回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 大家覺唔覺得應該封返HKML個註冊?  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
應該
  172 (52.60%)
唔應該
  155 (47.40%)

標題: 大家覺唔覺得應該封返HKML個註冊?
stone6092
平民

UID 38947
精華 0
積分 0
帖子 40
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
等左幾耐先可以註冊到同一班模友交流
好心D膠人返去膠登自己膠到飽啦

頂部
↗城☆
軍曹

UID 32524
精華 0
積分 14
帖子 385
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-7
狀態 離線
發表於 2010-5-29 01:52 AM  資料  短消息  加為好友  添加 ↗城☆ 為MSN好友 通過MSN和 ↗城☆ 交談
其實我想知d膠人 點解做d百害而無一利既野

我投agree

頂部
模型怪
少佐
MG決定中

UID 14823
精華 0
積分 14
帖子 6456
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-9
來自 模型星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ↗城☆ 於 2010-5-29 03:10 AM 發表
其實我想知d膠人 點解做d百害而無一利既野

我投agree

如果你地決定係岩既 咁商戶區真係多得你地唔小~

果頭放左模型, 而家又開始入返模型~果然係 模型怪
別人笑我砌模型一舊舊, 我笑別人看不穿
頂部
MUJIADAM
軍曹

UID 19350
精華 0
積分 8
帖子 355
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-31
狀態 離線
其實少弟反而希望...果 D只係砌,咩都冇加工既成品移去某一區...

頂部
E.Wing
平民

UID 40401
精華 0
積分 0
帖子 25
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-28
狀態 離線
唔知Discuz!有無用手機號碼(國際)注冊/sms驗證功能? 至少可以限制搞事者無限注冊... 但當然可能會涉及收費...

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 E.Wing 於 2010-5-29 04:28 PM 發表
唔知Discuz!有無用手機號碼(國際)注冊/sms驗證功能? 至少可以限制搞事者無限注冊... 但當然可能會涉及收費...

但收集手機號碼會關係到好高既私隱安全問題... 要深入考慮....

路過既厚多士
頂部
byg_zam
中校

UID 2015
精華 0
積分 1
帖子 3090
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-15
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 模型怪 於 2010-5-29 02:08 發表

如果你地決定係岩既 咁商戶區真係多得你地唔小~

講出我心中果句

頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MUJIADAM 於 2010-5-29 12:23 PM 發表
其實少弟反而希望...果 D只係砌,咩都冇加工既成品移去某一區...

一直有做.....

轉虧為"型"
頂部
GARY...
上尉

UID 40045
精華 0
積分 93
帖子 1928
成品數目 93 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-21
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 byg_zam 於 2010-5-29 20:31 發表

講出我心中果句

大佬,我拾卜您.

本人Gary AncientLuna鍾意攝影,足球,睇賽車,模型,囡囡,打機,看書,吹水,自護公国万歲!!..etc
本人Blog:
http://blog.yam.com/user/k3800.html
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 byg_zam 於 2010-5-29 07:13 PM 發表

講出我心中果句

路過既厚多士
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
網上果然盡現人性 Dark Side, 有d 人為發洩為玩野做膠人, 狂出素組 Post 自我淘醉...

而亦有人自己註咗冊咗就關人鬼事, 要求封鎖註冊令自己上黎唔會睇倒自己唔鐘意既 Post...

表面睇好似兩種人各走一方心態好唔同, 但其實都係一樣咁自私...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
HighLamb
軍曹

UID 18711
精華 0
積分 0
帖子 332
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
其實網上討論區設立的目的就係希望大家交流心得技術,如果唔係 Joe Lo 大師的教學,我都唔識o黎呢度。
唔好因為幾粒老鼠屎就要封要殺,攪小圈子只會變成固步自封,圍威喂自己友樂園。

膠人其實外國一樣有,重有個名俾佢地 : Troll
可以睇睇下面條維基英文:
http://en.wikipedia.org/wiki/Troll_%28Internet%29

Troll 是一種以人類感情(例如:憤怒)作食物的怪物,Internet Troll 就以網民的憤怒回文作精神食糧。
外國人應付 Troll 的方法係 : "Don't feed Troll." ---- 完全無視及不回復這等貼文,讓Troll 沒有食物,Troll 便會離開另找地方搵食。

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
如果做生意梗係越來越多客人好,
但技術交流區已經開始uwants化..

如果版主一星期只週末管理下的, 都唔知搬幾多有無謂post.
自私 係有D, 不過湧來的新移民迫到而今香港幾多社會問題?

第日D腦殘少年俾蘿莉扼又上來訴苦

頂部
宏仔
少尉
aka Bazooka

UID 16420
精華 0
積分 17
帖子 560
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-2
來自 月球上的人
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2010-5-29 07:58 AM 發表
技術交流區已經開始uwants化..

