

係呀係呀.........我係"新手上路"咋,玩模型年曆短,我都係唔敢係度教人啦,只係吹下水誤人子弟咋
回你問題先:通常我噴10層8層光油咁啦,每層油乾左才噴下一層,隔夜便乾透,第二天就打磨,用磨光劑卒,如遇潮濕天氣,我就放入焗油櫃噴油,焗油櫃付有抽氣可作噴油箱用
死啦....我呢架黃色車幾時會打回原形呢?係幾年前砌架,擺到現在仲咁光亮,希望唔咁快打回原形啦

查看積分策略說明
附件
2007-1-22 10:51 AM

頂部
Rox1
上尉

UID 13460
精華 0
積分 1
帖子 1210
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-25
狀態 離線
其實砌模型哩家嘢都係各施各法, 自己收貨就OK. 我嘅做法可能會異於常人 我習慣連灰都拋光, 主色又拋, 到咗噴光油時唔會一次噴到好厚先拋. 會每噴4-5層先拋一次光. 有時到完成時光層會30-40層噴塗... 這是煩, 但我就滿意哩種效果.

真的, 要等全乾才着手打磨拋光, 否則鏡面度會下降. 但如果好似我咁噴法, 剩拋光油就最少要用16星期先處理完光油層. 所以我只會等約3天就開始打磨

我建議如果有時間可以等當然愈耐愈安妥. 但冇時間而濕度又唔太高, 3-4天都可以動手...

而由於我懶, 唔想磨得咁辛苦, 我會在噴油時以高度濕噴為主. 咁可以減少出現所謂橙皮紋的情況. 但弱點是很易失手而出現流淚現象.

下圖是出來的效果, 由於懶冇乜新作, 都係得d十年前舊嘢.... 不過生緊仔好快會有新嘢

查看積分策略說明
附件
2007-1-22 12:21 PM

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Rox1 於 2007-1-22 12:21 PM 發表
其實砌模型哩家嘢都係各施各法, 自己收貨就OK. 我嘅做法可能會異於常人 我習慣連灰都拋光, 主色又拋, 到咗噴光油時唔會一次噴到好厚先拋. 會每噴4-5層先拋一次光. 有時到完成時光層會30-40層噴塗... 這是煩, 但我就滿意哩種效果.

小弟好認同呢一句∼
Rox1兄做法唔算異於常人呀, 如果話異於常人,我唸我更加....

車既表面處理有好多野可以研究落去.
噴灰噴邊隻;
用唔用其他色做底;
色漆點先噴得滑LUKLUK;
色漆打唔打磨;
光油噴邊隻;
噴幾多層;
噴幾厚;
用咩來磨;
點磨;
等幾耐先磨;
點洗走痴上去D麈;
用咩來捽;
點捽;
捽完用唔用WAX;
滲線用咩色.....

以至到用咩牌子既油,光油.....

係咁衣都可以數到有大把野去試
做法唔同效果亦可以好唔同
而自己把尺亦可以好唔同人地個把尺
有人覺得已經捽到最令既車,可能俾其他人就會覺得未夠令....

就小弟來講, 我唔太著重色漆噴成點,過到骨就算了
其實係可以再加強的,只係練唔到點先可以噴得再滑D
光油我依家坐底等個半月,冇兩個月個心重係有D怕...
事關光油未完全收縮就磨架,佢再收縮既話,橙皮就會再出現...
所以我一定會等,起碼求個心安...

如果光油都未乾就捽,除左白費心機之外,又要噴多次,重要面對多次痴麈既危險....所以懶到出汁既我, 一定費事煩....等就好了

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線
[quote]原帖由 Rox1 於 2007-1-22 12:21 PM 發表

嘩!嘩!嘩!靚到不得了呀
首次見你作品,眼前一亮,勁
期待新作,到時畀我見識下,學下野

頂部
Toppo
中校
趕時間呀,唔該借借

UID 13749
精華 0
積分 4
帖子 3188
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
來自 香港特別行騙區
狀態 離線
唉...........從事左模型行業廿多年,年近退休,現在畀人話我識唔識架
真係好心灰意冷
在這裡,我只是同人分享心得,說人知我上色係隔日我就卒,我沒出現問題,而且上文亦有提到要"完全乾透是一定要 "及"亦唔反對",D油我認為乾透我咪隔夜去卒,我有何不對呢?做錯乜野呢?,再者,我亦冇叫人一定要隔夜才對,只提及"田宮油隔夜第二日我就卒啦 ",這是我個人做法...............唉!以後,都係小D上來,唔再誤人子弟算吧,或者我唔太適合這裡了

