回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] [坦克齊齊砌] 東部戰線 - 1/35 三號突擊炮
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
又俾高手睇到破綻了....  

其實呢部三突組合前以經發覺同以前既有 d 唔同, fender 如果上左先, 再整履帶會好高難度.  以前整 3號同4號, 底盤隨時可以同車身分開, 又唔使 fender 分開裝, 履帶慢慢整都得.  今次唔信邪, 都係全車整哂先, 因為舊化可以整體 d, 諗住履帶最多辛苦 d, 都可以做到下墜形.  點知, 真係落手做既時候, d 位太 fit, 最後我係一段成40多粒既併接履帶一次過上, 所以只要求o岩位, 真係唔可以再做下墮形態了.  

謝謝 Joe 兄的一直的指教.   情境我已經點緊火頭, 仲燒緊去你個邊啦

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
Originally posted by 角木肇 at 2006-10-10 22:31:
嘩~~~水準好高呀....我仲玩唔玩好呢....我d砌得好肉酸喎....

角兄太誇獎了, 你見我砌模型 d 次序亂哂籠, 就知我幾 啦.  唔係各位既指點, 我都唔知一直都係做錯左   今次出製作過程, 全為拋磚引玉. 有幸成功得各大大指點, 不知幾開心.

角兄 d 作品點會肉呀 .. 你 d 戰機完全係高水準既作品啦.  我都有睇架.

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
已經去到 95% 了.  仲差條天線, 同埋少少修飾.  其實同個成品影下相都好, 好多地方肉眼唔發覺有問題, 一影相就出哂黎

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
仲有一幅.

Joe 兄, VALLEJO 呢 D 油唔油得兵人架   

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-28
來自 Hong Kong
狀態 離線
未完成呀! 未完成呀! 未完成呀! 未完成呀!
仲有個人仔都未油!

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔記得左答你添

Vallejo Model Colour 專係為油兵仔而出既, 你有咁多支, 油呢隻兵仔唔洗再去買油啦

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-12 05:32 PM 發表
未完成呀! 未完成呀! 未完成呀! 未完成呀!
仲有個人仔都未油!

我見大家都用 andreas, 我想問下呢隻 vallejo 係咪都一樣架 ?  有無野要注意架 ?   我仲未買筆呀

個個第一次都油得咁靚, 好大壓力.  不過一定會油既... ( 中左少少毒 )

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-12 05:35 PM 發表
唔記得左答你添

Vallejo Model Colour 專係為油兵仔而出既, 你有咁多支, 油呢隻兵仔唔洗再去買油啦

thx 呀, 我跟你指示, 紅黃藍白黑丫麻   等我遲 d 去買埋 d 筆先

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
建議你可以再買多兩支油, 一支肌肉色同埋一支軍服色.

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線
講翻架車先.

加左雜物上架車度增加左實戰 feel , 正

不過都係覺得要加翻個地台比佢, 唔需要好複雜, 簡簡單單都 ok 架喇!

頂部
b8808800
中校

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 9874
精華 8
積分 87
帖子 3492
成品數目 87 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-10
來自 e 道
狀態 離線
發表於 2006-10-12 06:06 PM  資料  短消息  加為好友  添加 b8808800 為MSN好友 通過MSN和 b8808800 交談
掂 wor louisuni 兄~~~~
加個情景襯番架坦克呢~~~

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-12 05:40 PM 發表
建議你可以再買多兩支油, 一支肌肉色同埋一支軍服色.

Joe 兄, 可唔可以俾個 ref. no. 我呀.  其實去到三星, 成個架既顏色, 真係睇唔得哂咁多

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 b8808800 於 2006-10-12 06:06 PM 發表
掂 wor louisuni 兄~~~~
加個情景襯番架坦克呢~~~

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-12 05:44 PM 發表
講翻架車先.

加左雜物上架車度增加左實戰 feel , 正

不過都係覺得要加翻個地台比佢, 唔需要好複雜, 簡簡單單都 ok 架喇!

謝謝呀, b8808800 兄 同 Joe 兄.   地台呢家野, 對我仲係好複雜呀. 好似支 88 炮咁, 我都係留返等我完成哂 123456 計劃後, 再慢慢襯返個地台.

頂部
Joe_Lo
上校
口模一族

UID 8838
精華 15
積分 49
帖子 4973
成品數目 49 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-10-12 06:10 PM 發表

Joe 兄, 可唔可以俾個 ref. no. 我呀.  其實去到三星, 成個架既顏色, 真係睇唔得哂咁多

Sorry! 我買顏色不嬲都無跟 number 去買

比佢個網圵你, 裡面有佢地 d 顏色既 colour chart

http://www.acrylicosvallejo.com

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2006-10-12 06:16 PM 發表

Sorry! 我買顏色不嬲都無跟 number 去買

比佢個網圵你, 裡面有佢地 d 顏色既 colour chart

http://www.acrylicosvallejo.com

thanks 找到了  

http://www.ttfxmedia.com/vallejo ... r&p3=1&p4=0

我仲想問下, 用 x-20a 定係 水做溶劑架 ?  ( 問題中年 )  ---> 找到了... 用水的. 謝謝.

頂部
Quietfart
少尉

UID 14454
精華 1
積分 36
帖子 561
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2006-10-10 10:37 PM 發表
又俾高手睇到破綻了....  

其實呢部三突組合前以經發覺同以前既有 d 唔同, fender 如果上左先, 再整履帶會好高難度.  以前整 3號同4號, 底盤隨時可以同車身分開, 又唔使 fender 分開裝, 履帶慢慢整 ...

Brother Louisuni,

I have a different opinion on this.  I thought I share with you gentlemen.

I think it is fine the way track is.  There are discussions on the sagging of the German AFV.  Several current and ex-tank crews and commanders who also build AFV model tank said  "Normally it shouldn't sag too much because the track will "jump" off the road wheels."  

Asthetically, it look much better when the track sag because it gives a "weight" feel.  But realistically this will cause damage to both roadwheels, idlers, and tracks.  The debate on this topic was long because people already have the habit of sagging the track.  Once again, I think this is like the black muzzle question.

QF

我的模型網誌  

http://vsmodeling.blogspot.com/
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
QF 兄, 謝謝你的解說.

今次做履帶方面係重手左 d, 事關要配合返車身既舊化程度, 太整潔的履帶, 可能會令到車身既舊化變得浮誇.

正如 QF 兄之言, 實際情況往往同模型人一直所演譯既有所不同.  經過一段時間既思考, 我發覺自己都係較適合以美觀為原則.  若要在實際情況和美觀兩者中作取捨, 我想我會以美觀行先.

希望 QF 兄明白小弟並無不敬之處, 我很高興亦難得能與 QF 兄你深入探討製作 AFV 之道.  日後請繼續提出你的意見, 好讓大家一齊討論.

頂部