認同

通常都係
1.樓主問一個無聊,但係又同模型有關問題
2.有 d ching 會簡單作答
3.有 d ching 會認真解釋
4.樓主再從對答中尋找下一個無聊問題

你又真係咬佢唔入

頂部
firekei5577
中尉
小弟做運輸 方便大家交收

UID 35329
精華 0
積分 7
帖子 796
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-1
來自 香港仔 南區之友
狀態 離線
發表於 2010-5-30 01:31 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 firekei5577 為MSN好友 通過MSN和 firekei5577 交談 Yahoo!
對我來講 就係應該封返HKML個註冊 因為小弟幾經辛苦 揾咗好多師兄 向版主申請A/C 自己又冇朋友做咗會員 又想睇成品 為有去師兄
D Blog 留言 希望可以幫小弟向版主 申請A/C 依家就開放咗 那份期待 日日上網 check 住 嗰師兄有冇幫手呢 之前揾咗好幾個 都冇采我
直到 Willamgundam 兄 出現 幫咗小弟 先做咗會員到依家 正所謂 ( 越難得到 就越珍惜) 係好事  所以要多謝 Willamgundam 師兄  謝謝
以上只係小弟在未開放註冊之前發生唧事件

但其他師兄講得又對  少數害群之馬  就封返 對D熱誠認真 唧新血未好唔公平 唔通以後都係我地玩咩  人會大會老 一定要比新血加入
果少數害群之馬 算吧

以前我  就應該封返HKML個註冊         

現在我  就應該開放返HKML個註冊

有一天,男同事忽然向旁邊的女同事說,

男同事:飛機點打?

女同事:我點知姐....

男同事(大聲):我唔識打啊,你幫我打啦

女同事:(面紅):.....

男同事:又話好叻倉頡....
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
有樣有趣既句子突然閃過 ---- 一代不如一代

唔通老一輩既就係特別容易睇唔起新一代既"行為" (用語, 習慣, 思想)

路過既厚多士
頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-17
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2010-5-30 02:25 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-29 20:22 發表
網上果然盡現人性 Dark Side, 有d 人為發洩為玩野做膠人, 狂出素組 Post 自我淘醉...

而亦有人自己註咗冊咗就關人鬼事, 要求封鎖註冊令自己上黎唔會睇倒自己唔鐘意既 Post...

表面睇好似兩種 ...

首先,呢個post係冇要求版主做任何野,即使投票如果一面到覺得應該封註冊.
第二,我唔認為封鎖註冊一定係為令自己上黎唔會睇倒自己唔鐘意既 Post,我#1亦都講左主要會影響壇GE質素,
宜家都有師兄覺得,技術區似uwants啦.
閣下咁講 的話就好似係話緊105位投左應該ge版友自私,唔通同閣下意見唔同就等於自私
我認為每個人都有表達自己意見ge權利,如果依自己意願選擇所選就顯現人性 Dark Side,未免有點說不過去.
我都估唔到個投結果會係叮噹馬頭,一相上下
我相信投唔應該GE師兄都係為左怕HKML之後會少左新血,咁對整個模型界會有好大影響.
我都明白,封壇都會封埋新血,如果當日唔係開放註冊,我都入唔到.
所以,呢個Post 並唔係要求壇主,一定要封壇,而係想問下各位意見而已.
宜家睇得出其實差唔多50/50,每邊有一定ge道理ge.

荒廢了模技....
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 白果先生 於 2010-5-30 03:43 AM 發表

首先,呢個post係冇要求版主做任何野,即使投票如果一面到覺得應該封註冊.
第二,我唔認為封鎖註冊一定係為令自己上黎唔會睇倒自己唔鐘意既 Post,我#1亦都講左主要會影響壇GE質素,
宜家都有師兄覺得,技術區 ...

叮噹馬頭~? 105 位版友~? 你有冇 Check 過投票既人有幾多係你 Post 出咗後呢幾日新註冊(0 發表)~? 如果佢地認為封檀有理, 點解只投票冇回 Post~?

明顯而家有人借你呢個 Post 不斷註冊入黎投票打擊緊 HKML (又或呢到d "商戶")...

你去 Yahoo Search 下 HKML, 就會睇倒其實有好多人同 HKML 有牙齒印, 仲有其他國家模型網站都視 HKML 商戶為敵 (質素 / 價錢), 襯呢個機會搞 HKML 亦不為奇...

另, 你知否之前 HKML 封註冊原因~? 就係俾人用d 程式惡意入侵, 無限註冊谷爆會員人數上限 + Board Band, 搞到其他人註冊唔倒而被迫封閉...

HKML 用咗成年先將解決問題令人可以註冊翻, 而家你為咗幾個膠人同膠 Post 希望 HKML 再封閉主冊~? 你既行為自唔自私~? 在心中 la~

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
笑笑口
上尉
拍拍手

UID 7920
精華 0
積分 28
帖子 1614
成品數目 28 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-30 04:42 AM 發表

叮噹馬頭~? 105 位版友~? 你有冇 Check 過投票既人有幾多係你 Post 出咗後呢幾日新註冊(0 發表)~? 如果佢地認為封檀有理, 點解只投票冇回 Post~?

明顯而家有人借你呢個 Post 不斷註冊入黎投票 ...

Yahoo Search 左 HKML成十幾頁都無喎…
師兄係唔係要 Search某D鍵鍵字先有?
恕我八掛 ,想知之前發生過咩事…了解下歷史

中國冥通小閻羅王訓練計劃現正招生,想年紀細細,就可以一嘗做閻王既滋味的話,就絕對不能錯過呀!
頂部
p仔
上等兵
現在成了收藏家

UID 1300
精華 0
積分 3
帖子 216
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-2-16
來自 網路
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-5-30 04:42 AM 發表

明顯而家有人借你呢個 Post 不斷註冊入黎投票 ...

管版個個唔係你,你梗係大聲夾惡啦!
你試下一日入面全版人同你投訴,睇下你重會唔會咁X大聲講野?
我認為封版整頓下都係有需要,都要比版主們時間做野架!唔通版主處理D膠post又係老乜馮架咩?(你估7仔呀?)

............
頂部