回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 新手砌RC211V 06'
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
狀態 離線
新手砌RC211V 06'

第一次認真去砌一部模型, 之前都砌過RC211V, 但係就粗製濫做,今次玩埋PE, 希望砌出黎可以合格, 更希望各位師兄賜教下比D意見!另外小弟無噴槍, 請問有冇其他方法做到死氣喉舊化效果呀?唔該晒各位師兄!

依架係之前嘅劣品!

今次砌依架!

今個星期開始做外殼, 但係死氣喉喉碼彈弓都未裝,最頭痛係無噴槍,唔識點做死氣喉舊化效果!

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
又有高手出沒喇~~~!!!!

請問條喉係用咩油噴???
好銀啊~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-10 02:32 PM 發表
又有高手出沒喇~~~!!!!

請問條喉係用咩油噴???
好銀啊~~~

電鍍粉

不過依隻粉最唔好就係唔可以上光油,一上就啞晒,聽D師兄講耐左會氧化,不過千X達老細話依隻係第二代,無咁易氧化, HKD98!

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kchengkl 於 2007-9-10 02:39 PM 發表

電鍍粉

不過依隻粉最唔好就係唔可以上光油,一上就啞晒,聽D師兄講耐左會氧化,不過千X達老細話依隻係第二代,無咁易氧化, HKD98!

E?
會唔會整個D 周圍係???
如果唔上得光油,透明色會唔會都唔上得呢?
D舊化色其實可以用噴透明色做成
或者CM有出過水貼....但我未試過.....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-9-10 02:45 PM 發表

E?
會唔會整個D 周圍係???
如果唔上得光油,透明色會唔會都唔上得呢?
D舊化色其實可以用噴透明色做成
或者CM有出過水貼....但我未試過.....

都唔會整到周圍都係,用棉棒點小小粉就夠,然後用棉花卒,兩三下就"令"晒,一盒有排用,說明書叫先用黑色打底再上粉,我覺得黑加透明黄出黎效果仲"正"!!!用嘖礶嘖死氣喉舊化效果唔係太得,無乜霧化效果, CM水貼太假啦,唔想用!!!唔知仲有乜計?另外卒完再上透明色係得嘅,但係要好輕手!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
掂呀! 死氣喉的消青效果噴筆係最好的, 代替辦法暫時諗唔到, 試吓用極稀的琺瑯透明油逐少逐少筆塗, 好似油兵仔錦, 漸變的邊位用thinner濕掃來blending, 唔知得唔得呢?

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2007-9-10 03:01 PM 發表
掂呀! 死氣喉的消青效果噴筆係最好的, 代替辦法暫時諗唔到, 試吓用極稀的琺瑯透明油逐少逐少筆塗, 好似油兵仔錦, 漸變的邊位用thinner濕掃來blending, 唔知得唔得呢?

多謝師兄提供,依兩日試下先

頂部
rc211v
軍曹

UID 17388
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-18
來自 HK
狀態 離線
好精細o既成品要向C兄學習,學習

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rc211v 於 2007-9-10 03:24 PM 發表
好精細o既成品要向C兄學習,學習

唔好玩我啦師兄!睇完你嘅作品,我直情自愧不如,師兄你架車嘅腳搭上面D紋係點整架,原裝個腳搭全光身,一D質感都冇!

頂部
rc211v
軍曹

UID 17388
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kchengkl 於 2007-9-10 03:35 PM 發表

唔好玩我啦師兄!睇完你嘅作品,我直情自愧不如,師兄你架車嘅腳搭上面D紋係點整架,原裝個腳搭全光身,一D質感都古

吾好咁客氣,大家交流下
腳搭上面D紋製作方法好簡單, 用studio 27-rc211v 03 etched parts貼在原裝parts、然後倒模便成、材料係旺角中旅對面二樓舖可以找到

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rc211v 於 2007-9-10 03:44 PM 發表

吾好咁客氣,大家交流下
腳搭上面D紋製作方法好簡單, 用studio 27-rc211v 03 etched parts貼在原裝parts、然後倒模便成、材料係旺角中旅對面二樓舖可以找到

唔係好明倒模係點,師兄可唔可以詳細D教下我,另外S27份etched parts貴唔貴呀?

頂部
rc211v
軍曹

UID 17388
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kchengkl 於 2007-9-10 03:48 PM 發表

唔係好明倒模係點,師兄可唔可以詳細D教下我,另外S27份etched parts貴唔貴呀?

倒模係用原件製作AB模具,然後用PU膠注入模具倒出覆件、幾好玩架詳情可以睇下王子老師o既AB模教學同埋商戶亞糊o既網頁S27份大約130左右
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 rc211v 於 2007-9-10 04:00 PM 發表

倒模係用原件製作AB模具,然後用PU膠注入模具倒出覆件、幾好玩架詳情可以睇下王子老師o既AB模教學同埋商戶亞糊o既網頁S27份大約130左右
http://www.hkml.net/Discuz/viewt ... &extra=page%3D1

唔該晒師兄,不過啱啱睇完亞糊個綱, 發覺CM有出GP用嘅resin腳搭,"正", 啱晒我D懶人, 希望佢怏D到貨!!!

頂部
rc211v
軍曹

UID 17388
精華 0
積分 0
帖子 388
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kchengkl 於 2007-9-10 04:23 PM 發表

唔該晒師兄,不過啱啱睇完亞糊個綱, 發覺CM有出GP用嘅resin腳搭,"正", 啱晒我D懶人, 希望佢怏D到貨!!!

agree X 2

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線
新手都咁正.努力.

獅象兄所講o既方法都得(我用過)但當然無噴筆咁好.

但如果你用筆做過一次就會對死氣喉漸變色有認識.下次用噴筆更好.

你可以用一塊刀片用火機燒o下佢就見到漸變效果.

做完記得post上o梨睇睇.
:

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
kchengkl
二等兵

UID 19113
精華 0
積分 0
帖子 57
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
多謝牛兄指點,你同刀鋒兄簡直係我偶象!

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線
偶象唔敢當.只係對電單車模型發晒燒.

都係刀兄勁d,架架車d光油都咁正.

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部