頂部
REFF
上校

UID 9080
精華 0
積分 23
帖子 4707
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-11
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Toppo 於 2007-1-22 08:04 PM 發表
唉...........從事左模型行業廿多年,年近退休,現在畀人話我識唔識架
真係好心灰意冷
在這裡,我只是同人分享心得,說人知我上色係隔日我就卒,我沒出現問題,而且上文亦有提到要"完全乾透是一定要 "及"亦唔反對",D油我認為乾透我咪隔夜去卒,我有何不對呢?做錯乜野呢?,再者,我亦冇叫人一定要隔夜才對,只提及"田宮油隔夜第二日我就卒啦 ",這是我個人做法...............唉!以後,都係小D上來,唔再誤人子弟算吧,或者我唔太適合這裡了

唔洗"個零兩個星期"咁耐呀?<<<
你估係AIRFIX等外國模型油咩<<<
果D真係要等"個零兩個星期"<<<<
是你說的吧..........是你先對人地的心得反對 , 而d語氣都唔見得好lor>>寸寸地個隻

你同人分享心得 , 都唔好講到自己岩唒咁  ,  這只是你個人做法......

等耐d先卒也有它的道理  , d油收縮可能會影響效果吧...

砌菜,砌狗,砌車,砌高達,砌人仔,砌首辦 ,砌戰機, 砌戰車,砌囡囡   乜都砌!!
頂部
Rox1
上尉

UID 13460
精華 0
積分 1
帖子 1210
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-1-22 12:53 PM 發表

車既表面處理有好多野可以研究落去.
噴灰噴邊隻;
用唔用其他色做底;
色漆點先噴得滑LUKLUK;
色漆打唔打磨;
光油噴邊隻;
噴幾多層;
噴幾厚;
用咩來磨;
點磨;
等幾耐先磨;
點洗走痴上去D麈;
用咩來捽;
點捽;
捽完用唔用WAX;
滲線用咩色.....

閣下提出的考慮要點十分有啓發性, 值得深思. 如果能在這些項目中做得七七八八, 想信出來的效果已經很是理想.

砌模型真的要多試, 多思考. 很老套, 但實在無比. 某一種做法可能很多新手都會知道, 但就是做得不好, 這很多時候就是他(她) 對該項技巧欠缺了`掌握能力'. 而這種`掌握能力' 就是靠多次試煉中悟出來, 沒得教, 問也無用.... (有感而發, 只是分享, 不敢說教)

頂部
Rox1
上尉

UID 13460
精華 0
積分 1
帖子 1210
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Toppo 於 2007-1-22 07:33 PM 發表
[quote]原帖由 Rox1 於 2007-1-22 12:21 PM 發表

嘩!嘩!嘩!靚到不得了呀
首次見你作品,眼前一亮,勁
期待新作,到時畀我見識下,學下野

過譽! 過譽! 真真唔敢當

其實我都响度學緊嘢咋 (即係吸緊水).. 哩度好多勁人, 如果每個學佢一d, 真係都咪話唔盞鬼.....

頂部
Rox1
上尉

UID 13460
精華 0
積分 1
帖子 1210
成品數目 1 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Toppo 於 2007-1-22 08:04 PM 發表
真係好心灰意冷

唔好! 唔好! 點解要少d上來??

模型forum最重要是每個模型愛好者都有不同的經驗, 不同的製作手法. 而這些方法可能是其它人想也沒想過的. 像這樣交流才有意義. 若果製作手法被編成一式一樣, 那為什麼還要10萬9千7個會員?  

所以會員哩家嘢就真係: 一個都不能少....

P.S. 如果你少d上來, 我咪又少d水吸?

頂部
星矢
曹長

UID 2408
精華 0
積分 2
帖子 451
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-2
狀態 離線

QUOTE:
真係好心灰意冷

前輩
好難得網上遇返你
我地班舊客仔都當你係寶
無須心灰

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Rox1 於 2007-1-22 11:06 PM 發表

閣下提出的考慮要點十分有啓發性, 值得深思. 如果能在這些項目中做得七七八八, 想信出來的效果已經很是理想.

砌模型真的要多試, 多思考. 很老套, 但實在無比. 某一種做法可能很多新手都會知道, 但就是做得不好, 這很多時候就是他(她) 對該項技巧欠缺了`掌握能力'. 而這種`掌握能力' 就是靠多次試煉中悟出來, 沒得教, 問也無用.... (有感而發, 只是分享, 不敢說教)

其實深思,係落手落腳做個時已經唔係一個問題
最緊要既,我覺得係要知道自己做緊乜~
呢一樣野係之前兩位師兄指教的(一位唔係HKML度)~

什麼用咩油,噴幾厚....其實只要知道....明白....了解咁做既原因,加上多加練習,自自然然會得出一個系統...應該就係ROX1兄所講既`掌握能力'吧~
理解左每一個STEP每一個唔同做法既OPTION既分別之後,自自然然會知道係咩情況要用咩方法,一D都唔需要問人點算好
所有事都變得合情合理同自然~
....咁講唔知有冇人明呢

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部